• Boris dagliga blogg

Lördagen den 30:e mars 2024

NAMNSDAG:
Holger
Holmfrid.

TEMADAG:
Påskafton,
Bipolärdagen.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
 Långfredag.
HV 71 stannar i SHL.
Lite League Championship.
Next Goal Wins.
 

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 30/3:
1904: Den märkligaste finalen i Spanska Cupens historia.
1946: Världens längsta match.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 30/3:
Sergio RAMOS, 
Anatoliy TYMOSHCHUK, 
Jan KOLLER, 
Karel POBORSKY.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM FREDAGEN 29 MARS 2024.

Långfredag.

Långfredagen är en dag då man inte skulle göra något kul utan tänka på Jesus lidande på korset. Det var också stängt i de flesta affärer och få underhållningsprogram på TV. Ni märker att jag gick från är till var. Nu är Långfredagen precis som vilken fredag som helst, utom att det är en röd dag och många är lediga från jobbet. Jag såg ett tips på att tänka på långfredagen. Det var: ”För att påminna om Jesus lidande så sänder SVT denna långfredag en inspelning av Håkan Hellströms Ullevi-konsert.” Som tur var så slapp vi detta. Dottern åkte till Göteborg för att träffa vänner. Alltså blev vi hundvakter, och det var i stort sett vad vi gjorde. Förutom hundpassande blev det middag och där lagade jag ”Minestronesoppa med grovt bröd”. Trots fredag så blev det en lyckad fredagsmiddag.
 
HV 71 stannar i SHL.

Trots långfredag så var det lite sport på TV. Fast jag fick kolla det på datorn då TV:n visade lite annan underhållning som ”Efter fem” och ”Masked singer”. SHL hade den sjunde och avgörande matchen om vilket Smålandslag som skulle behöva lämna högsta ishockeyligan. Det var jämnt i första perioden, 0-0, men sedan var det bästa laget som drog ifrån och vann. Oskarshamn var ganska djupt förankrat på sista plats och med HV 71:s seger med 5-0 igår så blir det Jönköpingslaget som spelar i SHL nästa säsong och Oskarshamn som får ta steget ner i Hockeyallsvenskan.
 
Lite League Championship.

I engelska fotbollens andraliga, League Championship, finns mina båda favoritlag Cardiff och Watford. Ligan hade full omgång igår. Ville man kunde man följa fyra matcher live från klockan halv två till kvart i elva. Jag inledde redan med den tidiga matchen. Där spelade före detta serieledarna Leicester borta mot Bristol City. Leicester som såg ut att ta raka vägen tillbaka till Premier League var oförmögna att få bollen i mål igår. Bristol City fick det en gång. Det gjorde att Leicester nu ligger på tredje plats i ligan. Cardiff spelade hemma mot Sunderland och den matchen kunde jag inte se på TV. Tur var det för Sunderland vann med 3-0. Däremot kunde jag se mitt Engelska favoritlag Watford. De är lite unika inom den Engelska fotbollen. Det är deras omsättning av managers. På de fem senaste åren har de haft tretton managers, och går man på de sexton senaste åren har det varit 26 managerbyten i klubben. I veckan rök Valérien Ismaël efter tio månader som manager. Igår hade Tom Cleverley tagit över tillfälligt. Han spelade i Watford så sent som förra året innan han avslutade sin spelarkarriär. Det var inte den lättaste match Watford hade på hemmaplan igår. De mötte Leeds United. Leeds hade chansen att gå upp i topp och var favoriter mot ett svagt Watford. Men det var Watford som var bäst i första halvlek. De tog ledningen med både 1-0 och 2-1. I andra visade Leeds varför de ligger i topp, men de kom inte längre än till 2-2. Det innebär att de stannade på andra plats i ligan, ett poäng efter ledarna Ipswich.
 
Next Goal Wins.

Efter den riktiga fotbollen avslutade jag långfredagen med en film. ”Next Goal Wins” från 2023. Som hörs av namnet så handlade även spelfilmen om fotboll. Lite av en påhittad komedi skulle man kunna tänka, men så säger texten att det handlar om en sann historia. Fotbollslandslaget Amerikanska Samoa spelade 2001 en kvalmatch till VM mot Australien. Den blev känd för att Australien vann med 31-0. Största segern i en tävlingslandskamp. Filmen tar sin början tio år efter detta då USAs U-20 coach, nederländaren Thomas Rongen sparkas och mer eller mindre tvingas till Amerikanska Samoa för att ta över världens sämst rankade landslag. De har under sin landlagshistoria inte ens gjort ett enda mål. Landslagschefen önskar inga underverk utan endast att Rongen ska se till att Amerikanska Samoa ska kunna göra ett enda mål. Efter mycket om och men så kom matchen där de gjorde sitt första mål. Det var mot Tonga. Inte nog med att de gjorde mål, de vann matchen med 2-1. Efter detta har Amerikanska Samoa aldrig rankats sist i världen. Som bäst under Rongens ledning var de 173:a. Nu ligger de 188. En annan lite märklig sak är att Jaiyah Saelua spelade i landslaget. Hon var den första transperson som spelat en VM-kvalmatch. Ingen revolutionerande film, men ganska kul och intressant att se.

IDAG! LÖRDAG 30 MARS 2024.

NAMNSDAG:
Holger         Holmfrid

Namnsdagar den 30:e mars i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Qvirinus (till minne av en romersk kristen martyr från 100-talet, även i formen Kvirinius; utgått)
1901–1985 – Holger
1986–1992 – Holger och Olga (nu 21 november)
1993–2000 – Holger och Reidar (nu 9 maj)
Från 2001 – Holger och Holmfrid

TEMADAG:
Påskafton

Påskafton är i kristen tradition en "tom" dag, lördagen efter långfredagen. Detta beror på att Jesus ligger i graven och lärjungarna har låst in sig i rädsla för dem som låg bakom avrättningen. Svenska kyrkan håller inga gudstjänster förrän tidigast sen kväll/påsknatten för att fira Jesus uppståndelse på påskdagen. Påsken börjar vid midnatt.

Att påskaftonen i Sverige kommit att bli den stora ”firardagen” under påsken kan troligen ses som en parallell till julaftonen. Påskafton förknippas i Sverige ofta med påskägg fyllt med godis/överraskning och påskmat med ägg.

TEMADAG:
Bipolärdagen

Den 30 mars är det internationella bipolärdagen, en dag för att uppmärksamma en sjukdom som drabbar omkring två procent av befolkningen och som skapar mycket lidande för den som är drabbad.

Bipolär sjukdom är ett livslångt tillstånd med hög ärftlighet. Sjukdomen innebär att du är manisk och deprimerad i olika perioder. Däremellan kan du må bra och leva som vanligt. Bipolär sjukdom behandlas framför allt med läkemedel men eftersom sjukdomen innefattar tillstånd av mani och depression behövs ofta flera olika läkemedel.

Dagen är vald för att det var Vincent van Goghs födelsedag då det efter hans död konstaterats att han led av sjukdomen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 30 MARS.

1904: Den märkligaste finalen i Spanska Cupens historia.

Idag 1904 spelades finalen i Copa del Rey… inte. Ena finallaget Club Español de Madrid hade inga motståndare, men de blev trots det inte vinnare. Español hade en märklig turnering. Den 13:e mars spelade de första matchen i turneringen mot Moderno. Den slutade 5-5 och istället för förlängning beslutade man att spela om matchen. Dagen efter tyckte Español. Moderno ville vänta 48 timmar, och fanns inte på plats dagen efter.
 

Madrid Football Federation som arrangerade turneringen förklarade Español som segrare. Till semifinalen mot Moncloa FC kunde inte Español ställa upp då de hade skadade spelare. Då lagen inte kunde komma fram med ett nytt datum lottades Español åter som segrare.
 

Finalen skulle stå mot förra årets segrare Athletic Bilbao den 26:e mars, men med alla problem med Españols matcher fram till finalen flyttades finalen till den 30:e mars. Athletic Bilbao var på plats enligt det gamla schemat den 26:e mars, men den 30:e fanns bara Español klara för match.
 

Madrid Football Federation dömde åter en gång Español som segrare, men då lämnade de övriga deltagande lagen in en protest och det beslöts att Athletic Bilbao som vann förra året skulle få spela final nästa säsong. Så ingen vann dagens final i Copa del Rey.

1946 maratonmatchen.

Stockport County och Doncaster Rovers möttes i Division Three North Cup idag 1946. Det var en omspelsmatch, då första mötet slutade 2-2. Även i match två blev resultatet 2-2 och det krävdes förlängning. Inget lag lyckades göra något mål, men matchen skulle avgöras. Reglerna för denna cup var att matchen skulle fortsätta tills ett lag gjorde mål. Men det blev inget mål. Några i publiken kilade hem för att ta lite te och gick sedan tillbaka. Då höll matchen fortfarande på. Då klockan hade blivit sju var det så mörkt att domaren tvingades bryta. Då hade matchen hållit på i 203 minuter vilket är världsrekord än idag. Det blev ytterligare ett omspel och det blev även fyra mål i den matchen, men nu var det Doncaster som gjorde alla fyra målen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 30 MARS.

Sergio RAMOS blir 38 år.

Sergio RAMOS Garcia är född 1986 i Camas, Spanien
Försvarare
13 U och 180 A-landskamper för Spanien (2002-21).

Klubbar som spelare:
Sevilla (1996-2005),
Real Madrid (2005-21),
Paris SG (2021-23),
Sevilla (2023-).

Han är två gånger Europamästare 2008 och 2012 och en gång Världsmästare 2010 med Spanien. Han har även ett annat mindre hedervärt rekord; Nämligen att han är Champions Leagues mest utvisade spelare. Med sina fyra utvisningar är han tillsammans med Edgar Davids och Zlatan Ibrahimovic de tre som toppar utvisningsstatistiken i Champions League.

Anatoliy TYMOSHCHUK blir 45 år.

Anatoliy Oleksandrovych TYMOSHCHUK är född 1979 i Lutsk, Ukraina.
Försvarare/Mittfältare
144 A-landskamper för Ukraina (2000-16).

Klubbar som spelare:
Volyn Lutsk (1994-97),
Shakhtar Donetsk (1998-2007),
Zenit St Petersburg (2007-09),
Bayern München (2009-13),
Zenit St Petersburg igen (2013-15),
FC Kairat i Kazakhstan (2015-16).

Lag som tränare:
Zenit St Petersburg (2017- assisterande)

Han har varit utnämnd till Ukrainas bästa fotbollsspelare tre gånger; 2002, 2006 och 2007.

Jan KOLLER blir 51 år.

Jan KOLLER är född 1973 i Prag, Tjeckoslovakien.
Anfallare
3 U- och 91 A-landskamper för Tjeckien (1995-2009).

Klubbar som spelare:
TJ Smetanova Lhota (1978-89),
ZVVZ Milevsko (1989-94),
Sparta Prag (1994-96),
Lokeren (1996-99),
Anderlecht (1999-2001),
Borussia Dortmund (2001-06),
Monaco (2006-08),
Nürnberg (2008),
Krylja Sovetov (2008-09),
Cannes (2010-11).

Han är 2,02 m lång.

Karel POBORSKY blir 52 år.

Karel POBORSKY är född 1972 i Třeboň, Tjeckoslovakien.
Anfallare
118 A-landskamper för Tjeckien (1994-2006).

Klubbar som spelare:
TJ Třeboň (1978-84),
Dynamo České (1984-87),
Jiskra Třeboň igen (1987-88),
Dynamo České igen (1988-94),
Viktoria Žižkov (1994-95),
Slavia Prag (1995-96),
Manchester United (1996-98),
Benfica (1998-2001),
2001-02 Lazio,
Sparta Prag (2002-05),
Dynamo České än en gång (2005-07).

Vid EM 1996 gjorde han ett speciellt lobbmål mot Portugal. Denna spark fick efter det namnet "Poborský lob". 
Klicka här för att se målet.

DAGENS MATCHTRÖJA 30 MARS 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN PÅSKAFTON!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln