• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 16:e juni 2021

Det går uppåt i golfen, Hur covidsäkert är EM??? Dödens grupp väntade resultat, men jämna matcher, Linjedomaren är tillbaka och dags att varna "skadefuskare".

IDAG, 16/6 -21:
Temadag: Bloomsday
Namnsdagar: Axel och Axelina

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 16/6:
1930: Bert Patenaude från USA gör det allra första hat trick i VM
1975: UEFA inför regeln att straffar ska användas istället för omspel.
1991: I England beslutar de högsta klubbarna att byta ut Division 1 mot Premier League.
1994: Brasilien och Italien spelar en mållös VM-final som Brasilien vinner på straffar.
2011: Japan tar sitt första världsmästerskap i fotboll (damer).

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 16/6:
Victor, Anders, Jaap, Jan, Carlos.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TISDAGEN DEN 15/6 2021.

Min gode vän Mikael Falk var den som drog mig med ut på golfbanan för många år sedan. Han hade spelat två år och då jag startade var givetvis mitt mål att gå om honom och komma ner i ett bättre handikapp. Det tog ett år. Sedan har jag alltid legat några snäpp bättre på handikappskalan. Igår var det dags för Koko-golf och jag spelade som vanligt. Alltså cirka sex sju slag sämre än mitt handikapp, och då har jag höjt mig hela tiden. Igår var det Mikael Falk som var bäst av oss nio gubbar. Han gick tre slag bättre än sitt handikapp och sänkte sig till strax över 18. Jag höjde mig och gick upp till 17,5. Det skiljer alltså inte mycket mellan oss. Så nu gäller det för mig att bättra på mitt spel om jag inte ska bli passerad av herr Falk i golfspelsskicklighet. Tyvärr kan det komma redan idag då han bjudit in mig till en runda på Ljunghusens GK.
 

Hemma efter golfrundan på Söderslätt var det ganska lugnt. Diskmaskinen indikerade ett fel och det avhjälpte vi själv. Istället för att ringa reparatören hade hustrun ringt och fått veta att det kunde vara ett filter som det eventuellt kommit något skräp i. T ex en glasskärva. Mycket riktigt var detta fallet och vi kunde diska i maskinen igen. Sedan kunde jag ta det lugnt då fotbollen inte startade förrän klockan 18:00. Någon promenad med hundar var det inte att tänka på. De var utslagna av värmen. Själv tyckte jag inte det var speciellt tryckande hetta, men sedan har jag ju inte lika tjock päls som husdjuren.
 

Vid varje mästerskap finns en grupp som man kallar ”Dödens grupp”. Det kan alldeles riktigt stämma på grupp E. Här finns regerande europamästarna Portugal, regerande världsmästarna Frankrike och världsmästarna från 2014 Tyskland. Sedan har stackars Ungern lottats in i denna grupp också. Ungern hade hemmamatch mot Portugal och det var verkligen hemmamatch. 55 662 åskådare fanns inne på Puskás Aréna i Budapest. Med andra ord så fanns det definitivt inga covid-restriktioner här. Samtidigt kunde man läsa i gårdagens tidningar att covidsmittan skjutit i höjde i St Petersburg sedan fotbolls-EM dragit in i staden. Det är med skräck jag ser fram emot vad detta EM i fotboll med spelare och supportrar som flackar runt i Europa och utbyter baciller och virus med varandra.
 

Tillbaka till Budapest så var det ett Ungern som verkligen bjöd Portugal på en match. De var betydligt farligare än Sverige var mot Spanien. Då man var beredda att berömma Ungern för att ha klarat av 0-0 och ett poäng så sprack bubblan. Med endast fem minuter kvar gjorde Portugal 1-0 och då det hela var över så stod det hela 3-0.
 

Andra matchen var mellan de två senaste världsmästarna. Ett av världens bästa länder Frankrike mötte ett stort fotbollsland på nedåtgående. Men det var faktiskt Tyskland som gjorde matchen enda godkända mål. Hummels som tagits till nåder igen av Löw gjorde målet i egen bur. I andra halvlek var det Tyskland som dominerade, men det ville sig inte då de kom in i straffområdet. Istället stack Finland upp och gjorde två mål. Fast båda blev korrekt bortdömda efter offside. Så det slutade 1-0 till Frankrike.
 
A
ngående detta med mål som kollas i efterhand och döms bort för offside så hade faktiskt även Ungern ett sådant mål där spelare och hemmapublik jublade och var glada innan de fick reda på att målet föregåtts av en offside. I detta läge har jag överhuvudtaget ingen som helst förståelse för de nya reglerna som har gjort den assisterande domaren till enbart en linjedomare igen. För att döma om bollen var över sidlinjen är det enda de får göra. Varför har man tagit offsidevinkningen från dessa linjedomare? De hade mestadels rätt. Just i fallet med Ungerns mål så såg linjedomaren tydligt att spelaren var offside med minst en meter, men valde att låta anfallet gå vidare och då bollen var i mål vinkade han. Varför blir det nästan alltid fel då man ändrar regler. Försök istället komma tillrätta med dessa stormyglare som endast sätter sig ner på planen i slutet av matcher och om egna laget leder. Sedan kräver de att spelet ska blåsas av så att alla får vänta på spelaren. Efter mycket möda reser han sig och linkar av planen för att i nästa minut kräva att komma in igen och springer vidare som om ingenting hänt. Är inte detta en solklar varning för sabotage av spelet???

IDAG: ONSDAGEN DEN 16/6 2021.

TEMADAG:
Bloomsday

Bloomsday är en dag som firas den 16 juni varje år för att hylla James Joyce och hans roman Ulysses. Dagen är uppkallad efter Leopold Bloom, huvudpersonen i romanen vars handling utspelar sig den 16 juni 1904 i Dublin.

NAMNSDAGAR:
Axel och Axelina

Namnsdagar för den 15:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Cyricus och Justina (till minne av en jungfru och martyr i Mainz, som ska ha dödats av Attilas hunner just när hon tog nattvarden 451) (nu 2 september)
1901–1985 – Axel
1986–1992 – Axel, Axelina och Axelia (utgått)
1993–2000 – Axel och Axelina
Från 2001 – Axel och Axelina

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 16:E JUNI.

1930 VMs första hat trick.

Första VM gick i Uruguay. På femte dagen av detta VM kom VM-turneringarnas första hat trick. Det var i matchen mellan USA och Paraguay. Den slutade 3-0 och Bert Patenaude gjorde alla tre målen. Han spelade de två gruppspelsmatcherna och var med i semifinalförlusten mot Argentina och spelade efter VM en träningsmatch mot Brasilien. Sedan avslutade han sin landslagskarriär. På sina fyra matcher gjorde han sex mål. 1,5 mål per match är hyfsad statistik.

1975 UEFA inför ny regel

Vid oavgjort resultat i finalen i UEFA Cupen, Cupvinnarcupen, Europeiska Mästarcupen och EM hade man haft omspel för att kora en mästare. I dagens UEFA-möte 1975 tog man beslutet att vid oavgjort skulle finalerna avgöras med straffsparkar. FIFA hade tagit ett liknande beslut i deras turneringar fem år tidigare, men UEFA höll fast vi omspel fram till idag. Första gången straffar användes var i EM-finalen 1976 mellan Tjeckoslovakien och Västtyskland då tjeckerna vann.

1991 Ny fotbollsorganisation i England

De Engelska division 1 lagen höll idag ett möte. Det var 22 lag som på detta möte beslöt att bryta med Football League och bilda en egen liga kallad FA Premier League. Detta för att alla klubbar i de fyra ligorna hade lika många röster var och de bästa lagen började halka efter de andra Europeiska storklubbarna då de hade sämre TV-avtal och därmed mindre pengar att röra sig med. Det var framförallt Arsenal, Everton, Liverpool, Manchester United, och Tottenham Hotspur som drev igenom den nya ligan Premier League.
 

Säsongen 1992-93 startade den första Premier League med följande 22 lag: Arsenal, Aston Villa, Blackburn Rovers, Chelsea, Coventry City FC Crystal Palace, Everton, Ipswich Town, Leeds United, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Middlesbrough, Norwich City, Nottingham Forest, Oldham Athletic, Queens Park Rangers FC, Sheffield United, Sheffield Wednesday, Southampton, Tottenham Hotspur och Wimbledon.

1994 VM avgörs på straffar.

Sverige hade gjort sitt nästbästa fotbolls-VM genom att ta ytterligare ett brons. Idag 1994 gick finalen på Rose Bowl i Pasadena. 94 194 hade kommit för att se Brasilien möta Italien. Det blev en ganska tillknäppt match och inget av lagen lyckades få in bollen. Det blev ännu en final som fick avgöras på straffar. Finalens sista straff lades av skyttekungen Roberto Baggio. Som så ofta så missade en av de säkrare straffskyttarna och det blir det som är minnet av denna final. Men det fanns en brasilianare och två italienare till som också missade. Brasilien tog sitt fjärde VM med 3-2 på straffar.

2011 Japans första VM-titel i fotboll.

Tyskland stod som värd för VM i fotboll för damer. De var även favoriter, men Tyskland har svårt att nå ända fram i hemma-VM. De förlorade i kvarten till Japan med 0-1. Just Japan gjorde ett strålande VM. De förlorade visserligen till England i gruppspelaet, men kom tvåa i gruppen och var klara för slutspel. Efter kvartsfinalsegern över Tyskland ställdes de mot Sverige i semifinalen. Det blev 3-1 och svenskorna tog sedan brons genom att besegra Frankrike med 2-1. Dagens VM-final stod mellan Japan och USA. 1-1 efter full tid och 2-2 efter förlängning tog det hela till straffar. Efter att USA missat sina tre förta så behövdes bara fyra omgångar innan Japan tagit en ointaglig 3-1 ledning och blev världsmästare i fotboll för första gången.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 16:E JUNI.

Victor NILSSON LINDELÖF blir 27 år.

Victor Jörgen NILSSON LINDELÖF född 1994 i Västerås.
Försvarare
35 U- och 43 A-landskamper för Sverige (2010-).

Klubbar som spelare:
IK Franke (2001-04),
Västerås IK (2005-06),
Västerås SK (2007–11),
Benfica (2012–17),
Manchester United (2017-).

Han vann EM U-21 2015 och har vunnit Guldbollen två gånger 2018 och 2019.

Anders SVENSSON blir 45 år.

Anders SVENSSON född 1976 i Göteborg.
Mittfältare
16 U- och 148 A-landskamper för Sverige (1996-2013).

Klubbar som spelare:
Guldhedens IK (1980-90),
Hestrafors IF (1990-92),
IF Elfsborg (1993-2001),
Southampton (2001-05),
IF Elfsborg igen (2005-15).

Han är den fotbollsspelare som gjort flest landskamper av alla svenska manliga fotbollsspelare.

Jaap STAM blir 49 år.

Jakob "Jaap" STAM är född 1972 Kampen, Nederländerna.
Försvarare
67 A-landskamper för Nederländerna (1996-2004).

Klubbar som spelare:
DOS Kampen (1982-92),
Zwolle(1992-93),
Cambuur (1993-95),
Willem II (1995-96),
PSV Eindhoven (1996-98),
Manchester United (1998-2001),
Lazio (2001-04),
Milan (2004-06),
Ajax (2006-07). 

Lag som tränare:
Zwolle (2009-13 tillf. och assisterande tränare),
Ajax (2013-14 ass. tränare),
Jong Ajax (2014-16 ass. tränare),
Reading (2016-18),
Feyenoord (2019),
FC Cincinnati (2020–).

Jan WOUTERS blir 61 år.

Jan Jacobus WOUTERS är född 1960 Utrecht, Nederländerna
Mittfältare
70 A-landskamper för Nederländerna (1982-94).

Klubbar som spelare:
FC Utrecht (1980-86),
AFC Ajax (1986-92),
FC Bayern München (1992-94),
PSV Eindhoven (1994-96).  

Lag som tränare:
FC Utrecht (1996-97),
AFC Ajax (1997-2001),
Glasgow Rangers (2001-06 assisterande),
PSV Eindhoven (2006-09 assisterande),
FC Utrecht igen (2009-14),
Kasimpasa (2015),
Feyenoord (2015-18 assisterande)

CARLOS ALBERTO blev 72 år

CARLOS ALBERTO TORRES var född 1944 i Rio de Janeiro, Brasilien och dog den 25:e oktober 2016 i Rio de Janeiro, Brasilien av en hjärtattack.
Försvarare
53 A-landskamper för Brasilien (1964-77).

Klubbar som spelare:
Fluminense (1963-66),
Santos (1966-74),
Fluminense igen (1974-77),
Flamengo (1977),
New York Cosmos (1977-80),
California Surf (1981),
New York Cosmos igen (1982). 

Lag som tränare:
Flamengo (1983-85),
Corinthians (1985-86),
Náutico (1987-88),
Miami Sharks (1988),
Once Caldas (1989-90),
Monterrey (1991-92),
Club Tijuana (1992),
Botafogo (1993-97),
Atlético Mineiro (1998),
Querétaro (1998-99),
Unión Magdalena (2000-01),
Flamengo (2001-02),
Botafogo igen (2002),
Paysandu (2004-05),
Azerbajdzjans landslag (2005).

Världsmästare 1970

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv