• Boris dagliga blogg

Fredagen den 10:e januari 2020

Två klara 116 kvar.
Skönt slippa tänka på planeringar.
Första målet för Jordan i landslaget.
Madrid-derby i finalen i Saudiarabien.

Är sista kapitlet i Zlatan-statyn skrivet nu?

FOTBOLLSHISTORIA:
2010: FIFAs Ballon d´Or gala med tre speciella händelser.
2015: Cardiff tillbaka i blått.

FÖDDA:
Marouane, Jan Åge, Billy.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG FRÅN TORSDAGEN DEN 9:e JANUARI 2020

Två klara 116 kvar.


Den nionde januari, alltså igår, så hade Gunnar namnsdag. Det är mitt andranamn, men vi firade inte speciellt mycket. Det enda som kan kallas lite av ett firande var att vi tittade på det andra avsnittet av Morden i Midsomer. 1998 kom det och hette ”Written in blood”. Det behöver väl knappast varnas för en ”spoiler alert” men det var Honoria som var mördaren. Honorian är ju faktiskt vår ena hund Rhiann’s riktiga namn, men hon skulle aldrig kunna mörda, om det inte gäller mat förstås. Morden i Midsomer kommer vi att fortsätta se i kronologisk ordning. Det kommer att ta lite tid då det hittills har gjorts 118 avsnitt.
 

Skönt slippa tänka på planeringar.


Min förkylning är en sådan elak historia att den bara finns som ett otrevligt sällskap. Den har varken försvunnit eller brutit ut på riktigt. Snuva, irriterad hals, tungt huvud och ovanpå detta så finns ju molnet för höger öga kvar. Det gör att synen inte är som den ska och hjälper till att tynga i huvudet. Men jag ska inte klaga. Som pensionär så slipper jag att göra några planeringar att skicka till skolan och vikarierna. Jag kan bara ta det lugnt och så rätt som det är så blir det bra och vädret tillåter att gå en golfrunda. Det gjorde inte vädret igår. Regn hela dagen.
 

Första målet för Jordan i landslaget.


Två fotbollsmatcher stod på programmet igår. Den första var Sverige mot Moldavien. Jag vet inte hur det var med Moldavien, men Sverige kunde givetvis inte ställa upp med bästa laget. Trots detta så fanns två gamla A-lagsspelare med i svenska truppen; Hammabys Alexander Kacaniklic och klubblöse Martin Olsson. Alex hoppade in i andra halvlek. I första hade Henkes påg Jordan Larsson sett till att ge Sverige ledningen med 1-0 och så slutade kampen. Fast dessa försäsongsmatcher som sker varje år i januari kan man inte dra för stora växlar av. Ingen av de 23 spelarna i svenska truppen igår kommer att vara med i EM-laget i sommar.
 

Madrid-derby i finalen i Saudiarabien.


Match nummer två var andra semifinalen i spanska supercupen som ju spelas i Saudiarabien. Barcelona mot Atletico Madrid. Hade matchen spelats före VARs tid hade Barcelona utklassat Atletico. Vartannat Barca-mål godkändes först, men underkändes efter VAR-koll. Det var misstänkt hands och millimeteroffside. Men med två bortdömda mål kom Madridlaget tillbaka och kvitterade till 2-2. Sedan hade Atletico Madrid ett VAR beslut som gick emot dem. De skulle haft en straff för hands, men trots att domarna kollade detta så valde de att inte döma straff. Det spelade ingen roll då Atletico strax efter gjorde 3-2. Det blir alltså en ren Madridfinal på söndag. I Champions League är en sådan final inte okay, men i spanska supercupen så kan det bli en häftig final.
 

Är sista kapitlet i Zlatan-statyn skrivet nu?


Avslutningsvis, så hoppas även jag att det ska vara när det gäller statyn av Zlatan Ibrahimovic, så tog beslut om statyns närmaste öde. Nu äntligen är den bortforslad och den första tanken hos politikerna i Malmö är att statyn ska förvaras på något ”hemligt” gömställe och möjligen sättas upp igen om ett stort antal år. SD i Malmö ville skicka den till Stockholm och låta Hammarby ta hand om den, men att gömma undan den är precis vad jag har förespråkat. Dock hade jag önskat att detta gjorts långt innan statyn vandaliserats.

FOTBOLLSHISTORIA från den 10:e januari.

2010 Prisutdelning för bästa spelare 2009

Zürich i Schweiz stod idag 2010 som värd för FIFAs utdelning av guldbollar till 2009 års bästa spelare. Tre unika händelser inträffade.

Den första var att brasilianska Marta fick priset som världens bästa fotbollsspelerska för femte gången i rad. Fem gånger i rad har ingen annan fått detta pris.

Det andra var att Messi tog hem det manliga priset och det unika här var att alla de tre spelare som var nominerade kom från en och samma klubb. Barcelona givetvis. De två som fick se sig besegrade av Messi var Andrés Iniesta and Xavi Hernandez.

Det tredje var att man även delade ut pris till bästa manager för första gången. Första manliga vinnare var portugisen José Mourinho och kvinnliga kom från Tyskland och heter Silvia Neid.

FOTBOLLSHISTORIA från den 10:e januari.

2015 The Bluebirds är tillbaka

I maj 2010 köpte den malaysiske affärsmannen Vincent Tan fotbollsklubben Cardiff City. Som ägare lyckades han till säsongen 2012-13 driva igenom att Cardiff bytte sina klubbfärger från blått till rött. Rött ansågs vara en lyckobringande färg i Asien och med färgbytet hoppades Tan att Cardiff skulle bli mer populära i Asien. Han blev dock inte så populär i Cardiff. Genast bildades en grupp med kampanjen "Keep Cardiff Blue". I början av 2015 hade denna kampanj slagit igenom så pass att det i en FA-cupmatch endast dök upp 4 194 åskådare. Tan fick ge sig och vid ligamatchen mot Swansea idag 2015 hade man bytt tillbaka och supportrana var så glada över att ha fått tillbaka den blå klubbtröjan att det var 22 515 som såg The Bluebirds vinna med 1-0.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 10:e januari.

Marouane CHAMAKH blir 36 år

Marouane CHAMAKH är född 1984 i Tonneins, Frankrike
Anfallare
1 U-landskamp för Frankrike och 65 A-landskamper för Marocko.

Klubbar som spelare:
Nérac (1988-94),
Marmandais (1994-2000),
Bordeaux (2000-10),
Arsenal (2010-13),
West Ham United (lån 2013),
Crystal Palace (2013-16)
Cardiff City (2016).

Trots att Chamakh är född och uppvuxen i Frankrike har han valt att representera det marockanska landslaget där den första A-kampen var mot Sierra Leone den 8 juni 2003. Chamakh är den enda spelaren som lyckats göra mål i sex raka matcher i Champions League.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 10:e januari.

Jan Åge FJØRTOFT blir 53 år

Jan Åge FJØRTOFT är född 1967 i Gursken, Norge
Anfallare
20 U- och 71 A-landskamper för Norge.

Klubbar som spelare:
IL Hødd (1982-86),
HamKam (1985-87),
Lillestrøm (1987-89),
Rapid Wien (1989-93),
Swindon Town (1993-95),
Middlesbrough (1995-97),
Sheffield United (1997-98),
Barnsley (1998),
Eintracht Frankfurt (1998-2001), 2001
Stabæk (2001), 
Lillestrøm (2002).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 10:e januari.

Billy LIDDELL blev 79 år

William Beveridge "Billy" LIDDELL var född 1922 i Dunfermline, Skottland och dog den 3:e juli 2001 i Liverpool.
Mittfältare
37 A-landskamper för Skottland.

Klubbar som spelare:
Lochgelly Violet (1937-38);
Chelsea, Linfield, Cambridge Town, Toronto Scottish och Dunfermline (gästspelare under Andra världskriget)
Liverpool (1938-61).

Han skrev på för Liverpool 1938, men pga världskriget blev det inte debut förrän 1946. Då han lämnade Liverpool 1961 hade han spelat 534 matcher och gjort 228 mål. Den 4 november 2004 hedrades han genom en minnesskylt vid Anfield och 29 september 2006 utsågs han till den sjätte bästa som någonsin spelat för klubben vid en omröstning på Liverpool FC:s officiella hemsida.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv