• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 24:e februari 2022

DAGENS RUBRIKER.

Klimatologisk vår.   Tyvärr platsar inte Katia i Alla mot alla!   Brokenwood.   Watford till råttorna och oavgjort i Champions League.

NATIONALDAG: Estland
NAMNSDAG: Mattias och Mats
TEMADAGAR: Sverigefinnarnas dag och Internationella EBM-dagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 24/2:
1910: Grattis MFF på 112-årsdagen
1993: No more Bobby Moore
2004: Dagen då Edu gjorde tre mål men inte hat trick.
2004: 141 sekunder, det snabbaste hat tricket.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 24/2:
Clyde
BEST, Denis LAW.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 23/2 2022.

Klimatologisk vår.
 

Vårvädret håller i sig. Många tycker kanske inte att det är mycket till vår då temperaturen är som den är, men bara det att solen är uppe i stället för regnmoln gör det lite vårlikt. Men sanningen är att det finns tre olika sätt att välja när de olika årstiderna startar och väljer man den klimatologiska årstidsindelningen, som används av bland annat SMHI, så är det vår. Då ska det nämligen dygnsmedeltemperaturen vara stigande och ligga mellan 0 och 10 grader Celsius. Då dygnet sedan väljer att ligga över +10 grader tar sommaren över. Men dit är det ganska långt. En sak som våren inte kan rå på är golfspelet. Även om solen och temperaturen tillåter spel så gör inte banorna det. Det myckna regnande gör att naturen är ganska vattensjuk. Då är det tur att man har en hund som man kan ta långa och mysiga promenader med. Så där är jag och Rhiann nu.

Tyvärr platsar inte Katia i Alla mot alla!
 

Sedan fanns det några detaljer som jag undrar över och retar mig på. Det är att jag lovordat programmet Alla mot alla med Filip och Fredrik och givetvis en massa tävlande. Visst är det fortfarande bra, men det borde väl vara lite tester på de som tävlar. Vissa är superkunniga, men andra är inte lika duktiga. När två par från dessa olika grupper möts blir det inte så spännande. Marianne Mörck och Claes Malmberg kan ju vara kul för att de är folkkära artister, men som Marianne sa: Jag har aldrig önskat vara med. Frågan är vad som drar och lockar till programmet. Jag kan stå ut med Marianne och Claes och jag gläds åt att få stifta bekantskap med Harald Treutiger igen. Men jag står inte ut med hans partner i programmet. Katia Mosally, som tydligen är med i Idol-juryn när hon inte arbetar på Capitol Records i Los Angeles. Hon har promotat massor av stora musikstjärnor och kallas katiamosally på instagram där hon har runt 40 000 följare. MEN hon uppför sig som dumskallarna på högstadiet som då de fått sina betyg sprang runt på skolgården och med stolthet skrek ut hur många IG de hade fått. Katia gör likadant genom att hela tiden berätta att hon aldrig hört talas om saker som en normal människa borde ha ett hum om. Bilder på bakverk är ”Usch vad äckligt, Ta bort bilden!” Stackars Harald. Om det blir en åttonde säsong så gäller det att inte bjuda in Katia fler gånger.

Brokenwood.
 

Det fanns mycket fotboll att välja på till kvällen. Jag och hustrun valde den Nya Zeeländska Midsomerinfluerade The Brokenwood Mysteries istället. Det var tredje avsnittet, Playing the Lie, som handlade om Brokenwood Golf Club och en av styrelsemedlemmarna som hittas mördad med insektsmedel i en bunker på banan. Det visar sig att i stort sett alla de andra styrelsemedlemmarna skulle kunna vara skyldiga och dessutom ett antal andra personer som kände den mördade Alison Stone. Hon var alltså en allmänt hatad person. Men kommissarie Mike Shepherd löser det med sin finurlighet och list. Åter ett bra avsnitt i en serie som jag börjar gilla. Synd att jag bara har säsong ett av denna serie på stream. Det har hittills gått i sju säsonger.
 

Bilden: Klicka på bilden för att komma till trailern för avsnittet.

Watford till råttorna och oavgjort i Champions League.
 

Men lite fotboll blev det efter detta. Watford låg under med 1-2 hemma mot Crystal Palace. Ska Watford kunna stanna kvar så var det en match som denigår som de skulle vinna. Men det var en otroligt lam insats och i stället för kvittering så lyckades Palace göra ytterligare två mål på slutet. Liverpool vann och Burnley tog sin andra seger på raken. 1-0 hemma mot Tottenham. Det ser mörkt ut för Kulusevski och framför allt Conte. Sedan var det Champions Leagues två sista åttondelsfinaler. Det har ju gått tåget för de engelska lagen. Då tänker jag inte på de svenska tågen utan mer på uttrycket man säger när det gått bra. Manchester United är det sämsta av de fyra deltagande och dessutom hade de den svåraste motståndaren; Atletico Madrid på bortaplan. Atletico såg ut att kunna ha ledningen inför returen, men i minut 75 kom Anthony Elanga in och fem minuter senare hade han kvitterad. 1-1 i den matchen och 2-2 i den andra mellan Benfica och Ajax gör att det är ovisst vilka lag som ska ta sig vidare. Om det nu är fördel med hemmaplan så har Manchester United och Ajax ett plus.

IDAG: TORSDAGEN DEN 24/2 2022.

NATIONALDAG:

Estland
 

Estland deklarerade sin självständighet från Ryssland 24 februari 1918 och sedan från Sovjetunionen 20 augusti 1991
Efter oktoberrevolutionen i Ryssland utropade Estland den 24 februari 1918 självständighet men kom sedan att bli införlivat i Sovjetunionen.
Estland deklarerade på nytt sin självständighet den 20 augusti 1991 och självständigheten erkändes av Sovjetunionen den 6 september 1991. Då nationaldagen fastställdes valde man dagen från 1918 då man anser att det var då som Estland efter mången kamp blev självständigt.

 

Bilden: Klicka på bilden för att komma till flaggan och nationalsången.

NAMNSDAG:

Mattias och Mats
 

Namnsdagar den 24:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Mattias och (vart fjärde år) Skottdagen
1901–1985 – Mattias och (vart fjärde år) Skottdagen
1986–1992 – Mattias, Mats och Matti (utgått) samt (vart fjärde år) Skottdagen
1993–1999 – Mattias och Mats samt (vart fjärde år) Skottdagen (Fram till 1996 lades skottdagen in denna dag vart fjärde år, vilket innebar, att namnsdagarna 24-28 februari då försköts till 25-29 februari. Sedan år 2000 har skottdagen dock flyttats till 29 februari.)
2000 – Mattias och Mats
Från 2001 – Mattias och Mats

TEMADAGDAG:

Sverigefinnarnas dag
 

Sverigefinnarnas dag firas på folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag den 24 februari. Dagen började firas 2011 och från och med 2013 finns den som en officiell dag i den svenska almanackan. Sverigefinnar utgör den största nationella minoriteten i Sverige och dagen ska synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet.

TEMADAGDAG:

Internationella EBM-dagen
 

Förkortningen EBM står för Electronic Body Music, vilket är ett musikaliskt uttryck för en speciell stil. Uttrycket myntades 1978 och användes sedan i allt större utsträckning under 80-talet inom stilen industry/dance. Stora band under denna stils var exempelvis Kraftwerk, DAF och Front 242. Dagen är vald efter den belgiska gruppen Front 242 (24/2).

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 24:E FEBRUARI.

1910 MFF bildas.
 

Klubben uppstod som ett kommunalt initiativ 1905 för att uppmuntra ungdomar i Malmö att spela organiserad fotboll. Ett av ungdomslagen, Bollklubben Idrott, även känt som BK Idrott, var en föregångare till Malmö FF. BK Idrott gick ihop med IFK Malmö i deras nyskapade fotbollsavdelning 1909, men lämnade rätt snabbt på grund av problem mellan de två klubbarna. Den 24 februari 1910 grundade de 19 medlemmarna i BK Idrott, Malmö FF. Den första ordföranden i klubben var Werner Mårtensson.
 

Bilden: Malmö FFs första klubbmärke.

1993 Bobby Moore no more.
 

Idag 1993 avled Bobby Moore i cancer. Han blev 51 år och räknas som en av Englands legendariska spelare. Mycket av detta kan tillskrivas att han var lagkapten under enda VM som England vunnit. Han spelade större delen av karriären i West Ham men även över 100 matcher i Fulham. Efter lite spel i USA avslutade han sin karriär som spelare i: Hör och häpna, danska Herning Fremad, som nu heter FC Mittjylland.
 

Bilden: Bobby Moore med Jules Rimet Cup efter VM-segern 1966.

2004 Celta Vigo – Arsenal 2-3.
 

Idag 2004 spelade Arsenal en Champions Leaguematch i Spanien. Det fanns lite historia i matchen. Den minst överraskande var att svensken Anders Frisk dömde. Lite märkligare var att det var första gången Arsenal under Arsene Wenger vann i Spanien mot ett spanskt lag. Det märkligaste var att Edu gjorde de tre första målen utan att det var ett hat trick. Det var nämligen Celta Vigos Edu, Luís Eduardo Schmidt, som gjorde kvitteringen till 1-1 medan Arsenals tvåmålsskytt var Edu, Eduardo César Daude Gaspar. Så kan det vara med brasilianska spelare då inte smeknamnen räcker till.
 

Bilden: Luís Eduardo Schmidt EDU till vänster och Eduardo César Daude Gaspar EDU till höger

2004 rekord hat trick
 

Idag 2004 spelade Bournemouth hemma mot Wrexham. Det såg bra ut då de ledde med 3-0 då managern tyckte att James Hayter kunde få vara med de sista minuterna. Han byttes in i 84:e minuten. Fyra minuter senare var ställningen 6-0. Hayter hade då gjort ett äkta hat trick på bara 141 sekunder. Det är tidernas hat trick-rekord i en högre liga.
 

Bilden: Klicka för att komma till videon och se målen!

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 24:E FEBRUARI.

Clyde BEST blir 71 år.
 

Clyde Cyril BEST är född 1951 i Somerset, Bermuda
Anfallare
2 A-landskamper för Bermuda (1968).

Klubbar som spelare:
Somerset Trojans (junior)
West Ham United (1968–76),
Tampa Bay Rowdies (1975 lån),
Tampa Bay Rowdies (1976 indoor),
Tampa Bay Rowdies (1976),
Portland Timbers (1977–81),
Feyenoord (1977–78),
Cleveland Force (1979–80 indoor),
Portland Timbers igen (1980–81 indoor),
Toronto Blizzard (1981–82),
Toronto Blizzard (1981–82 indoor),
Los Angeles Lazers (1982–84 indoor).

Lag som tränare:
Bermudas landslag (1997-99).

Clyde har blivit känd som den allra första färgade fotbollsspelaren i den engelska förstaligan, och det så sent som 1968.

Denis LAW blir 82 år.
 

Denis LAW är född 1940 i Aberdeen, Skottland
Anfallare
3 U- och 55 A-landskamper för Skottland (1958-74).

Klubbar som spelare:
Huddersfield Town (1956-60),
Manchester City (1960-61),
Torino (1961-62),
Manchester United (1962-73),
Manchester City igen (1973-74).

Denis Law var en av Storbritanniens bästa anfallare under 1960-talet. Större delen av sin karriär tillbringade han i Manchester United, där han tillsammans med George Best och Bobby Charlton var en av de mest omtalade spelarna i Europa.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.


 

DAGENS ORD.


 

DAGENS RHIANN.


 

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA TORSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv