• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 17:e maj 2022

Golf, Bowling och City Gross. Ingen var någon succé:

NATIONALDAG:
Norge

​NAMNSDAG
Rebecka och Ruben

TEMADAGAR:
Internationella dagen mot homo- och transfobi
Internationella telekommunikationsdagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 17/5:
1974: Bayern München vinner sin första Europatitel.
2000: Första gången ett turkiskt lag vinner en Europatitel.
2004: Sepp Blatter får Hederslegionen. (mystiskt?)

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 17/5:
Marcus OLSSON.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 16:E MAJ 2022.

Golf, Bowling och City Gross. Ingen var någon succé:
 

Ett av citaten jag använde för någon dag sedan var: Problemet med att vara pensionär är att du aldrig kan ta ledigt: Igår fanns inte mycket annat att tänka på än allt nöje jag skulle ut på. Efter frukost och hundpromenad så gällde det att flänga ner till Ystad och den ortens golfklubb. Det var dags för vårens Koko-utflykt. I år inleddes den på Ystad GK med tävlingen om vandringspokalen. Än en gång blev Fritte mästaren. Själv så kom jag på den plats som jag är så van vid. Inte riktigt sist, men nästan. Allt spel fram till greenen gick ganska bra, men väl där så blev det många onödiga slag. En av höjdpunkterna med dessa vår- och höstutflykter är middag med dricka, mycket dricka. Här brukar jag falla ifrån och har redan vänt hem till Malmö igen.

Igår fanns det ett par sysslo som skulle göras. Det första var att besöka City Gross och hämta ut veckans familjekasse. Hela idén med dessa matlådor har totalt fallerat för City Gross. En avdening skickar ut varor till butiken som sedan delar ut dem till kunderna. Jag har många gånger skrivit om hur de lurar kunderna genom att ha recept medtorsk och sedan så skickar de med sej. Denna undermåliga och billigare fisk gör att City Gross lurar kunderna på pengar. Jag skulle kunna jämföra det med att man beställt Beluga kaviar och betalat för detta, men får ett meddelande om att de inte fått tag på Beluga kaviar så de skickade med en tub Kalles Kaviar istället och påstod att detta var lika gott. Dessutom så brukar vi också beställa en fruktlåda. Denna var som allt annat betald, men det fanns ingen låda. City Gross som delar ut lådorna kan bara ge till svar att vi ska kontakta kundtjänst. Så det blir ett jobb jag får ta mig an idag efter att jag varit med Koko-gänget på Bedinge GK för andra dagens spel. Det spelet brukar vara i en lite lättare spelform, som jag kommer att få veta då.

Efter att jag levererat familjekassen hemma och slängt i mig en macka med ägg var det dags att susa vidare norrut. I Löddeköpinge stod min bowlingpartner i vårt lag SOS och väntade. Det var match i Löddeligan mot Glidarna. Jag vill inte påstå att jag var bättre på bowling än golf. Däremot var min lagkamrat så bra att vi med lätthet vann över glidarna. Vi vann alla tre serier och ivetvis även sammanlagt. Det blev en seger med 8-0. Det ser bra ut att vi ska kunna stanna kvar i andra ligan även till hösten då det sätter igång igen. Vi har en match kvar men den spelar de andra två i vårt lag. Alltså kan jag ta sommarledigt från bowlingen.

Det blev lite fotboll då jag kom hem. Newcastle mötte Arsenal i en hängmatch och här hade Arsenal chans att säkra Champions Leagueplatsen till hösten. Fast den chansen tog de inte. Det blev en hyfsat rättvis Newcastle seger med 2-0. Huddersfielt tog däremot chansen att försöka komma tillbaka till Premier League. Andra matchen i kvalet slutade 1-0 mot Luton. Då första mötet slutade 1-1 så finns det stor chans att Huddersfield och Nottingham gör upp om tredje platsen till höstens Premier League.

IDAG: TISDAGEN DEN 17:E MAJ.

NATIONALDAG:

Norge
 

Dagen firas eftersom prinsregent Christian Frederik valdes till kung och skrev under Norges grundlag den 17 maj 1814 (lagen blev antagen av Riksforsamlingen i Eidsvoll dagen innan, den 16 maj). Detta inledde en kort period för Norge som självständig stat. Den 14 augusti samma år ”tvingades Norge in i en union med Sverige som varade från 4 november 1814 fram till 1905. Grundlagen fick dock behållas och säkerställde att Norge bestod som självständig stat under perioden. Norges nationaldag firas i stor omfattning. Det är kanske en av de nationaldagar som har störst tradition i i hela världen.

NAMNSDAGAR:

Rebecka och Ruben
 

Namnsdagar för den 17:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1776 – Torpesius eller Torpes (till minne av en kristen martyr vid den romerske kejsaren Neros hov; utgått).
1776–1900 – Rebecka
1901–1985 – Rebecka
1986–1992 – Rebecka, Renée (utgått) och Rosita (nu 2 juli)
1993–2000 – Nore (utgått) och Nora (utgått)
Från 2001 – Rebecka och Ruben

TEMADAGAR:

Internationella dagen mot homo- och transfobi
 

Den internationella dagen mot homo- och transfobi, förkortning IDAHOT, är en internationell temadag vars syfte är att öka medvetande om HBTQ-rättigheter. Den firas årligt den 17 maj. Valet av datum beror av att den 17 maj 1990 slutade WHO att räkna homosexualitet som en psykisk sjukdom. Fransmannen Louis-Georges Tin nämns oftast som grundaren till temadagen.
 

Internationella telekommunikationsdagen

 
Internationella telekommunikationsdagen är en FN-dag som vill uppmärksamma vikten av telekommunikation och internet för utveckling över hela världen. Instiftad 2006.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 17:E MAJ.

1974 Bayern europamästare.
 

Idag 1974 spelades omspelsmatchen mellan Bayern München och Atlético Madrid i Champions League eller Mästarcupen som den kallades på denna tid. Då blev det omspel ifall finalen slutade oavgjort. Det hade matchen två dagar tidigare slutat. 1-1 efter förlängning. I dagens match var det aldrig något snack. Av de båda finaldebutanterna var Bayern överlägsen. 4-0 slutade matchen och det var Bayerns första seger i en räcka av tre raka Europamästerskap.

Bild: Klicka för att se avgörandet.

2000 UEFA-cup final i Köpenhamn.
 

Dagens final i UEFA-cupen spelades år 2000 på Parken i Köpenhamn. Finallagen var Galatasaray och Arsenal. Många turkar från Malmö hade åkt över för att hålla på sina hjältar från Galatasaray. Matchen slutade 0-0 och nu hade man kommit fram till att avgörandet fick ske på straffar. Här var Galatasaray överlägsna och gjorde mål på de fyra de lade, medan Arsenal bara satte en straff på sina tre försök. Jag kan lova att många av de turkar jag kände från Malmö inte brydde sig om den muslimska regel som förbjuder inmundigandet av alkohol.
 

Bild: Klicka för att se avgörandet.

2004 Blatter får fransk utmärkelse?

Idag 2004 var FIFAs dåvarande president, schweizaren Sepp Blatter inbjuden till Elyseepalatset i Paris. Här mottog han utmärkelsen Hederslegionen av Frankrikes president Jacques Chirac. Hederslegionen är instiftad den 19 maj 1802 av Napoleon och är Frankrikes förnämsta statsorden. Det är presidenten som utser vem som ska få utmärkelsen, så tydligen hade Chirac ett gott öga till Blatter.
 

Bild: Hederslegionen (Ordre national de la Légion d'honneur)

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 17:E MAJ.

Martin OLSSON blir 34 år.
 

Martin Tony Waikwa OLSSON är född 1988 i Gävle, Sverige.
Försvarare/Mittfältare
39 U- och 55 A-landskamper för Sverige (2006-).

Klubbar som spelare:
Högaborgs BK (2005-06),
Blackburn Rovers (2006-13),
Norwich City (2013-17),
Swansea City (2017-19),
Helsingborgs IF (2020-21),
BK Häcken (2021),
Malmö FF (2021-).

Tvillingbrodern Marcus Jonas Munuhe OLSSON har  också spelat landskamper. Närmare  bestämt två stycken. De har en svensk far och en kenyansk mor.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv