14:e februari

NAMNSDAG

Valentin:
Valentin är ett internationellt mansnamn som har använts i Sverige sedan 1400-talets mitt. Namnet, ursprungligen Valentinus, kommer från latinets valens som betyder "stark" eller "frisk".

Återkommande minnesdagar

Festdag:​
Alla hjärtans dag: Det är sedan medeltiden till minne av Sankt Valentinus, som dog denna dag 269.

VIP födda den 14:e februari

Några andra som också är födda den 14:e februari

1914 – 1997 Britt G. Hallqvist,
 Svensk psalmdiktare, poet och översättareHon har även skrivit åtskilliga böcker för såväl barn som vuxna.

1941 – 2003 Lars Passgård,
 Svensk skådespelare och teaterchef. 1961 gjorde han teaterdebut i Malmö och var med i Ingmar Bergmans film Såsom i en spegel.

Några i musikens värld som är födda den 14:e februari

1946 – 2003 Gregory Hines,
 Amerikansk skådespelare, sångare, koreograf och dansare. I filmen Vita nätter hade Hines delad huvudroll med den välkända balettdansaren Michail Barysjnikov.

1950 – Roger Fisher,
 Amerikansk gitarrist. Han är främst känd som gitarrist och en av grundarna av rockgruppen Heart.

Några kända personer som avled den 14:e februari

1779 James Cook dog 50 år gammal då han i en konflikt med lokalbefolkningen dödades på stranden vid Kealakekua Bay på huvudön Hawaii. Han var en brittisk kommendörkapten, navigatör och upptäcktsresande.

1996 Bob Paisley dog 77 år gammal i sviterna av  Alzheimers sjukdom. Han var en  engelsk fotbollsspelare och tränare som bara tränade ett lag under sin tränarkarriär, Liverpool FC.

2000 Hagge Geigert dog 74 år gammal i lungsjukdomen KOL. Han var en svensk revyförfattare, teaterdirektör, tv-underhållare, författare, journalist och debattör. År 1975 kom tv-serien Gäst hos Hagge som blev en långkörare med miljonpublik.

2006 Putte Wickman dog 81 år gammal av cancer i bukspottskörteln, ena njuren och levern. Han var en svensk klarinettist, framför allt inom jazz. Han var självlärd som klarinettist. På 1940-talet startade han en egen sextett som spelade Benny Goodman-jazz men även modernare musik.

Dagens historia i filmklipp 14:e februari

Några händelser som inträffat den 14:e februari

1876
 

BELL LÄMNAR IN PATENTANSÖKAN PÅ TELEFONEN.


  Den amerikanske uppfinnaren Alexander Graham Bell lämnar vid halv tolv-tiden på dagen in en patentansökan till patentverket i Washington, D.C. på en apparat, med vilken man ska kunna samtala med varandra över långa avstånd, vilken kallas telefon. Experiment med överföring av tal på elektrisk väg har gjorts av olika uppfinnare i över 30 år redan och bara två timmar före Bell har Elisha Grey lämnat in en patentansökan på en liknande apparat. Eftersom dennes ansökan dock inte behandlas förrän två timmar efter Bells ansökan räknas Bell som telefonens uppfinnare.

1928
 

SVERIGE TAR SITT ALLRA FÖRSTA GULD I ETT VINTER-OS.


  Under årets vinter-OS i schweiziska Sankt Moritz vinner den svenske längdskidåkaren Per-Erik ”Särna” Hedlund guld på 50 kilometer längdskidåkning, vilket blir Sveriges första vinter-OS-guld någonsin.

1989
 

FÖRSTA GPS-SATELLITEN SÄNDS UPP.


  Satellitnavigationssystemet Global Positioning Systems (GPS) första satellit placeras i omloppsbana. Fram till 1994 skjuter man upp 24 stycken och systemet används för att på en elektronisk karta hålla reda på var man befinner sig.

1995
 

FÖRSTA METRO-TIDNINGEN DELAS UT I SVERIGE.


  Det första numret av den svenska gratistidningen Metro delas ut i Stockholms tunnelbana. Som mest fanns den i 23 olika länder och är världens största tidning utanför Japan. 2019 lades utgivningen i Sverige ner, men den finns fortfarande i 12 länder.