• Boris dagliga blogg

Måndagen den 26:e december 2022

RUBRIKER.

Promenad och sällskapsspel.   Snabbt att ta sig hem från Jönköping.   Avatar.

NAMNSDAG:
Stefan och Stefanie

TEMADAG:
Annandag jul

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 26/12:
1860 Boxing Day fotboll för första gången.
1999 Chelsea ”köpelag”.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 26/12:
Aaron RAMSEY, Hugo LLORIS.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN SÖNDAGEN 25/12 2022.

TRAILER TRAILER
Promenad och sällskapsspel.

Faktum är att vi inledde Juldagsförmiddagen med en ny promenad i samma strövområde som på julafton. Det var inte lika kallt igår. Då vi kom åter till Hermansgatan så skulle äldsta dottern lämna över lite julklappar till några gudbarn som hon har i Jönköping. Då hustrun följde med så stannade jag kvar i lägenheten med yngsta dottern och hennes belgare. Det blev en omgång Ticket to ride (Europé). Då jag lyckades klara av resorna med en hel del tur så slutade jag med flest poäng som vinnare. Då vi var klara var även resten av familjen klara och vi tog lunch med lite champinjonsoppa. Då klockan bara var tre så beslöt vi att vänta med att åka till Malmö tills efter ett nytt parti Catan. Denna gång hade jag mer tur med brickor och tärningar än på julafton då jag blev klart sist. Nu vann jag andra spelet för igår, och det gick betydligt fortare denna gång.
 
Snabbt att ta sig hem från Jönköping.

Kvart i fem var vi klara med uppackning i bilen och tackade yngsta dottern och hennes belgare för en fin julafton. Normalt ska det ta tre timmar att köra mellan Jönköping och Malmö. Jag trodde det skulle vara mer trafik än vad som var fallet så efter endast två och en halv timme var vi åter på Ärtgränd i Malmö. Då klockan bara var lite efter sju så blev det faktiskt lite fika innan sängdags. Fast sängdags var inte riktigt sant. Den 30:e december har vi biljetter till den nya Avatarfilmen. Äldsta dottern och jag hade beslutat att se den första Avatar för att friska upp minnet lite innan vi ser tvåan. När dottern tittade igenom sitt schema fram till den 30:e så visade det sig att då hon är ledig i dag och det v ar ganska fullbokat de andra kvällarna i veckan så hade det kanske passat bäst att se Avatar igår.
 
Avatar.

Det var ju tretton år sedan den filmen gick på biograferna och det var alltså lika länge sedan som vi såg den. Har man som vi ett antal streamingkanaler så hittar man Avatar bl a på Disney+. Så det blev två timmar och 40 minuter med de blå stora figurerna på planeten Pandora. Året är 2154 och tillsammans med militär företaget som ska utvinna grundämnet unobtainium på planeten, finns även forskare som genetiskt har skapat avatarer som är en avbild av dem själva. Då de ligger nedsövda fortgår deras liv som avatar. Då avataren sover väcks forskarna upp och kan berätta erafenheter om avatarernas liv och levnadssätt. Marinkårssoldaten Jake Sully, som sitter i rullstol får ta sin tvillingbrors plats bland forskarna då broder förolyckats. Jake som i egenskap av avatar kan gå och springa finner det lättare att vara avatar än människa. Då han dessutom som avatar blir förälskad i ledarens dotter så leder han kampen mot de onda människorna. En alldeles utmärkt science-fictionfilm som fick mycket beröm då den kom 2009. I tretton år har de flesta filmälskare väntat på uppföljaren och nu har den kommit.

IDAG, MÅNDAGEN DEN 26:E DECEMBER 2022.

NAMNSDAGAR:

Stefan och Staffan.
 
Namnsdagar för den 26:e december i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Stefan
1901–1985 – Stefan
1986–1992 – Stefan, Staffan och Stefanie (utgått)
1993–2000 – Stefan och Staffan
Från 2001 – Stefan och Staffan
TEMADAG:

Annandag jul
 
I Sverige är det en helgdag, precis som juldagen. Sångerna om Staffan stalledräng, som numera brukar framföras i samband med Luciafirandet, sjöngs från början på denna, Sankt Stefans dag. I äldre tider utfördes också så kallad Staffansritt denna dag.
I Storbritannien heter Annandag jul Boxing Day, medan man i Republiken Irland säger Saint Stephen's Day eller Wren's Day. Åren 1954-1993 hette dagen Christmas Sunday i Storbritannien om juldagen inföll på en söndag. Dessa år (1954, 1965, 1971, 1976, 1982 och 1993), flyttades Boxing Day till den 27 december. Därför är det korrekt att säga att i Storbritannien kunde det aldrig vara Boxing Day på en lördag eller söndag även om dessa dagar ibland felaktigt kallades Boxing Day.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 26:E DECEMBER.

1860 Boxing Day fotboll för första gången.
 
Sheffield FC bildades 1857. Fotbollsklubben kom till för att cricketspelarna skulle ha lite att träna med även under vintersäsongen. Laget blev världens första fotbollsklubb och det skulle dröja tills 1860 innan det fanns en klubb till så att dessa två kunde mötas. Lyckligtvis bildades också denna klubb i Sheffield. De heter Hallam FC. Och idag 1860 på Boxing Day spelades världens första fotbollsmatch mellan två lag från olika klubbar. Reglerna var inte riktigt skrivna så det beslöts att det var Sheffield FC:s regler som skulle gälla. Detta gick Hallam med på i alla punkter utom en. De propsade på att få spela med 14 spelare. Sheffield FC nöjde sig med sina 13. Trots detta vann världens äldsta fotbollslag med 2-0.

Båda lagen finns fortfarande och är aktiva. Sheffield FC spelar i Northern Premier League Division One South East, och Hallam FC spelar lite längre ner i Northern Counties East League Division One. Senaste mötet lagen emellan var i den 9:e oktober 2012 i en cup kallad Sheffield & Hallamshire Senior Cup. Då vann Sheffield med 3-2, och då är det fotbollens vanliga regler som gällde för båda lagen.
1999 Chelsea ”köpelag”.
 
Redan före Roman Abramovitj tog över Chelsea så hade Londonlaget kallts för ett ”köpelag”. Då Bosmandomen började gälla 1995 så satsade Chelsea stort och skaffade spelare från hela Europa. Idag 1999 spelade man borta mot Southampton. Manager Gianluca Vialli (Italien) hade tagit ut en startelva som helt saknade engelsmän. Ed De Goey (Nederländerna), Albert Ferrer (Spanien), Frank Leboeuf (Frankrike), Emerson Thome (Brasilien), Dan Petrescu (Rumänien), Celestine Babyaro (Nigeria), Gus Poyet (Uruguay), Didier Deschamps (Frankrike), Roberto Di Matteo (Italien), Gabriele Ambrosetti (Italien) och Tore André Flo (Norge). Detta var första gången ett engelskt lag var utan inhemska spelare, och det gick bra. Chelsea vann med 2-1.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 26:E DECEMBER.

Aaron RAMSEY blir 32 år.
 
Aaron James RAMSEY är född 1990 i Caerphilly, Wales
Mittfältare
27 U-landskamper och 78 A-landskamper för Wales och 5 OS-landskamper för Storbritannien (2005-)

Klubbar som spelare:
Cardiff City (1999-2008),
Arsenal (2008-19),
Nottingham Forest lån (2010-11),  
Cardiff City lån (2011),
Juventus (2019-22),
Rangers (2022 lån),
Nice (2022-).
Hugo LLORIS blir 36 år.
 
Hugo LLORIS är född 1986 i Nice, Frankrike
Målvakt
26 U- och 145 A-landskamper för Frankrike (2004-).

Klubbar som spelare:
CEDAC Cimiez (1993-97) 
Nice (1997-2008),
Lyon (2008-12),
Tottenham Hotspur (2012-).

Hugo Lloris kommer från en överklassmiljö, hans mor (död 2008) var advokat och hans katalanskättade far är en Monte Carlo-baserad bankman.
Han vann VM-guld med Frankrike i VM 2018 som lagets förstemålvakt och lagkapten.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA ANNANDAG JUL!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv