• Boris dagliga blogg

Söndagen den 25:e juni 2023

RUBRIKER.

Åter till Skåne och Sommerdahl.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 25/6:
1978: Argentina vinner VM-finalen på hemmaplan.
1982: "Skammen i Gijón"
1990: Irland tar sig till kvartsfinal på straffar.
2006: VM:s ruffigaste match genom tiderna.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 25/6:
Victor WANYAMA, 
Pontus WERNBLOOM.

NATIONALDAG:
Moçambique
Slovenien

NAMNSDAG:
David
Salomon
 
TEMADAG:
Internationella dagen för sjöfarare.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN 24 JUNI 2023.

Åter till Skåne och Sommerdahl.
 

Midsommardagen brukar vara tom för många människor. Varken vår dag eller våra magar var tomma fram till tvåtiden. Vi hann med en rejäl frukost. Alla tog en promenad men hundarna genom skogen och sedan var det rejält med rester kvar för en lunch. Efter det var det dags för oss att tacka yngsta dottern och hennes belgare för midsommarfirandet i det strålande midsommarvädret i de småländska skogarna.

Bilen fylldes med två hundar, hustrun, vår helgvän och två kineser. Alla skulle vi till Skåne. Tre lämnades av i Lund och hustrun, hundarna och jag kom hem till Päronvägen. Samtidigt som vi var hemma satt äldsta dottern på en buss till Göteborg. Hon hade blivit skjutsad av belgaren till Jönköping. I Göteborg har hon ett antal vänner som hon ska besöka och bo hos. I morgon kommer jag att ansluta. Då har dottern och de göteborgska vännerna hittat på lite aktiviteter. På kvällen ska även yngsta dottern och belgaren ansluta för då ska vi alla till Nya Ullevi och avnjuta Bruce Springsteen och hans E Street Band.

På Päronvägen blev det givetvis dags för lite middag till två hundar och två vuxna. Det var ytterligare midsommarmatsrester som användes. Efter kvällspromenaden så blev det TV för första gången på re dagar. Hustrun ansåg att vi fortsätter beta av Morden i Helsingör. Fall nummer tio klarades av. Det var avsnitt tre och fyra från säsong tre. Detta fall var något krystat och lite sämre än de övriga, men fullt tittbart. Efter Sommerdahl blev det hyfsat tidigt sänggående då jag ska stå på första tee på Söderslätts GK klockan åtta prick i dag.

IDAG! SÖNDAG 25 JUNI 2023.

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.

NATIONALDAG:

Moçambique

 

Självständighet från Portugal erkändes 25 juni 1975.  Moçambique var från 1500-talet ett portugisiskt intresseområde. På 1800-talet blev det en portugisisk koloni. Mellan 1951 och 1975 var det ett portugisiskt översjöiskt område. Från 1964 till 1975 pågick en väpnad frigörelsekamp. Den avslutades med att Moçambique blev självständigt år 1975.

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.

NATIONALDAG:

Slovenien

 

Slovenien var det första land som bröt sig ur Jugoslavien och förklarade sig självständigt från Jugoslavien, den 25 juni 1991.

NAMNSDAG: 

David
Salomon

 

Namnsdagar för den 25:e juni i kronologisk ordning:

 Före 1901 – David
1901–1985 – David
1986–1992 – David, Davida och Daisy
1993–2000 – David och Salomon
Från 2001 – David och Salomon

TEMADAG:

Internationella dagen för sjöfarare

 

2010 införde FN ”Year of the Seafarer” för att uppmärksamma alla som jobbar på fartyg runt om i världen. Efter detta utsåg man den 25:e juni till att bli en årligt återkommande dag som vi kallar Internationella dagen för sjöfarare eller kort och gott Sjöfararnas Dag.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 25 JUNI.

1978 Argentinas första VM.
 

Nederländerna hade tagit sig till sin andra raka VM-final. Idag 1978 spelades den på El Monumental i Buenos Aires inför 71 483 åskådare. Det var värdlandet Argentina som var motståndare. Deras store spelare var Mario Kempes och han gav Argentina ledningen efter 37 minuter. I andra gällde det att hålla ledningen och det lyckades fram till 82:a minuten då Dick Nanninga lyckades kvittera till 1-1. Nederländerna och Rob Rensenbrink var bara ett stolpskott ifrån att bli världsmästare i 91:a minuten. Det blev förlängning och nederländarna blev lite övermodiga. I två kontringar lyckades Mario Kempes göra sitt andra mål i matchen och fem minuter före slutet punkterade Daniel Bertoni matchen med 3-1 till Argentina. Värdlandet hade tagit sitt första världsmästerskap.
 

Se ett sammandrag HÄR.

1982 Skandalen i Gijón.
 

Matchen som spelades idag 1982 mellan Västtyskland och Österrike skulle komma att gå under benämningen "Skammen i Gijón". Det var den sista i grupp 2, där utöver Västtyskland och Österrike även Algeriet och Chile ingick, och Algeriet hade dagen före spelat sin sista gruppspelsmatch och besegrat Chile med 3–2. Situationen före den omtalade drabbningen mellan Västtyskland och Österrike var således den att de sistnämnda ledde gruppen på samma poäng som Algeriet och före Västtyskland på tredje plats.

Men vid en seger med ett eller två mål för Västtyskland skulle dessa hamna på första plats, på samma poäng som Österrike men med ett måls bättre målskillnad och Algeriet skulle följaktligen hamna på tredje plats och vara ute ur turneringen. 

I tolfte minuten gjorde Horst Hrubesch 1–0 till Västtyskland, och då upphörde all form av konstruktivt spel. Under 20 minuter efter det gjorda målet avlossades inte ett enda skott på mål, utan bägge lagen passade bollen mellan varandra eller tillbaka till egen målvakt och det förekom knappast några tacklingar alls. Eventuella anfall slutade allt som oftast i en felpassning eller i ett inkast för motståndarna.

Matchen slutade 1–0 till Västtyskland. Detta ledde till att bägge lagen gick vidare till slutspelet och Algeriet, som tidigare i veckan överraskande hade besegrat Västtyskland med 2–1, var utslaget. Algeriet ville att båda lagen skulle diskvalificeras, men det var omöjligt. Dock medförde det inträffade att FIFA ändrade sitt regelverk till att de två sista gruppspelsmatcherna alltid ska spelas samtidigt, för att undvika liknande situationer.

 

Se skandalen HÄR.

1990 Irländsk glädje.
 

Världsmästerskapet i fotboll i Italien hade idag 1990 kommit fram till åttondelsfinaler. Italien slog ut Uruguay med 2-0. Den andra åttondelen stod mellan Irland och Rumänien. Irland hade aldrig nått så här långt i ett VM. Matchen slutade mållös och det krävdes straffar för att avgöra. Lagen gjorde mål på alla de fyra första straffarna innan Packie Bonner räddade den sista rumänska straffen. Inhopparen David O'Leary skulle lägga Irlands sista straff, och han satte den. Detta tog Irland vidare till kvartsfinal som de visserligen förlorade mot Italien.
 
Irlands tränare Jackie Charlton sa efter matchen mot Rumänien: ”Pubarna kommer att sälja mer sprit ikväll än de har gjort under det senaste året. Det kommer att bli en fest i staden man aldrig sett maken till tidigare, och Dublin har ett party som de aldrig tidigare upplevt.” Händelsen finns för alltid odödliggjord, som en del i den irländska filmen ”The Van”. På svenska heter både Roddy Doyles bok och filmen som kom 1996 ”Skåpvagnen”. Detta är tredje delen i Barrytown-trilogin. Där heter första boken ”The Commitments” som även det blev en fantastik film.

 

Kolla klippet på slutet av straffdramat från filmen "The Van" HÄR.

2006 rekord i VM.
 

Åttondelsfinalerna i Tysklands-VM idag 2006 var England – Ecuador 1-0 och Portugal – Nederländerna 1-0. Resultatet är det inte mycket att skriva om, men den sistnämnda matchen i Nürnberg går till historien på ett annat sätt. Två övertända lag och en domare Valentin Valentinovitj Ivanov från Ryssland som drogs med. Matchen går till historien som en av de matcher med flest ojustheter. Åtminstone rörande kort. Det delades ut fyra röda kort och 16 gula. I och för sig så var de röda korten resultatet av två gula, men det var enklare efter matchen att räkna upp de spelare som slapp varningar än de som var ojusta.
 

Kolla alla korten HÄR.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 25 JUNI.

Victor WANYAMA blir 32 år.
 

Victor Mugubi WANYAMA är född 1991 i Nairobi, Kenya.
Mittfältare
64 A-landskamper för Kenya. (2008-20)

Klubbar som spelare:
Nairobi City Stars (2006),
AFC Leopards (2006-07),
Helsingborgs IF (2007-08),
Beerschot AC (2008-11),
Celtic (2011-13),
Southampton (2013-16),
Tottenham Hotspur (2016-20),
Montreal Impact (2020-).

Wanyama blev den första kenyanska spelaren att göra mål i UEFA Champions League när han gjorde det första målet i Celtics 2-1-seger över Barcelona den 7 november 2012.

Pontus WERNBLOOM blir 37 år.
 

Pontus Anders Mikael WERNBLOOM är född 1986 i Kungälv.
Mittfältare
24 U- och 51 A-landskamper för Sverige (2006-16).

Klubbar som spelare:
IK Kongahälla (2001-04),
IFK Göteborg (2004-09),
AZ Alkmaar (2009-12),
CSKA Moskva (2012-18),
PAOK (2018-20),
IFK Göteborg (2020-21).

30 år gammal pensionerade  han sig från det svenska landslaget och hoppade av allt spel där samtidigt med Zlatan, och han stod vid sitt ord.

DAGENS MATCHTRÖJA 25 JUNI 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv