• Boris dagliga blogg

Måndagen den 15:e april 2024

NAMNSDAG:
Olivia
Oliver.

TEMADAG:
Internationella biomedicinska analytikerdagen.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
Alpina skidåkare 3 - Fotbollsspelare 1
HIF ännu obesegrade.
Manchester City mästare?
Bayer Leverkusen mästare!
Åbergs tvåa i Masters.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 15/4:
1889: Första gången en avbytre används. Andra gången var 65 år senare.
1989: Hillsboroughkatastrofen kostar 97 människors liv.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 15/4:
Teddy LUCIC, 
Finidi GEORGE.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM SÖNDAGEN 14 APRIL 2024.

Alpina skidåkare 3 - Fotbollsspelare 1

Egentligen hade jag ett litet jobb att göra, men då jag endast hade spik hemma så lät jag arbetet vänta tills jag fixat tillräckligt långa skruvar. Alltså blev det en ganska lugn söndag med lite läsning, några korsord och givetvis finalen i 2024 års Mästarnas Mästare. Det visade sig att den riktiga finalen kom att stå mellan en fotbollsspelare, Sebastian Larsson och en alpin åkare, Anja Pärson. I de tidigare femton individuella mästartävlingar så är det bara en fotbollsspelare som vunnit. Det var 2014 då Thomas Ravelli tog hem pokalen i kamp mot Tommy Söderström. Annars så är det vinteridrottare som dominerar bland segrarna. Nio av vinnarna har varit vinteridrottare och två av dem, Ingemar Stenmark och André Myhrer har varit alpina åkare. Det måste ju innebära att Anja borde ha en fördel. Det visade sig att hon hade. En ganska jämn men klar seger i finalen gjorde att ännu en vinteridrottare och den tredje alpina åkaren stod som Mästarnas Mästare 2024. Anja Pärson.
 
HIF ännu obesegrade.

Innan Marstersgolfen blev det givetvis lite fotboll. Klockan tre gick både Helsingborgs IF mot Utsikten och Liverpool mot Crystal Palace. Jag satsade på HIF och fick se dem ta ledningen, men som så ofta förr så lyckades motståndaren kvittera. Sedan var HIF närmst att ta ledningen, men 1-1 var nog ganska rättvist. Efter tre omgångar har HIF en vinst och två oavgjorda. Ingen förlust ät betydligt bättre start än förra säsongen.
 
Manchester City mästare?

När det gäller den engelska matchen så hade jag redan efter förra omgången avskrivit Liverpools chanser att bli mästare. Efter veckans Europacupmatch så fortsatte eländet. Trots många möjligheter att få bollen i mål så var det bara Crystal Palace som lyckades göra ett. Det var ett väldigt snyggt mål med massor av passningar som totalt kollrade bort Liverpoolförsvaret. Matchen slutade alltså 0-1 och nu är Liverpool borta från mästerskapet 2024. Den sena matchen mellan Arsenal och Aston Villa skulle Arsenal vinna för att kunna ge Manchester City en kamp om titeln. Det blev årets första Arsenalförlust då Aston Villa vann på Emirates med 2-0. Nu vågar jag påstå att Manchester City kommer att skriva fotbollshistoria i England genom att bli det första laget i historien som vinner fyra raka mästerskap.
 
Bayer Leverkusen mästare!

Ett lag som vunnit sitt allra första mästerskap är Bayer Leverkusen. De besegrade Werder Bremen med 5-0. Trots att det återstår fem omgångar så kan inget lag komma ifatt Leverkusen. De leder med 16 poäng före Bayern München och Stuttgart. Det betyder att Bayer Leverkusen tar sitt allra första Bundesligamästerskap. Manager för Leverkusen är Xabi Alonso. Kommer han att komma tillbaka till Liverpool till hösten?
 
Åbergs tvåa i Masters.

Sedan var det Masters. Årets första majortävling i golf av fyra. Extra intressant var det att Ludvig Åberg fanns med i toppen. Många svenskar har varit med i tävlingen även om dt dröjde ända till 1989 innan Christian Härdin blev första svensk. Han fick dock bara spela två dagar då han inte klarade cutten. 1993 blev Anders Forsbrand först med att få spela alla fyra dagarna. Han slutade elva. Bäst har Jonas Blixt placerat sig då han blev delad tvåa 2014. Vi har även en delad trea då Peter Hanson slutade där 2012. Dessa hade dock varit med ett tag i golfsvängen. För Åberg var tävlingen hans första majortävling. Givetvis var han debutant på Masters och det finns bara tre så kallade rookies som gått hela vägen och vunnit tävlingen. Under en period igår var han uppe i delad ledning. Då kom hans enda miss med ett vattenbesök och en boogie. Sådant gjorde inte världsettan Scottie Scheffler, som kunde vinna sitt andra Masters med elva slag under par. Men tvåa med sju slag under par tangerade Ludvig Åberg rekordet som bästa svensk i turneringen. Det var nästan en lika säker andraplats som segerplats. Fyra slag skilde dessa två och det skiljde tre slag ner till den delade tredjeplatsen mellan tre golfare.

IDAG! MÅNDAG 15 APRIL 2024.

NAMNSDAG:
Olivia          Oliver

Namnsdagar den 15:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Olympias (till minne av en martyr i Persien, som dog 304, även i formen Olympiades; utgått)
1901–1985 – Olivia
1986–1992 – Olivia, Oliver och Ove (nu 13 februari)
1993–2000 – Olivia och Oliver
Från 2001 – Olivia och Oliver

TEMADAG:
Internationella biomedicinska analytikerdagen

Biomedicinsk analytiker är ett yrke av att utreda sjukdomars orsaker, ta prover och göra laborativa analyser. International Biomedical Laboratory Science Day instiftades på ett möte av BLS (Biomedical Laboratory Science) i Oslo 1996. Tanken är att man åtminstone en gång per år vill påminna om den yrkesgrupp som sällan uppmärksammas i den svenska sjukvården.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 15 APRIL.

1889 första avbytare i en landskamp.

James Trainer som indirekt blev orsaken till fotbollens första spelarbyte. James Trainer som indirekt blev orsaken till fotbollens första spelarbyte.
Idag 1889 spelades en match i de Brittiska mästerskapen mellan Wales och Skottland. Då detta var tiden före avbytare kunde komma in togs ofta bara elva spelare ut. En var Wales målvakt James Trainer. Problemet var bara att hans klubblag Preston North End vägrade släppa iväg honom till landskampen. Vad värre var var att de inte meddelade detta förrän strax innan matchen skulle börja. Wales fick snabbt tag i Sam Gillam. Ett nytt problem var bara att han inte skulle hinna till arenan före avspark.
 
Det väntades inte in någon Gillam utan matchen satte igång på avtalad tid. Wales hade då fått tag på en lokal ung amatörspelare Alf Pugh som fick starta. 30 minuter in på matchen byttes han av mot Gillam som alltså blev världshistoriens första spelarbyte. Matchen slutade 0-0 och det var första poängen Wales någonsin tagit mot Skottland på 14 landskamper. Det var även Alf Pughs enda framträdande i ett landslag. Avbytare i landslagssammanhang kom inte förrän till kvalet till VM 1954. Då hade FIFA beslutat att det var tillåtet med avbytare vid skada.

1989 Hillsboroughtragedin.

Hillsborough Memorial på Anfield i Liverpool. Hillsborough Memorial på Anfield i Liverpool.
Vid Anfield finns idag Hillsborough memorial där namnen och åldrarna på de avlidna finns angivna. Där brinner även en eld som aldrig släcks.
 

En orsak till olyckan var att man hade höga staket mellan åskådarna och planen för att förhindra den huliganism som hade plågat sporten i många år. Efter denna olycka revs alla ”huliganstaket” ner på alla engelska arenor. Andra problemet var många som tryckte på och ville in, inte hann till matchens början. Polisen beslöt då att öppna portarna man använder då arenan ska tömmas. Tusentals supportrar hamnade då på fel läktare som blev överfulla. Med staketen som tog emot in till planen klämdes 96 Liverpool-supportrar ihjäl och 766 personer registrerades som fysiskt skadade.
 

Idag 1989 inträffade den läktarkatastrof som kanske blivit mest ihågkommen och som där offren hedras varje år. Liverpool hedrar dem vid varje match då de har 96 insytt i nacken på deras matchtröjor. 96 var det antal personer som dog då FA-cup semifinalen mellan Liverpool och Nottingham skulle blivit en storartad fotbollsfest. Andrew Devine fick livshotande skador efter olyckan men levde fram till sommaren 2021. Efter hans död tillför Liverpool ytterligare ett offer i nacken på sina tröjor som från säsongen 2022-23 har siffran 97 i nacken. På den tiden spelades semifinalerna på neutral arena. I detta fall Sheffield Wednesdays Hillsborough. Numera går matcherna på Wembley och är mer kontrollerade.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 15 APRIL.

Teddy LUCIC blir 51 år.

Teddy Mark Šime LUCIC är född 1973 i Göteborg
Försvarare
18 U- och 86 A-landskamper för Sverige (1993-2006).

Klubbar som spelare:
Lundby IF (1979-92),
Västra Frölunda IF (1993-95),
IFK Göteborg (1996-98),
Bologna FC (1998-99),
AIK (2000-02),
Leeds United (2002-03 lån),
Bayer Leverkusen (2003-04),
BK Häcken (2005-08),
Elfsborg (2008-10),
Holmalunds IF (2015).

Lag som tränare:
KF Velebit (2011–14),
Holmalunds IF (2015),
Bk Häcken U 19 (2018).

Hans far var från Kroatien i dåvarande Jugoslavien och hans mor var finländska.
På meritlistan finns EM 2000, EM 2004, VM 1994, VM 2002 och VM 2006.

Finidi GEORGE blir 53 år.

Finidi GEORGE är född 1971 i Port Harcourt, Nigeria.
Anfallare
62 A-landskamper för Nigeria (1991-2002).

Klubbar som spelare:
Calabar Rovers (1989),
Iwuanyanwu Nationale (1990),
Sharks (1991-93),
Ajax (1993-96),
Real Betis (1996-2000),
Mallorca (2000-01),
Ipswich Town (2001-03),
Mallorca igen (2004).

Afrikansk mästare 1994. Andra plats 2000; Tredje plats 1992, 2002

DAGENS MATCHTRÖJA 15 APRIL 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN GOD NY VECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln