• Boris dagliga blogg

Lördagen den 2:a juni 2018.

Fotbollsskvaller är oftast osant. Men lite tränarfakta finns.
Ska Lampard och Terry förenas igen?
Australien är heta.
Sydkorea imponerar inte.

Frankrike är definitivt en kandidat till VM-guld.
​​​​​​​
Nigerias hemmatröja tog slut på nolltid. Tre miljoner tröjor var förbeställda.

FOTBOLLSHISTORIA:
1971: Ajax blir mästare på Wembley.
1985: UEFA stänger ute alla engelska klubbar på obestämd tid.

FÖDDA IDAG:
Freddy, Sergio, Abby, Mark.

DAGENS TRÖJA
AUSTRALIENs förstatröja i VM i Ryssland 2018

Denna tröja köpte jag för att jag tyckte om den och så hade jag ingen förstatröja av Australiens landslag. Det kan ju vara tveksamt om den kommer att användas under VM. Så jag passar på att inviga den idag då Australien vann sin träningsmatch över Tjeckien med övertygande 4-0.

Fotbollsskvaller är oftast osant. Men lite tränarfakta finns.


Det var mycket fotboll i världens lite sämre inhemska ligor. Det är dock inga resultat som det finns något att skriva om. Jag tittade på vad jag skrev för ett år sedan idag och då hade jag hämtat mycket skvaller från ”fotbollstransfers.com”. Det visade sig med facit i hamn att inget av dessa skvaller eller uppgifter om spelarflytt stämde. Alltså finns det ingen som helst anledning att ta upp annat än ren fakta vad det gäller spelare och tränare. Zidane har ju tackat för sig i Real Madrid och vad han ska göra går det många rykten om, men jag väntar med det till ”sanningen”. Däremot har andra lag fått några nya tränare. Watford sparkade Marco Silva, (obegripligt) men det tackat Everton för som tackade Sam Allardyce för hjälpen till en åttonde plats i Premier League och anställde Marco Silva för att han ska kunna ta Everton ut i Europa till nästa år.
 

Ska Lampard och Terry förenas igen?


Derby County testar något nytt på tränarfronten. Det nya är en färsk tränare men en person som varit med länge i den engelska toppen. Frank Lampard ska nu likt sin far, med samma namn, försöka sig på en tränarkarriär. Här kom det då igång ett rykte som någon tycker var fiffigt. Nämligen att John Terry, som lämnat Aston Villa då de inte lyckades gå upp i Premier League, ska ansluta till sin gamle lagkompis och spela nästa säsong i Derby. Fast ingen av de två har en aning om detta då de frågats om ryktet.
 

Australien är heta.


Det spelades ett antal träningslandskamper och för mig var ett resultat överraskande. Tjeckien som länge rankats som ett av Europas bättre landslag har visserligen rasat till 45:e plats på FIFAs rankinglista. Det är fem placeringar sämre än Australien, men jag håller trots det Tjeckien som det vassaste laget. Det vill säga före gårdagens match. För i Sankt Pölten i Österrike var det statistiskt en jämn match i allt utom målen. Australien vann med 4-0. Så det är rätt att Australien är i VM och inte Tjeckien.
 

Sydkorea imponerar inte.


För Sverige kan det vara skönt att se resultatet mellan Sydkorea och Bosnien. Bosnien gjorde sit första VM i Brasilein för fyra år sedan, men i år missade de i kvalet. Trots att Sydkorea hade hemmaplan så var det Europeiska icke-VM-laget bäst. De var statistiskt bäst och vann rättvist med 3-1. Visst bör Sverige vinna sin premiär över Sydkorea. Sedan hade vi en match där ett VM-lag och ett icke-VM-lag spelade oavgjort. Tunisien (VM) hade 2-1 mot Turkiet (icke-VM), men trots att turkarna var en man kort så lyckades de kvittera i slutminuterna.
 

Frankrike är definitivt en kandidat till VM-guld.


TV koncentrerade sig på Frankrike mot Italien. Åter ett VM-lag och ett icke. Italien förlorade planenligt och segersiffrorna i Nice blev 3-1 till fransmännen. Nu är det inte så att Italien visade att de inte ska vara i VM, för visst är de bättre än många lag som ÄR i VM. Det är bara det att Frankrike har ett riktigt bra lag. Efter deras träningsmatcher så anser jag att Frankrike är en av kandidaterna att vinna VM. Det är ju inte många länder som lyckats med detta, men Frankrike har ett världsmästerskap i hemma-VM 1998. Däremot har varken Egypten eller Colombia något världsmästerska och det lär knappast bli något i Ryssland heller. De två lagen möttes igår på Atalanta och Albinoleffes hemmaarena i Bergamo. Egypten har ju sin stora stjärna Mohamed Salah skadad och det är tveksamt när han kan vara tillbaka. Han var i alla fall inte med igår och det var väl därför som det blev en mållös tillställning.
 

Nigerias hemmatröja tog slut på nolltid. Tre miljoner tröjor var förbeställda.


VMs fräckaste tröja släpptes och jag såg att Unisport i Danmark hade den. Under gårdagens eftermiddag satte jag mig vid datorn för att beställa den. Då var den slut. Under kvällen kollade jag upp lite andra sidor som säljer fotbollströjor. Nigerias förstatröja var slut överallt. Till och med på Nikes egna försäljningssidor var tröjan slutsåld. Tröjan hade förbeställts i tre miljoner exemplar i olika försäljningssiter. Utanför Nikes ”flaggskepp” på Oxford Street i London var det kö av flerahundra personer som försökte få tag på tröjan. Som Ni förstår så ör det den vänstra på bilden. Andratröja finns att köpa hos de flesta försäljare. Tyvärr så är jag utan, men det blir givetvis en tröja jag kommer att jaga.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 2:a juni.

1971 Ajax vinner

 
Idag 1971 spelades Mästarcupfinalen på Wembley i London inför 83 179 nåskådare. Matchen spelades mellan Ajax och Panathinaikos. Detta är Greklands första och enda finallag hittills. Och hade inte UEFA ändrat reglerna hade laget kanske inte varit i final idag heller. UEFA hade nämligen utökat regeln om bortamål till att gälla alla omgångar och inte bara de två första, som reglerna var tidigare. Detta innebar att Panathinaikos hade nått finalen med oavgjort i både kvartsfinal, Everton 1-1 och semifinal, Röda Stjärnan Belgrad 4-4. Oavgjort höll inte i finalen och Ajax kunde bli mästare efter seger med 2-0 efter mål av Dick van Dijk och Arie Haan.

1985 Inga engelska klubbar

 
Idag 1985 tog UEFA beslutet att förbjuda alla engelska klubblag i de europeiska cuperna. Det hade inte så stor verkan då det Engelska Fotbollsförbundet redan den 29:e maj beslöt att inga engelska klubblag skulle få spela i Europa. Allt berodde förstås på Heyselkatastrofen då 39 personer fick sätta livet till i bråket inför Mästarcupfinalen mellan Liverpool och Juventus. Uteslutningen kom att gälla i fem år utom för Liverpool som var avstängda i sex år. Många anser att FA:s avstängning och deras jobb att få engelska supporters på rätt köl, gjorde att UEFAs avstängning bara kom att gälla i fem år.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 2:a juni.

29 år Freddy ADU född 1989 i Tema, Ghana.
Mittfältare/Anfallare
59 U- och 17 A-landskamper för USA.
Klubbar som spelare:
IMG Academy (2002-03),
DC United (2004-06),
Real Salt Lake (2007),
Benfica (2007-11),
Monaco (2008-09 lån),
Belenenses (2009 lån),
Aris (2010 lån),
Çaykur Rizespor (2011 lån),
Philadelphia Union (2011-13),
Bahia (2013),
FK Jagodina (2014),
KuPS (2015),
KUFU-98 (2015 lån),
Tamba Bay Rowdies (2015-16),
Las Vegas Lights (2018-). 
Han var den yngste amerikan att spela proffsfotboll då han debuterade som 14-åring för DC United. Men sedan blev han aldrig den stjärna som alla hade föruspått. 

30 år SERGIO AGÜERO Sergio Leonel "Kun" Agüero del Castillo född 1988 i Buenos Aires, Argentina.
Anfallare
17 U-och 85 A-landskamper för Argentina.
Klubbar som spelare:
Independiente (1997-2006),
Atlético Madrid (2006-11),
Manchester City (2011-).

39 år Abby WAMBACH född 1980 i Rochester, New York, USA.
Anfallare
256 landskamper för USA.
Klubbar som spelare:
Our Lady of Mercy High School (1994-98),
University of Florida (1998-2001),
Washington Freedom (2002-03),
2004-08 var ligan I USA nedlagd,
Washington Freedom (2009-10),
magicJack (2011 där var hon spelande tränare),
Western New York Flash (2013-14). 
Olympisk mästare 2004 och 2012.

61 år Mark LAWRENSON född 1957 i Penwortham, England
Försvarare
39 landskamper för Irland.
Klubbar som spelare:
Preston North End (1971-77),
Brighton & Hove Albion (1977-81),
Liverpool (1981-88),
Barnet (1988-89),
Tampa Bay Rowdies (1989),
Corby Town (1991-92),
Chesham United (1992-93).
Lag som tränare:
Oxford United (1988),
Peterborough United (1989-90).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln