• Boris dagliga blogg

Måndagen den 19:e december 2022

RUBRIKER.

Bättre att kolla VM än att bojkotta och sticka huvudet i sanden.   Är Messi Formel 1 förare?   Det går inte att kora världens bästa genom tiderna!   Kanske en av tidernas bästa finaler (om det nu går att jämföra)?   När slår Mbappe Kloses rekord och Robin; Det är dags att flytta. 

LUCKA 19

NAMNSDAG:
Isak

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 19/12:
1863: De nya fotbollsreglerna testas för första gången.
1909: Borussia Dortmund bildas.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 19/12:
Alexis SANCHEZ, Karim BENZEMA, Ryan BABEL, Gary CAHILL.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN SÖNDAGEN 18/12 2022.

Bättre att kolla VM än att bojkotta och sticka huvudet i sanden.

Vi hann en tur till Bokskogen så här på den fjärde söndagen i advent. På så sätt fick familj och hundar njuta lite av naturen innan det var dags att viga resten av eftermiddagen åt avslutningen av fotbolls-VM. Jag har hört en del bekantar beklaga sig över VM i Qatar och påstå att de följt och bokat sig framför TV:n inför varje VM i fotboll som spelats. Men i år skulle de bojkotta det hela och det skulle kännas konstigt. Visst kan man ha en massa synpunkter på val av VM-land och tidpunkt på året som det hela spelades. Där håller jag också fullt och fast med om att det varit helt uppåt väggarna. Fast å andra sidan så hjälps det inte av att man sticker huvudet i sanden och låtsas som om VM 2022 aldrig funnits. Då är det bättre att följa med så mycket man kan i hela spektaklet. Det har varit lite annorlunda att se och framför allt höra jublet för alla lag från olika delar av världen och samtidigt höra allt buande från publiken mot alla europeiska lag. Sensationerna har duggat tätt i gruppspelet och vissa åttondelar och kvartsfinaler. Men då det hela ska avgöras så är det än en gång två av världens favoritlag som finns i final. Båda med vars två stjärnor på sina landslagströjor, vilket betyder att de redan blivit mästare två gånger tidigare. Hur mycket som Infantino och hans FIFA vill flirta med nationer från Asien, Afrika och arabländer så kommer VM-finaler i fotboll att spelas så som alla 22 finaler eller finalspel har spelats. Nämligen mellan lag från antingen Sydamerika eller Europa. Endast två finalspel har haft guld och silvermedaljörer från Sydamerika. Alla andra har haft minst ett lag från Europa i finalen.
 
Är Messi Formel 1 förare?

Om man lyssnade på försnack och allt som skrevs i världen så verkade det som om alla hade Argentina som favorit att vinna. Detta av den enkla orsaken att Lionel Messi skulle få lov att bli världsmästare. En liten intressant helt personlig detalj i detta är den släkting som jag berättade om var på julkaffe hos oss för en vecka sedan. Han jobbar ju över hela världen och då han i år var i Argentina så hade en arbetare på den plats vår släkting jobbade på kommit fram och visat en selfie som han tagit tillsammans med en kille i en sportbil. Släktingen antog att det var en känd person i sportbillen och frågade arbetaren om det var en Formel 1 förare. Ytterst förnärmad stoppade han bara ner sin mobil och lämnade min släkting. Då han satt i vårt kök och berättade denna historia så avslutade han den med att han sett lite av fotbollen och att han då hade kommit på att de var Lionel Messi på selfien i sportbilen. Så alla människor känner faktiskt inte till Messi. Speciellt om man inte är intresserad av fotboll.
 
Det går inte att kora världens bästa genom tiderna!

De som satt i studion på TV 4 hade väldigt höga tankar om Messi och alla hoppades så klart att han skulle få bli världsmästare i sitt sista VM. Det slogs också fast att Messi var den bäste fotbollsspelaren genom tiderna, såvida han inte var lika bra som Maradona. De som följt mina skriverier vet att jag håller Pelé som tidernas bästa fotbollsspelare. Detta ansåg folket på TV inte vara sant då Pelé bara spelade i Santos i Brasilien och inte i Europa. Sanningen är den att man kan ha vilken spelare man vill som sin favorit. Sanningen är också att det är omöjligt att mäta spelares olika förmågor från olika tider då fotbollen som spelats genom åren har förändrats och inte är densamma som för. Alltså går det lika dåligt att jämföra vem som är den bästa om man räknar på 1930-talet, 1950-talet osv. fram till nutid. Det är precis lika omöjligt som att jämföra en herrfotbollsspelare med en damfotbollsspelare. Alltså borde varje tid ha sin ”Världens bästa fotbollsspelare”. Så då kan ju Messi vara den bästa just nu.
 
Kanske en av tidernas bästa finaler (om det nu går att jämföra)?

Före finalen mellan Argentina och Frankrike trodde jag det skulle bli ett ställningskrig och ganska chansfattigt. Argentinas senaste finaler har inte varit några höjdare. Då tänker jag på 1990 då Västtyskland vann med 1-0 på en straff. Den brukar räknas som historiens tråkigaste VM-final. 2014 var det Tyskland igen som vann över Argentina med 1-0 i en final som inte var speciellt rafflande den heller. Det har spekulerats mycket att Argentina fått många billiga straffar. Efter 23 minuter var det dags för en mycket tveksam argentinsk straff och innan halvleken var över stod det 2-0 till Argentina. Fast jag kan inte annat än påstå att det var ett rättvist resultat. Frankrike var otroligt håglöst. Det blev ingen större fransk gnista efter paus heller och Argentina såg ut att enkelt kunna ta sitt tredje VM-guld. I minut 80 var det dags för Frankrike att få en hyfsat enkel straff. Mbappe satte den och bara minuten senare hade han gjort 2-2. Förlängningen blev spännande och då Messi med tolv minuter kvar av förlängning fick bollen över mållinjen så var guldet Argentinas igen. Så även skytteligan som i detta ögonblick delades av Messi och Mbappe med sju mål var. Två minuter kvar drog Mbappe iväg ett skott som stoppades med en hand och det var matchens klaraste straff. Med denna vann Mbappe skytteligan med åtta mål och han tog även finalen till ett straffavgörande. De två bästa i varje lag satte sina straffar innan Frankrike missade två i rad. Det gjorde inte Argentina som då fjärde omgången var över ledde straffarna med ointagliga 4-2.
 
När slår Mbappe Kloses rekord och Robin; Det är dags att flytta. 

Jag hade alltså helt fel då jag förespådde en tråkig final. Många ansåg direkt efter matchen att det kanske var den bästa finalen genom tiderna. Fast dessa experter är ju så unga att de inte har så mycket att jämföra med. Fast även med lite distans så måste det nog komma att räknas som en av de bästa och mest spännande finalerna i VM:s historia. Kylian Mbappe var den ende utanför Argentinas lag som fick ta del av de fyra utmärkelser som delades ut. Han fick Guldskon som betyder att man vinner skytteligan. Han fyller 24 år i morgon och kommer med all säkerhet att delta i minst två, kanske tre VM till. I de två VM han deltagit i har han gjort 12 mål och han kommer troligen att slå Miroslav Kloses rekord på 16 mål. Han har redan rekordet på flest mål i en VM-final. Ett 2018 och tre igår gör fyra VM-finalmål. Bästa målvakt blev så klart Argentinas världsmästare Emiliano Martinez. Det innebär att det verkar nästan omöjligt för Robin Olsen att få spela ligamatcher om han stannar kvar i Aston Villa. Så ska Robin få fortsatt förtroende i landslaget bör han nog flytta i januari. Sedan finns det en detalj i avslutningen som man bör ta bort. Dela inte ut silvermedaljerna förrän dagen efter. De franska spelarna gjorde som så många andra besvikna fotbollsspelande som just förlorat en final och ”bara” kommit tvåa. De fick medaljen om halsen och de flesta plockade av den i besvikelsen att bara bli tvåa. Det ser mycket illa ut och jag tror att om de fått medaljen någon dag senare så skulle de säkert ha uppskattat den mer.

JULKALENDER 2022.

Lucka 19.

Svaret på frågorna i Lucka 18 är: 
1970 apelades VM i Mexiko. I finalen vann Brasilien över Italien med 4-1 och visst gjorde Pelé mål. Han öppnade målskyttet i finalen med att göra 1-0 efter 18 minuter. I Sveriges grupp inledde Sverige med att spela 0-0 mot Israel. Inför sista matchen var Sverige tvungna att vinna med tre mål över Uruguay för att gå vidare. Det blev seger, men bara med 1-0. Ove Grahn gjorde Sveriges mål men det var i 90:e minuten.

IDAG, MÅNDAGEN DEN 19:E DECEMBER 2022.

NAMNSDAG:
 
Isak
 
Namnsdagar för den 19:e december i kronologisk ordning:
 
1702–1900 – Isak
1901–1985 – Isak
1986–1992 – Isak, Isidor (utgått) och Isidora (utgått)
1993–2000 – Isak och Rebecka (nu 17 maj)
Från 2001 – Isak

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 19:E DECEMBER.

1863 Första fotbollsmatchen med enhetliga regler.
 
Den 8:e december spikades fotbollsreglerna av FA, och man skulle pröva dem i januari. Men man kunde inte vänta så idag 1863 spelades den första matchen med de 13 FA-reglerna. Barnes FC tog emot Richmond FC på Limes Field. Det blev inte så stor succé då matchen slutade 0-0. Så vissa klubbar valde fortfarande att köra med antingen Cambridge Rules, där man fick stoppa bollen med händerna, men inte springa med den, eller Sheffield Rules, där man även fick slå iväg bollen med händerna.
1909 Borussia Dortmund bildas.
 
Borussia Dortmund fyller 112 år idag. Ballspiel-Verein Borussia 1909 e. V. Dortmund kallade sig klubben. Klubben grundades den 19 december 1909 av en grupp unga män missnöjda med det lag de spelade i. Laget hette Trinity Youth och det ägdes och leddes av Fader Dewald. Han var den lokala församlingsprästen, som höll sina spelare i "Herrans tukt och förmaning". Då han fick reda på att några av "hans" spelare samlats på den lokala puben Zum Wildschütz, försökte han bryta sig in, men motades ut igen.
 
På så sätt bildade Franz och Paul Braun, Henry Cleve, Hans Debest, Paul Dziendzielle, Julius och Wilhelm Jacobi, Hans Kahn, Gustav Müller, Franz Risse, Fritz Schulte, Hans Siebold, August Tönnesmann, Heinrich and Robert Unger, Fritz Weber och Franz Wendt den nya klubben. Klubben brukar förkortas BVB där BV står för Bollklubb på tyska. Sista B:et, Borussia är egentligen det latinska namnet för Preussen, men så djupa var inte killarna. De kände igen Borussia från ett lokalt ölbryggeri och därför tog de det namnet. Sina första fyra år spelade laget i blå-vit-randiga tröjor och svarta shorts. 1913 kom de gul-svart-randiga tröjorna och de används än idag, även om det är mer eller mindre svart bland det gula nuförtiden.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 19:E DECEMBER.

Alexis SANCHEZ blir 34 år.
 
Alexis Alejandro SANCHEZ Sánchez är född 1988 i Tocopilla, Chile
Mittfältare/Anfallare
18 U- och 152 A-landskamper för Chile (2006-).

Klubbar som spelare:
Cobreloa (2004-06),
Udinese (2006-11),
Colo-Colo (lån 2006-07),
River Plate (lån 2007-08),
FC Barcelona (2011-14),
Arsenal (2014-18),
Manchester United (2018-20),
Inter (2019-20 lån),
Inter (2020-22),
Marseille (2022–).

Hemma i Chile är Sánchez mest känd som El Niño Maravilla (Underbarnet).
Karim BENZEMA blir 35 år.
 
Karim Mostafa BENZEMA är född 1987 i Lyon, Frankrike
Anfallare
35 U- och 97 A-landskamper för Frankrike (2004-22).

Klubbar som spelare:
Bron Terraillon (1995-96),
Lyon (1996-2009),
Real Madrid (2009-).

Som hörs på namnet så kommer hans föräldrar från ett annat land än Frankrike. De är från Algeriet. Benzema var under 2015 inblandad i en skandal i det franska landslaget. Anfallaren misstänktes ha fungerat som en mellanhand i ett utpressningsförsök av landslagskamraten Mathieu Valbuena. Utpressarna hotade med att sprida vidare en sexfilm, som Valbuena var en del av. Efter att skandalen blev känd stängdes Benzema av från spel i landslaget, men i somras gjorde han comeback i EM. Hösten 2021 dömdes han till ett års villkorligt fängelsestraff, samt 75 000 euro, drygt 750 000 kronor i böter.
2022 blev han skadad till VM, men tillfrisknade och hade chans att spela finelen, men han vägrade att ställa upp för Frankrike så jag har självsvådligt avslutat hans landslagskarriär till 2022.
Ryan BABEL blir 36 år.
 
Ryan Guno BABEL är född 1986 i Amsterdam, Nederländerna
Mittfältare/Anfallare
26 U- och 69 A-landskamper för Nederländerna (2002-21).

Klubbar som spelare:
SV Diemen (1992–94),
ASV Fortius (1994–97),
Ajax (1998-2007),
Liverpool (2007-11)
Hoffenheim (2011-12),
Ajax igen (2012-13),
Kasımpaşa (2013-15),
Al Ain (2015-16),
Deportivo La Coruna (2016-17),
Beşiktaş (2017-19),
Fulham (2019),
Galatasaray (2019-22),
Ajax (2020 lån),
Eyüpspor (2022–).

Ryan Babel har utöver fotbollskarriären en rapkarriär. Sommaren 2008 var han med som gästartist i låten "Eeyeeyo" tillsammans med några holländska rappare. I musikvideon, som släpptes den 17 juni 2008 på Youtube, rappar Babel den sista delen samtidigt som han dribblar och trixar med en boll.
Gary CAHILL blir 37 år.
 
Gary James CAHILL är född 1985 i Dronfield, England
Försvarare
6 U- och 61 A-landskamper för England (2004-18).

Klubbar som spelare:
AFC Dronfield (1995-2000),
Aston Villa (2000-08),
Burnley (lån 2004-05),
Sheffield United (lån 2007-08),
Bolton Wanderers (2008-12),
Chelsea (2012-19),
Crystal Palace (2019-21),
AFC Bournemouth (2021-22).
Avslutat karriären.

I sin ungdom var han en stor supporter av Sheffield Wednesday. Det verkade som om han redan då hade siktet inställt på att bli försvarare då Des Walker var hans stora idol.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA VECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv