• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 10:e april 2018.

Oavgjort i gårdagens stora Yatzi-match.
Lincoln mästare i andra stora turneringen i England för säsongen.

Även oavgjort för MFF i säsongens första stora match.
Även oavgjort för MFF i säsongens första stora match.


FOTBOLLSHISTORIA:
1886: Blackburn var senaste laget att vinna FA-cupen tre gånger i rad.
1997: Äldsta italienska fotbollsklubben Genoa bildas.
2007: Manchester United vs Roma 7-1.

FÖDDA IDAG:
Blaise, Robbie, Thomas.

DAGENS TRÖJA
ASTON VILLAs förstatröja 2003/04

Åter blev det inte som man tänkt. Då jag varit i Ängelholm hela dagen och kom hem vid 11-tiden så funderade jag på vilken MFF-tröja jag skulle ha i dag, men det blev ju inte seger. Det vlev det för Aston Villas U23or i kvartsfinalen i Premier League Cup. 2-1 på övertid mot Middlesbrough.

Oavgjort i gårdagens stora Yatzi-match


Gårdagens match slutade 3-3. Nu talar jag givetvis inte om något som står att läsa om någon annanstans än just här. Matchen handlade om en kamp i Yatzi mellan min mor och jag. Själv har jag kommit upp i åldern då det fungerar med golf, bowling och en och annan match i paddle. Men då jag ska möta min mor som dyllde 91 år igår så är vi ganska jämnställda i yatzi och det visar ju det oavgjorda resultatet. Att jag nämner denna udda ”sportgren” beror på att jag var på besök hos henne i Ängelholm hela dagen igår och inte hade tid för någon fotboll. Men på tal om fotboll så råkade jag på min kusin Tomas som jag inte träffat på 30 år. Det var ett kul att ses och det underliga var att jag just pratat om honom med ”mina” gubbar från det rockband jag spelar i. Det vi pratade om var att vissa är högerhänta och vissa väster, och några både ock. Tomas är högerhänt, men då han spelade fotboll i unga år så hade han en vänsterslägga som hette duga. Han var nästan like vänsterfotad som Mesul Özil. Fast jag vet inte om Mesut är höger eller vänsterhänt?
 

Lincoln mästare i andra stora turneringen i England för säsongen.


Golfen i TV tog så mycket tid i söndags att jag helt glömde den andra stora titeln i England som gjordes upp på Wembley under söndagen. Det handlade om finalen i EFL Trophy eller Checkatrade Trophy som den kallas sedan 2016/17. Det är den cup som instiftades 1983 och bara var tillgänglig får lag i de två proffsligorna League One och Two. Alltså tredje och fjärde divisionen. Man ansåg att även dessa lag skulle få möjlighet att vinna en titel då de oftast slogs ut före finaletn i både FA-cupen och Ligacupen. Första segrare var faktiskt Bournemouth. I år stod finalen mellan Lincoln City och Shrewsbury. Intressant är att man lite frångått sina principer och faktiskt har med även Premier Leaguelag och League Championshiplag, men de ställer upp med U-23 lag. Chelseas ungdomslag var faktiskt i semifinal mot Lincoln. Som väl var vann Lincoln denna semi och de gjorde likadant i finalen. Den slutade 1-0 och det betydde att division fyralaget Lincon blev mästare över division trelaget Shrewsbury
 

Även oavgjort för MFF i säsongens första stora match.


Sedan vet jag att många igår var intresserade hur mötet mellan Malmö FF och AIK skulle sluta. Jag kommer ihåg då jag jobbade deltid i Fotbollsaffären som låg nere vid Malmö central. Då AIK skulle möta Malmö FF hade många supporters fråm Black Army samlats på Centralens pub för att stärka sig inför promenaden mot Malmö Stadion. Det var ett uppbåd av poliser och helikoptrar som bevakade AIK supportrarna och detta triggade givetvis igång Gnagarna som hånade poliserna och alla Malmöbor. Frågan är om man ska skylla på ”supportrarna” eller polisövervakningen som kunde upplevas som provocerande. Igår var det tydligen broderligt, åtminstone vad resultatet anbelangar. 1-1 och det som mest snackades om efteråt var Franz Brorsson som i 58:e minuter drog på sig en onödig andra varning och blev utvisat. Det stod då redan 1-1 och med en man mindre på plan var det mer att hålla 1-1 än att få till ett segermål som gällde för MFF.
 

Barcelona och Liverpool kommer att hålla undan ikväll.


Med framåtblick på kvällens Champions League så känns nästan matcherna onödiga att spela. Vem som vinner ikväll kan vara svårt att veta om man tänkt spela på dem. Tur att jag lade av med detta för många år sedan. En sak som jag däremot är ganska säker på är att de två matcherna ikväll är avgjorda. De avgjordes redan förra veckan då både Barcelona ochb Liverpool vann med tre mål var. Jag ser ingen möjlighet alls att Roma ska kunna vända 1-4 hemma på Olympiastadion. I bästa fall skulle detta kunna sluta oavgjort. Efter lördagens urladdning av Manchester City i första halvlek i derbyt mot United så insåg jag att det kuncde bli svårt för Liverpool att hålla sin 3-0 seger i första matchen. Men då City rasade ihop i andra halvlek så insåg jag att Liverpools 3-0 räcker för avancemang. Att Liverpool gör minst ett mål är mycket troligt. Frågan är om Manchester City klarar av att göra fem för att gå vidare? Svar: Nej! City kan mycket väl vinna matchen men det kommer inte att räcka totalt.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 10:e april.

Blackburn Rovers 1886 Blackburn Rovers 1886

1886 Blackburn tar tre FA-cuper i rad

 
Idag 1886 spelades FA-cup finalen mellan Blackburn Rovers och West Bromwich Albions. De hade mötts den 3:e april i en mållös final. I omspelet idag vann Blackburn med 2-0 och tog därmed sin tredje raka seger i FA-cupen. Tre segrar i rad hade också Wanderers 1875 – 1878. Efter detta har inget lag lyckats vinna tre finaler på raken. Detta var Blackburn det sista laget att lyckas med.

Genoa Cricket and Football Club 1897 Genoa Cricket and Football Club 1897

1897 Genoa bildas

 
Idag 1897 bilades Genoa Cricket and Football Club. Det blev den första och därmed äldsta fotbollsklubben I Italien. Redan 1893 hade ett antal britter i Genua bildat Genoa Cricket Club. Det ansågs att detta var den äkta och rena sporten, medan fotboll var något som de lägre stående människorna kunde syssla med. James Richardson Spensley var en engelsk doktor som höll till i Genua och spelade cricket, men hans hjärta brann mer för fotboll. Alltså lyckades han idag få klubben att även starta en fotbollssektion.

2007 Manchester krossar Roma.

 
Den 4:e april tog sig Roma an Manchester United på Olympiastadion i Rom i Champions Leagues kvartsfinal. Matchen slutade 2-1 till hemmalaget. Idag 2007 spelades returen på Old Trafford. Frågan var om United skulle vända det hela eller om Roma för första gången skulle lyckas vinna på engelsk mark. Det blev en minnesvärd och unik match. De Rossi gjorde ett mål för Roma, men vad hjälpte det då Ronaldo och Carrick gjorde vars två och Smith, Rooney och Evra vars ett. 7-1 slutade tillställningen och Manchester var vidare med totalt 8-3.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 10:e april.

32 år Vincent KOMPANY född 1986 i Uccle, Belgien.
Försvarare
5 U- och 73 A-landskamper för Belgien.
Klubbar som spelare:
Anderlecht (1992-2006),
Hamburger SV (2006-08),
Manchester City (2008-).

44 år Andreas ANDERSSON född 1974 i Nacka, Stockholm.
Anfallare
43 landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Hova IF (1979-93),
Tidaholm GOIF (1994),
Degerfors IF (1994-96).
IFK Göteborg (1996-97),
AC Milan (1997-98),
Newcastle United (1998-99),
AIK (1999-2005),
FC Andrea Doria (2010).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv