8:e april

NAMNSDAG

Nadja:
Nadja, eller Nadia, är ett kvinnonamn med ryskt ursprung. Det är en förkortad form av Nadeschda som betyder "hopp". Nadja har använts i Sverige sedan slutet av 1800-talet men inte nått någon popularitet förrän de sista decennierna på 1900-talet.

Tanja:
Tanja, Tania eller Tanya, är ett kvinnonamn med ryskt ursprung och en kortform av Татьяна, Tatjana, som i sin tur kommer från det latinska kvinnonamnet Tatjana vilket, liksom motsvarande maskulina form Tatianus, tros vara avlett från ett romerskt familjenamn – Tatius. 

VIP födda den 8:e april

Några andra som också är födda den 8:e april

1943 – Bengt Alsterlind,
 Svensk journalist och programledare. Han har lett TV-program som Vi i femman och inte minst det populära barn- och sommarprogrammet Hajk.

1977 – Therese Sjögran,
 Svensk fotbollsspelare. Hon  spelar i FC Rosengård, och har gjort 214 landskamper för Sverige.

Några i musikens värld som är födda den 8:e april

1962 – Izzy Stradlin,
 Amerikansk sångare och gitarrist. Med Axl Rose var han med och startade hårdrocks-bandet Guns N' Roses 1985.

1963 – Julian Lennon,
 Engelsk musiker, kompositör, fotograf och skådespelare. Han är son till John Lennon och dennes första hustru Cynthia.

1975 – Anouk Teeuwe,
 Nederländsk sångerska. Hennes största hit är "Nobody's Wife" från 1997. Som artist kallas hon bara Anouk.

Några kända personer som avled den 8:e april

1931 Erik Axel Karlfeldt dog 66 år gammal efter bronkit i samband med en kärlkramp. Han var en svensk poet och författare. Han var ledamot av Svenska Akademien 1904–1931 och postum mottagare av Nobelpriset i litteratur 1931.

1973 Pablo Picasso dog 91 år gammal av en hjärtattack. Han var en spansk konstnär och poet. Han var en av de mest kända moderna konstnärerna, känd för kubismen och bl a konstverket "Guernica".

2013 Margaret Thatcher dog 87 år gammal av en stroke. Hon var en brittisk politiker som blev Storbritanniens, under 1900-talet, längst sittande premiärminister (1979–1990) samt den hittills enda kvinnan som innehaft posten.

Today in history 8:e april

Några händelser som inträffat den 8:e april

1989
 

ROXETTE BLIR TREDJE SVENSKA ARTISTERNA SOM LIGGER ETTA I USA.


  Den svenska popduon Roxette tar sig upp på den amerikanska Billboardlistans förstaplats med låten ”The Look”. Det är tredje gången en svensk grupp eller soloartist lyckats med den bedriften. År 1974 var det Björn Skifs med ”Hooked On A Feeling” och 1977 var det ABBA med ”Dancing Queen”.

1993
 

MAKEDONIEN ERKÄNNS SOM SJÄLVSTÄNDIT STAT AV FN.


  Den sydligaste delrepubliken i forna Jugoslavien, Makedonien, får internationellt erkännande, då landets självständighet erkänns av Förenta nationerna och blir medlem av organisationen. På grund av en namnkonflikt med Grekland, där det finns ett landskap med samma namn, upptas landet med det formella namnet Före detta jugoslavrepuliken Makedonien, som ibland kallas FYROM (efter förkortningen av den engelska beteckningen Former Yugoslav Republic of Macedonia). Trots detta fortsatte Grekland bråkaom namnet och den 12 februari 2019, antog landet officiellt namnet Nordmakedonien.

1994
 

KURT COBAIN, YTTERLIGARE EN 27-ÅRIG ROCKARTIST, HITTAS DÖD.


  Grungebandet Nirvanas 27-årige sångare Kurt Cobain hittas död i sitt hus i Seattle och obduktionen visar, att han avled tre dagar tidigare. Han har avlidit av skottskador från det gevär, som återfinns bredvid honom och det anses allmänt, att han har begått självmord, även om vissa konspirationsteorier gör gällande, att han blev mördad.