• Boris dagliga blogg

Fredagen den 16:e december 2022

RUBRIKER.

När ska Saudiarabien och Tunisien mötas i den riktiga VM-finalen?   Paj och engelska mord i Frankrike.   Äntligen Olof och Ebba. Fast Stella var ingen höjdare.

LUCKA 16

NATIONALDAG:

Bahrain och Kazakstan

NAMNSDAG:
Assar

TEMADAG:
Jultröjans dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 16/12:
1899 Milan bildas
1989 väldigt snabbt rött kort.
1991 Cantona slutar. men...
2002 Baggio på 300 mål.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 16/12:
Lieke MARTENS, Mats HUMMELS, Roland SANDBERG.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TORSDAGEN 15/12 2022.

När ska Saudiarabien och Tunisien mötas i den riktiga VM-finalen?

Så klart stod det en hel del i tidningen om att man såg fram emot den kanske mest logiska och riktiga finalen i fotbolls-VM på söndag. Argentina mot Frankrike låter väl bättre än att det skulle smugit sig in ett Kroatien eller Marocko. Förra gången för fyra år sedan så smög sig just Kroatien in i finalen. De gavs inte speciellt stor chans att kunna störa Frankrike att ta sitt andra världsmästerskap i historien, och alla hade rätt. 4-2 slutade det oh då var det större sensation att Kroatien lyckades göra två mål än att Frankrike gjorde fyra. Därför kanske fler ser fram emot årets final med större ovisshet. Det kan ju gå hur som helst. MEN… Då finalen är över så kommer ett av lagen att ha åkt på två förluster i 2022 års VM och världsmästarna kommer bara att sluta på en förlust. Så då undrar jag om det inte vore mer rättvist att ha en VM-final nummer två mellan Saudiarabien och Tunisien? Dessa båda lag har ju besegrat finallagen då de möttes i gruppspelet. Inget av de deltagande 32 lagen kommer alltså att gå igenom VM 2022 obesegrade.
 
Paj och engelska mord i Frankrike.

Alla i familjen utom jag var hos hårfrisören igår. Rhiann vilade sig då de andra satt i frisörstolen och den Lille rusade runt och käkade hår. Jag var alltså hemma och lagare den fjärde rätten i veckans middagsrecept. Den hette ”Paj med rödbetor & bacon” och då krävdes lite inköp och även lite förändring av pajen. Bacon bytte jag ut mot kronärtskocka. Ena halvan av pajen var till mig och hundarna så den fick lite brynt nötfärs. Alla blev nöjda och vi kunde förbereda os för en kväll utan fotboll och med lite annan TV. Det blev dagens avsnitt av gamla julkalendern från 1982 med Albert och Herbert. Dottern som ska jobba idag gick till sängs och hustrun och jag kollade in en ny deckare i långfilmsformat. Murder in Provence heter den och är engelsk, men tilldrar sig i Frankrike. Roger Allam spelade huvudrollen som domare Antoine Verlaque, som är med och utreder brott. Allam är ju känd som DI Fred Thursday i Unge kommissarie Morse. Den nya serien verkar lovande även om det känns lite märkligt att alla i Frankrike pratar engelska.
 
Äntligen Olof och Ebba. Fast Stella var ingen höjdare.
 
Själv fortsatte jag att avsluta höstens omgång av Alla mot Alla. Det var en oerhört jämn och spännande final där vårens segrare och regerande mästare Annika Lantz och Johar Bendjelloul mötte Ebba Kleberg von Sydow och Olof Lundh. Olof är väl den ende som varit med alla åtta säsonger och blivit tvåa i ett par finaler. Hösten 2022 fick han äntligen vinna då det slutade oavgjort och utslagsfrågan var: När invigdes Öresundsbron? Närmast vinner. Johar och Annika gissade 2001 och Olof och Ebba prickade 2000. Efter detta så passade jag på att avsluta hela den isländska serien med Stella Blomkvist. Det började ganska lovande med advokat Stella som i första säsongens första avsnitt löste ett fall och fick fast en mördare på regeringsnivå på Island. Sedan flippade det hela ut till sista fallet av säsong två. Det lär väl vara slut med två säsonger för mer korrupt än Island är i serien kan det knappast bli. Sedan är det ju en intressant tanke att skapa en fascistisk stat av lilla Island.

JULKALENDER 2022.

Lucka 16

Svaret på frågorna i Lucka 15 är: 
Preben Elkjær Larsen var Danmarks kanske största stjärna i det danska landslag som tog sig till sitt allra första VM i fotboll 1986. Mästerskapet gick i Mexiko då de tog över från Colombia som egentligen fått detta VM, men som kom på att de inte skulle kunna hålla i värdskapet. Danmark vann sin grupp då de spelade 2-0 mot Västtyskland i sista gruppspelsmatchen. Tyskarna hade kommit fram till att om de förlorade till Danmark så skulle de få möta Marocko i stället för Spanien i åttondelsfinalen. Tyskland vann över Marocko och tog sig ända till final, som de förlorade till Argentins. Danmark fick alltså möta Spanien och där blev det rejält stopp och en förlust med 1-5. 

IDAG, FREDAGEN DEN 16:E DECEMBER 2022.

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:

Bahrain
 
Bahrain, en östat belägen i Persiska viken. Nationaldagen firas till minne av självständigheten från Storbritannien 1971. Ön Bahrain var en del av Persien tills portugiserna erövrade ön 1521 och ockuperade den till 1602. Den var senare åter en del av Persien fram till 1783, därefter ingick landet i ett brittiskt protektorat från 1892 till 1971.
Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:

Kazakstan
 
Självständighet från Sovjetunionen erhölls 16 december 1991 i samband med Sovjetunionens upplösning. Dagen kallas Republikens Dag och räknas ibland även som nationaldag. Fast redan den 25 oktober 1990 förklarade sig Kazakstan som eget land med självstyre. Då fanns fortfarande Sovjetunionen. Så Kazakstan har på så sätt två dagar som de kan kalla sin nationaldag.
NAMNSDAG:

Assar
 
Namnsdagar för den 16:e december i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Lasarus (till minne av den man som Jesus uppväckte från de döda; utgått)
1901–1985 – Assar
1986–1992 – Assar, Odd (utgått) och Osvald (nu 3 oktober)
1993–2000 – Assar och Astor (utgått)
Från 2001 – Assar
TEMADAG:

Jultröjans dag
 
En jultröja är en tröja, gärna av varmare sort, med ett motiv kopplat till julen. Tröjorna finns med motiv med allt från det lokala ishockey-laget till Star Wars och såklart Rudolf. Det blir vanligare och vanligare att julen firas i en jultröja. Det gör ingenting att du eller dina släktingar tycker att den är ful, det hör till. Faktum är att: Ju fulare, desto bättre. Jultröjans dag infaller tredje fredagen i december.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 16:E DECEMBER.

1899: Milan bildas av en engeslman.
 
Milan Cricket and Football Club grundades av engelsmannen Herbert Kilpin idag 1899. Redan den första säsongen vann laget sin första titel, den så kallade Medaglia del Re i januari 1900. Året efter, 1901, vann klubben den italienska ligan för första gången. Denna vinst följdes upp några år senare med två ytterligare vinster 1906 och 1907. Engelsmannen Kilpin var för övrigt också den som bestämde färgerna på klubbens traditionella röda och svarta dräkter.

Då facisterna tog makten i Italien 1938 beslöt de att många av de fotbollsklubbar som grundats av engelsmän och som hade engelska namn skulle byta dessa till mer italienskklingande namn. Milan Cricket and Football Club blev då Associazione Calcio Milano, som de kom att heta efter andra världskriget.
1989 kanske världens snabbaste utvisning.
 
Barnsley spelade match i division två mot Bournemouth idag 1989. Det var en kamp i botten av tabellen och mycket stod på spel. Barnsleys Ian Banks skulle in och avgöra till sitt lags fördel. Under hans uppvärmning passade Bournemouth på att göra mål. Ian som var vid sidan av linjemannen blev vansinnig på honom för att han inte vinkade för offside. De ord Banks sa till linjemannen gjorde att domaren rusade till och gav Ian Banks rött kort. Detta är absolut den snabbaste utvisningen någon spelare fått. Banks hann aldrig ens in på plan. Med en man mindre förlorade Barnsley med 2-1. De klarade sig dock kvar då säsongen var över, men Bournemouth ramlade ur.
1991 Eric Cantona köper ut sig själv.
 
Den kontroversielle franske fotbollsspelaren Eric Cantona hade vandrat runt i ett antal inhemska klubbar. Hans humör gjorde att han ofta var avstängd. Han tillhörde Nîmes trupp, men var så trött på all fotboll att han idag 1991 köpte ut sig själv och bröt kontraktet. Han skulle sluta med fotboll. Detta varade fram till slutet av januari 1992. Då lockades han till England av Sheffield Wednesday. Då han skulle skriva kontrakt ångrade han sig och skrev plötsligt på för Leeds United istället. Han hjälpte dem till ligaseger innan han inför nästa säsong hade blivit Unitedspelare. Under hans fem säsonger blev han en legend och Engelsk mästare ytterligare fyra gånger. Men han drabbades av avstängningar även i England som den gång han hånats av en motståndarsupporter och svarade med att kasta sig mot supportern med fötterna före.
2002: 300 mål för Baggio.
 
Vid Brescias match idag 2002 mot Piacenza blev det hemmaseger. Ett av målen gjordes av Roberto Baggio. Det målet var Baggios 300:e i karriären. Han var den förste spelare på 50 år i Italien som kommit upp i 300 mål och endast den tredje totalt. Baggio hann under sin karriär avverka de flesta storklubbar i Italien som, Fiorentina, Juventus, Milan och Inter. Han spelade i hela sin karriär i Italien mellan 1982 och 2004.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 16:E DECEMBER.

Lieke MARTENS blir 30 år.
 
Lieke Elisabeth Petronella Martens är född 1992 i Nieuw-Bergen, Nederländerna
Mittfältare
27 U- och 140 A-landskamper för Nederländerna (2010-).

Klubbar som spelare:
Heerenveen (2009–10),
VVV-Venlo (2010–11),
Standard Liège (2011–12),
Duisburg (2012–14),
Kopparbergs/Göteborg FC (2014–15),
FC Rosengård (2016–17),
FC Barcelona (2017–22),
Paris Saint-Germain (2022–).

Lieke Martens var en del av Nederländernas trupp i VM i Kanada år 2015, den första VM-turnering som landet hittills har spelat. Med sitt mål i den första gruppspelsmatchen mot Nya Zeeland blev hon historisk som landets första målskytt i ett VM. I samband med att Nederländerna vann sin första EM-titel under EM 2017 gjorde Lieke Martens tre mål och utsågs till turneringens spelare.
Mats HUMMELS blir 34 år.
 
Mats Julian Hummels är född 1988 i Bergisch Gladbach, Västtyskland
Försvarare
22 U- och 76 A-landskamper för Tyskland (2007-).

Klubbar som spelare:
Bayern München (1995–2009),
Borussia Dortmund (2008–09 lån),
Borussia Dortmund (2009–16),
Bayern München igen (2016–19),
Borussia Dortmund igen (2019–),

I U21-landslaget spelade han EM-finalen 2009 i Malmö då Tyskland vann turneringen för första gången.
Hummels var ordinarie i det tyska VM-laget i Brasilien 2014. Han gjorde mål i VM-debuten mot Portugal när han nickade in 2–0. Han nickade även in segermålet i kvartsfinalen mot Frankrike för sitt Tyskland där matchen slutade 1-0. Han blev världsmästare med Tyskland i VM 2014 i Brasilien.
Roland SANDBERG blir 76 år.
 
Ernst Roland Sandberg är född 1946 i Jämsjö, Blekinge
Anfallare
6 U- och 37 A-landskamper för Sverige (1969-76).

Klubbar som spelare:
Jämjö GoIF (1956-60),
Lyckeby GoIF (1961-64),
Kalmar FF (1965–69),
Åtvidabergs FF (1970–73),
FC Kaiserslautern (1973–77),
Kalmar FF igen (1979–81),
BK Häcken (1981)

Lag som tränare:
FC Kaiserslautern (1977–78 juniorlaget)
IFK Malmö (1982–85),
Alvdal IL (1988-89). 
 
Han är förmodligen mest känd som en av spelarna som sköt Sverige till VM 1974 genom sitt 1-0-mål i den avgörande kvalmatchen mot Österrike senhösten 1973. Detta på en klassisk, snötäckt plan i Gelsenkirchen. Han var sedan en av de stora svenska profilerna i det följande lyckade VM-slutspelet, där Sverige slutade på en femteplats. Roland Sandberg och Ralf Edström bildade då ett effektivt anfallspar.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln