• Boris dagliga blogg

Lördagen den 23:e mars 2019

De Afrikanska mästerskapen stör inte de Europeiska ligorna längre.
Inte ovanligt att utesluta landslag i Afrika.
Sista kvalomgångarna i Africa Cup of Nations.
EM-kval Grupp A
EM-kval Grupp B
EM-kval Grupp H.


FOTBOLLSHISTORIA:
1895: Manchester Citys största segermarginal.
1997: Slaget vid A10, Huliganism i Nederländerna.

FÖDDA:
Jerzy, Fernando.

DAGENS TRÖJA

DAGENS TRÖJA är Islands från deras stora succé i EM 2016. För det första så är det sällan jag får chans att använda denna tröja då det krävs att Island ska vinna. Igår vann de med 2-0 nere i Andorra så då passat jag på att klä mig så här.

De Afrikanska mästerskapen stör inte de Europeiska ligorna längre.


Vartannat år brukar de bästa afrikanska fotbollsspelarna försvinna från de europeiska klubblagen för att spela de Afrikanska mästerskapen eller Africa Cup of Nations som det heter. Det brukar ske i januari eller/och februari. Då det är ett mästerskap i år så borde detta redan vara klart, men från och med i år har man beslutat att dessa mästerskap ska hållas i juni och juli istället. Därför pågår kvalet fortfarande. Sjätte och sista kvalomgången spelas samtidigt som EM-kvalet startade. Egypren står som värd i sommar och förutom att man ändrat speltid för mästerskapen så har man utökat från 16 lag till 24. Det blir ett gruppspel på fyra lag i sex grupper. Kvalet går i fyra lag i tolv grupper. Då förstår alla att av de 48 nationer i Afrika som ställer upp kommer hälften (ettan och tvåan i varje grupp i kvalet) att ta sig till slutspelet.
 

Inte ovanligt att utesluta landslag i Afrika.


Många grupper är redan klara och det innebär att fjorton lag redan nu kan förbereda slutspelet i Egypten. Just Egypten var det första laget som blev klart. Det blev de då de vann omröstningen om värdland i januari i år. De var alltså med i kvalet och var redan inkvalade. Enda andra nation som anmält intresse var Sydafrika. 16-1 utfall rösterna till Egyptens fördel. Egypten får med sig Kenya från grupp F. I denna grupp fanns även Sierra Leone med och spelade två kvalmatcher innan de uteslöts ur FIFA för att regeringen i landet sparkat landets fotbollschef Isha Johansen. På så sätt uteslöts Sierra Leone även från att delta i kvalet. 2017 drog sig Tchad ur kvalet och är diskvalificerade att delta i år. 2015 skulle Marock stått som värd, men drog sit ur och diskades både 2017 och 2019. En protest gjorde att de är med inte bara i kvalet i år utan de är även klara att delta i mästerskapet.
 

Sista kvalomgångarna i Africa Cup of Nations.


Trots att några länder fallit ifrån var det 51 nationer som var med i kvalet och 48 som spelat gruppspel. Det innebar att allt startade med tre direktkvalmatcher för att komma in i kvalspelet. Dessa sex lägst rankade Afrikanska nationer var São Tomé and Príncipe, Mauritius och Djibouti. Dessa blev alla utslagna tidigt och til kvalet gick Madagaskar, Comorerna och Sydsudan. Det har gått riktigt bra för madagaskar som redan är klara för mästerskapet tillsammans med Senegal från Grupp A. De andra lagen som är klara är Marocko, Mali, Kamerun, Algeriet, Nigeria, Guinea, Elfenbenskusten, Tunisien, Mauretanien och Uganda.  
 

EM-kval Grupp A


Men för gemene man så var så klart EM-kvalet mer intressant än Afrika-kvalet. Även om man bara spelar i första omgången. Grupp A, B och H inledde igår. Både A och B innehållder fem lag och här stod Kosovo och Serbien över. Grupp A hade som sagt två matcher. Redan innan de andra matcherna igår startat så hade Bulgarien och Montenegro spelat 1-1. Sedan var det TV-matchen mellan England och Tjeckien. Den kunde tyckas vara en av de största och mest spännande matcherna igår. Men då ska man komma ihåg att Tjeckien inte varit det allra vassaste landslaget de senaste åren. De var inte med i VM då de bara blev trea i sin VM-kvalgrupp efter Tyskland och Nordirland. I Nations League spelade de i League B där de kommer att vara kvar eftersom Ukraina vann den gruppen men Tjeckien var före Slovakien. Alltså var det inte alls så jämn match som man hoppats igår. England var totalt överlägsna och vann med 5-0. England lär inte ha svårt att ta sig till EM, men sedan är det öppet mellan i stort sett alla lag i gruppen.
 

EM-kval Grupp B


Grupp B hade denkanske största matchen igår, åtminstone på pappret. Här spelade de regerande Europamästarna Portugal hemma mot ett lag som tog sig upp i League A i Nations League. Ukraina vann där sin grupp. Men toppmatch var det bara på pappret. Som i så många matcher mellan två lag som man anser vara topplag så blev det ett besviket 0-0. Match två gick mellan två tilltänkta bottenlag i gruppen. Luxemburg tog emot Litauen och den matchen bjöd på mer än ”toppmatchen”. Luxemburg kom i underlöge med 0-1 men vände till seger 2-1 där portugisen Gerson Rodrigues gjorde det avgörande målet. Han har visserligen spelat fotboll sedan barnsben i klubbar i Luxemburg och är nu i Japan i Jubilo Iwata. Luxemburg leder gruppen, men de två platserna i EM kommer att stå mellan Portugal, Ukraina och Serbien.
 

EM-kval Grupp H.


Slutligen så spelades det tre matcher grupp H. Här är givetvis världsmästarna Frankrike storfavorit. De hade inga problem att i Chişinău i Moldavien vinna över hemmalaget med 4-1. Vem som blir tvåa och får följa med till VM borde bli Turkiet. De vann borta över Albanien med 2-0. Visserligen var Albanien med i förra EM, men den ”stohetsperioden” tror jag är slut. Frågan är om även Islands storhetsperiod är över. Igår hade de inga större problem att vinna, men så var de också i Andorra la Vella och besegrade Andorra med 2-0. Det är ett resultat som inte säger speciellt mycket. Fast jag hade inte haftnågot emot om Island hänger med till EM. Det är ett av tre landslag i Europa som leds av en svensk. Frågan är bara om Erik Hamrén kan ta ett lag till ett stort mästerskap nu då  han ensam styr och inte haren Zlatan Ibrahimovic som är med och bestämmer?

FOTBOLLSHISTORIA från den 23:e mars.

1895 slutresultat 11-3

St. Marks (West Gorton) grundades 1880. Då laget 1887 flyttade till Hyde Road i Ardwick bytte de namn till Ardwick A.F.C. 1892 blev laget medlemmar i Football League och ett av de lag som spelade första året i Second Divisions historia. Säsongen 1893-94 stod klubben för en omorganisation och då tog man namnet Manchester City. Matchen mot Lincoln City som spelades idag 1895 vann City med 11-3. Det är Manchester Citys största seger i historien. Det är även Lincolns största förlust genom alla tider.

1997 Slaget vid Beverwijk

 
Nederländerna är tyvärr kända för sin fotbollshuliganism. Det fick bl a Carlo Picornie erfara. Detta blev hans sista dag i livet. De så kallade firmorna till klubbarna Feyenoord och Ajax hade planerat ett slagsmål i februari. Då detta uteblev flyttades bataljen till idag 1997 vid motorväg A10 i närheten av Beverwijk. Med knivar, basebollträn, metallrör och elektriska vapen drabbade ”firmorna” samman, (trots att de båda fotbollslagen inte ens möttes idag). Den före detta ledaren av Ajax firma Carlo Picornie knivhöggs och misshandlades till döds. Detta fick den Nederländska regeringen att börja ta itu med problemet huliganism inom nationens klubbfotboll.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 23:e mars.

Jerzy DUDEK blir 46 år

Jerzy Henryk DUDEK är född 1973 i Rybnik, Polen
Målvakt
60 landskamper för Polen.

Klubbar som spelare:
Górnik Knurów (1985-91),
Concordia Knurów (1991-95),
Sokol Tychy (1995-96),
Feyenoord (1996-2001),
Liverpool (2001-07),
Real Madrid (2007-11).

Han spelade en avgörande roll i Liverpools vinst i Champions League 2005 och gjorde bland annat en dubbelräddning på Andrij Sjevtjenko chans i slutet på förlängningen som sedan gick till straffar där Liverpool var starkast. I straffläggningen räddade Dudek Andrea Pirlos straff och även matchavgörande Andrij Sjevtjenko straff. Hans spaghetti-taktik med benen i straffläggningen har blivit en kändis världen över.
Trots att han ansågs vara hjälten i Liverpools Champions Leaguevinst så tappade han sin förstamålvaktsplats i laget till nästa säsong.

Fernando HIERRO blir 51 år

Fernando Ruiz HIERRO är född 1968 i Vélez-Málaga, Spanien
Försvarare/Mittfältare
5 U- och 89 A-landskamper för Spanien.

Klubbar som spelare:
Vélez-Málaga (1980-84),
Málaga (1984),
Vélez-Málaga igen (1985-87),
Real Valladolid (1987-89),
Real Madrid (1989-2003),
Al-Rayyan (2003-04),
Bolton Wanderers (2004-05).

Lag som tränare:
Real Madrid (2014-15 assisterande)
Oviedo (2016-17),
Spaniens landslag (2018).

Hierro var förbundskapten för spanska landslaget från 13 juni 2018 till den 8 juli 2018 då han ledde laget över VM 2018 i Ryssland, efter att Julen Lopetegui fått sparken bara ett par dagar före VM-invigningen.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv