• Boris dagliga blogg

Söndagen den 20:e mars 2022

DAGENS RUBRIKER.

Cas går på FIFAs linje (än så länge).   Arsenal säker fyra och inte fan är det synd om Chelsea.   Middag, bok och Shaun.    Beck - fyrtiosexan.


NATIONALDAG:
Tunisien

NAMNSDAG
Joakim och Kim

TEMADAG
Vårdagjämningen
Världsberättardagen
Internationella glädjedagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 20/3:
1966: Jules Rimet Trophy stulen.
1976: Chris Nicoll fyramålsskytt.
1991: Milan förlorar dubbelt upp.
2004: Chelsea inleder sitt rekord i engelsk fotboll.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 20/3:
Marcos ROJO, Fernando TORRES, Jonas THERN, Jesper OLSEN.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN 19/3 2022.

Cas går på FIFAs linje (än så länge).
 

För någon vecka sedan var jag inne på dagens nyheter på datorn och följde allt som hände i Ukrainakriget. Det är otroligt vad snabbt man ser saker som om att; Så är det bara; Jag har blivit lite ryss. Jag såg att de följde från TV:n vad de kunde följa och det var i stort sett endast idrott och underhållningsprogram. Fast det måste väl vara lokal rysk idrott? Annars borde ryssarna ju starta att undra varför det inte finns några ryssar med i internationell idrott. Eller skyller de på de dopingregler som redan innan kriget förbjöd Ryssland att ställa upp som nation och med flagga och nationalsång.

Många har kanske sett fram emot fotbollslandslagets VM-kval till VM, men nu kom Cas med beslutet att det står fast att landslaget är utkastat från VM. Sverige kan lugnt koncentrera sig på Tjeckien och går det vägen så väntar Polen i kvalfinalen. Fast det fanns ett litet aber. Om ryssarna fortsätter sin protest så kan Cas komma med ett sista definitivt besked fram mot sommaren. Ändrar de sitt beslut kan kvalet få göras om. Fast det kommer det inte att göras, för i så fall tar Ryssland VM-platsen.

Arsenal säker fyra och inte fan är det synd om Chelsea.
 

Det var även fotboll på TV. Då är det från England som jag intresserar mig för, men inte igår. England anser att FA-cupen går före allt annat. Detta är tvärt emot vad alla andra Europeiska länder rankar sin cup som. Där spelar man cuper som veckomatcher och då är ligan helig under veckosluten. Men England ställer alltså in Premier League, och spelar FA-cup. Men det spelades en Premier Leaguematch och den vann Arsenal knappt men ganska enkelt med 1-0 i Aston Villa. Det betyder att Arsenal börjar bli ganska säkra på fjärde platsen. FA-cupmatchen var väldigt ointressant.

Chelsea var i Middlesbrough och slog ut hemmalaget med 2-0. Chelsea hade kommit med en löjlig önskan om att matchen skulle spelas utan publik då de inte kunde sälja några biljetter till sina supportrar så som nuläget är med fortsatt ryskt ägandeskap. Middlesbroughs manager Chris Wilder tyckte det var det löjligaste han hört. Han ansåg inte att det var det minsta synd om Chelsea som han ansåg snart skulle säljas till någon arabisk oljemiljardär och sedan skulle ruljangsen, pengarna och spelarövergångarna snart vara igång igen. Sedan avslutade han med att: Ingen tycker synd om Chelsea.

Middag, bok och Shaun.
 

Jag såg faktiskt ingen fotboll då jag först hade ett ärende nere hos AnnaKaga för att hämta ägg och lite andra matvaror. Sedan handlade jag på ICA Maxi. Bland annat till middag. Ingen i familjen hade beställt någon middag, men jag visste att min egen Fish & Chips med hemmalagad remouladsås alltid gick hem. Det gjorde den igår också.

Sedan tillbringade jag mestadels av eftermiddagen i den strålande solen på altanen med Guillaume Musso och hans Samtal från en ängel.

Då jag åkte med mina döttrar till Rom 2008 så visades på flyget en otroligt kul serie som vi senare kom fram till hette Fåret Shaun. Serien finns i tre säsonger med avsnitt på sju-åtta minuter. Jag kom på att det även gjorts en film och den ville dottern vi skulle se igår. Fåret Shaun – filmen kom 2015. Jag tyckte den var underhållande.
 

Bild: Klicka för att se trailern.

Beck - fyrtiosexan.
 

Det tyckte jag även om Beck – 46, Den gråtande polisen. Trots att det kommit 46 långfilmslånga avsnitt och det endast finns Martin Beck kvar av de ursprungliga Sjöwall-Walöö figurerna så blir jag inte trött på serien utan ser fram emot de fyr nya avsnitt som är planerade detta och nästa år.

Handling för Beck-46: Kritiken är massiv mot polisen efter dödsskjutningen av en 14-årig pojke. En stor demonstration mot polisvåldet går fel och spär på kritiken. Ett brutalt attentat på en buss från polishögskolan engagerar Martin Beck, eftersom hans barnbarn Vilhelm skulle ha varit på bussen. Alex reagerar på att ingen tar på sig dådet och börjar, tillsammans med Beck-gruppen, gräva grundligare i fallet.

 

Bild: Klicka för att se trailern.

IDAG: SÖNDAGEN DEN 20:E MARS.

NATIONALDAG:

Tunisien
 

Nationaldagen firas till minne av självständigheten från Frankrike 1956. Tunisiens nationalrätt är couscous, så det finns säkert många som firar nationaldagen med denna rätt.
 

Bild: Klicka för att komma till flagga och nationalsång.

NAMNSDAG:

Joakim och Kim
 

Namnsdagar den 20:e mars i kronologisk ordning.
 
1693–1900 – Joakim
1901–1985 – Joakim
1986–1992 – Joakim, Jockum (utgått) och Kim
1993–2000 – Joakim och Kim
Från 2001 – Joakim och Kim

VÅRDAGJÄNMINGEN.
 

Vårdagjämningen är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på skilda ställen på jorden, beroende på i vilken tidszon man befinner sig.

Natt och dag är inte exakt lika långa vid vårdagjämningen. Detta förhållande inträder något dygn tidigare. Det beror på ljusets böjning i atmosfären, den så kallade atmosfäriska refraktionen.

Sedan två dagar tillbaka har vi alltså haft längre dagar än nätter. Vi går mot ljusare tider! (Om man inte bor i Australien förstås.)

 
NOURUZ
 

För flera kulturer utgör vårdagjämningen nyåret, bland annat firas det persiska nyåret Nouruz och det kurdiska nyåret Newros denna dag. För dagens perser, afghaner och kurder utgör nouruz årets höjdpunkt och är den viktigaste högtiden på året. Nouruz/Newros betyder också just 'ny dag'.

TEMADAG:

Världsberättardagen
 

Världsberättardagen, World Storytelling Day, är en global hyllning av konsten till muntligt berättande. Dagen firas varje år, på norra halvklotet vid vårdagjämningen, på södra halvklotet vid höstdagjämningen. På dagen samlas människor för att berätta myter, sagor, historier ur livet, sjunga visor, framföra dikter eller berätta egna påhittade historier. Temadagen startade 1997.

TEMADAG:

Internationella glädjedagen
 

FN:s Generalförsamling antog den 12e juli 2012 i sin resolution 66/281 att 20 mars skulle markeras som den Internationella glädjedagen. Målet var att uppmärksamma lycka och god livskvalité som viktiga aspekter i de universella målsättningar och ambitioner som alla människor har, och bidra till att dessa ska inkluderas i varje lands socialpolitik. Dagen har också som mål att främja inkludering och ekonomisk tillväxt, som innebär hållbar utveckling, utrota fattigdom, och glädje och välfärd för alla människor. Bhutan, ett land som sedan tidigt 70-tal har prioriterad nationell lycka före ekonomisk tillväxt, var initiativtagare till dagen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 20:E MARS.

1966: Jules Rimet Trophy stjäls.
 

På Westminster Central Hall höll man en utställning och en av de mer sevärda prylarna var Jules Rimet Trophy. Detta var VM-pokalen som kommit till England då de var värd för VM som skulle hållas till sommaren. Idag 1966 så försvann pokalen, stulen. Genast började Engelska FA-planera för att beställa tillverkningen av en ny pokal. 

Den 21:a fick FAs ordförsnde Joe Mears ett meddelande där det krävdes 15 000 pund i små sedlar för att få tillbaka VM-bucklan. Trots att det varnades för att blanda in polisen så gjordes detta och två polismän hade pengarna som skulle utväxlas mot pokalen. Den man som skulle vara kidnapparen visade sig vara en känd småtjuv Edward Betchley. han greps, men hade ingen pokal och påstod att han bara var mellanhand.

Pokalen troddes nu vara borta för alltid, men den 27:e mars var David Corbett ute på promenad med sin hund Pickles i Beulah Hill i sydöstra London. Pickles stannade till och började lukta i en buske. Det var ett paket inslaget i gammalt tidningspapper som han hittat. Husse plockade fram paketet, öppnade det och inuti låg Jules Rimet Trophy. VM-bucklan var upphittad och hunden Pickles blev kändis och stor hjälpe i England. Efter VM visade det sig att England fick behålla VM pokalen i ytterligare fyra år.


Bild: Pickles med husse och matte.

1976: Chris Nicoll andra spelare att göra alla fyra målen.
 

Aston Villa var idag 1976 på Filbert Street i Leicester. Där spelades en Division Onematch. Division One var på den tiden andradivisionen. Matchen slutade 2-2 och detta var i och för sig inte speciellt märkligt. Men Aston Villas försvarsklippa Chris Nicholl var den spelare som gjorde alla fyra mål i matchen. Fast han är inte ensam om detta då även Sam Wynne i Oldham Athletic gjorde samma bravad i en 2-2 match mot Manchester United. Det var en match från oktober 1923.


Bild: Chris Nicholl, fyramålsskytt.

1991 Milan slocknar i Marseille.
 

Idag 1991 spelade de regerande Europamästarna Milan retur mot Marseille i föregångaren till Champions League. Första matchen hade lite överraskande slutat 1-1. Då domare Bosse Karlsson blåste igång var italienarna tända för revansch. Men de lyckade inte få in något mål. Istället gav Marseilles Chis Waddle ledningen med 1-0 till fransmännen i 75:e minuten. Med två minuter kvar och chans till kvittering slocknade elljuset på Stade Velodrome.
 

Då Bosse efter en kvart kallade in lagen för att ljuset var tillbaka påstod Milans direktör Adriano Galliani att massmedia hade varit inne på planen och förstört målområdet där Milan skulle göra mål. Han vägrade släppa in sitt lag i hopp om att få omspel. Det resuterade i att Marseille gick vidare (ända till final där de förlorade till Röda Stjärnan Belgrad på straffar) och att Milan uteslöts i ett år från Europacupspel.


Bild: Klicka för att se delar av matchen.

2004 starten på 86 raka.
 

Idag 2004 spelade Chelsea hemmamatch mot Fulham i Premier League. Den slutade med hemmaseger 2-1. Detta blev starten på ett rekord i engelsk fotboll. Efter detta spelade Chelsea 86 matcher på raken utan en enda förlust hemma på Stamford Bridge. Det 86:e matchen spelades den 5:e oktober 2008 mot Aston Villa och vanns med 2-0. I den 87:e hemmamatchen den 26:e oktober förstörde Liverpool Chelseas svit genom att vinna med 1-0 på ett skott från Xabi Alonso som ändrade riktning på Jose Bosingwa.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 20:E MARS.

Marcos ROJO blir 32 år.
 

Faustino Marcos Alberto ROJO är född 1990 i La Plata, Argentina
Försvarare
61 A-landskamper för Argentina (2011-).

Klubbar som spelare:
Estudiantes (2000-10),
Spartak Moskva (2011-12),
Sporting Lissabon (2012-14),
Manchester United (2014-21),
Estudiantes (2020 lån),
Boca Juniors (2021–).

 

Fernando TORRES blir 38 år.
 

Fernando José TORRES Sanz född 1984 i Fuenlabrada, Spanien
Anfallare
30 U och 110 A-landskamper för Spanien (2000-14).

Klubbar som spelare:
Atletico Madrid (1995-2007),
Liverpool (2007-11),
Chelsea (2011-14),
AC Milan (2014 lån) 
AC Milan (2015-16),
Atletico Madrid (2015-16 lån),
Atletico Madrid (2016-18),
Sagan Tosu (2018-19).

Lag som tränare:
Atlético Madrid U19 (2021–).

Europamästare 2008 och 2012 och världsmästare 2010.

Jonas THERN blir 55 år.
 

Jonas Magnus THERN är född 1967 i Falköping, Västergötland.
Mittfältare
25 U- och 75 A-landskamper för Sverige (1984-97).

Klubbar som spelare:
IFK Värnamo (1978-84),
Malmö FF (1985-87),
FC Zürich (1987-88),
Malmö FF igen (1988-89),
Benfica (1989-92),
Napoli (1992-94),
Roma (1994-97),
Glasgow Rangers (1998-99).  

Lag som tränare:
IFK Värnamo (2000-01),
Halmstads BK (2002-03), 
IFK Värnamo igen (2010),
Landskrona BoIS (2017 assisterande),
IFK Värnamo igen (2019-)

Fick Guldbollen 1989. VM-brons 1984 då han var svensk lagkapten. Två svenska och ett portugisiskt mästerskap.

Jesper OLSEN blir 61 år.
 

Jesper OLSEN är född 1961 i Faxe, Danmark
Anfallare
43 A-landskamper för Danmark (1980-90).

Klubbar som spelare:
Næstved (1977-81),
Ajax (1981-84),
Manchester United (1984-88),
Næstved igen (1988),
Bordeaux (1989-90),
Caen (1990-92).

Lag som tränare:
Melbourne Heart (2010-11 assisterande)

Olsen har hållit en låg profil sedan sin pensionering som spelare och han bor nu i Brighton, Victoria, Australien.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS RHIANN.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN UPPVILANDE SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv