• Boris dagliga blogg

Fredagen den 8:e december 2017.

Lucka nummer 8 i julkalendern


Ointressanta turneringen lite intressant tack vare Östersund.
Hur skrämmande är de 32 lag som gått vidare?

Regler för lottning är lika stolliga som lottningen i Champions League.
Det är mycket som är sjukt inom fotbollen!


FOTBOLLSHISTORIA:
1863: Den moderna fotbollen föds.


FÖDDA IDAG:
Raheem, Hamit, Christian, Les, Brian, Terry, Geoff.

DAGENS TRÖJA
EVERTONs andratröja 2017/18

Europa League har varit katastrof för Everton, men i elfte timmen och med Big Sam vid rodret så blev det en bortaseger med hela 3-0 över APOEL. Fast det var ju redan klart för matchen att det inte skulle räcka till avancemang. Men det räckte till denna tröja för mig idag. Liverpool två dagar i rad.

Ointressanta turneringen lite intressant tack vare Östersund.


Så var den tunering som jag brukar kalla. ”Den totalt ointressanta cupen”. Europa League heter den på riktigt och då Champions League tar alla de 32 bästa klubblagen i Europa så är det inte mycket Europa League har att erbjuda. Det är inte ens en turnering som är intressant att visa i TV. Fast det har varit lite annorlunda ihöst då Sverige har haft en representant i tävlingen. Östersund FK av alla svenska lag. Och de har klarat sig över förväntan. De har legat etta i sin grupp hela hösten utom tills efter sista matchen. Då  gick Athletic Bilbao förbi med absolut minsta möjliga marginal. Men rättvist. Både svenskarna ochspanjorerna slutade på elva poäng, men Bilbao vann en match och spelade den andra oavgjort mot ÖFK så därför blev Östersund ”bara” tvåa, men de är med då vidare spel lottas på måndag.
 

Hur skrämmande är de 32 lag som gått vidare?


Men för att åter igen poängtera att det inte är någo större kvalitet på lagen i turneringen så har de 24 lag som slutade etta och tvåa i sina grupper gått till vidare spel tillsammans med treorna i de åtta Champions Leaguegrupperna. Lagen fördelar sig enligt följande:
Fyra lag från Spanien: Villareal (1), Athletic Bilbao (1), Real Sociedad (2) och Atletico Madrid (ChL3).
Fyra lag från Italien: Milan (1), Atalanta (1), Lazio (1) och Napoli (ChL3).
Fyra lag från Ryssland: Lokomotiv Moskva (1), Zenit St Petersburg (1), CSKA Moskva (ChL3) och Spartak Moskva (ChL3).
Tre lag från Frankrike: Lyon (2), Olympique Marseille (2) och Nice (2).
Två lag från Serbien: Partizan Belgrad (2) och Röda Stjärnan (2).
Två lag från Portugal: Braga (1) och Sporting Lissabon (ChL3)
Två lag från Tyskland: Leipzig (ChL3) och Borussia Dortmund (ChL3)
Ett lag från följande länder: Kazakhstan: Astana (2). Ukraina: Dinamo Kiev (1). Bulgarien: Ludogorets (2). Grekland: AEK (2). Danmark: FC Köpenhamn (2). Tjeckien: Viktoria Plzen (1). Rumänien: Steaua Bukarest (2), England: Arsenal (1). Österrike: Red Bull Salzburg (1). Sverige: Östersund (2) och Skottland: Celtic (ChL3).
 

Regler för lottning är lika stolliga som lottningen i Champions League.


Dessa lag kommer att hamna i två lottningsgrupper där alla gruppsegrarna och de fyra högst rankade grupptreorna från Champions League hamnar i ena potten och resten av Champions Leaguetreorna och grupptvåorna (Östersund) hamnar i andra potten. Sedan gäller tyvärr samma regler som i Champions Leaguelottningen att inga lag från samma land kan mötas i första matchen. Och givetvis kan inte två lag som var med i samma grupp i Europa League i höst lottas samman. Så visst hade den missade straffen förÖstersund i slutminuten lite betydelse för lottningen på måndag.
 

Det är mycket som är sjukt inom fotbollen!


Sedan måste jag säga att det är sorgligt att höra alla Ösersundspelare som blev intervjuade på TV efter matchen igår. De var stolta ochtyckte det skulle bli intressant med fortsatt spel i Europa League till våren. Då fick de givetvis frågan: ”Kommer du att vara kvar i Östersund 2018?” Svaren blev de samma från alla spelare: ”Det vet jag inte?” ”Visserligen har jag två år kvar på kontraktet, men om det kommer ett bra bud…” Visst är det mycket som är sjukt inom fotbollen?

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 8:e december.

1863 fotbollens födelsedag

 
Man skulle kunna kalla idag för fotbollens födelse. För det var idag 1863 som de första riktiga fotbollsreglerna spikades av engelska fotbollsförbundet FA. De bestod i 13 punkter.

1. Planens storlek; max 180 x 91 meter. Målet 7 m brett mellan två stolpar. Ingen ribba behövdes.
2. Man singlar slant om vilket lag som börjar bollen i mitten av planen. Inga motståndare för vara närmare än 9.1 meter. 
3. Då ett lag gjort mål ska det andra laget få avspark och man byter sida efter varje mål.
4. Mål räknas då bollen passerar mållinjen. Alltså mellan stolparna, hur högt som helst.
5. Gör bollen utanför planen ska den kastas in där den passerade ut och bollen är inte i spel igen förrän den tagit i marken.
6. Då det anfallande laget sparkat bollen framåt får inte en medspelare röra bollen om han är närmare motståndarens mål är motståndara (en sorts offsideregel).
7. Om bollen går över kortlinjen ska det blåsas frispark till försvarana då en anfallare spelat ut bollen, (Inspark idag) och om det försvarande laget slår bollen över kortlinjen ska anfallarna få frispark 14 meter ut från målet. (Det som sedan blev hörna)
8. Om en spelare tar emot en boll och markerar med hälen mot marken att han ska ta bollen får ingen motståndare röra bollen förrän spelaren spelat ifrån sig bollen.
9. Ingen spelare får springa med bollen.
10. Man får inte sparka, fälla eller knuffa en motståndare.
11. En spelare får inte kasta en boll eller passa med händerna.
12. Ingen spelare får ta upp bollen med händerna under matchens gång.
13. Ingen spelare får använda några vassa föremål på sina skor.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 8:e december.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv