• Boris dagliga blogg

Lördagen den 12:e oktober 2024

NAMNSDAG:          Valfrid och Manfred

NATIOALDAG:          Ekvatorialguinea och Spanien

TEMADAG:       Civilkuragets dag,  Internationella reumatikerdagen,  Tidningsbudens dag,  Musikens dag  och  Sockerfria dagen.

RUBRIK.
Intressant slut på Mirage. Doobidoo, som vanigt. "Bara" oavgjort i Bratislava!

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 12/10:
1902: Första fotbollslandskampen där inget av lagen var brittiskt.
2003: Sveriges damer förlorar VM-finalen på ett "Golden Goal".

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 12/10:
Wim JONK, 
Chris NICHOLL.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM FREDAGEN 11 OKTOBER 2024.

Intressant slut på Mirage.
”Det är december i Stockholm och Sveriges justitieminister befinner sig under hot. I samma veva hittas en hög människoben nere i Stockholms tunnelbana, och skelettet visar sig komma från en högt uppsatt finansman. Polisinspektör Mina Dabiris grupp är stukad efter den traumatiska händelsen i somras som slutade i en kollegas död, och kallar in mentalisten Vincent Walder för att hjälpa till med fallet. För Vincent känns det som om världen alltmer sluter sig kring honom. När ytterligare en benhög hittas i underjorden sätts gruppen återigen på prov - vad är det som pågår i tunnlarna djupt under Stockholm? Och vem är det som jagar ministern?”

Detta är så att säga trailern om boken Mirage av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus. Boken avslutar trilogin om Mina och Vincent. ”Box” och ”Kult” som ettan och tvåan hette har jag läst och nu har jag också avslutat serien. Visst är det en aning överdrivet och det handlar om två personer med psykologiska problem, men som löser knepiga fall. Även här löses fallet, men det är efter detta som böckerna får en överraskande och oväntat slut. Detta var faktiskt något som gjorde att jag tyckte bättre om serien än vad jag först gjorde.


Doobidoo, som vanigt.
Bokläsning var alltså vad jag sysslade med fram tills hustrun och jag kom på att förr om åren har vi alltid sett ”Doobidoo”. Det hade vi inte gjort i höst. Men bättre än aldrig. Igår gick avsnitt åtta och det tittade vi på. Det var precis som tidigare. Här hade inte mycket förändrats.

"Bara" oavgjort i Bratislava!
Däremot hade mycket förändrats inom den svenska landslagsfotbollen. Ny förbundskapten och i stort sett nya landslagsspelare. Jon Dahl borde få en bra start då Sverige trillat ända ner i division tre i UEFAs turnering Nations League. Efter två lätta segrar över Azerbajdzjan och Estland så var det upp till bevis då mas i Bratislava igår mötte Slovakien. Även Slovakien hade två ganska enkla segrar över samma motstånd som Sverige mött. Det visade sig att Sverige var totalt överlägset och ledde i första halvlek med 2-0 innan de strax före paus slarvade så att Slovakien kunde reducera. Tyvärr byttes Victor Lindelöf in i andra halvlek och det var på hans kant som kvitteringen kunde komma. 2-2 slutade det och i och för sig var ett oavgjort resultat på bortaplan över Slovakien bra, men med tanke på hur matchen gestaltade sig var det en besvikelse att det inte blev vinst.

DAG! LÖRDAG 12 OKTOBER 2024.

NAMNSDAG:
 
Valfrid  och  Manfred
 
Namnsdagar för den 12:e oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1680 – Maximilian (nu 1 februari)
1680–1712 – Valfridus (till minne av en engelsk missionär, som dog bland friserna 709 och som egentligen hette Wilfrid)
1713–1900 – Valfrid
1901–1985 – Valfrid
1986–1992 – Valfrid, Ina (utgått) och Inez (nu 6 augusti)
1993–2000 – Valfrid och Ernfrid (utgått)
Från 2001 – Valfrid och Manfred
NATIONALDAG:
 
EKVATORIALGUINEA
 
Ekvatorialguinea, (tidigare Rio Muni och Spanska Guinea) blev självständigt den 12 oktober 1968, efter 190 år som den spanska kolonin Spanska Guinea.
Ekvatorialguinea består av fem öar i Guineabukten och ett område på den centralafrikanska västkusten. Den tidigare spanska kolonin är en av världens hårdaste diktaturer. Landet styrs enväldigt av presidenten och hans klan. Oljetillgångar ute till havs har gett presidentsläkten enorma inkomster, medan befolkningen hålls kvar i armod.
 
NATIONALDAG:
 
SPANIEN
 
Spanska nationaldagen, Fiesta Nacional, kallas numera Día de la Hispanidad. Firandet uppmärksammar Christopher Columbus första resa till America år 1492. Den 12 oktober är också det spanska skyddshelgonet Pilars, Our Lady of the Pillar minnesdag (Fiestas del Pilar).
 
TEMADAG:
 
Civilkuragets dag
 Civilkuragets dag är alltid den 12 oktober och är instiftad av SAC-Syndikalisterna. SAC Syndikalisterna delar ut sitt årliga pris till en person som på sin arbetsplats visat personligt mod och civilkurage i motståndet mot orättvisor och missförhållanden. Dagen sker till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg, som mördades av nazister i sitt hem 1999.
 
Internationella reumatikerdagen
 Internationella reumatikerdagen är alltid den 12 oktober. World Arthritis Day, grundades 1996 av Arthritis and Rheumatism International, ARI. Dagen syftar till att uppmärksamma och öka kunskapen om reumatiska sjukdomar.
 
Tidningsbudens dag.
Tidningsbudens dag infaller lördagen i den första hela veckan i oktober. Dag är instiftad av News Media Alliance. Tidningsbudens dag är en dag då vi uppmärksammar och hyllar de personer som varje morgon levererar tidningar till våra brevlådor och dörrmattor. Det är en dag då vi tar oss tid att uppskatta det hårda arbete som dessa individer utför, ofta i gryningen, för att se till att vi får vår dagliga dos av nyheter och information.
 
Musikens dag
Musikens dag infaller andra lördagen i oktober. Det är lite olika hur länge man firat denna dag. Trollhättan är nog den ort i Sverige som haft tradition att fira musikens dag. Den har man gjort sedan 1892.

Sockerfria dagen
 Sockerfria dagen infaller den 12:e oktober varje år och är ett initiativ av Ewa Meurk, Bitten Jonsson och Babben Larsson. Dagen är en dag då man vill uppmärksamma hur mycket socker som faktiskt finns i våra livsmedel utan att man tänker på det. Man vill utmana och titta närmare på vad det är vi äter, hur mycket socker som finns i allt. Varför behöver det till exempel finnas så mycket socker i färdigmat och snacks?

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 12 OKTOBER.

1902 första landskampen utan britter.
 
 På Wiener A.C.s hemmaarena spelades idag 1902 en landskamp mellan Österrike och Ungern. I och för sig inte så konstigt då dessa två länder var i union med varandra fram till 1918. Kejsardömet Österrike besegrade Kungariket Ungern med 5-0. Josef Taurer och Gustav Huber gjorde varsitt mål och Johann Studnicka gjorde ett hat trick. Det unika med landskampen var att detta blev den första landkamp mellan nationer där inget av de båda landslagen var brittiskt.
2003 Golden Goal avgör VM-finalen.
 
På The Home Depot Center i Carson i USA spelades idag fjärde VM-finalen i fotboll för damer. För första och hittills enda gången hade Sverige tagit sig till final genom att komma tvåa i sin grupp efter USA och sedan vinna kvartsfinalen över Brasilien med 2-1 och semin med samma siffror över Kanada. Motståndarna Tyskland hade överlägset vunnit sin grupp och sänkt Ryssland i kvarten med 7-1 och USA i semin med 3-0. Det var alltså inget snack om vilka som var favoriter i finalen.
 
Sverige tog ledningen genom Hanna Ljungberg i slutet av första halvlek. I början av andra kvitterade Maren Meinert. 1-1 stod sig matchen ut och det blev förlängning. Åtta minuter in i den tog matchen slut. Då gjorde Nia Künzer 2-1, och då man tillämpade ”Golden Goal” så var det likt ishockeyns ”sudden death” slut då första laget gjorde, mål. Snöpligt för Sverige, men innerst inne var det värdiga världsmästare som kunde lyfta pokalen.
 

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 12 OKTOBER.

Wim JONK blir 58 år.
 
Wilhelmus Maria "Wim" Jonk är född 1966 i Volendam, Nederländerna.
Mittfältare
49 A-landskamper och 11 mål för Nederländerna (1991-99).

Klubbar som spelare:
Volendam (1986-88),
Ajax (1988-93),
Inter (1993-95),
PSV Eindhoven (1995-98),
Sheffield Wednesday (1998-2000).

Lag som tränare:
Ajax (2008-11 individuell ungdomstränare)
Ajax (2011-15 chef för ungdomsakademin)
Volendam (2019-23),
Volendam (2023- Tekninsk manager)

Två gånger har han vunnit UEFA-cupen. Först 1992 med Ajax och sedan 1994 med Inter.
Chris NICHOLL blev 77 år.
 
Christopher John Nicholl är född 1946 i Wilmslow, England. Död den 24:e februari 2024 efter en kamp mot CTE som drabbar de som tagit mot mycket våld mot huvudet. Nickar!
Försvarare
51 A-landskamper och 3 mål för Nordirland (1974-83).

Klubbar som spelare:
Burnley (1963-66),
Witton Albion (1966-68),
Halifax Town (1968-69),
Luton Town (1969-72),
1972-77 Aston Villa,
Southampton (1977-83),
Grimsby Town (1983-84).

Lag som tränare:
Southampton (1985-91),
Walsall (1994-97),
Nordirland (1998-2000 assisterande).

Hans första landslagsmål gjorde han den 30:e oktober 1974 i en EM-kvalmatch. Den gick på Råsunda och det var alltså mot Sverige.

DAGENS MATCHTRÖJA 12 OKTOBER 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA ETT FINT VECKOSLUT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln