Klent Portugal, men det var åtminstone dagens enda "riktiga" mål!
Med noll skott på mål så ska man som Iran, förlora.

1970: Brasilien först till tre världsmästerskapstitlar.

FÖDDA IDAG:
Sebastian, Dean, Michel.

DAGENS TRÖJA
SPANIENs förstatröja i VM i Tyskland 2006

Det var svårt att välja rätt tröja. Alla de tre favoriterna i gårdagens matcher vann, men bara med 1-0 och en ganska ynklig fotboll. Men mitt val föll på Spanien. Det beror på att de var det enda lag som slog ett lag som vann första matchen. Iran besegrade då Marocko, men Spanien och Portugal leder gruppen på fyra poäng.

Jag skojade lite ironiskt om att jag föredrog reklamen i pausen i TV 4 framför André Pops fruktansvärda inledningar varje gång han kommer i bild; ”Nu ska vi ANALYSERA första halvlek!”. Analysera har klättrat upp som mitt nästvärsta ord efter ordet hämnas. Fast det lär väl ändras under VMs gång. Vi har ju bara kommit in en tredjedel i mästerskapet. Fast vad jag ville säga är att jag föredrag TV 4. Där har man lite reportage från VMs länder och där sitter man i studion och ondgör sig över alla filmningar, med förslag om att detta ska granskas efteråt och kunna ge avstängningar. Som de sa så är det det nda som biter på spelarna. Penningböter gör ingen skillnad för dessa mångmiljonärer. Jag håller fullt med TV 4. Svensk TV kommer jag ihåg från Brasilien-VM för fyra år sedan då de gjorde en massa intressanta och kul reportage. Numera sitter de bara i sin analys-studio och idiotförklarat alla som tittar på VM i fotboll, genom att förklara vad vi har sett. Som om vi inte är tillräckligt smarta nog att kunna se det själv. Vad har hänt SVT? När gick det så här snett?

Vad det gäller gårdagens VM-matcher så var de ju redan klara i förväg. Och jag hade rätt, men det var otroligt vad svårt det var för de stora landslagen att knäcka de mindre nationerna. Först ut var Portugal mot Marocko och jag kom hem från en golfrunda och slog på TV:n. Då var det fem minuter inne i matchen och Ronaldo hade redan gjort 1-0. Jag satte mig till ro för att se en portugisisk målexplosion a’la Ryssland. Men det hände inget. Marocko var faktiskt lika nära att kvittera som Portugal att öka till 2-0. Men efter en tråkig match hade Portugal tagit sina tre poäng och ytterligare en poäng med matchen var att Ronaldos fjärde mål i detta VM var det enda snygga och ”riktiga” mål som föll igår.

Innan Spanien skulle visa vad de kunde spelade Grupp A sin andra match. Här var Uruguay storfavorit mot Saudiarabien. Än en gång får jag dra fram Ryssland. De är det lag som imponerat mest hittills. Uruguay imponerade inte. Saudiarabien stack faktiskt upp och lyckade till och med få ett par skott på mål. De hade bytt målvakt från femmålsnederlaget och den nye målvakten var den som bjöd Luis Suarez på marchens enda mål. En galen utrusning på en hörna gjorde att en förvånad Suarez bara hade att raka bollen i mål då den landade framför hand fötter. I och med 1-0 vinsten så är Grupp A redan klar vad gäller vilka lag som ska spela åttondelsfinal och vilka som får länga. Ryssland och Uruguay gör upp om gruppsegern, och där måste jag hålla ryssarna som favoriter. Egypten och Saudiarabien är totalt ointressant om man inte kan få det till en sorts ”fotbollsfinal” i arabvärlden.

Sista matchen var en match där Spanien skulle köra över Iran. Fast Iran var stärkta av segern i första matchen mot Marocko. Alltså ställde de upp med elva man i sitt eget straffområde. Det höll i en halvlek. Spanjorerna kom inte igenom muren av iranska försvarare. Det gjorde de egentligen inte i andra halvlek heller, men en rensning blev till ett motlägg som träffade Diego Costa på knäet och bollen styrdes i mål. 1-0 till Spanien och helt plötsligt började Iran kunna anfalla. De lyckade inte riktigt för de hade inget skott på mål, men de hade trots detta en boll inne och hela laget firade som galningar innan de blev uppmärksamma på att det hade varit offside i momenter innan bollen gick in. Alltså dömdes målet fullt rättvist bort. Det betyder att Spanien och Portugal har fyra poäng och Iran är trea på tre poäng. Marocko får sälla sig till arabländerna som redan är utslagna efter två omgångar. Det är upplagt för att Spanien och Portugal går till åttondelsfinalerna, och ingen hade väl trott något annat.

Då är det lite mer intressanta matcher idag. Först ut är Danmark mot Australien. Det var väl denna match som Danmark skulle ha chans att vinna, och gör de det så har de två segrar och är vidare. Då Heja Danmark! Frankrike och Peru möts därefter och det är i samma grupp. Givetvis bör Frankrike vinna, men de imponerade inte i första matchen och Peru vill visa att förlusten mot Danmark var ett misstag. Oavgjort ligger nära till hands om jag ska tippa. Kvällen avslutas med andra omgången i grupp D. Även här borde favoriten vara klar. Argentina ska ju normalt sett slå Kroatien, men de lyckades inte knäcka Island. Så även här ligger ett oavgjort resultat närmst till hands att tro på.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 21:a juni.

1970 Brasilien världsmästare

VM-finalen i 1970 års världsmästerskap i fotboll i Mexiko spelades idag 1970. Brasilien ställdes mot Italien på Aztekastadion i Mexico City inför 107 412 åskådare. De såg Pelé ge Brasilien ledningen, men Italien kom tillbaka och kvitterade innan halvtidsvilan till 1-1 genom Roberto Boninsegna. I andra halvlek var det klasskillnad mellan lagen och Pelé kunde styra sina mannar till en enkel 4-1 seger genom mål av Gérson, Jairzinho och Carlos Alberto.

Detta var tredje gången ett lag lyckats vinna VM och Jules Rimet-pokalen tillföll Brasilien för alltid. Tyvärr blev den stulen 1983 och är sedan dess försvunnen, troligen nedsmält.

Det var också första och hittills enda gången en spelare vunnit tre VM, Pelé. Det var också första gången en person vunnit VM som både spelare och tränare, Mário Zagallo. Endast en person till har lyckats med denna bedrift. Nämligen Franz Beckenbauer.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 21:a juni.

31 år Sebastian PRÖDL född 1987 i Graz, Österrike.