• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 30:e mars 2022

DAGENS RUBRIKER.

Lax och Annika.   Tre stora svenska misstag sände Polen rättvist till VM.   INTE de 32 bästa nationerna i fotbolls-VM.


NAMNSDAG
Holger och Holmfrid

TEMADAG:
Bipolärdagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 30/3:
1904: Den märkligaste finalen i Spanska Cupens historia.
1946: Världens längsta match.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 30/3:
Sergio RAMOS, Anatoliy TYMOSHCHUK, Jan KOLLER, Karel POBORSKY.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN 29/3 2022.

Lax och Annika.
 

Dagen igår i snabbversion gick ut på att inflammationssalva att stryk på stället med gikt måste vara mer effektivt än att svälja tabletter som går ut i hela systemet. Det sistnämnda löste problemet för tjugo år sedan. Det förstnämnda verkar vara på rätt väg denna gång. Jag kunde gå med Rhiann till djursjukhuset igår. Det var inte så allvarligt som det låter. Det handlade om att hämta receptbelagd medicin och att köpa snacks till både Rhiann och den Lille. Snacks är ju en viss typ av mat och tisdagars typ av mat till oss i familjen var fisk. Igår blev det Ugnsbakad lax med citronaioli & grönt mos. Åter en lyckad rätt som gick åt. Sedan gällde det att ägna rester av kvällen åt fotboll.

Fast innan dess så hustrun och jag första avsnittet av Annika - mord till havs, eller endast Annika som serien heter på originalspråket engelska. Annika Strandhed är en polis som startade som radioserie. Då utspelades handlingen i Oslo. Som TV-serie är handlingen förlagt till trakterna till Glasgow. Huvudrollen har Nicola Walker som är känd från ett antal andra brittiska polisserier. Jag gillade det första avsnittet och då resten finns på SVT Play så blir det fler avsnitt så får jag se om de står sig.

Tre stora svenska misstag sände Polen rättvist till VM.
 

Stod sig gjorde inte det svenskalandslaget i fotboll. Det är inte så stor sorg jag känner att de inte klarar att ta sig till VM. Sveriges landslag är just nu rankat sjutton på FIFAs landslagsranking. Det är en aning högt. Visserligen så startade de betydligt bättre än i matchen mot Tjeckien, men det fanns tre situationer som avgjorde det hela.

Ett: när Jesper Karlström helt omotiverat plöjer ner en polack i straffområdet som givetvis gör som alla spelare i alla lag gör, nämligen förstärker det hela. Men det är ändå solklar straff som Lewandowski sätter.

Två: när Marcus Danielson totalt missar bollen och Piotr Zielinski kommer fri med Robin Olsen som gör ett felbeslut och backar tillbaka in i mål. 2-0 till Polen.

Tre: det hände mellan de polska målen att Emil Forsberg fick en perfekt passning genom straffområdet, men istället för att snabbt slå in bollen i ett tomt polskt mål tvekade han och det blev ett lamt skott som både en försvarare och målvakten hann emellan på. Just det ögonblicket var då jag insåg att nu var det kört.

Då Zlatan kom in insåg jag att det var än mer kört. Inte för att han gjorde något dåligt, men statistiskt sett så är det ofta kört då det gäller kombinationen Zlatan och VM. För fyra år sedan var Sverige med i VM, men då hade Zlatan bestämt sig för att sluta med landslaget. Han var med i landslaget vid VM 2014 och 2010 men då kvalade Sverige inte in. Precis som 2022 då Zlatan valt att komma tillbaka i landslaget. Det är lätt att se sambandet Zlatan och VM. Så till nästa gång kan Sverige ha chansen för jag tror inte ens att den nye förbundskaptenen väljer att satsa på Zlatan till 2026. För det måste till något nytt. Det går inte att ha en ledare som inte kan lära spelarna att det är mål som gör att man har chans att vinna matcher.

INTE de 32 bästa nationerna i fotbolls-VM.
 

Jag var inne på att Sverige var 17 på världsrankingen. Polen ligger 28, och då det är 32 nationer i VM så platsat Polen. Sexan på världsrankingen Italien är inte med i VM. Jag läste i tidningen att Kanada kvalat in från Nordamerikagruppen. Kanada ligger 33 och hade nästan varit i VM om man gjort som jag föreslår. Nämligen att låta lagen som är rankade 1 till 32 i världen få spela VM. Som det är nu så är det inte världens bästa landslag som deltar i VM. Tänk att Italien skulle möta Kanada. Enligt mig skulle Italien vinna tio av tio matcher. Men det finns länder som är längre ner på rankingen som tagit sig till VM. Detta beror i mångt och mycket på att kvoterna för världsdelar som Asien och Afrika fyllts på.

Portugal vann planenligt hemma mot Nordmakedonien med 2-0 och är i VM. Upplägget med att spela endast en kvalmatch där lottning avgjorde vilket lag som skulle ha hemmaplan är inte ett rättvist system. Det gav ju fördelar i de två kvalgrupper som spelats i Europa. I Afrika har man dubbelmöte i direktkvalet, men här ligger man inte i fas med den moderna fotbollen. Ghana är i VM dö de slog ut Nigeria. Båda matcherna slutade oavgjort, men Ghana (rank 61) är i VM för att de gjorde mål på bortaplan. Inte bra regelverk. Övriga afrikanska lag till VM blev igår Senegal (rank 18), Marocko (rank 24), Tunisien (rank 36).

Sedan så tvingades Algeriet och Kamerun till förlängning då båda vann borta med 1-0 efter 90 minuter. Algeriet var det klart bästa laget i förlängningen då Kamerun endast längtade till straffar. Det var mängder med Kamerunspelare som var dödligt sårade efter varje närkamp. Två minuter före förlängningens slut fick äntligen Algeriet in 1-1 och var i VM. Halva Algeriska laget var nu dödligt sårade och behövde hjälp. Detta drog ut så mycket på tiden att domaren lade till fyra minuter. På matchens absolut sista spark gjorde Kamerun 2-1 och gick vidare till VM då Afrika och FIFA har regeln mål på bortaplan räknas dubbelt. Kamerun tankat 38 slog alltså ut Algeriet rankat 43. Så det blev ju rätt, men det är trots allt inte världens 32 bästa nationer som är med i VM.

IDAG: ONSDAGEN DEN 30:E MARS.

NAMNSDAG:

Holger och Holmfrid
 

Namnsdagar den 30:e mars i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Qvirinus (till minne av en romersk kristen martyr från 100-talet, även i formen Kvirinius; utgått)
1901–1985 – Holger
1986–1992 – Holger och Olga (nu 21 november)
1993–2000 – Holger och Reidar (nu 9 maj)
Från 2001 – Holger och Holmfrid

TEMADAG:

Internationella bipolärdagen
 

Den 30 mars är det internationella bipolärdagen, en dag för att uppmärksamma en sjukdom som drabbar omkring två procent av befolkningen och som skapar mycket lidande för den som är drabbad.
Bipolär sjukdom är ett livslångt tillstånd med hög ärftlighet. Sjukdomen innebär att du är manisk och deprimerad i olika perioder. Däremellan kan du må bra och leva som vanligt. Bipolär sjukdom behandlas framför allt med läkemedel men eftersom sjukdomen innefattar tillstånd av mani och depression behövs ofta flera olika läkemedel.
Dagen är vald för att det var Vincent van Goghs födelsedag då det efter hans död konstaterats att han led av sjukdomen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 30:E MARS.

1904: Den märkligaste finalen i Spanska Cupens historia.
 

Idag 1904 spelades finalen i Copa del Rey… inte. Ena finallaget Club Español de Madrid hade inga motståndare, men de blev trots det inte vinnare. Español hade en märklig turnering. Den 13:e mars spelade de första matchen i turneringen mot Moderno. Den slutade 5-5 och istället för förlängning beslutade man att spela om matchen. Dagen efter tyckte Español. Moderno ville vänta 48 timmar, och fanns inte på plats dagen efter.
 

Madrid Football Federation som arrangerade turneringen förklarade Español som segrare. Till semifinalen mot Moncloa FC kunde inte Español ställa upp då de hade skadade spelare. Då lagen inte kunde komma fram med ett nytt datum lottades Español åter som segrare.
 

Finalen skulle stå mot förra årets segrare Athletic Bilbao den 26:e mars, men med alla problem med Españols matcher fram till finalen flyttades finalen till den 30:e mars. Athletic Bilbao var på plats enligt det gamla schemat den 26:e mars, men den 30:e fanns bara Español klara för match.
 

Madrid Football Federation dömde åter en gång Español som segrare, men då lämnade de övriga deltagande lagen in en protest och det beslöts att Athletic Bilbao som vann förra året skulle få spela final nästa säsong. Så ingen vann dagens final i Copa del Rey.

1946 maratonmatchen.
 

Stockport County och Doncaster Rovers möttes i Division Three North Cup idag 1946. Det var en omspelsmatch, då första mötet slutade 2-2. Även i match två blev resultatet 2-2 och det krävdes förlängning. Inget lag lyckades göra något mål, men matchen skulle avgöras. Reglerna för denna cup var att matchen skulle fortsätta tills ett lag gjorde mål. Men det blev inget mål. Några i publiken kilade hem för att ta lite te och gick sedan tillbaka. Då höll matchen fortfarande på. Då klockan hade blivit sju var det så mörkt att domaren tvingades bryta. Då hade matchen hållit på i 203 minuter vilket är världsrekord än idag. Det blev ytterligare ett omspel och det blev även fyra mål i den matchen, men nu var det Doncaster som gjorde alla fyra målen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 30:E MARS.

Sergio RAMOS blir 36 år.
 

Sergio RAMOS Garcia är född 1986 i Camas, Spanien
Försvarare
13 U och 180 A-landskamper för Spanien (2002-).

Klubbar som spelare:
Sevilla (1996-2005),
Real Madrid (2005-21),
Paris SG (2021-).

Han är två gånger Europamästare 2008 och 2012 och en gång Världsmästare 2010 med Spanien. Han har även ett annat mindre hedervärt rekord; Nämligen att han är Champions Leagues mest utvisade spelare. Med sina fyra utvisningar är han tillsammans med Edgar Davids och Zlatan Ibrahimovic de tre som toppar utvisningsstatistiken i Champions League.

Anatoliy TYMOSHCHUK blir 43 år.
 

Anatoliy Oleksandrovych TYMOSHCHUK är född 1979 i Lutsk, Ukraina.
Försvarare/Mittfältare
144 A-landskamper för Ukraina (2000-16).

Klubbar som spelare:
Volyn Lutsk (1994-97),
Shakhtar Donetsk (1998-2007),
Zenit St Petersburg (2007-09),
Bayern München (2009-13),
Zenit St Petersburg igen (2013-15),
FC Kairat i Kazakhstan (2015-16).

Lag som tränare:
Zenit St Petersburg (2017- assisterande)

Han har varit utnämnd till Ukrainas bästa fotbollsspelare tre gånger; 2002, 2006 och 2007.

Jan KOLLER blir 49 år.
 

Jan KOLLER är född 1973 i Prag, Tjeckoslovakien.
Anfallare
3 U- och 91 A-landskamper för Tjeckien (1995-2009).

Klubbar som spelare:
TJ Smetanova Lhota (1978-89),
ZVVZ Milevsko (1989-94),
Sparta Prag (1994-96),
Lokeren (1996-99),
Anderlecht (1999-2001),
Borussia Dortmund (2001-06),
Monaco (2006-08),
Nürnberg (2008),
Krylja Sovetov (2008-09),
Cannes (2010-11).

Han är 2,02 m lång.

Karel POBORSKY blir 50 år.
 

Karel POBORSKY är född 1972 i Třeboň, Tjeckoslovakien.
Anfallare
118 A-landskamper för Tjeckien (1994-2006).

Klubbar som spelare:
TJ Třeboň (1978-84),
Dynamo České (1984-87),
Jiskra Třeboň igen (1987-88),
Dynamo České igen (1988-94),
Viktoria Žižkov (1994-95),
Slavia Prag (1995-96),
Manchester United (1996-98),
Benfica (1998-2001),
2001-02 Lazio,
Sparta Prag (2002-05),
Dynamo České än en gång (2005-07).

Vid EM 1996 gjorde han ett speciellt lobbmål mot Portugal. Denna spark fick efter det namnet "Poborský lob". Klicka på bilden för att se målet.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN RIKTIGT FIN ONSDAG.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv