• Boris dagliga blogg

Lördagen den 25:e mars 2023

NATIONALDAG:
Grekland

NAMNSDAG:
Ingen
Marie bebådelsedag


TEMADAG:
Earth hour
Internationella dagen till minne av slaveriets offer
Trandagen
Våffeldagen
Tolkien reading day

RUBRIKER.

Dockhus på insidan.
Förlust för Rögle, men inte orättvist.
Pinsam insats av Sveriges herrfotbollslandslag!​​​​​​​


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 25/3:
1876: Världens tredje landslag spelar sin första landskamp.
1934: VM-arrangörer tvingas kvala.
1939: Publikrekord på Old Trafford.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 25/3:
Alvaro SABORÍO, 
Julian de GUZMAN, 
Phil O'DONNELL. 

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN TJUGOFJÄRDE MARS 2023.

Klicka på bilden och lyssna till videon om Åkarp. Klicka på bilden och lyssna till videon om Åkarp.

Byhålan Åkarp.
 

Då vi kommit överrens med de nya ägarna av Ärtgränd 7 så var det igår som vi skulle gräva upp en del växter vi ville ha med till vår nya tomt. Givetvis öste regnet ner i vanlig ordning. Fast så småningom avtog det och vid halvevatiden kunde vi sätta igång. En av hustruns vänninor tillika trädgårdexpert var också med och ledde mig i grävandet. En del plantor gick lätt att få upp och andra tog lite mer tid. Vi fick vad vi skulle och bilen blev lastad med sopsäckar med växter i.

Hustrun och jag åkte till Päronvägen och dottern stannade kvar då det skulle komma nya flyttgubbar och ta med sig sköldpaddans jätteakvaruim. Då jag återvände till Ärtgräng höll de på att lasta ut. Jag lastade in lite från garaget och då jag kört hem detta hade flyttgubbarna redan lastat av akvariet och dess bänk. Fast det stod inte i dotterns rum på ovanvåningen utan i ”förrådet” i vardagsrummet. Akvariet gick inte att få upp på andra våningen. Det är ett lite lustigt hus vi köpt. Större yta än det gamla, men tydligen är det som ett litet dockhus på insidan. Alla öppningar är väldigt små och möbler som ska stå i de olika rummen måste antingen vara relativt små eller i delar så att man kan bygga ihop dem i det rum de ska stå i.

Något som fungerade mycket bättre var växterna vi plockat hem. Dessa skulle inte in igenom trånga nyckelhål utan kunde planteras ute. Jag vände jorden i ett par pallkragar och hustrun och dottern kunde plantera. Jag fick mig en liten vilopaus då kustrun, dottern och hundarna var och hämtade pizza på Dominos. Tanken var hemkörning av mat, men vi bor ju inte i Malmö längre utan i den lilla byhålan Åkarp.

Förlust för Rögle, men inte orättvist.
 

Kvällens sportsändning skulle bli Sveriges debut i EM-kvalet i fotboll, men den märkliga sporten kan jag vara förutan då Rögle spelar slutspel i SHL. De var i Skellefteå och skulle väl normalt sett inte ha någon chans, men 0-1 i slutet av första perioden och 0-2 i början av andra gjorde att jag absolut inte hade någon tanke på fotboll. Tyvärr slarvade Rögle till det två gånger i tredje perioden. Först björ man på ett mål trots att man var en man mer på isen. Strax efter det tog man en onödig utvisning och då blev det 2-2. Resten av tredje perioden var det bara Skellefteå, men det blev inga mål. Alltså väntade jag in fjrde perioden och den startade Rögle väldigt bra, men fick inte in pucken. Det fick däremot Skellefteå efter 9:44. Så var matchen över och trots att jag håller på Rögle så kan jag inte påstå annat än att slutresultatet var rättvist. På söndag kan Skellefteå ta sig till semifinal om de vinner i Ängelholm.

Pinsam insats av Sveriges herrfotbollslandslag!
 

Då jag kom över till fotbollen stod det redan 2-0 till Belgien. Jag vet inte hur pass rättvist det var, men om Belgien har ett A-lag i fotboll så mötte de ett svenskt B-lag. Med det menar jag att Belgien har ett lag av spelare som är ordinarie i deras klubblag, medan Sverige har hälften av spelare som sitter på bänken i sina klubblag. Sedan måste jag säga att av det jag så var det pinsamt att följa Sveriges inkompetens att ens få bollen på mål. Belgien misslyckades i VM och skulle vara på nedåtgående och Sverige skulle vara som pånyttfödda. Nu visade det sig att Sverige inte är förlustfritt i ett kval på hemmaplan under Janne Anderssons ledning. Dessutom visade det sig att senast Sverige förlorade med tre mål var i VM-finalen 1958. Jag anser att detta visade att Sveriges position Europa stämmer med nations League. Där tillhör Sverige C-nationerna och det är där de hör hemma just nu i alla fall. Ett annat bevis på detta är väl att en blivande 42-åring Zlatan Ibrahimovic fortfarande finns med och dessutom får spela 20 minuter utan att över huvud taget tillföra något som helst.

IDAG! LÖRDAGEN DEN TJUGOFEMTE MARS 2023.

NATIONADAG:

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång

Grekland
 

Den 25 mars firar man revolutionen mot turkarna som började den 25 mars 1821. Grekland utropade sig som självständigt från Osmanska riket.

Den andra nationaldagen infaller 28 oktober och kallas ”Oxi-dagen” OXI betyder nej.  ”Man firar att den här dagen 1940 sa Ioannis Metaxa nej till italienarna – vi kapitulerar inte! Hellre krig än att vara slavar till ett annat land.”

NAMNSDAG:

Saknas
 

Den 25:e mars är en av de sju dagar på året som saknar namn. Den kallas istället Jungfru Marie bebådelsedag. Denna benämning på dagens datum har funnits där sedan gammalt och har inte flyttats. Det är precis nio månader före juldagen och ska därmed ha varit den dag, då jungfru Maria blev gravid, för att nio månader senare föda Jesus. Dagen har också gått under benämningen Vårfrudagen, vilket i folkmun har förvanskats till Våffeldagen.

Fast från 1993 fanns det två namn på dagens datum. Det var Marion och Mary. Båda utgick dock 2001.

TEMADAG:

Earth hour
 

Earth Hour (jordtimmen) är en internationell kampanj som uppmanar hushåll och företag att under en timme i första hand släcka belysning och om så önskas även stänga av icke-nödvändiga elektriska apparater för att uppmärksamma klimatfrågan. Kampanjen sker årligen under den sista lördagen i mars eller veckan innan om påsken infaller sista helgen. Earth Hour pågår alltid mellan de satta klockslagen lokal tid, d.v.s. när Earth Hour är slut i Sverige börjar timmen i Storbritannien eftersom de två länderna skiljer sig åt med en timme. Earth Hour är en visuell signal till makthavare om att ta klimatfrågan på allvar. Kampanjen drivs av Världsnaturfonden.
Första gången Earth Hour hölls var i Sydney i Australien den 31 mars 2007 mellan klockan 19:30 och 20:30.


Internationella dagen till minne av slaveriets offer
 

Idag den 25 mars uppmärksammas minnet av de som föll offer för slaveriarbete och den transatlantiska slavhandeln. Dagens datum grundar sig i införandet av förbud mot slaveri i England år 1807.


Trandagen

Trandagen inträffar när tranan åter syns på himlen efter vintervistelsen och firar att våren och ljuset har kommit tillbaka. Trandagen är en tradition med en mycket lokal prägel, framförallt förknippad med sydöstra Småland, Öland och Blekinge. I Kalmartrakten firas trandagen fortfarande den 25 mars varje år.

 
Bild: För utförligare information om trandagen, klicka på bilden.

Våffeldagen
 

Förr kallades denna dag – som var en helgdag – för Vårfrudagen efter titeln Vår Fru för jungfru Maria. I Sverige har vårfrudagen i folkmun omformats till våffeldagen, vilket gett upphov till seden att äta våfflor denna dag. Våffeldagen är alltså fortfarande den 25 mars, trots att det svenskkyrkliga kyrkoårets helgdag flyttats till närliggande söndag.


Tolkien reading day
 

Tolkien Reading Day infaller varje år 25 mars för att uppmuntra fans över hela världen att fira J.R.R. Tolkiens liv och verk. Sean Kirst, en journalist på The Post-Standard i Syracuse, New York kom med förslaget som 2003 godkändes av Tolkien Society.

Den 25 mars valdes som datum för Tolkiens läsdag eftersom det sammanfaller med datumet för Saurons och Det Mörka Tornet, Barad-dûrs undergång i Sagan om Ringen. I böckerna händer detta den 25 mars 3019 när ringen faller ner i dödens sprickor.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGOFEMTE MARS.

1876 Världens tredje landslag.
 

Idag 1876 spelade det tredje landslaget i världshistorien sin första landskamp. Landslaget var Wales och de mötte ett något mer rutinerat Skottland som vann med 4-0. Wales har genom tiden kämpat för att nå framgång. De har faktiskt kvalificerat sig till två stort mästerskap. Det första var i VM 1958 i Sverige. Det unika var att VM bara innehöll 16 nationer och för första och enda gången deltog både Wales, England, Skottland och Nordirland. En fjärdedel av lagen kom från Storbritannien. 1958 gick Wales till kvartsfinal och förlorade där med 1-0 till de blivande mästarna Brasilien. Pelé gjorde målet.

2016 var det dags för ytterligare ett mästerskap, och det var EM som de kvalade in till. 2022 var de med i VM för andra gången.

1934 Italien i VM-kval.
 

Idag 1934 spelade Italien VM-kval och vann matchen med 4-0 över Grekland. Det märkliga med matchen är att det är hittills enda gången ett arrangerande land har tvingats kvala till sin egen turnering. Både i första VM och i de resterande har värdlandet haft en gratis plats. Det behövdes bara en match då Grekland ansåg att de inte skulle kunna vända 4-0 drog de sig ur kvalgruppen som bara innehöll Italien och Grekland.

1939 publikrekord.
 

Idag 1939 slogs publikrekord på Old Trafford i Manchester. Tyvärr för United så har de inte publikrekordet på sin egen hemmaarena. Matchen idag gällde semifinalen i FA-cupen mellan Wolverhampton och Grimsby Town. Wolves vann med 5-0 och spelade final mot Portsmouth, men den matchen förlorade de. Publikekordet på Old Trafford är 76 962 åskådare.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGOFEMTE MARS.

Álvaro SABORÍO blir 41 år.
 

Álvaro Alberto SABORÍO Chacón är född 1982 i Ciudad Quesada, Costa Rica.
Anfallare
15 U- och 111 A-landskamper för Costa Rica (2002-19).

Klubbar som spelare:
Monterrey B (junior),
Coyotes de Saltillo (junior),
Saprissa (2001–06),
Sion (2006–10),
Bristol City (2009–10 lån),
Real Salt Lake (2010 lån),
Real Salt Lake (2011–15),
D.C. United (2015–16),
Saprissa (2017),
San Carlos (2018-22),
Alajuelense (2020 lån)

Julian de GUZMAN blir 42 år.
 

Julian Bobby de GUZMAN är född 1981 i Toronto, Kanada
Mittfältare
13 U- och 89 A-landskamper för Kanada (1999-2016).

Klubbar som spelare:
North Scarborough SC (1994–97),
Marseille (1997–2000),
1. FC Saarbrücken (2000–02),
Hannover 96 (2002–05),
Deportivo La Coruña (2005–09),
Toronto FC6 (2009–12),
FC Dallas (2012),
Jahn Regensburg (2013),
Xanthi FC (2013–14),
Ottawa Fury (2015–16).

Lag som tränare:
Ottawa Fury (2017-19 general manager)

Hans yngre bror Jonathan de Guzman spelar också fotboll, för för OFI på Kreta, och har valde att spela för Nederländernas herrlandslag i fotboll.

Phil O'DONNELL blev 35 år.
 

Philip O'DONNELL var född 1972 i Bellshill, Skottland.
Mittfältare
8 U- och 1 A-landskamper för Skottland (1991-93).

Klubbar som spelare:
Motherwell (1990–94),
Celtic (1994–99),
Sheffield Wednesday (1999–2003),
Motherwell igen (2004–07).

29 december 2007 föll Phil O'Donnell ihop på fotbollsplanen under en Scottish Premier League-match mot Dundee United. Han avled i ambulansen på väg till sjukhus av en hjärtattack. O'Donnell efterlämnade fru och fyra barn.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN TREVLIG WEEKEND!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv