29:e februari

NAMNSDAG

Skottdagen:
Till och med 1996 låg skottdagen den 24 februari.

VIP födda den 29:e februari

Några andra som också är födda den 29:e februari

1928 – Joss Ackland,
 Brittisk skådespelare. Han spelade bl a den sydafrikanske diplomaten Arjen Rudd i Dödligt vapen 2.

1936 – 2014 Ingemar Odlander,
 Svensk journalist. När Rapport började sända 1969 började han arbeta där som inrikeschef och var Rapports första nyhetsankare.

1974 – Ola Lindgren,
 Svensk handbollsspelare. Han har två VM-guld och är numera tränare för såvär Kristianstad som Svenska landslaget.

En känd person som avled den 29:e februari

2012 Davy Jones dog 66 år gammal av en hjärtattack då han red sin favorithäst. Han var en brittisk sångare och skådespelare. Han är mest känd som en av de fyra medlemmarna i popgruppen The Monkees. Han var också orsaken till att David Jones tog artistnamnet Bowie.

2016 Josefin Nilsson dog 46 år gammal enligt obduktionsrapporten självmord. Hon svensk sångerska och skådespelare. Nilsson var med och bildade sånggruppen Ainbusk. Hon hade huvudrollen i filmen Adam & Eva (1997).

Dagens historia i filmklipp 29:e februari

Några händelser som inträffat den 29:e februari

1720
 

ULRIKA ELEONORA ABDIKERAR SOM SVERIGES DROTTNING.


  Den regerande svenska drottningen Ulrika Eleonora, som har utropat sig till drottning strax efter sin bror Karl XII:s död 1718 och har erkänts av ständerna 1719, har gärna velat samregera med sin make Fredrik av Hessen-Kassel. Den svenska riksdagen har dock vägrat gå med på detta och därför abdikerar hon denna dag, för att istället låta maken bli kung av Sverige. Det dröjer dock till 24 mars, innan Fredrik godtas och väljs till svensk kung av ständerna.

1988
 

DESMOND TUTU ARRESTERAS.


  Den sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu arresteras tillsammans med över 100 präster vid en demonstration mot apartheid i Kapstaden.

2004
 

HAITIS PRESIDENT AVSÄTTS.


  Sedan rebellgruppen Haitis nationella revolutionära befrielsefront den 5 februari har inlett en statskupp i Haiti blir presidenten Jean-Bertrand Aristide denna dag avsatt och tvingas gå i exil. En interimsregering tillsätts i väntan på att en ny reguljär regering ska tillsättas. Aristide och hans hustru flygs först till USA, men lever idag i Sydafrika och han hävdar sig fortfarande vara Haitis laglige president.