• Boris dagliga blogg

Söndagen den 26:e maj 2019

Rhododendron och 1968.
Celtic tog "dubbeln" i år.
Tranmere till League One i 119:e minuten.

Finland sensationellt i VM-final.
Kanada mer väntat till VM-final.
De två skånska Allsvenska lagen, en i topp och en i botten.
Även Bayern München tog en dubbel i år.


FOTBOLLSHISTORIA:
1982 Aston Villa, Champions Leaguemästare.
1989 dramatik i engelska ligan då Arsenal slår Liverpool.
1999 Uniteds mirakelvändning.

FÖDDA:
Lindsey, Razvan, Luca, Matt.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG OM LÖRDAGEN DEN 25:e MAJ 2019

Rhododendron och 1968.


Familjen var på utflykt för att titta på rhododendron och en del andra växter på Sofiero slott norr om Helsingborg. De hade tagit ena hunden med sig, men den lite nervösa typen vi har fick inte följa med. Det är hunden jag talar om som är nervös och inte klarar av att vara bland många människor. Då passade det bra att hon och jag tog vår egen långpromenad på hemmaplan och sedan tog vi det lugnt på altanen. Jag startade på en ny bok. Det är den sjunde boken i Jan Guillous romansviten Det stora århundradet. Då jag läst de andra sex var det dags för ”1968”. Vid halvfem var familjen hemma och då hade jag klart en lasagne med lax, räkor och musslor, eget recept. Efter maten så var det dags att titta till dagens sportresultat.
 

Celtic tog "dubbeln" i år.


Jag hade två fotbollsmatcher att ta del av till att börja med. Den ena var cupfinalen i Skottland. Här stod det mellan Edinburgh och Glasgow. Heart of Midlothian mot Celtic. Givetvis var Celtic stora favoriter, men efter en mållös första halvlek så var det Hearts som tog ledningen. Kvitteringen kom på en tveksamt domd straff och åtta minuter före slut så kom Celtics segermål som innebar att de vann dubbeln för artonde gången.
 

Tranmere till League One i 119:e minuten.


Den andra matchen som också startade klockan fyra gällde vilket lag som skulle ta sig upp i engelska division tre, kallad League One. Det var Newport som mötte Tranmere. Dessa två lag hade slutat sexa respektive femma i League Two. Det blev inga mål under de 90 minuterna, men Newport hade fått Mark O'Brien utvisad för två gula kort. Givetvis kan detta ha varit orsaken till att Tranmere till sist lyckades göra ett mål. Det kom i sista minuten av förlängningen då alla var beredda på ett avgörande på straffar. Nu blev det inte så då fotbollen har sin vansinniga regel att ett personligt lagbrott ska drabba hela laget matchen ut. Fast grattis Tranmere.
 

Finland sensationellt i VM-final.


Mitt i fotbollen så såg jag den sista en och en halva minuten av semifinalen i ishockey-VM. Det var Ryssland mot Sverige. Nej, det var det ju inte, men det skulle ha varit Sverige om de hade kunnat hålla tätt sista minuten mot Finland. Nu var det alltså Finland som spelade semifinal, och inte bara det. Finland ska även spela final. För det var en målsnål semifinal. Pigga Ryssland var helt under isen. Åtminstone vad det gäller att göra mål. Mitt i tredje perioden lyckades Marko Anttila som enda spelare få in pucken i mål. Det räckte till final för Finland.
 

Kanada mer väntat till VM-final.


Den tilltänkta VM-finalen skulle ju gå mellan Ryssland och Kanada. När Ryssland var borta så var frågan om Tjeckien skulle kunna fixa en sensation mot favoriterna i andra semifinalen. Svar: Nej! Efter en perion stod det 1-0, efter två 3-0 och då matchen var slut så hade Kanada ganska enkelt vunnit med 5-1. Redan idag, söndag spelas finalen. Ishockeyspelarna är betydligt mer vältränade än fotbollsspelare och pallar att lira två dagar i rad. Mitt lilla problem är att jag på måndag tänkte ha på mig en fotbollströja från det land som blir världsmästare i ishockey. Men då varken Finland eller Kanada är något stort fotbollsland så har jag ingen tröja från någon av dessa nationer. Vi får se vad det blir för klädsel på måndag.
 

De två skånska Allsvenska lagen, en i topp och en i botten.


Allsvenskan hade två Skånska lag i elden. Malmö FF kan man lita på. Speciellt då de mötte bottenlaget Eskilstuna. Det var aldrig något snack. 5-0 är en riktig överkörning. Då Göteborg samtidigt vann över Häcken med 2-1 så har MFF tre poängs ledning i Allsvenskan. Helsingborgs IF hade chansen att rycka ifrån botten lite då de mötte sistalaget i tabellen. Falkenbergs FF tog ledningen och HIF fick kämpa för att komma ifatt. I andra halvlek lyckades de kvittera, men längre än så kom de inte. 1-1 hemma mot bottenlaget är uselt. Tur att Falkenberg och Eskilstuna finns. Då har HIF åtminstone chansen att sluta tredje sist och få kvala för att stanna kvar i Allsvenskan. Fast det är ju nitton omgångar kvar.
 

Även Bayern München tog en dubbel i år.


Slutligen var det en cupfinal på programmet också. Det var DFB Pokal. Här fanns en favorit, Bayern München, men det skulle inte bli en sådan överkörning som Manchester City fixade i FA-cupfinaen. I Tyskland var det nämligen ett lag som kunde bjuda Bundesligamästarna på motstånd. Finalmotståndare var Red Bull Leipzig. Det fanns chanser i första halvlek, men givetvis var det Bayern som tog ledningen. Till slut blev det inte så jämnt som det skulle kunna bli. 3-0 slutade det och Bayern tog sin nittinde titel. Det är tydligen ”Dubbeln” som gäller. Även Bayern tog en dubbel i år. De är inte uppe på Celtics nivå, men det blev den tolfte dubbeln för det tyska storlaget.

FOTBOLLSHISTORIA från den 26:e maj.

1982 Villas största seger

Idag 1982 spelades Mästarcupfinalen (blivande Champions League) på Feijenoord Stadion i Rotterdam. Engelska Aston Villa hade kvalificerat sig till finalen mot Bayern München. Tyskarna var favoriter och hade gjort sju mål på sina semifinalmotståndare CSKA Sofia. Tydligen hade de spillt allt krut där för i finalen lyckades de inte göra något mål på målsnåla Aston Villa. I 67:e minuten lyckades Peter Withe göra matchens enda mål och Aston Villa hade tagit sin största seger genom tiderna.

FOTBOLLSHISTORIA från den 26:e maj.

1989 Arsenal avgör i sista matchen
 

Idag 1989 spelades sista omgången i First Division som högsta ligan i England hette på den tiden. Det hade varit en dramatisk säsong med Hillsborough-katastrofen och många unnade Liverpool segern i ligan. De skulle bara klara minst oavgjort i sista matchen hemma mot Arsenal. Arsenal i sin tur skulle bli mästare om de besegrade Liverpool. Då kom de upp på samma poäng men med bättre målskillnad. Arsenal vann med 2-0 och blev mästare. Denna match finns med i filmen ”Fever pitch” som handlar om läraren och Arsenalfanatikern Paul Ashworth.

FOTBOLLSHISTORIA från den 26:e maj.

1999 Uniteds mirakelvändning
 

Idag 1999 hade 90 245 människor samlats i Barcelona på Camp Nou för att se Champions Leaguefinalen mellan Bayern München och Manchester United. Redan i sjätte minuten tog Mario Bassler en frispark och skruvade in den i vänster kryss. United kämpade matchen igenom för att kvittera men Bayern höll emot tiden ut och väntade bara på slutsignalen och pokalen. Men domare Pierluigi Collina hade lite tillagd tid. På den passade Teddy Sheringham att kvittera på en minuts övertid. Två minuter senade slog Uniteds specielle avbytare till. Ole Gunnar Solskjær hade bara varit på planen i tolv minuter då han säkrade segern till Manchester United på i stort set matchens sista spark.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 26:e maj.

Lindsey HORAN blir 25 år

Lindsey Michelle HORAN är född 1994 i Golden, Colorado, USA
Mittfältare/Anfallare
41 U- och 67 A-landskamper för USA.

Klubbar som spelare:
Colorado Rush (2005–12),
Paris Saint-Germain (2012–16),
Portland Thorns FC (2016–).

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 26:e maj.

Razvan RAT blir 38 år

Razvan Dincă RAT är född 1981 i Piatra-Olt, Rumänien.
Försvarare
16 U- och 113 A-landskamper för Rumänien.

Klubbar som spelare:
Rapid Piatra-Olt (1988-94),
Universitatea Craiova (1994),
Constructorul Craiova (1995),
Sporting Pitești (1996).
Cetatea Târgu Neamț (1996),
Sporting Pitești (1996-98),
Rapid București (1998-2003),
FCM Bacău (2000-01 lån),
Shakhtar Donetsk (2003-13),
West Ham United (2013-14),
Rayo Vallecano (2014),
PAOK (2014-15),
Rayo Vallecano igen (2015-18),
Poli Timișoara (2018-).

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 26:e maj.

Luca TONI blir 42 år

Luca TONI är född 1977 i Pavullo nel Frignano, Italien.
Anfallare
47 landskamper för Italien.

Klubbar som spelare:
Officine Meccaniche Frignanesi (1990-91),
Modena (1991-96),
Empoli (1996-97),
Fiorenzuola (1997-98),
Lodigiani (1998-99),
Treviso (1999-2000),
Vicenza (2000-01),
Brescia (2001-03),
Palermo (2003-05),
Fiorentina (2005-07),
Bayern München (2007-10),
Roma (2010 lån),
Genoa (2010-11),
Juventus (2011-12),
Al Nasr (2012),
Fiorentina igen (2012-13),
Hellas Verona (2013-16).

Under VM 2006 gjorde Toni två mål, bägge i kvartsfinalen mot Ukraina. Italien vann senare turneringen och blev därmed världsmästare för fjärde gången.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 26:e maj.

Matt BUSBY blev 84 år

Sir Matthew William "Matt" BUSBY var född 1909 i Orbiston, Bellshill, Skottland och dog den 20:e januari 1994 i Cheadle, Greater Manchester, England.
Mittfältare
2 landskamper för Skottland.

Klubbar som spelare:
Denny Hibernian (1927-28),
Manchester City (1928-1936),
Liverpool (1936-39),
Chelsea, Middlesbrough, Reading, Brentford, Bournemouth & Boscombe Athletic och Hibernian (gästspelare under kriget) 
  
Lag som tränare:
Manchester United (1945-69),
Storbritanniens OS-lag (1948),
Skottland (1958),
Manchester United (1970-71).

Busby tränade på 1950-talet det unga Manchester United som kallades för Busby Babes. I februari 1958 var laget med om en ohygglig flygolycka i München där åtta spelare samt flera ledare och besättningsmän omkom. Matt Busby blev själv svårt skadad men överlevde.

DAGENS CITAT

.

Kommentera gärna:

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln