• Boris dagliga blogg

Fredagen den 2:a februari 2024

NAMNSDAG:
Ingen.

TEMADAG:
Kyndelsmässodagen,
Murmeldjursdagen,
Internationella våtmarksdagen,
Internationella tvillingdagen,
Smoothiens dag.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
Februari månad.
Turandot.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2/2:
1946: Kevin O'Flanagan spelar landskamp.
2007: Fotbollskravaller dödar Filippo Raciti.
2009: Äntligen får Wenger köpa Arshavin.
2013: Speciella målgörare för Hartlepool.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 2/2:
Ivan PERIŠIĆ, 
Gerard PIQUÉ, 
Maxi RODRIGUEZ, 
Faye WHITE.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM TORSDAGEN 1 FEBRUARI 2024.

Februari månad.


Igår gick vi in i februari. Det är en månad som i år är ovanligt lång. Det är i slutet som man lägger till skottdagen och får 29 dagar vart fjärde år. Detta tack vare romartiden och den julianska kalendern. Då startade året den första mars. Det hörs på månaderna september, sjunde månaden, oktober, åttonde månaden, november, nionde månaden och december, tionde månaden. På så sätt kom februari att bli den tolfte månaden och den då årets dagar kunde jämnas ut. Normalt sett med 28 dagar, men vart fjärde år 29. Dagen igår innehöll temadagen Vegetariska dagen. Detta följde jag genom att laga en Sötpotatissoppa till middag.
 

Turandot.


Sedan innebar februari månad att kulturåret startade för mig. Det var generalrepetition på Malmö Opera igår. Då familjen är teaterombud så har vi, om vi vill, alltid två gratisbiljetter till alla generalrepetitioner. Dessa biljetter är oftast alltid mina. Sedan har jag olika vänner till familjen som får den andra biljetten. Igår var det faktiskt hustrun som följde mer. Det var Giacomo Puccinis opera ”Turandot” som kommer att spelas i Malmö under våren. Man kan tro att det ska vara en massa kända operastycken i denna opera då "Nessun dorma!", en av operavärldens mest kända arior finns med. Men detta är den enda sång som det är en melodi i. Allt annat är bara mycket komplicerad sångteknik. Stämband av stål krävs för att sjunga. En annan lustig händelse är att detta är en av få, eller kanske den enda som slutar lyckligt.

Historien i sig kretsar om två fullkomliga idioter. Turandot är en prinsessa som måste vara en av de mest vidriga och vedervärdiga kvinnor i operahistorien. Det enda hon verkar älska är att hota och tortera sitt folk och att avrätta friare. Prins Calaf är den som offrar sina nära och kära för att han är så förälskad i världens mest vedervärdiga kvinna, så att han ska vinna henne vad det än kostar. Calaf är alltså en fullkomlig idiot. Sedan kanske jag också är en mycket märklig figur, för med alla dessa förutsättningar så kan jag inte påstå annat än att jag tycker det är mäktigt och fascinerande att gå på Malmö Opera vare sig det är musikal, operett eller opera. Sportvärlden fick vika sig igår. Fotboll kan man se på TV varje dag, men teaterbesök blir inte lika ofta.

IDAG! FREDAG 2 FEBRUARI 2024.

NAMNS-, TEMADAG:
Kyndelsmässodagen

Den svenska almanackan har sju dagar som inte har någon namnsdag. Nyårsdagen, Kyndelsmässodagen, Skottdagen, Marie bebådelsedag, Johannes Döparens dag, Allhelgonadagen och Juldagen. Idag infaller en av dessa dagar. Före 1901 kallades dagen Marie kyrkogångsdag, med detta ändrades till Kyndelsmässodagen, som man då tyckte lät modernare??? Denna nya benämning på dagens datum åsyftar den dag 40 dagar efter Jesu födelse (25 december) då hans mor Maria bar fram honom i templet. Kyndel är ett gammalt ord för brinnande ljus (jämför engelska candle), och här åsyftas att man tände många ljus denna dag.

Namnsdagar den 2:a februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Marie kyrkogångsdag
1901–1985 – Kyndelsmässodagen
1986–1992 – Kyndelsmässodagen
1993–2000 – Kyndelsmässodagen, Mia (utgått) och Marja (utgått)
Från 2001 – Kyndelsmässodagen

TEMADAG:
Groundhog Day, Murmeldjursdagen.

Groundhog Day (Murmeldjursdagen) är en festlighet som firas på flera orter i USA och Kanada. Traditionen är baserad på mytologi från Centraleuropa som europeiska emigranter tog med sig till USA. Varje år den 2 februari när dagen firas ska man enligt sägen kunna bedöma hur länge vintern kommer att vara. Murmeldjuret Punxsutawney Phil kan mycket väl vara världens äldste meteorolog. Sedan 1887 har gnagaren förutspått vårens ankomst med sin blotta uppenbarelse; om det är sol och Phil därmed kan se sin egen skugga den 2 februari så får våren vänta ytterligare sex veckor.
 
Denna ceremoni blev hela den filmtittande världen medveten om genom regissören Harold Ramis mästerliga komedi “Måndag hela veckan” från 1993, men dagen firas på många olika platser i nordöstra USA och Kanada. Störst är den dock i Pennsylvania i allmänhet, och orten Punxsutawney i synnerhet. Clymer H. Freas, redaktör för lokaltidningen Punxsutawney Spirit, drev lyckosamt en kampanj för att göra Phil till den officiella Groundhog day-meteorologen.

TEMADAG:
Internationella våtmarksdagen.

Internationella våtmarksdagen. Denna dag markerar dagen för antagandet av konventionen om våtmarker den 2 februari 1971 i den iranska staden Ramsar vid stranden av Kaspiska havet. Ramsarkonventionen arbetar för att bevara våtmarker, sjöar, vattendrag och grunda marina områden och nyttja dem på ett hållbart sätt samt hjälpa till att öka allmänhetens medvetenhet om vikten och värdet av våtmarker. Firandet infaller lite olyckligt i Sverige eftersom många våtmarker är frusna då och flyttfåglarna är långt borta.

TEMADAG:
Internationella tvillingdagen.

Den internationella tvillingdagen instiftades 2010 av den finska föreningen Finlands Flerlingsfamiljer. Föreningen agerar som en huvudorganisation för ett flertal regionala föreningar vars fokus är så kallade flerlingsfamiljer. Med detta avses en familj där en graviditet lett till födseln av tvillingar, trillingar eller fyrlingar. Att vara tvilling är väldigt unikt. Bara 1,4 procent, på ett ungefär, av alla graviditeter leder till flerbarnsbörd i Sverige.

TEMADAG:
Smoothiens dag.

Smoothiens dag den 2/2 startade på initiativ av ”En sockersmart skola” 2015, ett projekt som Susanna driver som en del i att hjälpa barn och unga att få en hälsosam start i livet. Här handlar det om att sprida kunskap och alternativ till socker.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2 FEBRUARI.

1946 O'Flanagan spelar i Nordirlands ladslag.

Idag 1946 spelade Kevin O'Flanagan en landskamp för Nordirland mot Skottland i Belfast. Kevin tillhörde Arsenal där han gjorde 14 ligamatcher och 2 FA-cupmatcher och gjorde två mal. Det låter inte som världens största fotbollsprestation, men då ska man tänka på att Kevin var amatör och jobbade egentigen som läkare. Han gick under smeknamnet "The Flying Doc". Att han var noga med att förbli amatör berodde delvis på att han kunde syssla med andra idrotter också. Han var duktig friidrottare. Kevin hade även spelat en landskamp en vecka tidigare. Då spelade han för Irlands landslag när de mötte Frankrike. Men det var inte fotboll utan rugby.

2007 Kravaller på Sicilien.

Idag 2007 var det derby i södra Italien mellan Catania och Palermo. Redan efter en halv timme uppstod oroligheter då Palermo tog ledningen. Då matchen fortsatte kvitterade Catania, men till slut hade Palermo gjort ytterligare ett mål.

Detta och en del av den redan rivaliserande stämningen som fanns gjorde att det blev kravaller efter matchen. Under dessa skadades polismannen Filippo Raciti (bilden) så allvarligt att han avled. För att reda ut och ta reda på problemen samt hedra Raciti så ställdes all fotboll in kommande vecka.

2009 Arshavin till Arsenal.

Idag 2009 blev det äntligen klart att Wenger till sist fick sin favoritspelare, ryssen Andrei Arshavin som inte fått flytta från Zenit St. Petersburg. Men budet på 15 miljoner pund fick ryssarna att ändra sig. Nu skulle det visa sig att den normalt så talangfulle anfallaren inte alls visade vad han kunde utom då han kom till Liverpool och Anfield.

Där var enda arena han kunde göra mål på. Redan i vårens match gjorde han alla fyra Arsenalmål i 4-4 matchen. Kanske skulle Liverpool fixat honom till sin trupp då han trivdes så bra på Anfield. Efter fyra säsonger återvände han till Zenit, och då hade han varit utlånad till sin hemmaklubb under en säsong.

2013 "Hartleypoole" vinner.

League One, alltså tredje divisionen i England spelade idag 2013, och en match var den mellan Hartlepool United och Notts County. Matchen slutade 2-1 och egentligen var det inget speciellt med det om det inte varit för målgörarna. Hartlepools målgörare var Peter Hartley och James Poole. Passande att Hartley och Poole stod bakom segern för Hartlepool.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 2 FEBRUARI.

Ivan PERIŠIĆ blir 35 år.

Ivan PERIŠIĆ är född 1989 i Split, Jugoslavien
Mittfältare
17 U- och 129 A-landskamper för Kroatien (2005-).

Klubbar som spelare:
Hajduk Split (2000–06),
Sochaux (2006–09)
Roeselare (2009 lån),
Club Brügge (2009–11),
Borussia Dortmund (2011–13),
VfL Wolfsburg (2013–15),
Inter (2015–22),
Bayern München (2019-20 lån),
Tottenham (2022-),
Hajduk Split (2024- lån).

Då Ivan besviken förlorat VM-finalen mot Frankrike 2018 så kunde han lämna Ryssland med ett rekord i detta VM. Han sprang sammanlagt 72,5 kilometer vilket var längst av alla spelarna i hela VM.

Gerard PIQUÉ blir 37 år.

Gerard PIQUÉ Bernabéu är född 1987 i Barcelona, Spanien
Försvarare
40 U- och 102 A-landskamper för Spanien och 10 för Katalonien (2002-18).

Klubbar som spelare:
FC Barcelona (1997-2004),
Manchester United (2004-08),
Real Zaragoza (lån 2006-07)
Barcelona igen (2008-22).

Världsmästare 2010 och Europamästare 2012.
Pique är tillsammans med Samuel Eto'o, Marcel Desailly, Paulo Sousa och Cristiano Ronaldo de enda spelarna som vunnit Champions League två år i rad med olika klubbar.
Han har sönerna Milan och Sasha tillsammans med artisten Shakira, som för övrigt också fyller år idag, men hon blir 46. De två levde tillsammans mellan 2011-2022.

Maxi RODRIGUEZ blir 43 år.

Maximiliano Rubén "Maxi" RODRIGUEZ är född 1981 i Rosario, Argentina
Mittfältare
7 U- och 56 A-landskamper för Argentina (2001-14).

Klubbar som spelare:
Newell's Old Boys (1995-2002),
Real Oviedo (lån 2001),
Espanyol (2002-05),
Atletico Madrid (2005-10),
Liverpool (2010-12),
Newell's Old Boys igen (2012-17),
Peñarol (2017-19),
Newell's Old Boys (2019-21).

Han har både italienskt och argentinskt medborgarskap. Trots en lång fotbollskarriär så har han bara en större titen och den kom 2012 då han blev Ligacupmästare med Liverpool.

Faye WHITE blir 46 år.

Faye Deborah WHITE är född 1978 i Horley, England
Försvarare
90 A-landskamper för England (1997-2012)

Klubbar som spelare:
Horsham Ladies (1990-96),
Arsenal Ladies (1996-2013),
Ottawa Fury (lån 2007).

2007 fick hon Member of the Order of the British Empire (MBE) för sina insatser i den Engelska fotbollen och 2015 invaldes hon i English Football Hall of Fame.

DAGENS MATCHTRÖJA 2 FEBRUARI 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv