10:e juni

NAMNSDAG

Boris:
Mansnamnet Boris är ett gammalt bulgariskt och ryskt furstenamn, en förkortning av Borislav som är sammansatt av ordled som betyder 'strid' och 'berömd'.

Svante:
Svante är ett mansnamn som kommer av det slaviska (vendiska) namnet Svantopolk med betydelsen 'heligt folk'. Namnet Svante kom in i Sverige genom stormannen Svantepolk Knutsson.

Återkommande bemärkelsedagar

Nationaldagar:
Portugal: Portugaldagen (till minne av nationalskalden Luís de Camões död denna dag 1580)

VIP födda den 10:e juni

Några andra som också är födda den 10:e juni

1819 – 1877 Gustave Courbet,
Fransk målare, ledande inom realismen.

1897 – 1918 Tatjana Nikolajevna Romanova,
Rysk storfurstinna, dotter till tsar Nikolaj II.

1915 – 2005 Saul Bellow,
Amerikansk författare, mottagare av Nobelpriset i litteratur 1976.

1925 – 2008 Lennart Bergelin,
Svensk tennisspelare och -tränare, var personlig tränare för Björn Borg 1971-1983

1936 – 2005 Åke Strömmer,
Svensk sportjournalist, anställd vid Sveriges Radio från 1958. Ledde även Svensktoppen.

Några i musikens värld som är födda den 10:e juni

1961 – Maxi Priest,
Engelsk reggaemusiker med rötterna från Jamaika. Fullständigt namn Max Alfred "Maxi" Elliott.

1979 – Lee Brice,
Amerikansk countrysångare och låtskrivare med ett antal låtar på Billboards countrylista.

1982 – Laleh Pourkarim,
Svensk musiker, sångare och skådespelare med artistnamnet Laleh.

Några kända personer som avled den 10:e juni

1967  Spencer Tracy dog 67 år gammal av en hjärtattack. Han var en amerikansk skådespelare som medverkade i nära 80 filmer åren 1930-1967. Han Tracy en relation med Katharine Hepburn, men som katolik skilde han sig aldrig från sin hustru.

2004  Ray Charles dog 73 år gammal på grund av en sviktande lever. Han var en amerikansk sångare, pianist, kompositör och arrangör. Efter att ha sett sin bror dödas blev hans syn sämre och då han var fem var han blind.

Today in history 10:e juni

Några händelser som inträffat den 10:e juni

323 f. Kr.

ALEXANDER DEN STORE DÖR


   Alexander den store dör i Babylon, tio dagar efter att ha blivit sjuk till följd av utdraget festande. Genom den så kallade delningen i Babylon bestämmer hans generaler därefter hur hans erövrade territorier ska delas mellan dem. Delningen är resultatet av en kompromiss, i huvudsak utarbetad av Eumenes, efter meningsskiljaktigheter mellan Meleagros, som vill ge hela makten till den makedoniske kungen Filip II:s och Filinnas av Larissa utomäktenskaplige son Filip III, ochPerdikkas parti, som vill vänta på födelsen av Alexanders arvinge (den blivande Alexander IV), som hans första hustru Roxana bär på, för att ge honom tronen under en förmyndares kontroll. Enligt överenskommelsen blir Filip III kung, men Perdikkas blir, som riksföreståndare, den som får makten över Alexanders rike. Perdikkas övervakar sedan delningen av riket mellan Alexanders generaler och satraper, som stödjer honom i hans dispyt med Meleagros.

1935
 

ANONYMA ALKOHOLISTER GRUNDAS i AKRON I USA


  Sedan börsanalytikern William Griffith Wilson och läkaren Robert Holbrook Smith, som båda har grava alkoholproblem, har träffats och upptäckt att de kan hjälpa varandra att avhålla sig från alkohol grundar de i Akron i Ohio sammanslutningen Anonyma Alkoholister (engelska: Alcoholics Anonymous) för att även hjälpa andra personer med alkoholproblem, men utan att man ska behöva skylta med att man får hjälp (därav anonymiteten). Organisationen växer med tiden och finns idag (2014) över hela världen.

1967
 

SEXDAGARSKRIGER TAR SLUT


  Sexdagarskriget mellan Israel och dess grannar avslutas efter, som namnet antyder, endast sex dagar (det utbröt 5 juni). Israel har vunnit en avgörande seger och erövrat Sinaihalvön, Gazaremsan, Västbanken och Golanhöjderna från sina fiender. I slutet av 1970-talet börjar Israel dra sig tillbaka från Sinai (de sista trupperna är borta från området 1982), men övriga områden är än idag (2014) i israeliska händer. Även om Egypten och Jordanien har avsagt sig sina anspråk på Gazaremsan respektive Västbanken talas det ännu om en återgång till 1967 års gränser (de gränser som rådde före kriget) vid förhandlingarna om upprättandet av en palestinsk stat i området.

1967
 

DANSKA KRONPRINSESSAN GIFTER SIG


  Den danska kronprinsessan Margrethe (II) gifter sig med Henri-Marie-Jean André de Laborde de Monpezat och de får snart sönerna Frederik och Joachim. Genomgiftermålet blir Henrik (som hans namn fördanskas till) Danmarks regentgemål, när Margrethe 1972 blir regerande drottning.

1995
 

CARL BILDT UTSEDD AV EU TILL MEDLARE I JUGOSLAVIENKRIGEN


  EU utser förre svenske statsministern och moderatledaren Carl Bildt till medlare i de pågående jugoslaviska krigen och han blir därmed en av ordförandena för fredskonferensen för Bosnien och Hercegovina i november, vilken leder fram till det så kallade Daytonavtalet.

2005

 

NYA SVINESUNDSBRON INVIGS


  Den nya Svinesundsbron invigs efter en byggtid på två år och ersätter därmed den gamla Svinesundsbron från början av 1940-talet. Invigningen skulle egentligen ha ägt rum den 7 juni, som ett led i firandet av 100-årsminnet av den svensk-norska unionsupplösningen (då sundet Svinesund ligger på gränsen mellan Sverige och Norge), men har skjutits fram till den 10, för att de svenska och norska kungaparen ska kunna närvara.