• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 8:e juli 2021

Broder Jakob, smittan ökar igen, självklart, MFF seger, England vann semifinalen knappt, men rättvist.

IDAG: 8/7 -21:
Namnsdag: Kjell

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 8/7:
1990: Västtyskland vinner VM-historiens tråkigaste final.
1991: Sextonårige Beckham skriver på för Manchester United.
2006: Tyskland vinner bronsmatchen i hemma-VM.
2014: Tyskland utklassar värdlandet.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 8/7:
Son, Virgil, Juan, Robbie, Magnus.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN ONSDAGEN DEN 7/7 2021.

Onsdag och en lugn hemmatillvaro. Lite inköp av bl a extra lax till gårdagens middag ”Grillad lax med couscoussallad”. Den korta hundrundan. Lite fixande med bloggen och läsning i den nya deckaren ”Broder Jakob” av Emelie Schepp. Fast ny och ny, denna bok är den femte i serien om åklagare Jana Berzelius och hennes ”bror” Danilo Peña. Båda med en mycket märklig uppväxtbakgrund som har blivit två helt skilda individer i samhället. Lite fantasi-aktig sym på människor i en svensk deckare som utspelas i Norrköping, men så pass spännande att jag nu avverkar femma och även har bok nummer sex liggande och väntar.

Sedan fanns det en notis i dagens tidning som jag inte alls är det minsta förvånad över att det händer. Det som händer är att Coronasmittan nu ökar igen i många länder. Nu är det väl ingen större kris än så länge då smittan har sjunkit hela tiden fram till nu. Så det är ju ingen ny topp, men Europa och framför allt fotbolls-EM verkar anse att smittan totalt skulle vara slut, med tanke på hur supportrar och lag flugit och farit tvärs över Europa. Sedan har man fyllt upp arenorna där det inte verkar finnas några restriktioner alls. Inte heller i de olika länderna som spelar semifinaler finns det några smittoskyddsregler Där det är samlat tusentals supportrar inför speciella storskärmar som trängs. Men bevis finns att än är inte coronan över. Om ett halvår däremot hade det varit slut om vi hade kunnat hålla oss i skinnet till dess.

Innan det var dags för gårdagens stora fotbollsmatch på Wembley mellan England och Danmark så spelades första matchen i kvalet till Champions League. Där finns ju Malmö FF med. På hemmaplan inför 4 000 åskådare tog MFF emot Riga FC, mästarna från Lettland. Med tanke på det stora övertag MFF hade plus att de var en man mer i hela andra halvlek så tycker jag att 1-0 var ett ynkligt resultat och det är inte speciellt mycket att luta sig mot inför returen i Riga. Men att hålla nollan kan ju vara till hjälp i andra matchen.

Det var en helt annorlunda första halvlek igår än då Italien och Spanien möttes. England och Danmark presenterade en helt annorlunda fartfylld halvlek. Lite hafsigare men betydligt roligare att titta på. Jordan Pickford lyckades precis slå Gordon Banks målvaktsrekord i att hålla nollan innan han fick släppa in bollen efter en perfekt frispark från danske Mikkel Damsgaard. I den nästsista matchen i EM lyckades han göra mästerskapets första frisparksmål. Sedan var danskarna så vänliga att de slog in bollen i eget mål. Hade inte lagkapten Kjær gjort detta så hade Sterling med all säkerhet gjort målet i stället. 1-1 efter en fartfylld halvlek med flera målchanser bådade gott inför fortsättningen.

Fast det blev inte riktigt så. Målen tog slut och det var ett England som fullständigt tog över matchen. Danmark lyckades hålla i och det gick till förlängning. Men det gick inte till straffar, eller det gjorde det, men bara en straff som Harry Kane missade i förlängningen. Men returen slog han in. England var än mer överlägset i första förlängningskvarten. Då de fick 2-1 så slutade de spela fotboll. ”Anfall är bästa försvar” är ett gammalt militärt ordspråk, men det gäller inte i fotboll. Danskarna lyckades dock inte skapa något riktigt allvarligt. Det blev som jag trodde; Seger till England som är i final. Tre mål blev det; Frispark, självmål och straffretur. Alltså lyckades inget av gårdagens semifinallag göra ett enda spelmål. Men rätt lag vann och finalen mellan England och Italien är troligtvis en match mellan EMs två bästa landslag just nu. Tips om finalens utgång är att den kommer att avgöras på straffar och då vinner Italien.

IDAG: TORSDAGEN DEN 8/7 2021.

NAMNSDAG:
Kjell

Namnsdagar för den 8:e juli i kronologisk ordning:

Före 1901 – Kilian, (till minne av en irländsk eller skotsk missionär, som dog martyrdöden i Tyskland på 600-talet).
1901–1985 – Kjell
1986–1992 – Kjell, Katja (nu 25 november) och Kettil (utgått)
1993–2000 – Kjell och Tjelvar (utgått)
Från 2001 – Kjell

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 8:E JULI.

1990 Västtyskland – Argentina 1-0

På Olympiastadion i Rom hade det idag 1990 blivit dags för final i VM. Den stod mellan Västtyskland och Argentina. Båda lagen hade kommit hit från semifinaler som avgjordes på straffar. Västtyskland slog ut England och Argentina vann över hemmanationen Italien. Lite typiskt var det att även finalen avgjordes på straff, men det behövdes bara en. Den kom i 85:e minuten och det var Andreas Brehme som placerade in den till Västtysklands andra VM-titel. Denna final brukar klassas som den tråkigaste finalen i VM-historien. För Franz Beckenbauer blev den historisk. Han blev den andre personen som vunnit VM som både spelare och idag manager.

För Sverige blev det också en tråkig VM-tillställning. Det var det VM vi åkte ut i marschtakt 1-2, 1-2, 1-2. Mot Brasilien, Skottland och Costa Rica.

Bild = länk

1991 Beckham blir Manchester Uniteds

Sexton år gammal skriver David Beckham idag 1991 kontrakt med Manchester United. Han ingick i det som kallades "Fergie's Fledglings" (Alex Fergusons spirande stjärnor). Ungdomarna plockades av Freguson och tränades till början av  Brian Kidd och Eric Harrison. I denna årskull ingick förutom David Beckham även Nicky Butt, Ryan Giggs, Gary Neville, Paul Scholes och Phil Neville.

Bild = länk

2006 Sista matchen för Tyskland i VM vinner de.

Tyskland hade förlorat finalen för fyra år sedan mot Brasilien. Nu skulle de ta revansch på hemmaplan. Allt gick som på räls fram till semifinalen. Då chockade Italien de tyska spelarna med att vinna i förlängning med 2-0. Alltså blev värdlandets sista match dagens bronsmatch 2006. Men här återställdes ordningen. Efter 0-0 i paus mot Portugal tog tyskarna över i andra och Bastian Schweinsteiger gjorde två mål innan Armando Teixeira Petit hjälpte till med ett portugisiskt självmål. Nuno Gomes reducerade till 3-1, men då återstod bara två minuter och Tyskland fick nöja sig med ett brons på hemmaplan.

Bild = länk

2014 Brasilien - Tyskland 1-7.

Äntligen skulle Brasilien få vinna VM på hemmaplan. Hittils hade det gått enligt planerna även om det hade krävts förlängning och straffar i åttondelsfinalen mot Chile. Idag 2014 var det dags för semifinal och Brasilien stötte på sitt första motstånd av ett lag som skulle kunna räknas som jämbördigt. Det var Tyskland. Semifinalen gick till historien som den största katastrofen för brasiliansk fotboll. Spelet gick helt i baklås och tyskarna utklassade värdlandet med 7-1. Inte nog med att tyskarna vann. Miroslav Klose fick vara med i startuppställningen och då han gjorde 2-0 var det hans 16:e VM-mål totalt. Det betydde att han var ensam skyttekung i VM, ett mål mer än brasilianaren Ronaldo på totalt 15 mål.

Detta tog knäcken på Brasilien som även förlurade matchen om tredje pris. Där blev det "bara" 0-3 till Nederländerna. Tyskarna blev världsmästare men tvingares till förlängning innan de kunde vinna med 1-0 över Argentina.

Bild = länk

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 8:E JULI.

SON Heung-min blir 29 år

SON Heung-min (손흥민) är född 1992 i Chuncheon, Sydkorea.
Anfallare
28 U- och 91 A-landskamper för Sydkorea (2008-).

Klubbar som spelare:
FC Seoul (2004-08),
Hamburger SV (2008–13),
Bayer Leverkusen (2013–15),
Tottenham Hotspur (2015–).

Virgil van DIJK blir 30 år

Virgil van DIJK är född 1991 i Breda, Nederländerna.
Försvarave
4 U- och 38 A-landskamper för Nederländerna (2011-).

Willem II (2002–10),
Groningen (2010–13),
Celtic (2013–15),
Southampton (2015–18),
Liverpool (2018–).

Övergångssumman från Southampton till Liverpool på 75 miljoner pund gjorde holländaren till värdens dyraste försvarsspelare någonsin.

Juan PAREDES blir 34 år

Juan Carlos PAREDES Reasco är född 1987 i Esmeraldas, Ecuador.