• Boris idrottsblogg

Onsdagen den 7:e september 2016.

Ovädersmatchen spelades klart och på de minuterna avgjorde Albanien.
Holland är bara en landsdel bestående av 16 % av Nederländerna!
Borde varit seger till Nederländerna, men det är bara att tacka domaren för den delade poängen.
Frankrike mållöst, men det blev inte Luxemburg som förlorade iallafall.
Varför blir svenska landslagsspelare alltid så trötta sista kvarten, men inte motståndarna???


FOTBOLLSHISTORIA: 
1977: Ian Callaghan gjorde världens längsta landskampsuppehåll.
2006: Äntligen har även Barcelona sponsor på tröjan, även om de betalade till sponsorn istället för att tjäna pengar av dem.

FÖDDA: Darko, Tomas, Marcel.
LIVERPOOLARE: Stephane, Kevin.
DAGENS TRÖJA
BELGIENs förstatröja i VM 2014.

Ovädersmatchen spelades klart och på de minuterna avgjorde Albanien.


VM-kvalen fortsatte igår med en kort match på en knapp kvart. Det var Albanien och Makedoniens ovädersavbrutna match som spelades färdig. Den korta tiden hade stor betydelse för utgången. Albanerna visade att det inte bara var en engångshändelse att de tog sig till EM. De vill även till VM. I slutminuten gjorde de segermålet till 2-1. Fast det krävs att Albanien blir minst tvåa i gruppen för att ha chans att spela VM i Ryssland om två år. Då tvingas de slå ut antingen Italien eller Spanien. I nuläget har alla tre lagen full poäng.
 

Holland är bara en landsdel bestående av 16 % av Nederländerna!


Den intressanta matchen i VM-kvalet var givetvis Sveriges. De tog emot ett Nederländerna som gått riktigt dåligt de senaste åren. Men innan gårdagens spel måste jag än en gång göra klart att alla reportrar och kommentatorer talade hela tiden om Holland, men Holland är bara en landsdel i Nederländerna som utgör 16 % av ytan. Däremot är hela 40 % av nederländarna ”holländare”. Om man ser i UEFA, FIFA eller i TV-rutan då landet spelar så heter det alltid NED, Nederländerna eller Netherlands.
 

Borde varit seger till Nederländerna, men det är bara att tacka domaren för den delade poängen.


Givetvis var det intressant att se vad Janne Andersson kunnat skrapa ihop i sin och landslagets första match sedan EM då halva landslaget slutade. Kanske inte det ultimata att börja med en tävlingslandskamp mot Nederländerna. Men Sverige hade fått en betydligt bättre målvakt och dessutom kunde de spela som de ville utan att tänka på: ”Var står Zlatan?” Det fungerade utmärkt i första halvlek och då Nederländernas försvar sedan bjuder Marcus Berg på bollen så var det bara att tacka och snyggt lobba bollen över målvakten. I andra halvlek däremot visade motståndarna att de en gång varit en stornation och att de inte hel fel är rankade 26 i världen. De skulle enligt rankingen platsa i VM. Det gör inte Sverige med ranking nummer 40 på FIFAs lista. Lagkapten Schneider såg till att kvittera och om sanningen ska fram så hade jag inte protesterat om Nederländerna vunnit med 6-1, få det hade motsvarat spel och chanser. Faktum är att de gjorde ett segermål i slutet. Fast domaren var med Sverige och dömde bort målet för ett osynligt ruff. Så 1-1 ska Janne och hans grabbar vara nöjda med.
 

Frankrike mållöst, men det blev inte Luxemburg som förlorade iallafall.


De övriga matcherna i Grupp A stod mellan storfavoriten Frankrike som var i Borisov och mötte Vitryssland. Det blev inga mål i den matchen och Frankrike fick bara en poäng. Det var nära att Bulgarien och Luxemburg hade toppat tabellen efter första omgången. De spelade en svängig match i Sofia där Luxemburg hämtade upp ett underlag till ledning med 2-1 i början av andra halvlek. Bulgarien kom igen och ledde med 3-2 då matchen gick in på övertid. På en minuts övertid kvitterade Florian Bohnert, och sensationen var nära, men minuten efter hade Aleksandar Tonev återställt ordningen och Bulgarien toppar tabellen som enda lag med full poäng och 4-3 i målskillnad.
 

Portugal är inte Europas bästa lag.


Det fanns egentligen bara en match till som kunde bli jämn. Den tittade jag på samtidigt i datorn. Det var i Grupp B där Schweiz tog emot Europamästarna Portugal. Det blev en tuff och ruffig match där Schweiz fick Granit Xhaka utvisad på övertid. Då hade redan Schweiz visat vad de går för och tagit en ledning med 2-0 som stod sig tiden ut. Det blev alltså inte så jämt som jag trott, men Portugal är ju inte Europas bästa landslag även om de har den titeln i fyra år till. Matchen mellan Färöarna och Ungern däremot blev jämn. Här gjordes inga mål alls. Match tre gick i Andorra och Lettland gjorde ett mål som räckte till seger.
 

Varför blir svenska landslagsspelare alltid så trötta sista kvarten, men inte motståndarna???


Grupp H var det sista gruppen att redovisa. Här gick det som alla kunde förutse från början. Bosnien leder tabellen efter 5-0 mot Estland. Grekland ligger tvåa då de slog Storbritanniens femte lag Gibraltar med 4-1 och de som tippas vinna gruppen, Belgien tog sig an Cypern borta. Det blev en säker seger med 3-0 för favoriterna. I början av oktober är det dags för nästa ligauppehåll för att avverka VM-kvalmatcher. Den 7:e åker Sverige till Luxemburg och den 10:e är det Bulgarien hemma. Kommer de svenska spelarna att orka? Jag blir lite skeptisk mot svenska fotbollspelares fysik då det i varje landskamp, på senare tid jag sett, alltid börjar pratas bland kommentatorerna då det är en kvart kvar; ”Man ser att de svenska spelarna är trötta nu!” Varför är de alltid tröttare i slutet av matcherna än motståndarna???

FOTBOLLSHISTORIA från den 7:e september 1977 långt landskampsuppehåll. 2006 Barcelona sponsor eller…

 

1977 Callaghan tillbaka i landslaget.

 
Liverpools mittfältare Ian Callaghan fick chansen i Engelska landslaget den 24:e juni 1966 i en träningslandskamp mot Finland just före hemma-VM. Han tog även en plats i VM-truppen och spelade gruppspelsmatchen mot Frankrike. Sedan blev han världsmästare men fick inga fler landskampsuppdrag.
 

Men idag 1977, efter 11 år och 49 dagar var han tillbaka i landslaget igen. Med det är han den spelare som haft det längsta landslagsuppehållet i världen. Ian hade missat 108 landkamper innan dagens mot Schweiz. Ian gjorde även en fjärde landskamp mot Luxemburg, men det var hans sista. Vad jag vet är han inte påtänkt att göra fler inhopp i Engelska landslaget.
 

En intressant sak om VM 1966 är att det bara var spelarna som deltog i finalen som fick VM-guldmedaljer. Däremot hade man 2009 en ceremoni där även de andra spelarna som var med i truppen 1966 fick sina guldmedaljer. Så man kan säga att Ian Callaghan blev världsmästare i fotboll 2009.
 

2006 Barcelona skriver sponsorkontrakt för tröjreklam.


Barcelona var en av de klubbar i världen som spelade utan någon sponsor på tröjan. Idag 2006 frångick man detta och satsade på sponsortryck på sina tröjor. Men när andra klubbar drog in stora pengar på att företag betalade en massa, så gjorde Barcelona precis tvärtom. De hade en sponsor som de betalade pengar till. Avtalet med Unicef gick ut på att Barcelona under fem år skulle betala Unicef 0,7 % av klubbens intäkter. 2011 fortsatte man med Unicef även om de hamnade på ryggen och framsidan upptogs av en sponsor som betalade till klubben, Qatar Airways.

FÖDDA IDAG

51 år Darko PANCEV född 1965
Anfallare
27 landskamper för Jugoslavien och 6 för Makedonien.

Klubbar som spelare: 1982 till 1997
Vardar Skopje,
Röda Stjärnan,
Inter,
VfB Leipzig (lån),
Fortuna Düsseldorf
och Sion.

51 år Tomas SKUHRAVY född 1965
Anfallare
43 landskamper för Tjeckoslovakien och 6 för Tjeckien.

Klubbar som spelare: 1971 till 1997
Sokol Přerov nad Labem,
Sparta Prag,
Hvězda Cheb,
Sparta Prag igen,
Genoa,
Sporting CP
och Viktoria Žižkov.

48 år Marcel DESAILLY född 1968
Försvarare
116 landskamper för Frankrike.

Klubbar som spelare: 1986 till 2006
Nantes,
Marseille,
Milan,
Chelsea,
Al-Gharafa
och Qatar SC.

LIVERPOOLARE

42 år Stephane HENCHOZ född 1974
Försvarare
72 landskamper för Schweiz.

Klubbar som spelare: Neuchatel Xamax (1992-95),
Hamburg SV (1995-97),
Blackburn Rovers (1997-99),

1999 till 2005 hade han kontrakt med Liverpool FC. Under denna tid spelade han 205 matcher men gjorde aldrig något mål.
Celtic (2005),
Wigan Athletic (2005-06),
Blackburn Rovers (2 / 2006-08)

23 år Kevin STEWART född 1993
Mittfältare
Engelsman

Klubbar som spelare: Tottenham Hotspur (2013-14),
2014 kom han till Liverpool FC och har förnyat sitt kontrakt till 2020. Han har varit mycket utlånad, men ändå gjort 14 matcher i A-laget dock utan att göra något mål.
Crewe Alexandra (lån 2014),
Cheltenham Town (lån 2015),
Burton Albion (lån 2015),
Swindon Town (lån 2015)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv