12:e februari

NAMNSDAG

Evelina:
Kvinnonamnet Evelina kan vara en av Eva, men det kan också härstamma från det iriska Aibhlin, som betyder 'vänlig'.

Evy:
Kvinnonamnet Evy är en smekform av Eva som är ett hebreiskt, bibiliskt namn som betyder "liv".
 

VIP födda den 12:e februari

Några andra som också är födda den 12:e februari

1931 – 2014 Göran Graffman,
 Svensk regissör och skådespelare.  Han regisserade bland annat Gunnel Lindes Den vita stenen och Astrid Lindgrens Madicken.

Några i musikens värld som är födda den 12:e februari

1959 – Susanne Alfvengren,
 Svensk sångerska, artist och sångtext-författare. Hennes låtar karaktäriserades främst av mjuk gitarrbaserad visaktig pop.

1968 – Chynna Phillips,
 Amerikansk sångerska och skådespelare. Hon är känd som medlem i Wilson Phillips, och som dotter till The Mamas & the Papas medlemmarna John och Michelle Phillips.

Några kända personer som avled den 12:e februari

1771 Adolf Fredrik dog 60 år gammal efter en riklig måltid av magkramp, yrsel och ett slaganfall. Han var kung av Sverige från 1751. Han blev mest känd för sin död då de sägs att han ått ihjäl sig på semlor.

1993 James Bulger dog 2 år gammal mördad av två 10-åriga pojkar. Han var en brittisk pojke som rövades bort och misshandlades till döds av två äldre pojkar 1993 i Liverpool.

2000 Charles M. Schulz dog 77 år gammal av en stroke och sviter av tjocktarmscancer. Han var en amerikansk serieskapare som är mest känd för sin serie Snobben (Peanuts), som gick i graven med honom.

2019 Gordon Banks dog 81 år gammal av sviter av njurcancer. Han var en engelsk fotbollsspelare och målvakt. Han betraktades som en av tidernas bästa målvakter och blev världsmästare med England 1966. Smeknamnet var "Banks of England".

Dagens historia i filmklipp 12:e februari

Några händelser som inträffat den 12:e februari

1771
 

SVENSKE KUNGEN ADOLF FREDRIK ÄTER IHJÄL SIG.


  Den svenske kungen Adolf Fredrik avlider i akut matförgiftning på Stockholms slott, efter att han har förätit sig på en mängd rätter, varav efterrätten semla har blivit mest känd i sammanhanget. Han efterträds som kung av Sverige av sin son Gustav III, som dock själv är omedveten om dödsfallet, eftersom han vid tillfället befinner sig i Paris. Gustav får dödsbudet under ett operabesök en månad senare och återvänder då omgående till Sverige. Året därpå genomför han en statskupp, som gör slut på den svenska frihetstidens partistrider mellan Hattarna och Mössorna och återupprättar den personliga kungamakten.

1832
 

GALAPAGOSÖARNA BLIR ECUADORIANSKA.


  Ecuador annekterar Galápagosöarna, som ligger i Stilla havet ungefär 100 mil väster om den ecuadorianska kusten. Öarna har dittills varit obebodda (även om man på 1950-talet finner spår av sydamerikanska indianer på dem), men har tidvis sedan 1600-talet varit tillhåll för engelska pirater och kapare. Redan samma år låter ögruppens förste guvernör José de Villamil föra dit en grupp straffångar, för att befolka den och snart utvandrar också några bönder dit.

1993
 

TREÅRIGE JAMES BULGER DÖDAS AV TVÅ TIOÅRINGAR I LIVERPOOL.


  Två tioåriga pojkar kidnappar den knappt treårige pojken James Bulger från ett köpcentrum i engelska Liverpool, varpå de misshandlar och dödar honom vid ett järnvägsspår. På grund av både mördarnas och offrets låga ålder får fallet stor uppmärksamhet världen över och de båda förövarna Jon Venables och Robert Thompson döms till fängelse, ett straff de avtjänar i åtta år. Media beskriver pojkarna som ”monster” och hotbilden mot dem är så stark, när de 2001 släpps från fängelset, att de tvingas byta identiteter.