• Boris dagliga blogg

Måndagen den 11:e september 2023

NAMNSDAG:
Dagny
Helny

NATIONALDAG
Ingen.

TEMADAG:
Kebabens dag.

RUBRIKER.
Usel golf, något bättre spelning i musik, Danmark vann.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 11/9:
1895: FA-cuppokalen blir stulen och återfinns aldrig.
2011: Ryssland vinner VM-finalen över Brasilien. (I beachfotboll).
plus
Hur hemska saker som hänt den 11:e september som även påverkat fotboll.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 11/9:
Eric ABIDAL, 
Dejan STANKOVIC, 
Slaven BILIC, 
Preben ELKJÆR, 
Franz BECKENBAUER.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN 10 SEPTEMBER 2023.

Usel golf, något bättre spelning i musik, Danmark vann.
 

I vanlig ordning så har golfklubben Söderslätts GK utestängt sina egna medlemmar på söndagar och arrangerar diverse andra tävlingar. Alltså tvingades vi tre; Golfvännen Håkan, dottern och jag söka oss någon annanstans. I går var det Trelleborgs GK. Håkan är från Trelleborg men hade aldrig spelat på sin egen orts golfklubb. Visserligen kostade det 650 kronor per man att spela en söndag. Som tur är har jag blivit lovad rabatt varje gång jag spelar på Trelleborgs GK, så då vi var på plats strax efter åtta fixades greenfee för 400 kronor per var och en av oss i bollen. Hustrun och hundarna gick gratis. Det var en fantastisk dag med solsken och nästan ingen vind alls. Då borde det vara enkelt att spela. Har man 18 poäng per nio hål så har man spelat på sitt handikapp och gjort det bra. Jag hade fyra (4) poäng efter de första nio hålen. Det tror jag är mitt sämsta resultat någonsin. Det slutade på pinsamt dåliga 19 poäng. Fast det innebär att de sista nio hålen nästan var godkänt. De andra två var inte mycket bättre, men vi var alla trots detta väldigt nöjda med första halvan av dagen.

Andra halvan startade så fort vi kom till Päronvägen. Då byttes golfutrustningen i bagaget ut mot gitarrer. Efter att ha slängt i oss lite mat åkte dottern och jag till våra två bandkompisar som väntade på Studiefrämjandet i Malmö. Vi hade tidig träningstid med bandet igår. Mellan ett och fyra. Det var väl en ganska hyfsad spelning, men några problem uppstår ibland då trummisen har väldigt svårt med att hålla takten. Vi får väl hoppas att han kan få tid så fort som möjligt att operera sin oerhört smärtande höft, och att det är denna som gör det svårt för honom att hålla takten.

Dottern kan däremot hålla takten. Hustrun hade vilat då vi var och spelade. Sedan var det jag som fick vila då dotter, hustrun och hundarna for till Hörby. Där fanns nämligen en person som hade en kornisch till salu, och den skulle hustrun köpa. Då de anlände tillbaka för att hålla kväll hade de köpt pizza som blev vår söndagsmiddag. Sedan var det dag sex i det Europeiska kvalet till mästerskapen 2024.

Huvudmatchen för min del var så klart Finland mot Danmark. Egentligen är Danmark ett mycket bättre lag, men å andra sidan har Finland inte släppt in ett enda mål sedan första matchen då Danmark vann med 3-1. Det såg ut som att noll insläppta skulle bli Finlands melodi även igår. Å andra sidan hade de inte ett enda skott på Kasper Schmeichel. Fyra minuter före full tid gjorde Danmark matchens enda mål och gick förbi Finland i tabellen. Den sena matchen i samma grupp gick mellan Slovenien och San Marino. 4-0 dä4 gjorde att Slovenien övertog ledningen i gruppen och hastigt och olustigt är Finland nu bara trea.

IDAG! MÅNDAG 11 SEPTEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Dagny
Helny

 

Namnsdagar för den 10:e september i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Protus (till minne av en romersk martyr, som, tillsammans med sin bror Hyacinthus, blev avrättad i Rom) och Hyacinthus (till minne av en romersk martyr, som, tillsammans med sin bror Protus, blev avrättad i Rom)
1901–1985 – Dagny
1986–1992 – Dagny, Dag (nu 16 september) och Daga (nu 16 september)
1993–2000 – Dagny och Daniela (nu 11 december)
Från 2001 – Dagny och Helny

TEMADAGAR:
 
Kebabens dag

 

I Sverige inträffar Kebabens dag den 11 september. Kebaben tros ha sitt ursprung i Anatolien i dagens Turkiet där det var vanligt att äta kött inlindat i bröd. Några av de första europeiska skriftliga källorna kommer från 1836 då den tyske greven och militären Helmuth von Moltke befann sig i Turkiet och blev bjuden på en kebab i bröd. Kebab kan dock även definieras i större drag som en maträtt med bitar av kött, fisk eller grönsaker som grillas på spett eller rostas.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 11 SEPTEMBER.

1895 FA-cupen stulen.
 

 Regerande FA-cupmästarna Aston Villa hade vunnit turneringen och pokalen. Det var brukligt att det lag som var mästare fick ha hand om FA-cuppokalen tills ett nytt lag vann världens äldsta fotbollsturnering. Sedan 1871 hade pokalen ägts av mästarna, men idag 1895 stals den och återfanns aldrig. Pokalen fanns i ett skyltfönster i en fotbollsaffär som hette W. Shillcock och låg på Newton Row i Birmingham. Det utfästes en belöning på 10 pund för den som kunde tipsa vem som stulit pokalen, men ingen nappade på det. Istället fick Aston Villa böta 25 pund för att det skulle kunna köpas in en ny pokal. 1958 påstod en 83-årig tjuv och kåkfarare Harry Burge, att det var han som tagit pokalen och smält ner den för att göra falska mynt. Det finns dock inga bevis för att hans historia ska vara sann.

2011 Ryssland slår Brasilien i VM-final.
 

För sextonde gången spelades det som officiellt heter FIFA Beach Soccer World Cup. Turneringen startade 1995 och den spelades på Copacabana i Rio de Janeiro i Brasilien. Det har den gjort tio gånger. De första femton åren spelades turneringen varje år. Från 2009 hålls den vart annat år. 2017 gick turneringen på Bahamas (Brasilien slog Tahiti i finalen). 2008 var första gången som Brasilien inte var värd. Fram till idag 2011 hade Brasilien blivit världsmästare tretton gånger. Dagens final skulle bli fjortonde mästerskapet, men det satte Ryssland stopp för. Ryssarna vann dagens final med 12-8 och tog sitt första Beach-fotbolls-VM. Mästerskapet spelades 2011 på Marina di Ravenna i Ravenna i Italien.
 

Se sammandrag av finalen HÄR.

Lite extra historia idag.
Hur hemska saker som hänt den 11:e september även påverkat fotboll.


Den 11:september 2001 var Champions League ointressant

 
Jag drar mig till minnes ruskiga saker som inträffade idag och har lite med fotboll att göra. Den 11:e september 2001. Det var en tisdag och vi hade ett stort gemensamt föräldramöte på skolan på kvällen. En kollega mötte mig i dörren på skolan och sa: ”Har du hört vad som hänt?” Ja, det var den dagen som förändrade världen eller åtminstone USA. Al-Qaidas terrorattack med finessen att använda fredliga passagerarplan som dödliga jättebomber. Visserligen hade USA varit utsatta för detta tidigare med de japanska kamikaze-piloterna som härjade i krigstid under Andra Världskrigets slutskede.

Föräldramötet blev kort för en del skulle hem och titta på Champions League. Det är här fotbollen kommer in. Jag som såg mycket gott i fotboll på denna tid skulle givetvis också hem och se någon match. Normalt hade jag haft anteckningar och kunde berättat vilken match jag såg och vad resultatet blev, men jag tittade inte på fotboll. Det blev en helkväll med rapporter och kommentarer från New York och Washington och om det hade funnits ytterligare ett fjärde plan och spekulationer om vad det skulle kunnat ha kraschat in i om inte passagerarna offrat sina liv i att övermanna terroristerna. 
 

Inställd Champions Leagueomgång

 
Champions League spelade sin omgång den 11:e och skulle kört en omgång den onsdagen 12:e. Då hade UEFA fattat beslutet att skjuta upp onsdagsomgången. Det är hittills enda gången en halv Champions League omgång skjutits upp. (Innan Covid-19 våren 2020)
 

Den 11:e september 1973 satte spår i VM 1974

 
En annan händelse som satte spår inom fotbollen var dagens militärkupp 1974 i Chile då president Alliende dödades eller begick självmord. Hur som helst så tog militärjuntan med Pinochet i ledningen över. Chiles nationalarena i huvudstaden Santiago Estadio Nacional de Chile kom att användas som ett koncentrationsläger, men snyggades till då det skulle bli VM-kval. De fick en extra chans att kvala in från Sydamerikagruppen mot ett Europeiskt lag. Detta lag var Sovjetunionen.
 

En av de mest absurda VM-kvalmatcherna.

 
Den 23:e september 1973 spelades första matchen i Moskva. Den slutade 0-0. Returen skulle gå den 21;a november, och Sovjet gjorde allt för att få matchen flyttad från Estadio Nacional de Chile. FIFA vägrade lyssna på detta. Matchen skulle spelas där Chile ville. Allt slutade med att Sovjet bojkottade tillställningen och en unik och absurd händelse inträffade då Chiles lag, domare och en fåtalig publik såg det Chilenska laget göra avspark, dribbla sig ner till ett tomt mål och slå in bollen. Resultattavlan visade Chile 1 Sovjet 0 och så var matchen över och Chile kom till VM.

Se VM-kval Chile mot (Sovjet) 1973 HÄR.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 11 SEPTEMBER.

Eric ABIDAL blir 44 år.
 

Eric Sylvain ABIDAL är född 1979 i Saint-Genis-Laval, Frankrike
Försvarare
67 A-landskamper för Frankrike (2004-13).

Klubbar som spelare:
Lyon Duchère (1994-2000), 
Monaco (2000-02),
Lille (2002-04),
Lyon (2004-07),
Barcelona (2007-13),
Monaco igen (2013-14),
Olympiakos (2014).

Annan fakta:
Förutom att ha vunnit La Liga fyra gånger och Champions League två gånger så var det många som följde Eric då det meddelades 2011 att han hade levercancer. Han fick en ny lever, återhämtade sig och var tillbaka på fotbollsplanen den 6 april 2013.

Dejan STANKOVIC blir 45 år.
 

Dejan STANKOVIC är född 1978 i Belgrad, Jugoslavien
Mittfältare
39 A-landskamper för Jugoslavien, 22 A-landskamper för Serbien och Montenegro, och 42 A-landskamper för Serbien. Totalt 103 landskamper (1998-2013).

Klubbar som spelare:
Teleoptik (1985-92),
Röda Stjärnan Belgrad (1992-98),
Lazio (1998-2004),
Inter (2004-13).

Lag som tränare
Udinese (2014-15 assisterande),
Inter (2015-16 assisterande),
Röda Stjärnan (2019-22),
Sampdoria (2022–23),
Ferencváros (2023–).

Annan fakta:
Sex gånger blev han Serie A mästare. En med Lazio och och Svennis som tränare. Resten av framgångarna kom i Inter där han även blev Champions League och världsklubmästare 2010. Det var det året Zlatan hade flyttat till Barcelona för att han äntligen skulle vinna Champions League. 

Slaven BILIC blir 55 år.
 

Slaven BILIC född 1968 i Split, Jugoslavien
Försvarare
44 A-landskamper för Kroatien (1992-99).

Klubbar som spelare:
Hajduk Split (1977-93),
Primorac (1988 lån),
Šibenik (1988-89 lån),
Karlsruher SC (1993-96),
West Ham United (1996-97),
Everton (1997-99),
Hajduk Split igen (1999-2000). 

Lag som tränare
Hajduk Split (2001-02),
Kroatien U 21 (2004-06),
Kroatiens landslag (2006-12),
Lokomotiv Moskva (2012-13),
Beşiktaş (2013-15),
West Ham United (2015-17),
Al-Ittihad (2018–19),
West Bromwich Albion (2019–20),
Beijing Guoan (2021-22),
Watford (2022-23),
Al-Fateh (2023–).

Annan fakta:
Med Hajduk Split blev han både jugoslavisk och kroatisk cupmästare. I VM 1998 ingick han i det Kroatiska lag som tog brons. Han spelade som högerback. Slaven har även studerat till advokat.

Preben ELKJÆR blir 66 år.
 

Preben ELKJÆR Larsen är född 1957 i Köpenham, Danmark
Anfallare
20 U- och 69 A-landskamper för Danmark (1975-88).

Klubbar som spelare:
Frederiksberg BK (1963–73),
KB (1973–74),
Frederiksberg BK (1974–75),
Vanløse (1976),
1. FC Köln (1977–78),
Lokeren (1978–84),
Verona (1984–88),
Vejle (1988–90).
Lag som tränare: 
Silkeborg (1995–96).

Annan fakta:
Några titlar han har är Bundesligamästare med Köln. Där vann han även tyska cupen två gånger. Sedan lyckades han även bli italiensk Serie A-mästare med Verona. 1084 och 85 var en av världens hetaste anfallare och kom trea och tvåa i utmärkelsen Ballon d'Or. 1986 var han med i det danska succélandslag som var med för första gången i VM och tog sig till åttondelsfinal. Preben kom med i världslaget som röstades fram efter VM.

Franz BECKENBAUER blir 78 år.
 

Franz Anton BECKENBAUER är född 1945 i München, Västtyskland
Försvarare
3 U-, 2 B- och 103 A-landskamper för Västtyskland (1964-77).

Klubbar som spelare:
SC München von 1906 (1951-59),
FC Bayern München (1959-77),
New York Cosmos (1977-80),
Hamburger SV (1980-82),
New York Cosmos igen (1983).

Lag som tränare:
Västtysklands landslag (1984-90),
Marseille (1990-91),
Bayern München (1993-94),
Bayern München igen (1996).

Annan fakta:
Han rankas som Tysklands främste fotbollsspelare genom tiderna och anses av många också vara den främste försvarsspelaren någonsin. Smeknamnet är Kaiser Franz. Han är en av tre fotbollsspelare som blivit världsmästare både som spelare och manager. De andra är brasilianaren Mario Zagallo och fransmannen Didier Deschamps.
I semifinalen i VM i Mexiko 1970 mot Italien spelade han hela förlängningen med en bruten arm som tejpades mot kroppen. Det är lite tuffare än dagens sköra "stjärnor"

DAGENS MATCHTRÖJA 11 SEPTEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN UTMÄRKT VECKA 37!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv