• Boris dagliga blogg

Söndagen den 1:a januari 2023

NATIONALDAGAR:
Haiti,
Sudan

NAMNSDAG:
Ingen

TEMADAGAR:
Nyårsdagen,
 Internationella pizzadagen

RUBRIKER.

Förstår inte balett på danska!?!
Småpajer, lövbiff och hallonfromage.
Fyrverkeri är bevis på att det inte finns fattiga i Sverige!
Ticket to Ride; Japan och Italien.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 1/1:
1990: Thom första östproffs i väst.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 1/1:
Steven DAVIS, Lilian THURAM, Davor ŠUKER, Roberto RIVELINO.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN 31/12 2022.

Förstår inte balett på danska!?!
 

Så var vi komna till det eländiga året 2022 sista dag. Det brukar vara lite glädje i att besöka någon tillställning som visar upp något kulturellt. För min del så gick det kulturella ut på att jag var på bio i förrgår och såg Avatar 2. Det sammanföll med de genrepsbiljetter vi hade till ”Nötknäpparen” på Malmö Opera. Denna balett har jag sett två föreställningar av tidigare under åren. I och för sig är baletten så pass fri i tolkningen att det blir olika danser som visas upp på olika uppsättningar. Den som övriga familjen hade biljetter till igår var från Tivolis uppsättning i Köpenhamn. Jag var hundvakt. Yngsta dottern hade berättat på hennes jobb att hon skulle se Nötknäpparen och en av arbetskollegorna sa att hon också gärna velat se baletten. Då dottern nämnde att familjen brukar åka till Köpenhamn för att se den då den brukar sättas upp där varje år, så blev svaret att det kunde hon inte följa med på för hon skulle inte förstå den om den var på danska.

Småpajer, lövbiff och hallonfromage.
 

Då familjen kom hem från balettföreställningen hade de med sig våra nyårsgäster. Jag hade uppgift att tillverka förrätten och hade förberett de två röror med räkor och rödlök och den andra med kantareller och grön paprika som lades i minipajskal. Två var blev det. Sedan skulle jag ta ledigt så skulle andra ta hand om huvudrätten, lövbiff fylld med mozzarella och efterrätten, hallonfromage. Fast nu blev det så att jag passade på att vispa ihop fromagen och lägga den i portionsskålar. Sedan var jag även behjälplig då vegetariska biffarna skulle tillagas. Då var det lika bra att jag även fixade lövbiffarna och bearnaisesåsen. Men ugnspotatisen och alla extra tillbehör till huvudrätten fixade belgaren.

Fyrverkeri är bevis på att det inte finns fattiga i Sverige!
 

Jag hann kolla lite på årets sista Premier Leaguematcher då gästerna roade sig med sällskapsspel. Från halvsex började det smälla som det jag ansåg i början då jag som ett uselt 2022. För uselt är det med krigandet i Ukraina. Krig på ganska nära håll. Inflation och bensin och el har blivit så dyrt att vi kallar det för kris i Sverige. Men för Guds skull: Det är ingen ekonomisk kris alls. Då tänker jag på alla de miljoner eller till och med miljarder som jag hörde smälla av sedan halvsex och det smällde lika häftigt då jag kom i säng vid tretiden. Var får dessa marodörer och lagbrytare som envisas med att timme efter timme bränna av dessa förbaskade fyrverkeripjäser som man ska ha tillstånd för att få skicka upp, pengar ifrån? Nej, fattiga är inte svenskarna i Malmös förorter. Inte runt nyår i alla fall.

Ticket to Ride; Japan och Italien.
 

Förutom mat så blev det även sällskapsspel. Catan fick de spela själv då det är ett spel för maximalt fyra personer. Däremot kan man vara fem på Ticket to Ride. I det extension pack som var julklapp fanns två geografiska regioner med. Vi startade med Japan. Det var en ganska kul variant med höghastighetståg som skilde detta spel från övriga. Sedan vände vi på spelplanen och då hamnade vi i Italien. Här fanns ett annat upplägg och givetvis kan man ju få fel uppfattning om spelet beroende på hur det går. Jag avslutade året ganska bra med att bli tvåa i Japan. Italien avslutades 2023 och det var ingen vidare start. Där blev jag klart sist med över hundra poäng efter de övriga. Ja, det förstås, jag var bara ett poäng efter äldsta dottern, men sist blev jag trots allt. Hoppas det inte var ett omen på hur 2023 ska bli?

IDAG: SÖNDAGEN DEN 1/1 2023.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång

Haiti
 

Independence Day, i Haiti är en viktig helgdag som firas den 1 januari, samma dag som nyårsdagen.
Det var den 1 januari 1804 som Haiti skrev historia genom att vara det första ”svarta landet” att erövra sin självständighet. Toussaint L’Ouverture, en av de största hjältarna, ledde sitt land till seger över den franska generalen Le Clerc i ett slavuppror. Många av generalerna dog och fick aldrig uppleva självständighetsdagen.
Haitis ursprungliga invånare kallade ön Ayiti, Quisqueya, Bohio givet av de ursprungliga invånarna. Efter att Christopher Columbus upptäckte ön på 1492 kallade han den ”Hispaniola” som betyder ”Lilla Spanien,” för att hedra den spanska kronan. Namnet ändrades till ”Haiti” (som betyder bergig mark) av de franska nybyggarna i det västra området .
När fransmännen hade makten fanns en lag som sade att endast de som tillhörde överklassen fick äta soppa. En speciell tradition var att äta soppa på nyårsdagen vilket svarta inte fick göra. När så Haiti blivit självständigt blev soppätandet en symbol för att fransmännen inte längre hade kontroll och de har sedan dess behållit traditionen att tillaga och äta soppa på nyårsdagen som ett sätt att fira friheten.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång

Sudan
 

Sudan är egentligen en benämning för stora delar av norra Afrika. Muhammed Ali av Egypten erövrade det som idag är Sudan 1822 och anlade Khartoum, och hans son Ibrahim Pascha flyttade Egyptens gränser ända till närheten av Victoriasjön. Fram till självständigheten 1956 administrerades Sudan av britterna som två separata enheter – det islamiska norra och det kristna södra territoriet. Den 1 januari 1956 blev Sudan en självständig stat, självständigt från Storbritannien. Detta är skälet till nationaldagen. Promuslimska militärjuntor har dominerat Sudans inrikespolitik sedan dess. Sudan har haft inbördeskrig under alla dessa år, utom 1972–1982.

TEMADAG:

Nyårsdagen
 

Nyårsdagen är kalenderårets första dag. Den gregorianska kalenderns nutida placering, 1 januari, härrör från romarna, som år 153 f.Kr. förlade konsulernas tillträde till denna dag (tidigare började det romerska året den 1 mars, vilket är förklaringen till att det är just februari som blir en dag längre i händelse av skottår). I andra delar av världen firas nyår vid andra tider på året, exempelvis vid vårdagjämningen.

TEMADAG:

 Internationella pizzadagen
 

Internationella pizzadagen infaller den 1 Januari varje år i Sverige. En dag som handlar om att fira denna fantastiska maträtt som är älskad världen över. Självklart gäller det samma för svenska folket som älskar pizza i alla dess former. Nyårsdagen är den dagen i Sverige som det äts mest pizza. Det sägs att på internationella pizzadagen så äter vi dubbelt så mycket pizzor än en vanlig dag och över 1 miljon fryspizzor säljs veckan innan nyårsdagen!

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 1:A JANUARI.

1990 Thom första östproffs i väst.
 

Andreas Thom hette en östtysk fotbollsspelade som startade sin karriär i Dynamo Berlin och som proffs i Berliner FC Dynamo. Båda lagen låg i Östberlin och gränsen mellan de två tyska staterna var stängd. Men idag 1990 öppnades den så pass mycket att västtyska Bayer Leverkusen lyckades få Andreas Thoms namnteckning på ett kontrakt som gjorde att han blev den förste fotbollsspelaren som fick tillåtelse och som flyttade från Östtyskland till Västtyskland för att livnära sig som fotbollsspelare. Efter en tur till Celtic var han tillbaka i Berlin 1998. Då blev det ett enat Berlin och till klubben Hertha Berlin.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 1:A JANUARI.

Steven DAVIS blir 38 år.
 

Steven DAVIS är född 1985 i Ballymena på Nordirland.
Mittfältare
31 U- och 132 A-landslamper för Nordirland (2000-).

Klubbar som spelare:
St Andrews Boys Club (1998-2002,
Aston Villa (2002-07),
Fulham (2007-08),
Glasgow Rangers (2008-12),
Southampton (2012-19),
Glasgow Rangers (2019 lån),
Glasgow Rangers igen (2019-).

Hans största framgångar kom under första tiden i Glasgow Randers. Det blev tre ligamästerskap, två cupsegrar och en final i UEFA-cupen.

Lilian THURAM blir 51 år.
 

Ruddy Lilian Thuram-Ulien är född 1972 i Pointe-à-Pitre, Guadeloupe, Frankrike
Försvarare
142 A-landskamper för Frankrike (1994-2008).

Klubbar som spelare:
Monaco (1991–96),
Parma (1996–2001),
Juventus (2001-06),
Barcelona (2006–08).

Han är Europamästare och värlsmästare. Vid VM 1998 utsågs han till den tredje bästa spelaren i hela VM.

Davor ŠUKER blir 55 år.
 

Davor ŠUKER är född 1968 i Osijek, Jugoslavien
Anfallare
2 U-, 2 OS- och 2 A-landskamper för Jugoslavien och 69 A-landskamper för Kroatien (1987-2002).

Klubbar som spelare:
Osijek (1984-89),
Dinamo Zagreb (1989-91),
Sevilla (1991-96),
Real Madrid (1996-99),
Arsenal (1999-2000),
West Ham United (2000-01),
1860 München (2001-03).

Under VM 1998 storspelade Šuker och var nationens hjälte då han var nära att föra Kroatien till VM-final, men fick som tröst en bronsmedalj men även äran att få titulera sig som hela världsmästerskapets skyttekung, med sex gjorda mål.

Roberto RIVELINO blir 77 år.
 

Roberto Rivellino är född 1946 i São Paulo, Brasilien.
Anfallare
92 A-landskamper för Brasilien (1965-78)

Klubbar som spelare:
C.A. Barcelona (1958-62),
Corinthians (1963–74),
Fluminense (1975–78),
Al-Hilal (1978–81).

Lag som tränare:
Shimizu S-Pulse (1994).

VM-turneringen i Mexiko 1970 var Rivelinos första av totalt tre. Han spelade då vänsterytter och hade Jairzinho, Tostão och Pelé som kedjekamrater. Rivelino gjorde tre mål under turneringen och bidrog starkt till att Brasilien tog hem sitt tredje VM-guld.
Rivelino lade skorna på hyllan 1981 och blev sedermera tv-kommentator i Brasilien, förutom ett litet försök som tränare i Japan 1994.

DAGENS MATCHTRÖJA

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA ETT RIKTIGT BRA OCH GOTT NYTT ÅR!