• Boris dagliga blogg

Måndagen den 10:e februari 2020

Offsidens historia i fotboll.
Nä, 10 centimeter tror jag inte på.
Linn Svahn och INTE Svan.
Svensk nummer två som har världsrekord i stavhopp.
Ciara ställde till det för fotbollen igår.
​​​​​​​Två bra matcher trots att den ena slutade 0-0.


IDROTTSHISTORIA:
1991: Zinedine Zidane gör sitt första proffsmål.
2006: Vinter-OS nummer tjugo invigs av Carlo Azeglio Ciampi.

FÖDDA:
Radamel, Justin, Noureddine, Greg, Mark, Danny.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGGTEXT FRÅN SÖNDAGEN DEN 9/2 2020

Offsidens historia i fotboll.


Jag hade lite statistik på hur VAR i Premier League har gjort att fotbollen blivit lite målsnålare. Då fick jag en kommentar om att man skulle tillåta 10 centimeters ”offside”. Det hade jag faktiskt inte en aning om så jag började googla lite och hittade först de tre regler som gällt för offside inom fotbollens historia. Då de första gemensamma fotbollsreglerna skrevs så beslöt man att det skulle finnas en regel för om man befann sig på fel sida i förhållande till motståndarna på planen. Det kallades helt enkelt offside. De första reglerna kom 1863 och då var regeln att en anfallare måste ha tre försvarare mellan sig och motståndarens mål då en passning slogs till honom. Reglerna ändrades 1925 och då räckte det att det fanns två försvarare mellan anfallaren och målet. Så sent som 1990 ändrades regeln igen. Det skulle fortfarande vara två försvarare, men det var tillåtet att vara i linje med försvarare nummer två. Sedan dess har det föreslagits att man skulle ha en zon, likt ishockey, vid målområdet där offside skulle börja gälla och inte som nu vid mittlinjen.
 

Nä, 10 centimeter tror jag inte på.


Sedan har andra modifieringar av offsideregeln föreslagits, och jag hittade förslaget om 10 cm-regeln. Jag kunde ju i och för sig begripit att detta hade stått på en Liverpoolsoda. I detta fall den svenska Liverpool fanclub-sidan. Men det var inget helt hämtat ur luften. Utan det var ett möte som domarbasen Mike Riley haft med representanter för Premier Leagueklubbarna. Då hade man kommit på att även nu då VAR finns så är det oerhört svårt att veta exakt då bollen lämnar passarens fot och att sedan dra en helt rättvis linje till vem som har en kroppsdel man kan göra mål med längst fram. Alltså skulle det tillåtas en felmarginal på 10 centimeter. Hade denna artikel varit införd den 1:a april så hade jag förstått det hela, men precis som en del hade svarat på artikeln så håller jag med om att: Kan man inte helt avgöra den exakta linjen så hur i  hela fridens namn ska man då kunna avgöra om det är 9, 10 eller 11 centimeter? Nej, jag tror inte på någon regeländring. Däremot så finns det två förslag som jag kan köpa. Låt den kroppsdel man går efter alltid vara fötterna, och slopa linjerna och låt istället ögat avgöra. Kan man inte tydligt styrka med blotta ögat att det är offside så fria istället för att fälla.
 

Linn Svahn och INTE Svan.


Sen finns två sporthändelser som jag sett och läst om i veckoslutet. Först var det världscupen i längdskidåkning i Falun. Där såg jag damernas springfinal och fascinerades av segraren Linn Svahn. Genast tänkte jag att det är ju inte så konstigt att Linn blivit så bra i skidor men Gunde och Marie som föräldrar. Fast så såg jag ett H i efternamnet och kom då på att här måste vara en annan Svahn. Det är det Gunde Svans två barn är Ferry Svan som tävlar i timbersport och så har vi då dottern Julia som mycket riktigt tävlat i längdskidåkning. Tyvärr råkade hon under sin aktiva karriär ut för så många skador och sjukdomar att hon i februari 2017 valde att avsluta skidkarriären bara 24 år gammal. Linn Svahn är bara 20 år och har redan tre individuella världscupsegrar och två i stafett.
 

Svensk nummer två som har världsrekord i stavhopp.


En annan 20-åring, som är knappt en månad äldre än Linn är Armand Duplantis. Svensk-amerikanen som tävlar i stavhopp för Sverige. Han hade ett fint världsrekordförsök i veckan i premiären i Düsseldorf. I lördags var det ny tävling i polska Torun. Där lyckades Mondo som han kallas hoppa över 6 meter och 17 centimeter. Detta är det högsta som någon hoppat i en tävling i världen någonsin. Fast redan 1972 hade Sverige en världsrekordhållare i stavhopp. Han heter Kjell Isaksson och slog världsrekordet tre gånger. 5,51 m 5,54 m och sista gången det året blev det 5,55 m. Jag har själv sett ett världsrekord i stavhopp live. Det var den 5:e augusti 1991 på Malmö Stadion då Sergej Bubka hoppade över 6,10 m. Det var en av mina häftigaste sportupplevelser som jag upplevt live. Den händelsen tävlar med då jag stod i den danska klacken under EM i fotboll 1992 och Danmark lyckades vinna över Frankrike med 2-1. Även denna händelse utspelades på Malmö Stadion.
 

Ciara ställde till det för fotbollen igår.


I övrigt skulle gårdagen ägnas åt fotbollstittande på TV. Jag hade förberett protokoll för de två Premier Leaguematcher som jag trodde skulle spelas. Fast Ciara ville annat. Ciara är ett oväder som drog in över Europa igår. Det fick många matcher att ställas in i västra Europa igår. En match som ställdes in van Manchester City mot West Ham. Det är drygt 60 kilometer mellan Manchester och Sheffield. I Manchester finns en arena, Etihad Stadium. Den är från 2002 och kunde alltså inte användas på grund av ovädret. Sheffield har Bramhall Lane som invigdes 1855. Där hade Sheffield United och Bournemouth inga problem att spela. Det var till och med så att solen tittade fram under matchen. Mest lyste den tydligen på hemmalaget, som lyckades göra ett mål i slutet av varje halvlek. Det gjorde att det slutade 2-1 och Sheffield United har just nu en Europaplats till hösten.
 

Två bra matcher trots att den ena slutade 0-0.


Då den ena Premier Leaguematchen var inställd så ”bytte” jag den mot seriefinalen i Bundesliga. Leipzig har inte gjort mål på Allianz Arena i München. Det gjorde de inte igår heller. Fast å andra sidan gjorde inte Bayern München några mål heller. Trots att det blev mållöst så var det en chansrik och kul match att titta på. Bayern leder fortfarande med ett poäng före Leipzig. Andra matchen som jag kollade var Milanoderbyt mellan Inter och Milan. Zlatan gjrde mål så att hans Milan ledde med 2-0 i paus.  Sedan kom Inter igen och till slut hade de vänt till 4-2. Det behövs väl knappast påpekas att även detta var en kul och spännande match att titta på.

IDROTTSHISTORIA från den 10:e februari.

1991 Zinedine Zidane första proffsmål

Zinedine Zidane inför sitt första proffsmål. Zinedine Zidane inför sitt första proffsmål.

Zinedine Zidane gjorde idag 1991 sitt första proffsmål för AS Cannes. Det hjälpte Cannes att vinna md 2-1 över Nantes. Han hade debuterat tre år tidigare, men lyckades inte så bra. Efter idag stack hans karriär stack iväg lika fort som hans hår försvann. Första matchen var det inte lika många som såg som hans sista match. Det var ju VM-finalen 2006 då han utan hjälm vågade skalla Materazzi i bröstet. Numera så har han fått hoppa in som manager för sitt spanska lag; Real Madrid.

IDROTTSHISTORIA från den 10:e februari.

2006: De tjugonde vinterolympiska spelen öppnas.
 

Cortina d'Ampezzo hade vinter-OS 1956. Femtio år senare var det dags för vinter-OS i Italien igen. Idag 2006 invigdes de tjugonde vinter-OS i Turin. Den 26:e februari avslutades spelen. Då hade 2508 aktiva (1548 män och 960 kvinnor) från 80 nationer tävlat i 84 grenar i sju sporter. Medaljmässigt var Tyskland bäst med 29 medaljer, 11 guld. Tvåa var USA och trea Österrike. Normalt topplandet Norge tog visserligen 19 medaljer, men det blev bara två guld och 13:e plats.

Då gick det bättre fr Serige som slutade sexa med 14 medaljer varav exakt hälften av dem var guldmedaljer. Båda sprintsafetter i längskidor vann Sverige. Dessutom tog Björn Lind även guld i den individuella sprinten. Anja Pärson vann slalom och Anna Carin Olofsson Skidskytte: Masstart 12,5 km. Curlingdamerna och ishockeyherrarna vann också guld. Tre Kronor skulle bli unika senare på året då de även blev världsmästare. Sverige är enda nation som vunnit både OS och VM i ishockey samma år.

IDROTTSPROFIL som föddes den 10:e februari.

Radamel FALCAO blir 34 år
FOTBOLL

Radamel FALCAO García Zárate är född 1986 i Santa Marta, Colombia
Anfallare
15 U- och 81 A-landskamper för Colombia.

Klubbar som spelare:
Lanceros Boyacá (1999-2001),
River Plate (2001-09),
Porto (2009-11),
Atletico Madrid (2011-13),
Monaco (2013-19),
Manchester United (lån 2014-15)
Chelsea (lån 2015-16),
Galatasaray (2019-).

Falcao har rekord på 17 mål i en UEFA Europa League turnering (2010-11).

IDROTTSPROFIL som föddes den 10:e februari.

Justin GATLIN blir 38 år
FRIIDROTT

Justin GATLIN är född 1982 i Brooklyn i New York, USA.
Friidrottare som har kortdistandlöpning som specialitet. 100 och 200 meter.

Meriter:
OS-guld 100 meter 2004 i Aten
VM-guld 100 meter 2005 i Helsingfors
VM-guld 200 meter 2005 i Helsingfors
VM-guld 100 meter 2017 i London

29 juli 2006 meddelande Gatlin media att han fått veta av USADA att han testats positivt på ett dopingtest i april samma år. Han hävdade dock att han var oskyldig. Substansen tros ha varit testosteron. Genom att samarbeta med dopingorganisationer undvek Gatlin livstids avstängning och blev istället avstängd i fyra år. Gatlin har tidigare testat positivt för amfetamin, men friades då det ingick i hans medicin mot ADHD.

IDROTTSPROFIL som föddes den 10:e februari.

Noureddine NAYBET blir 50 år
FOTBOLL

Noureddine NAYBET är född 1970 i Casablanca, Marocko
Försvarare
115 A-landskamper för Marocko.

Klubbar som spelare:
Wydad Casablanca (1989-93),
Nantes (1993-94),
Sporting Lissabon (1994-96),
Deportivo La Coruña (1996-2004),
Tottenham Hotspur (2004-06).

Han är den spelare som gjort flest landskamper för Marockos landslag med sina 115 matcher.

IDROTTSPROFIL som föddes den 10:e februari.

Greg NORMAN blir 65 år
GOLF

Gregory John "Greg" NORMAN är född 1955 i Mount Isa i Queensland, Australien.
Golfspelare som låg etta på golfens världsranking i 331 veckor från 1986 till 1998. Han kallas även "The Great White Shark".

Meriter:
Han har två majorsegrar. Båda i The Open Championship (Brittish Open) 1986 och 1993. Han har 11 segrar på PGA-touren, 8 på Europatouren plus 30 segrar i stortävlingar i övriga världen.

Normans naturliga utstrålning och attityd har gjort honom till en perfekt representant för golfutrustning och många andra typer av produkter. Medan han fortsätter att ställa upp i golftävlingar, tar hans intresse för affärsverksamheten allt mer av hans tid. Hans förmögenhet uppskattas till hundratals miljoner dollar.

IDROTTSPROFIL som föddes den 10:e februari.

Mark SPITZ blir 70 år
SIMNING

Mark Andrew SPITZ är född 1950 i Modesto, Kalifornien, USA
Simmare med frisim och fjärilsim som sina specialgrenar.

Meriter:
Mark var med vid OS i Mexico City 1968 och tog där två guldmedaljer. Båda i lagkapp 4x100 och 4x200 frisim. Men det var i nästa OS i München 1972 som han blev världsberömd. Där tog han sju guldmedaljer och han hade länge rekordet som simmare med nio olympiska guld.

Detta rekord delade han ed tre andra olymoiska idrottare genom tiderna; gymnasten Larissa Latynina och friidrottarna Carl Lewis och Paavo Nurmi. 

Numera är det en annan amerikansk simmare Michael Phelps som har olymiskt guldrekord med sina 23 guldmedaljer.

IDROTTSPROFIL som föddes den 10:e februari.

Danny BLANCHFLOWER blev 67 år
FOTBOLL

Robert Dennis "Danny" BLANCHFLOWER var född 1926 i Belfast, Nordirland, och dog i lugninflammation den 9:e december 1993 i London.
Mittfältare
56 lanskamper för Nordirland.

Klubbar som spelare:
Glentoran (1946-49),
Barnsley (1949-51),
Aston Villa(1951-54),
Tottenham Hotspur (1954-64).
Toronto City (lån 1961).  

Lag som tränare:
Chelsea och Nordirlands landslag (1978-79).

Han var lagkapten i Tottenham Hotspurnär de säsongen 1961 vann dubbeln (ligan och FA-cupen). Han rankades 2009 som en av de bästa spelarna i Spurs historia av The Times.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv