11:e oktober

NAMNSDAG

Erling:
Erling är ett mansnamn med nordiskt ursprung. Första delen av namnet är möjligtvis av en västgermansk form av ordet/titeln Jarl "hövding, högsta ämbetsman"

Jarl:
Jarl är ett mansnamn med nordiskt ursprung och är samma ord som titeln jarl "hövding, högsta ämbetsman".
 

VIP födda den 11:e oktober

Några andra som också är födda den 11:e oktober

1932 – 1991 Dottie West
Amerikansk countrysångerska och kompositör.  Första hiten var "Here Comes My Baby Back Again," 

1942 – Annika Hagström
Svensk journalist, TV-producent, dokumentärfilmare, programledare, sångerska och författare.

1946 – Daryl Hall, 
Amerikansk sångare, låtskrivare, gitarrist. Ena halvan i duon Hall & Oates.

1965 – Sean Patrick Flanery
Amerikansk skådespelare. Var Indiana Jones i TV-serien.

1989 – Michelle Wie
Amerikansk golfspelare. Hon slog igenom som väldigt ung.

Några kända personer som avled den 11:e oktober

1961 Chico Marx dog 74 år gammal av arterioskleros (åderförkalkning). Han var en amerikansk komiker och pianist, en av Bröderna Marx. Han hette Leonard, men namnet Chico fick han därför att han brukade jaga flickor (chicks).

2001 Sven Gillsäter dog 80 år gammal. Han var en svensk filmare, fotograf, författare, manusförfattare och kortfilmsregissör. Med sina naturfilmer i TV blev han rikskändis och populär föredragshållare.

2012 Hasse Tellemar dog 88 år gammal av lite olika saker i kroppen som inte fungerat. Han var en svensk programledare i radio och musiker (kontrabas och dragspel). Mellan 1969 och 1988 var han programledare för Ring så spelar vi.

2022 Angela Lansbury dog 96 år gammal av naturliga orsaker (ålder). Hon var brittisk skådespelare. Lansburys karriär spänner över sju decennier. Hon verkade främst i USA. Hon blev känd för rollen som författaren och amatördetektiven Jessica Fletcher i TV-serien Mord och inga visor (1984–1996)

Today in history 11:e oktober

Några händelser som inträffat den 11:e oktober

1946
 

ERLANDER BLIR SVENSK STATSMINISTER.


  Tage Erlander blir svensk statsminister. Med en längd på 192 centimeter och med 23 år i sträck som demokratiskt tillsatt regeringschef har Erlander kallats för ”Sveriges längste statsminister” - både till fysionomi och ämbetstid .

1975
 

PREMIÄR FÖR SATURDAY NIGHT LIVE.


  Premiärprogrammet av Saturday Night Live sänds i amerikansk tv. Varje lördag har programmet en gästvärd som presentatör och en artist som framför två låtar. Gästvärden medverkar i några av sketcherna samt framför ibland ett sångnummer.

1975
 

BILL OCH HILLARY GIFTER SIG.


  Bill Clinton och Hillary Rodham (sedermera Hillary Rodham Clinton) gifter sig. De möttes vid Yale Law School, där båda var studenter. 1998 knakade det ordentligt i fogarna då Bill haft en affär med Vita huset-praktikanten Monica Lewinsky. Men Bill och Hillary är fortfarande gifta.