• Boris idrottsblogg

Torsdagen den 14:e juli 2016.

Ser ut som om både de danska och isländska mästarna kan gå vidare.
Visst bör ett svenskt lag slå ett norskt?

Två estländska målvakter där Norge verkar ha fått tag i den bästa.

Hur kan man ha en fin gräsmatta i Trondheim men inte i Norrköping?
Vad gav matchen mellan Fleetwood och Liverpool???
Ängagängsmatch i Schladming!


FOTBOLLSHISTORIA: 
1969 Det beryktade fotbollskriget mellan El Salvador och Hunduras utbryter
1971 Polisen och fotbollsdomaren Howard Webb föds
FÖDDA: Arthur, Nilmar, Dwayne.
LIVERPOOLARE: Ingen.
DAGENS TRÖJA
FRANKRIKEs förstatröja i EM 2008.

Ser ut som om både de danska och isländska mästarna kan gå vidare.


Champions Leaguekvällen fortsatte igår. Dock utan några större överrakningar likt det Brendan Rodgers och hans Celtic fick erfara i Gibraltar. FC Köpenhamn är så gott som redan vidare till nästa kval då de besegrade Nordirländska Crusaders i Belfast med 3-0. Kanske kan det betraktas en aning överraskande att de isländska mästarna klarade oavgjort 1-1. De var också på Irland, men i Republiken Irland och mötte Dundalk. Det ser alltså bra ut för FH Hafnarfjordur inför returen nästa vecka.
 

Visst bör ett svenskt lag slå ett norskt?


Själv så följde jag Sveriges stolthet IFK Norrköping. De är ju regerande mästare och om det går bra för dem så gynnar detta svensk fotboll. Att möta ett norskt lag borde vara överkomligt. Det var ju på 1990-talet och första åren på 2000-talet som Rosenborg prenumererade på den norska ligasegern och var given i Champions League. Sedan har det gått lite tyngre, men 2015 tog de sitt 23:e norska mästerskap.


Två estländska målvakter där Norge verkar ha fått tag i den bästa.


Sverige slår Norge i landskamssammanhang och borde även vara bättre i klubblagsspelet. Men nu ser det ut som om det bara blir två matcher i Champions League för den svenska representanten IFK Norrköping. Efter en hyfsad första halvlek rasade allt på en kvart i andra. Tre raska mål och även om Ängelholmaren Sebastian Andersson lyckades reducera så ser 3-1 svårt att vända. Lite får man skylla på den estländske målvakten som gjorde en tavla vid 1-0. Det målet gav lite råg åt norrmännens anfall. Ja, även Rosenborg hade en estländsk målvakt. Lite lustigt.
 

Hur kan man ha en fin gräsmatta i Trondheim men inte i Norrköping?


Vad i övrigt är lustigt eller olustigt är att i Norge kan man hålla en välvårdad gräsmatta igång på en breddgrad som Östersund. Visst, Golfströmmen passerar även Trondheim, men det förklarar inte allt. Speciellt inte att Norrköping inte klarar av att odla en riktig gräsmatta utan kör med konstgräs. Bara det bör ju diskvalificera Svenska lag norr om Skåne.

Vad gav matchen mellan Fleetwood och Liverpool???


Sedan var det ett otal träningsmatcher. Onsdag är ju den stora mitt-i-veckan-fotbollsdagen. Viasat hade till och med engagerat sig så mycket att de visade matchen mellan Fleetwood Town (laget i League One med den lägsta budgeten) mot Liverpool som spelar i Premier League och har en väldigt stor budget. Det kändes som om de så kallat ”stora” lagen är rädda att möta någon jämbördig. Då kan de ju förlora. 5-0 vann Liverpool med, med ett lag med många spelare som inte kommer att vara med i truppen då ligan går igång.
 

Ängagängsmatch i Schladming!


Då valde Paris SG en lite mer namnkunnig motståndare då de mötte West Bromwich. 2-1 vann PSG med och de skötte om målskyttet själv. Alla mål kom på mer eller mindre tavlor. Men det var inte någon större publikanströmning till matchen. Den spelades nämligen i Schladming i Österrike på en plan som såg ut att ligga på det enda plana stället i denna alpstad. Några läktare verkade inte finnas, åtminstone inte på de tre sidor där kameran inte stod.

FOTBOLLSHISTORIA från 14:e juli 1969 Fotbollskrig. 1971 Webb föds

 

1969 Forbollskriget utbryter

 
"De säger att fotboll handlar om liv och död - men det är viktigare än så." Så sa Liverpools manager Bill Shankley en gång och idag 1969 fick han rätt. Då startade ”Fotbollskriget” mellan El Salvador och Honduras. I korthet handlade de om kval till VM 1970. El Salvador och Honduras hade vunnit varsin kvalgrupp. De skulle sedan mötas för att se vem som skulle få kvala mot segraren av matchen Haiti – USA. Det blev Haiti.
 

Mellan El Salvador och Honduras var det så jämt att det krävdes en tredje och avgörande match som spelades i Mexiko den 26:e juni. Det slutade 1-1 och i förlängningens 25:e minut tog Honduras ledningen, men det var ett tillägg på över åtta minuter och under denna tid lyckades El Salvador både kvittera och göra ett segermål. Detta resulterade i att El Salvadorer bosatta i Honduras förföljdes och tvingades fly. Idag gick El Salvadoriska militärstyrkor över gränsen till Honduras. Det var där som det fyra dagar långa kriget utkämpades. Ett krig som även ibland kallas 100-timmarskriget.
 

1971 Webbs födelsedag

 
Idag 1971 föddes Howard Webb i Rotherham i Yorkshire. Han utbildade sig till polis och bosatte sig i Sheffield. Hans pappa var fotbollsdomare under 35 år och detta intresserade även Howard. 1989 startade han sin domarkarriär i mindre ligor. Så småningom avancerade han till Premier League, UEFA och FIFA-domare. Han är den ende domare som samma år 2010 dömde både Champions League-finalen och VM-finalen. 2014 meddelade han att han dömt sin sista match.

FÖDDA IDAG

Arthur ALBISTON
59 år
Försvarare
5 U- och 14 A-landskamper för Skottland.
Klubbar som spelare: 1972 - 1994
Manchester United,
West Bromwich Albion,
Dundee FC,
Chesterfield,
Molde,
Ayr United,
Sittingbourne,
Witton Albion
och Droylsden. 
Klubb som manager: 1996 - 1997
Droylsden.

NILMAR, Nilmar Honorato da Silva,
31 år
Anfallare
24 landskamper för Brasilien.
Klubbar som spelare:
Internacional,
Lyon,
Corinthians,
Internacional igen,
Villarreal,
Al Rayyan,
Lekhwiya (lån),
El Jaish,
ännu en gång Internacional
och Al-Nasr.

Dwayne MILLER
29 år
Målvakt
12 U- och 34 A-landskamper för Jamaika.
Klubbar som spelare: 2000 till idag
York United,
Tivoli Gardens, Harbour View
och Syrianska FC.


LIVERPOOLARE

Ingen

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv