• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 2:a maj 2024

NAMNSDAG:
Filip
Filippa.

TEMADAG:
Harry potter-dagen,
Världsdagen för tonfisk.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
Ny fåtölj.
Cupfinal i fotboll för herrar, åter en halv skandal.
Soppa och budapestfest.
Damfinal med skandaltröja.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2/5:
1953: Blackpool och Matthews blir FA-cupmästare.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 2/5:
Carmelina MOSCATO, 
David BECKHAM, 
David ROCASTLE, 
David O'LEARY.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM ONSDAGEN 1 MAJ 2024.

Ny fåtölj.

Då åtminstone en i hushållet jobbar så blir det en ovanlig onsdag då ingen i hushållet jobbar. Mina två uppgifter var att i vanlig ordning laga middag och i ovanlig ordning åka till MIO möbler för att köpa en matta till uterummet som dottern sett i MIOs katalog. Sedan fanns det ytterligare en uträttning och det var att åka till utlämningen av möbler. Där hade den fåtölj jag köpte i förra veckan kommit. Frågan var om den skulle få plats i min Toyota. Då det var ett paket där ryggstödet skulle monteras, så gick paketet precis in i bilen, och med våra smala dörröppningar i Päronhuset så var nästa fråga om paketet skulle kunna tas in i huset. Det var ju fint väder så det kunde ju fungera att packa upp utomhus, men hela lådan gick att lirka in genom dörröppningen. Sedan var det endast fyra delar som var lätta att knäppa i varandra. Då fåtöljen var på plats var frågan var sladden fanns som man skulle koppla in i vägguttagen. Fåtöljen tippade jag upp-och-ner och då fanns alla attiraljer där. Allt fungerade med det elektriska och nu ska bara fåtöljen ”sittas in”.
 
Cupfinal i fotboll för herrar, åter en halv skandal.

Sedan var det en sak som många i trakten snackade om. Nämligen att det var cupfinal för herrar i fotboll. Malmö FF mot Djurgården. Lite lustigt är det att den svenska cupfinalen inte följer finaler från andra länder utan väljer att ha finalen på ena lagets hemmaarena. Andra lustigheten var inte så lustig. På TV påstod alla att det inte var några problem att se skillnad på lagen, i verkligheten, men de flesta ser matchen på TV och då är ljusblått och vitt, MFF, väldigt likt Djurgårdens vita tröjor och vita byxor. Ytterligare en lustig sak var att kommentatorerna sa att de för en gångs skull var tvungna att berömma domaren som gjort ett väldigt bra jobb. Djurgårdens tränare Kim Bergstrand sa i pausintervjun att det var en skam att det fanns en domare som inte kunde regelboken och dömde efter denna. Han menade att Djurgården skulle haft ett antal straffa för fasthållningar inom MFFs straffområde. Denna åsikt var han tydligen ensam om.

Andra halvlek startade och då Djurgårdens fans ansåg sig berövade på en straff så eldade de upp skyddsnätet bakom MFF-målet och några kastade in något föremål. Alltså bröts matchen tills nätet var lagat. Denna lagning visades så klart närbilder på. Längst fram vid nätet stod det ett tiotal åskådare blad Djurgårdens klack som var helt täckta med rånarluvor. Jag säger bara: VAD FAEN! Varför ska man betala dyra biljetter till en fotbollsmatch då man tydligen är totalt ointresserad av fotboll och bara vill vara anonyma för att ställe till djävulskap. Varför gäller inte Sveriges lagar på fotbollsarenor?

Matchen kom igång igen och mitt i all Djurgårdenpress fick MFF ett anfall och gjorde 1-0. När sedan Djurgården lyckades kvittera så var det sett till matchen fullständigt rättvist. 1-1 gav förlängning som gav 1-1 efter 120 minuter och avgörande på straffar. Här var det Johan Dahlin som såg till att Malmö FF blev svenska cupmästare 2024. I stället för att chansa och slänga sig långt före att straffen hade gått så stod han kvar och väntade för att se var straffen skulle komma. Om man då inte har riktig kraft i straffen så hinner målvakten se och rädda. Då MFF gjort mål på fyra straffar och Djurgården endast satt en av tre så var finalen över.
 
Soppa och budapestfest.

”Soppa på rotselleri och gröna ärtor” stod det på middagsmenyn. Soppa är normalt torsdagar, men då jag spelar första seriematchen i H70 idag i Bosjökloster så hinner jag inte fixa torsdagssoppan utan det fick bli onsdagssoppa. Efter det så hade vi våt förstamajtradition. Det var inga demonstrationer utan givetvis budapestbakelsens dag. Då jag hämtade fåtöljen så var jag även inne på ICA och där hade de inga bakelser så det fick bli en hel budapeststock. Den gick åt då vi alla åt.
 
Damfinal med skandaltröja.

Det blev även en koll på finalen i svenska cupen för damer. Många påstår att det är ganska stor skillnad på herr- och damfotboll och då har detta personer helt rätt. Det fanns inte en enda bengal i damernas cupfinal i Göteborg mellan Häcken och Piteå. Det fanns ingen risk för bråk då bortalagets fans var färre än spelarna på planen. Det fanns heller inga person er i rånarluvor. Sedan fanns det inte speciellt många målchanser och jag var övertygad att även denna final skulle avgöras på straffar. Till viss del hade jag rätt. Fast det avgjordes bara på en enda straff i slutminuterna. Kanske kan man säga att det var domaren som avgjorde. Hon dömde för hands på en situation där bollen nickades på 20 centimeters avstånd mot huvudet på en Häcken försvarare som hade handen framför ansiktet. Än en gång visades att fotbollen inte har några regler för hands. Av tio domare så hade hälften släppt situationen medan hälften blåst för straff. Det var synd om Häcken, men stor glädje i Piteå som överraskande blev svenska cupmästare. Enda problemet med Piteå är hur i hela fridens namn man kan tillåta ett fotbollslag att spela i sådana tröjor som laget använde. En finaltröja är bilden till dagens bloggtext.

IDAG! TORSDAG 2 MAJ 2024.

NAMNSDAG:
Filip          Filippa

Namnsdagar den 2:a maj i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Athanasius (till minne av en biskop och kyrkofader från Alexandria, som levde på 300-talet: utgått)
1901–1985 – Filip
1986–1992 – Filip, Åsa (nu 12 september) och Åse  (utgått)
1993–2000 – Filip och Filippa
Från 2001 – Filip och Filippa

TEMADAG:
Harry potter-dagen

Harry Potter-dagen firas den 2 maj varje år. Datumet för dagen har valts eftersom det i J.K Rowlings serie av böcker om Harry Potter var den 2 maj 1998 som Harry och Voldemort utkämpade sin sista strid på Hogwarts.

TEMADAG:
Världsdagen för tonfisk

Världsdagen för tonfisk (World Tuna Day) infaller alltid den 2:a maj. Dagen är instiftad av FN. Detta är för att höja medvetandet om att tonfisken är en viktig fisk.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2 MAJ.

1953 FA cup final. 

Idag 1953 spelades FA-cup finalen mellan Blackpool och Bolton inför 100 000 åskådare på Wembley. Blackpool hade aldrig vunnit något stort mästerskap medan Bolton redan hade tre FA-cup titlar. Det såg ut att bli en fjärde då Bolton hade ledningen med 3-1 innan Stan Mortensen kom igång och gjorde tre mål. Det är han ensam om i en FA-cup final någonsin. Trots detta var det hans lagkamrat Stanley Matthews som hyllades för passningarna till målen och för att han höll ihop spelet under slutminuterna. Av Blackpools två hjältar var det Stanley som fick största äran och finalen kallas i alla tider för ”the Matthews Final”.
 

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 2 MAJ.

Carmelina MOSCATO blir 40 år.

Carmelina MOSCATO är född 1984 i Mississauga, Ontario, Kanada
Försvarare
5 U- och 94 A-landskamper för Kanada (2002-15).

Klubbar som spelare:
Penn State Nittany Lions (2002–05),
UPC Tavagnacco (2009–10),
Piteå IF (2011),
Dalsjöfors GoIF (2012),
Chicago Red Stars (2013),
Boston Breakers (2013),
Seattle Reign (2014–15),
Western Sydney Wanderers (2015–16).

Hon tog OS-brons i damfotbollsturneringen vid de olympiska fotbollsturneringarna 2012 i London.

David BECKHAM blir 49 år.

David Robert Joseph BECKHAM är född 1975 i Leytonstone, London.
Mittfältare
11 U- och 115 A-landskamper för England (1992-2009).

Klubbar som spelare:
Ridgeway Rovers (1985-87),
Tottenham Hotspur (1987-91),
Brimsdown Rovers (1989-91 lån),
Manchester United (1991-2003),
Preston North End (1994-95 lån),
Real Madrid (2003-07),
Los Angeles Galaxy (2007-12),
Milan (2009 och 2010 lån),
Paris Saint-Germain (2013).

Beckham har kommit på andra plats i omröstningen för FIFA World Player of the Year två gånger, och han var år 2004, 2005 och 2008 världens högst betalda fotbollsspelare.

David ROCASTLE blev 33 år.

David Carlyle ROCASTLE var född 1967 i Lewisham, London, och dog den 31:a mars i Slough, Berkshire, England.
Mittfältare
14 U-, 2 B- och 14 A-landskamper för England (1986-92).

Klubbar som spelare:
Arsenal (1982-92),
Leeds United (1992-93),
Manchester City (1993-94),
Chelsea (1994-98),
Norwich City (1997 lån),
Hull City (1997 lån),
Sabah I Malaysia (1999).  

2001 tog blodcancern hans liv.

David O'LEARY blir 66 år.

David Anthony O'LEARY är född 1958 i Stoke Newington, London
Försvarare
68 A-landskamper för Irland (1976-93).

Klubbar som spelare:
Arsenal (1973-93),
Leeds United (1993-95).  

Lag som tränare:
Leeds United (1998-2002),
Aston Villa (2003-06),
Al-Ahli (2010-11).

Totalt spelade O'Leary 722 matcher för Arsenal, vilket är klubbrekord.

DAGENS MATCHTRÖJA 2 MAJ 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN TORSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv