• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 13:e januari 2016.

Fotbollen står still, Slovenien bästa U-18 i östeuropa, United vinner inte, men det gör Aston Villa för första gången på ett halvt år, Bournemouth ner och Middlesbrough upp. 
HISTORIA: Bäste svenske förbundskaptenen föds, Julle, Glenn och Liverpoolare: Barney och en Aston Villatröja.

DAGENS TRÖJA

Fotbollsutvecklingen av nya spelare står still.


Lustigt med fotboll som blir mer och mer populärt och som hela tiden får fler och fler spelare och ledare. Trots detta har fotbollen helt och hållet stoppat upp och stått still de senaste tio åren. Beviset för detta är att det är samma spelare som får priset som bästa spelare år efter år. Titta bara på Sverige där det inte kommit fram en enda konkurrenskraftig fotbollsspelare på drygt tio år. Beviset är att Zlatan fått Guldbollen varje år de senaste nio åren.
 

Samma herrvinnare år efter år. Så var det inte förr.

 
Inte heller inom världsfotbollen sker det några förändringar. FIFAs stora guldbollsgala ” Ballon d’Or 2015” hölls i förrgår och sedan 2007 har endast två spelare vunnit, Cristiano Ronaldo och Lionel Messi. Senast var det dags för Messi att ta emot sin femte guldboll. Tyvärr så utvecklar inte detta fotbollen. Då sker det lite mer inom damfotbollen (nu då Marta är ute ur bilden) och bland managers. Dampriset gick till USAs Carli Lloyd och hennes landslagsmanager Jill Ellis fick managerpriset. Samma pris på herrsidan gavs till spanjoren Luis Enrique som givetvis leder Messi i Barcelona. Inte stor fördelning på priserna här heller.
 

Landslag slog klubblag i finalen. 


Valentin Granatkin Memorial, turneringen för U 18lag spelades klart i St Petersburg igår. Platserna fem till åta avgjordes först, 5: Lettland, 6: Slovakien, 7: Vitryssland och 8: Azerbajdzjan. Finland förlorade stort matchen om tredje pris till Ryssland och finalen mellan hemmalaget och enda klubblaget St Petersburg och Slovenien slutade med 1-0 till Slovenien.
 

Manchester United förlorade inte. Var det bra eller däligt? 


Premier League avverkade tre matcher och ett samtal jag hade med en Manchester Unitedsupporter var att han höll på Newcastle. Det var av den enkla orsaken att han hoppades att en förlust skulle få bort Louis van Gaal som han ansåg vara orsaken till den ”dåliga” säsongen hittills. Nu blev det 3-3 i en för publiken trevlig match, men det måste vara eländigt för tränarna som hade det jobbigt att få ihop försvaren. Frågan är om oavgjort räcker för att få bort van Gaal?
 

Villa tog första segern i högsta ligan på drygt ett halvt år.


En annan match med ett märkligt resultat var Aston Villa som vann över Crystal Palace med 1-0. Märkligt för att Palace ligger relativt högt i tabellen på en sjunde plats och andra märklighetsfaktorn var att Villa tog sin första seger i Premier League sedan premiären den 8:e augusti då Bournemouth besegrades med 1-0. Senaste segern totalt kom i Ligacupen mot Birmingham, och det var den 29:e september, också det med 1-0. Så min Aston Villatröja är förtjänt idag. Det var ett tag sedan jag hade en sådan på mig sist.
 

Bournemouth kommer att åka ur.


Tredje matchen var Bournemouth som kämpar på i sitt första år i högsta divisionen. Det går inte så bra. Ny förlust igår och det var på hemmaplan mot West Ham med 1-3. Än ligger de ovanför medflyttningsstrecket, men jag skulle inte alls bli förvånad om de tillhör de tre sista lagen i maj. I ligan som Bournemouth troligen får spela nästa säsong var det nästan full omgång. Sensationslaget Brighton and Hove Albion som fram till den 19:e december inte hade förlorat en match sprang på sin fjärde förlust på kort tid och är nu på sjätte plats. Det var Rotherham som blev för svåra igår. 0-2.
 

Middlesborough på väg upp. 


Middlesborough går som en klocka och tog sin femte raka seger. Igår var det Brentford som fick se sig besegrade med 1-0. Borough leder Championship League med fem poäng till godo på Derby, o ser ut att kunna ta sig upp i finrummet igen.

FOTBOLLSHISTORIA från idag 1907 landslagets bäste föds

 

1907 Raynor föds

George Raynor Sveriges vinstrikaste förbundskapten i fotboll. George Raynor Sveriges vinstrikaste förbundskapten i fotboll.

Idag 1907 föddes George Raynor i Hoyland Common i Yorkshire, nästan mitt I England. Han spelade först fotboll i amatörklubbarna Elsecar Bible klass, Mexborough Athletic och Wombwell. Hans första proffsklubb var Sheffield United, som han anslöt sig till 1930, för att endast göra ett framträdande under de två åren han var med i klubben. Mellan 1932 och 1939 spelade han för ytterligare fyra olika League klubbar Mansfield Town, Rotherham United, Bury FC, den sista av dessa, Aldershot, säsongen innan kriget.

Under Andra Världskriget sadlade han om och blev tränare. Svenske Putte Kock plockade honom till Sverige där Raynor 1946 blev svensk förbundskapten. Detta var han fram till slutet på 1950-talet. Samtidigt tränade han båda andra svenska och utländska lag.

Det skrivs idag mycket om vilket som varit landslagets bästa manager, Tommy Svensson, Lars Lagerbäck eller Tommy Söderberg. Nej, den överlägset bäste tränaren för Sveriges herrlandslag i fotboll är och kommer alltid att vara George Raynor. Under hans period tog landslaget OS-guld 1948, OS-brons 1952, VM-brons 1950 och ett VM-silver 1958. Den sviten kommer ingen svensk förbundskapten någonsin att komma i närheten av. Han dog 1985.

Bengt GUSTAVSSON ”Julle”
88 år
Försvarare
57 landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare: 1947-55 IFK Norrköping,
1956-61 Atalanta och 1961-65 avslutningsvis Åtvidabergs FF.  
Lag som tränare: 1964-70 Åtvidaberg FF,
1973-74 Östers IF,
1975-78 IFK Norrköping,
1979-81 Hammarby IF,
1982-83 Sleipner och
sist 1985 IFK Norrköping (assisterande)

Glenn WHELAN
32 år
Mittfältare
67 landskamper för Irland.
Klubbar som spelare: 2000-01 Cherry Orchard,
2001-04 Manchester City varav
2003-04 utlånad till Bury,
2004-08 Sheffield Wednesday och
sedan 2008 spelar han i Stoke City.

LIVERPOOLARE

Barney BATTLES
blev 30 år född 1875 dog i lunginflammation.
Försvarare.
3 landskamper för Skottland.
Klubbar som spelare: Broxburn (1891-92),
Bathgate (1892-94),
Hearts (1894-95),
Celtic (1895-97),
Dundee (1897-98),

1896 till 1898 var han på lån till Liverpool. Han spelade 6 matcher totalt utan att göra något mål.
Celtic (igen 1898-1903),
Kilmarnock (1904-05)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv