• Boris dagliga blogg

Måndagen den 4:e december 2023

NAMNSDAG:
Barbara
Barbro.

NATIONALDAG: 
Ingen.

TEMADAG:
Armbandsklockans dag.
Städarnas dag.

RUBRIKER.
Krasslig, Mycket fotboll, Handboll och Freddie.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 4/12:
1965: Tottenham råkar ut för sin första utvisning i historien.
2009: Jabulani presenteras, men det visade sig inte bli fler mål med den bollen.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 4/12:
Paul McGRATH, 
Jean Marie PFAFF.

JULKALENDER 2023. Lucka 4.

Lucka 4.
 
Klicka på luckan för att komma till dagens tre klubbmärken!

Rätt svar från Lucka 3!

FAKTA OCH ÅSIKTER OM SÖNDAGEN 3 DECEMBER 2023.

Krasslig, Mycket fotboll, Handboll och Freddie.
 

Söndag var igår en av de söndagar som vi hade bandträning, äldsta dottern och jag. Morgonen sa att det inte var lämpligt för någon av oss att åka in till Malmö och Studiefrämjandet. Våra övriga bandmedlemmar blev lite sura, men med tanke på både dem och oss själva så var det nog bättre att inte smitta någon och att själv bli bra så snabbt som möjligt. Sanning att säga så kände vi oss båda mycket bättre till kvällen. Men som sagt så blev det en lugn första söndagen i advent.

Lite glögg (alkoholfri, naturligtvis), lite middag och mycket fotboll. Halvliggande i TV-soffan blev det både Liverpool – Fulham och Manchester City – Tottenham. Det var två matcher man verkligen kan kalla mycket fotboll. Jag som klagar på att man tillåter att fotbollsmatcher får sluta 0-0 och har lagt fram förslag att segrar i fotboll ska ge tre poäng, oavgjorda matcher som slutar 1-1, 2-2 osv ska ge ett poäng men matcher som slutar 0-0 ska ge noll poäng, fick vad jag ville ha. Tretton mål på två matcher. Det var spännande matcher då Fulham trodde de gjorde segermålet till 3-2 då tio minuter återstod fick besvikna åka tillbaka till London då Liverpool två minuter före 90 hade kvitterat och satt segermålet till 4-3. Match två var egentligen en säker seger till Manchester City, men i nittionde minuten lyckades Kulusevski nicka in 3-3. Haaland hade en usel dag och visade en dålig sida då han i besvikelsen över att ha missat två öppna målchanser med att tjurigt söka bråk med motståndarna då slutsignalen gått och han skulle lämna arenan. Efter 14 omgångar är toppen i Premier League Arsenal, Liverpool och Manchester City, men det kan ändras under veckan då den 15:e omgången spelas tisdag, onsdag och torsdag.

Med både TV och dator kunde jag följa Sveriges damer i handbolls-VM. Även om jag ansett att gruppspelet är för ojämnt så kan Sveriges grupp bli jämn. Kina är och förblir sist, men Senegal lyckades spela oavgjort mot Kroatien och därför blev Sverige mot Senegal betydligt jämnare än vad många kanske trott. Åtminstone vad jag trott. Lagen följdes åt upp till 6-6 även om det var Sverige som hela tiden tog ledningen. I paus hade de två måls ledning, 14-12. Två måls ledning hade Sverige fram till 19-17, men sedan kunde svenskorna dra ifrån. Av de sista åtta målen i matchen gjorde Sverige sju och kunde vinna ganska komfortabelt med 26-18.

Då vi sett julkalendrar på TV gick resten av familjen och lade sig. Jag tänkte avsluta veckoslutet med någon deckare, men råkade fastna på TV 7. Där gick en dokumentärfilm från 2021. ”Freddie Mercury: The Final Act” heter den. Den handlade givetvis om superstjärnan Freddie Mercury och hans sista år och hur hans band Queen efter hans död anordnade en stjärnspäckad minneskonsert på Wembley Stadium, för att både hylla hans liv och sätta ljus på fördomarna kring hiv och aids. Intressant och sorgligt att se från konserten 1992 hur många av artisterna som hyllade Freddie som inte längre är i livet.

IDAG! MÅNDAG 4 DECEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Barbara
Barbro

 

Namnsdagar för den 4:e december i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Barbara (till minne av en martyr från Mindre Asien på 300-talet) och Barbro
1901–1985 – Barbro
1986–1992 – Barbro, Barbara och Boris (nu 10 juni)
1993–2000 – Barbara och Barbro
Från 2001 – Barbara och Barbro

TEMADAG:

Armbandsklockans dag

 

Det första armbandsuret specialtillverkades åt Napoleons syster av Bréguet år 1810.Under det efterföljande seklet var armbandsuren avsedda för kvinnor. Men armbandsur blev populära bland officerare i första världskrigets skyttegravar. Anfallen baserades på klockslag men fickuren var opraktiska att använda, därför bar en del av officerarna fickur i armhölster. Armbandsur började inom kort att massproduceras och efter kriget blev armbandsuret en trend bland välklädda män. 1933 tillverkades det första armbandsuret för barn; det bar Musse Pigg-motiv. 1957 kom det första batteridrivna armbandsuret och 1972 var det premiär för digitala armbandsur.


Städarnas dag.
 

Städarnas dag infaller den första måndagen i december och syftar till att uppmärksamma våra lokalvårdare och städhjältar för det fantastiska arbete de gör i samhället. Få yrkesgrupper får så lite uppskattning för ett jobb som påverkar så många varje dag. Målet är att höja statusen för städbranschen och respekten för de som städar våra arbetsplatser, skolor och hem.
Städarnas dag har uppmärksammats i Sverige sedan 2016. Dagen har sitt ursprung i Los Angeles där en fredlig demonstration som genomfördes av städare och sympatisörer den 15 juni 1990 möttes av polisvåld. Därefter infördes The International Justice Day for Cleaners och vår svenska motsvarighet är alltså Städarnas dag.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 4 DECEMBER.

1965 Rött kort för Tottenham.
 

Londonlaget Tottenham har tillägget Hotspur, men i ärlighetens namn kan man inte kalla dem hetsporrar direkt. Idag 1965 spelade laget en bortamatch mot Burnley och den matchen slutade 1-1, vilket inte var så märkligt. Tottenhams anfallare Frank Saul blev utvisad i matchen och det tycker kanske inte många heller är så speciellt. Men det var det. Detta var första gången på 37 år i ligan som de fick en spelare utvisad, vilket kan tyckas vara märkligt, men sant. Sedan är det inte riktigt sant att Frank Saul fick rött kort. Gula och röda kort kom inte föärrän 1970 inom fotbollen.

2009 debut för Jabulani-bollen.
 

Jabulani hette den alldeles nya fotboll som skulle användas i fotbolls-VM i Sydafrika 2010. Det var en boll sammansatt av åtta specialtillklippta bitar som ”fabrikssvetsats” inifrån och med en yta som skulle göra bollen bana lite snabbare och mer svårförutsägbar. Vissa spelare klagade och alla målvakter protesterade, men de stora målskyttarna påstod att det var en fantastisk boll. Hur det gick sommaren 2010 var att det gjordes 145 mål i VM med Jabulani. Detta var det minsta antal mål i någon VM-turnering sedan det blev 64 matcher 1998. Så det vet i sjutton vem som gynnades av Jabulani?

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 4 DECEMBER.

Paul McGRATH blir 64 år.
 

Paul McGRATH är född 1959 i Ealing, London, England
Försvarare
83 A-landskamper för Irland (1985-97).

Klubbar som spelare:
Pearse Rovers, Dalkey United (junior),
St Patrick's Athletic (1981-82),
Manchester United (1982-89),
Aston Villa (1989-96),
Derby County (1996-97)
Sheffield United (1997-98).

Han vann en FA-cup och två engelska ligacuper samt utnämndes till årets fotbollsspelare i England en gång.

Jean Marie PFAFF blir 70 år.
 

Jean Marie PFAFF är född 1953 i Lebbeke, Belgien
Målvakt
64 A-landskamper för Belgien (1976-87).

Klubbar som spelare:
Beveren (1972-82),
Bayern München (1982-88),
Lierse (1988-89)
Trabzonspor (1989-90)

Lag som tränare:
K.V. Oostende (1998–99).

1982 började han spela i Bayern München, där vann han 3 titlar. Han var även med i VM-slutspelet och spelade för belgiska fotbollslandslaget 1982 och 1986.

DAGENS MATCHTRÖJA 4 DECEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA FÖRSTA ADVENTSVECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln