• Boris dagliga blogg

Fredagen den 3:e februari 2023

NAMNSDAG:
Disa
Hjördis

TEMADAGAR:
Andningens dag
Morotskakans dag

INTERNATIONELLA TEMADAGAR:
Bubble Gum Day
Golden Retriever Day
Women Physicians Day
Give Kids a Smile Day
Feed the Birds Day

RUBRIKER.

Varför skolmat som det ser ut nu? Belugalinser.
Sherwood var trots allt ganska bra.
Hur i helvete kan det vara möjligt att tillåtas köpa en fotbollsspelare för 1,37 miljarder kronor???


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 3/2:
1908: Grekiska fotbollsklubben Panatinaikos bildas.
1960: Tottenham sätter målrekord i en match.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 3/2:
Younis MAHMOUD,
Mart POOM, 
Joachim LÖW, 
Hristo BONEV.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN ANDRA FEBRUARI 2023.

Varför skolmat som det ser ut nu? Belugalinser.
 

Mycket förändras allteftersom. Om man lagar middag från City Gross familjekasse så får man större förändringar över tre dagars middagsrecept än vad skolbarnen i Malmö får. Då jag jobbade i skolan så fick vi en ny matsedel med jämna mellanrum att sätta upp i klassrummet. Då jag kollade upp maten för skolorna visade det sin att det bara behövdes en tre veckors matsedel för sedan var det samma rätter igen. Det är få rätter med något som tillagas från djurvärlden. Inte ens fisk serverades. Denna hade gjorts om till fiskburgare. Fiskburgare serverades varje fredag. Alltså samma rätt varje fredag vecka efter vecka. Sedan har man diskussioner om man har råd med mat i skolan. Då Sverige är ett av de få länder i världen som har skolmat så kanske det vore dags att ta bort den. Visserligen är jag gammal som gatan, men jag har vuxit upp utan skolmat ända fram tills jag gick andra året på gymnasiet. Det fungerade alldeles utmärkt att ha matsäck med till skolan.

Om jag ska fortsätta matskriveriet och återknyta till översta raden så var det sista receptet för vår matkassevecka igår. Det blev ”Kryddig gryta med beluga & potatis”. Alltså en vegetarisk rätt med belugalinser. Detta fungerade för alla utom hundarna och därför passade även jag på att utöka det hela med lite kotlett till hundarna och nötfärsbiffar till mig.

Sherwood var trots allt ganska bra.
 

Jag hade sett att serien ”Sherwood” tydligen skulle förberedas för säsong 2. Vad detta skulle handla om ställer jag mig frågade till. Första säsongen som var i sex avsnitt tittade vi klart på igår. Där påstås att det bygger på verkliga händelser. För att understryka detta så har man även lagt in autentiska bilder från gruvstrejken i Nottinghamshire 1984. Historien med det mord som serien bygger på utspelade sig 2004, så det är alltså där vi är. Allt som verkade klart var tydligen inte det. Morden var likt Columbo klara vilka som var skyldiga, men avslutningen av serien för människorna som blivit förrådda och som gått och hatat varandra i 30 år hade man lyckats riktigt bra med att få ihop. Så det var på det hela taget en ganska bra serie trots allt. Kanske skulle man låta det var slut här, men som sagt så planeras säsong två med ytterligare sex avsnitt.

Hur i helvete kan det vara möjligt att tillåtas köpa en fotbollsspelare för 1,37 miljarder kronor???
 

Sist idag så återknyter jag än en gång till inledningen. Att saker förändras. Då tänker jag på elitfotbollen. Den har förändrats till den grad att jag har svårt att se tjusningen med den längre. Jag kan mycket väl kolla upp slutresultat och se hur mycket favoriten vann med eller vilken överraskning det var att favoriten förlorade. Men reglerna är sjuka, och FIFA gör allt för att de ska fortsätta att vara så. Ett förslag man gått med till FIFA var att man vid huvudskada skulle plocka ut den skadade direkt och sätta in en reserv. Om det efter läkarkoll visade sig att huvudskadan var väldigt lindrig skulle man kunna byta in spelaren igen. En regeländring i rätt riktning enligt mig. FIFAs svar: NEJ!!!

Ytterligare en pandemi inom fotbollen är de hutlöst löjliga pengar som cirkulerar. Innan januarifönstret stängde så passade Chelsea på att köpa Enzo Fernández från Benfica för 1,37 miljarder kr. Hur i helvete kan detta var möjligt och tillåtet. Hur mycket någon älskar detta med fotboll så kan man inte vara normalt funtad om man tycker sådana summor är okay!

IDAG: FREDAGEN DEN TREDJE FEBRUARI 2023.

NAMNSDAG:

Disa
Hjördis

 

Namnsdagar den 3:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Blasius (till minne av en biskop och martyr i Kappadokien på 300-talet, på dagens datum före 1901, då det utgick. Dagen var då även känd som Blasii dag eller i folkmun Blåsmässa.)
1901–1985 – Disa
1986–1992 – Disa, Dick (nu 7 februari) och Didrik (utgått)
1993–2000 – Disa och Hjördis
Från 2001 – Disa och Hjördis

TEMADAGAR:

Andningens dag
 

2012 instiftades Andningens dag av tidningen Hälsa som uppmärksammas den 3:e februari varje år. Andningens dag syftar till att sprida kunskap om andningens betydelse för vår hälsa. Andningen är självklar för många av oss. Vi andas in syre och ut koldioxid. Syret och koldioxiden kommer till och från lungorna genom näsan, svalget och luftstrupen. I lungorna tar blodet upp syret och för det vidare till kroppens olika delar. För den som har svårt att andas är det inte lika enkelt och självklart. 

 
Morotskakans dag
 

Morotskakan blev populär redan under andra världskriget. Med sockerransonering som vardag blev moroten en bra ersättare i desserter med sin naturliga sötma men redan på medeltiden användes denna populära rot för att tillsätta sötma i maten. Som cafékaka slog den igenom på allvar under 60- och 70-talet. I dag är morotskaka ett av de vanligaste bakverken när vi tar en fika. Jag kan redan nu säga att jag kommer att fira denna dag i eftermiddag.

INTERNATIONELLA  TEMADAGAR:

Jodå, Morotskakan (eller tårtans) dag är internationell. I Sverige har vi gjort det till kak, men ursprunget är egentligen det engelska ordet cake, och det betyder ju tårta. 
 

Bubble Gum Day. Tuggummits dag skulle kunnat firats i alla tider så man sedan år 7000 f Kr alltid haft olika saket som fungerat som tuggummi. Det vi idag kallar tuggummi uppfanns så sent som 1928. Det kan ju firas med en sockerfri variant.
 

Golden Retriever Day. Golden retriever är en hundras från Storbritannien. Liksom övriga fem retrievrar är den en apporterande fågelhund. Rasen har en instinktiv kärlek till vatten. Den har ett vänligt temperament och vill gärna vara till lags. Dagen uppfanns av Kristen Shroyer 2012. Att det blev den 3:e februari berodde på att hennes Golden Retriever, Quincy var född denna dag.
 

Women Physicians Day. Kvinnliga fysikers dag tyckte jag måste vara med då min yngsta dotter är en kvinnlig fysiker som jobbar med sjukhusmaskiner och deras inställninger. Dagen uppfanns 2016 av några som kallas Physician Moms Group. 
 

Give Kids a Smile Day. Ge barnen ett leedne dagen handlar fakriskt om min andra dotter som arbetar som tandläkare och är lite specialist på just barn. För dagen uppfanns 2002 av två tandläkare i St. Louis, Missouri. De samlade ihop femtom tandläkarstolar i en lokal som skulle rivas. Här hann de ge över 400 barn tandvård så att de skulle få hela tänder och lära sig god munhygien. Och därmed kunna visa upp ett leende utan att man såg dåliga tänder. 
 

Feed the Birds Day. Mata fåglarna dagen kom 2016 Bob Matthews från Rochester, New York på. Egentligen är det en sak som många gör under hela vintern och andra året om. Men kanske kan man fira dagen genom mågon ny uppfinning av fågelmatare eller att se hur många olika arter man kan få synpå under dagen vid fågelbordet.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TREDJE FEBRUARI.

1908 Panatinaikos bildas.
 

Idag 1908 bildade Giorgos Kalafatis fotbollsklubben Panatinaikos. Han var medlem i idrottsklubben Panellinios G.S. och ville att de skulle starta med fotboll. Det ville inte Panellinios G.S. Då lyckades Kalfatis få med sig 40 idrottare från gamla klubben och så var en av de äldsta och mest framgångsrika grekiska fotbollsklubbarna bildade. Först hette de Podosferikos Omilos Athinon, men 1924 byttes klubbnamnet till Panatinaikos.

Klubben har 20 grekiska mästerskap och bäst i spel i Europa klarade de av med legenden Ferenc Puskás som manager 1971 då de var i final i Mästarcupen (dagens Champions League) Tyvärr förlorade de finalen på Wembley i London med 2-0 till Ajax.

1960 Spurs största seger.
 

Idag 1960 spelade Tottenham omspel i fjärde omgången av FA-cupen mot Crewe Alexandra. Lite överraskande hade första matchen den 30:e januari slutat 2-2. I returen satte båda lagen rekord. Slutresultatet 13-2 är Tottenhams hittills största segermarginal. Det är samtidigt Crewes största förlust genom tiderna. Les Allen fixade fem mål, Bobby Smith fyra mål, Cliff Jones tre mål och Tommy Harmer ett mål.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES  DEN TREDJE FEBRUARI.

Younis MAHMOUD blir 40 år.
 

Younis MAHMOUD Khalaf är född 1993 i Kirkuk i Irak.
Anfallare
41 U-, och 154 A-landskamper för Irak (1992-2009).

Klubbar som spelare:
Kahrabaa Al-Dibis (1997–99),
Kirkuk (1999–2001),
Al-Talaba (2001–03),
Al-Wahda (2003–04),
Al-Khor (2004–06),
Al-Gharafa (2006–11),
Al-Arabi (2008 lån),   
Al-Wakrah (2011–13),
Al-Sadd (2013),
Al-Ahli (2013),
Erbil (2015),
Al-Talaba (2015–16).

Han blev den yngsta spelaren som representerade de irakiska fotbollslandslagen, var sedan även lagkapten för det irakiska fotbollslandslaget.

Mart POOM blir 51 år.
 

Mart POOM är född 1972 i Tallinn, Estland
Målvakt
120 A-landskamper för Estland (1992-2009).

Klubbar som spelare:
Tallinna Lõvid (1979-89),
Tallinna Sport (1989-92),
KuPS (1992),
Flora Tallinn (1992-93),
FC Wil (1993-94),
Portsmouth (1994-97),
Flora Tallinn (lån 1995-97),
Derby County (1997-2003),
Sunderland (lån 2002-03),
Sunderland (2003-06),
Arsenal (lån 2005-06),
Arsenal (2006-07),
Watford (2007-09).  

Lag som tränare:
Estlands landslag (målvaktstränare 2008-)
Arsenal (ass. målvaktstränare 2009-10)

Joachim LÖW blir 63 år.
 

Joachim LÖW är född 1960 i Schönau im Schwarzwald, Västtyskland
Mittfältare
4 U-landskamper för Västtyskland (1979-80).

Klubbar som spelare:
SC Freiburg (1978-80),
VfB Stuttgart (1980-81),
Eintracht Frankfurt (1981-82),
SC Freiburg igen (1982-84),
Karlsruher SC (1984-85),
Karlsruher SC för tredje gången (1985-98) ,
FC Schaffhausen (1989-92),
FC Winterthur (1992-94),
FC Frauenfeld (1994-95).  

Lag som tränare:
VfB Stuttgart (1996-98),
Fenerbahçe SK (1998-99),
Karlsruher SC (1999-2000),
Adanaspor (2001),
FC Tirol Innsbruck (2001-02),
Austria Wien (2003-04),
Tysklands landslag (2006-21)

Hans största framgång som tränare är Tysklands VM-guld 2014.

Hristo BONEV blir 76 år.
 

Hristo Atanasov BONEV är född 1947 i Plovdiv, Bulgarien
Mittfältare
96 A-landskamper för Bulgarien (1967-79).

Klubbar som spelare:
Lokomotiv Plovdiv (1964-67),
CSKA Sofia (1967-68),
Lokomotiv Plovdiv (1968-79),
AEK Aten (1979-81),
Lokomotiv Plovdiv än en gång (1982-84).   

Lag som tränare:
Lokomotiv Plovdiv (1983-85 och 87-88),
Panathinaikos (1988-90),
Larissa (1990-93),
Ionikos (1993-94),
APOEL (1994-96),
Bulgariens landslag (1996-98),
Lokomotiv Sofia (1997-98),
Sachsen Leipzig (2000),
Lokomotiv Plovdiv igen (2010).

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv