7:e april

NAMNSDAG

Irma:
Kvinnonamnet Irma är ett tyskt namn, en kortform av Irmgard och Irmelin, och betyder ungefär, hon som skyddas av Irm. Irm var namnet på en germansk gud. Enligt en annan tolkning betyder namnet den starka.

Irmelin:
Kvinnonamnet Irmelin är ett tyskt namn, en diminutiv form av Irmin, som är bildat av Irm som var namnet på en germansk gud. Enligt en annan tolkning betyder namnethög, väldig.
 

Återkommande minnesdagar

FN-dag:​
Världshälsodagen: Det är en temadag för att uppmärksamma människans hälsa i världen; instiftad till minne av världshälsoorganisationens grundande 1948.

VIP födda den 7:e april

Några andra som också är födda den 7:e april

1928 – 2014 James Garner,
 Amerikansk skådespelare. Åren 1974-1980 hade han stor framgång i TV-deckaren Rockfotd tar över.

1939 – 2013 David Frost,
 Brittisk journalist, författare, komiker och talkshowvärd. Han är känd för sina intervjuprogram där han ofta fick ledare världen över att ställa upp.

Några i musikens värld som är födda den 7:e april

1920 – 2012 Ravi Shankar,
 Indisk musiker, sitarspelare och kompositör. Hans inflytande på The Beatles är välkänd; han lärde bland annat George Harrison spela sitar.

1948 – John Oates,
 Amerikansk rock, R&B and soul gitarrist, musiker, songwriter och skivproducent som är mest känd som en av Hall & Oates.

1951 – Janis Ian,
 Amerikansk sångare, musiker, kolumnist och science fiction-författare. 1975 vann hon en Grammy för sången "At Seventeen".

1972 – Caroline af Ugglas,
 Svensk konstnär, pop- och soulsångerska. Hon har deltagit i Melodifestivalen, Så ska det låta och På spåret mm.

Några kända personer som avled den 7:e april

1947 Henry Ford dog 83 år gammal av en hjärnblödning. Han var en amerikansk bil-tillverkare och industrialist, VD för Ford Motor Company 1903-1919 och 1943-1945. Han skapade Ford Motor Company och var "uppfann" löpandebandprincipen inom industrin.

1968 Jim Clark dog 31 år gammal under ett formel 2-lopp på Hockenheimring då han körde av banan, voltade och kraschade mot ett träd. Han var en brittisk racerförare. Han blev Formel 1 världsmästare 1963 och 1965.

2011 Leif Björklund dog 68 år gammal efter en lång tids sjukdom och njursvikt. Han var en svensk sångare, dragspelare, kommunalpolitiker och en av medlemmarna i Rockfolket. Hans signum var låten Hey Baberiba.

Today in history 7:e april

Några händelser som inträffat den 7:e april

1906
 

EN NY STAVNINGSREFORM ANTAS I SVERIGE.


  Den svenska riksdagen antar en stavningsreform, som innebär att gammalstavningen tas bort från Sveriges skolor och myndigheter och att Svenska Akademiens ordlista över svenska språket ska ligga till grund för stavningen av svenska språket. Därmed avskaffas f, fv och hv som stavningar av v-ljudet och ersätts av enbart v (så att till exempel hvalf ska stavas valv), och dt ersätts av t eller tt för t-ljudet (så att till exempel rödt ska stavas rött). Pluraländelser på verb (till exempel vi gingo eller de stodo) avskaffas dock inte förrän under andra världskriget på 1940-talet.

1971
 

"TERRORISTER" DÖDAR JUGOSLAVIENS AMBASSADÖR I STOCKHOLM.


  De båda kroaterna Miro Barešić och Anđelko Brajković tar sig in på Jugoslaviens ambassad i Stockholm och skottskadar ambassadören Vladimir Rolović, som avlider av skadorna den 15 april. De båda kroaterna är medlemmar i den fascistiska och extremnationalistiska rörelsen Ustaša och genomför dådet som ett led i kampen för att Kroatien ska bli fritt från Jugoslavien. Målet uppnås först 20 år senare, när Jugoslavien i början av 1990-talet faller samman och dess delstater blir självständiga.

1990
 

KATASTROFEN PÅ M/S SCANDINAVIAN STAR.


  Passagerarfartyget M/S Scandinavian Star, som är på väg från den norska huvudstaden Oslo till Fredrikshamn i Danmark fattar eld utanför svenska Lysekil och branden är troligen anlagd. 158 personer av de 482 ombordvarande omkommer, varav 26 stycken är barn under 15 år och 3 är svenskar. Efter olyckan renoveras fartyget och fortsätter göra tjänst till 2004, då det skrotas. Polisundersökningen läggs så småningom ner och det blir aldrig fastställt hur bränderna uppstod eller vilka som ska ha varit skyldiga.