19:e juni

NAMNSDAG

Germund:
Mansnamnet Germund är ett fornnordiskt namn och sammansatt av ord för spjut och beskyddare.
 

Görel:
Görel är ett äldre nordiskt kvinnonamn. Namnet har bildats av de fornisländska orden för spjut (geirr) och strid (hildr).

VIP födda den 19:e juni

Några andra som också är födda den 19:e juni

1947 – Salman Rushdie,
Indisk-brittisk författare. Han är mest känd för de kraftiga reaktioner i den muslimska världen som hans fjärde roman Satansverserna (The Satanic Verses, 1988) gav upphov till.

1954 – Kathleen Turner, 
Amerikansk skådespelare. Hon och Michael Douglas var med i äventyrskomedin Den vilda jakten på stenen 1984 och Den vilda jakten på juvelen 1985.

1964 – Boris Johnson
B
rittisk politiker (konservativ) och journalist. (Född i New York) Han var Londons borg-mästare mellan 2008 och 2016, och Storbritanniens utrikesminister mellan 2016 och 2018 och premiärminister 2019 - 2022.

1967 – Bjørn Dæhlie
Norsk längdskidåkare. Världens mest framgångsrika längdåkare under 1990-talet med åtta OS-guld och fyra OS-silver samt totalt 17 VM-medaljer varav nio guld.

1972 – Robin Tunney,
Amerikansk skådespelerska. Hon spelar bland annat Veronica Donovan i Prison Break och teamledaren Teresa Lisbon i The Mentalist.

1975 – Poppy Montgomery,
Australisk skådespelare. Hon är känd för rollen som Samantha Spade i TV-serien Brottskod: Försvunnen. Hade huvudrollen i serien "Unforgettable".

Några i musikens värld som är födda den 19:e juni

1950 – Ann Wilson,
Amerikansk musiker, sångerska. Hon sjöng, spelade gitarr och flöjt i rockbandet Heart.   ¤ All I Wanna Do Is Make Love To You

1962 – Paula Abdul
Amerikansk popsångare, dansare och koreograf. Hon slog igenom med singeln "Straight Up" 1988 och har varit jurymedlemmen i American Idol.    ¤  Straight Up

Några kända personer som avled den 19:e juni

1993  William Golding dog 81 år gammal av hjärtproblem. Han var en brittisk romanförfattare och poet. Hans mest kända verk är romanen Flugornas herre. 1983 fick han Nobelpriset i litteratur.

2005  Totta Näslund dog 60 år gammal  efter en lång tids cancer. Han var en svensk musiker och skådespelare. Han uppmärksammades som musiker under progg-vågen, då han var med först i Nynningen och sedan i Nationalteatern.

2013  James Gandolfini dog 51 år gammal av en hjärtattack. Han var en amerikansk skådespelare av italiensk börd. Han var mest känd för sin roll som maffiabossen Tony Soprano i TV-serien Sopranos (1999–2007). Han blev även uppmärksammad för sin roll som den brutala kvinnomisshandlaren Virgil i True Romance (1993).

Today in history 19:e juni

Några händelser som inträffat den 19:e juni

1823
 

KRONPRINS OSCAR I GIFTER SIG MED JOSEFINA.


  Den svensk-norske kronprinsen Oscar I gifter sig med prinsessan Josefina av Leuchtenberg genom en vigselceremoni i Storkyrkan i Stockholm. Detta sker en månad efter att en katolsk vigselceremoni har hållits för brudparet i München (dock utan att Oscar har närvarat; han har där representerats av Josefinas morbror Karl av Bayern). Josefina är nämligen katolik och djupt troende, men hon tillåts behålla sin tro i det protestantiska Sverige, liksom Drottning Desideria har tillåtits göra tio år tidigare. Under en femårsperiod (1826–1831) får paret sedan fyra söner och en dotter, däribland de framtida kungarna Karl XV och Oscar II.

1850
 

KRONPRINS KARL XV GIFTER SIG MED LOVISA.


  Den svenske kronprinsen Karl XV gifter sig med prinsessan Lovisa av Nederländerna vid en ceremoni i Storkyrkan i Stockholm. Då makarna är mycket olika varandra och deras son Carl Oscar, som vid födseln blir svensk arvprins, avlider i mässlingen vid endast två års ålder och Lovisa på grund av en komplikation vid förlossningen därefter inte kan få fler barn, blir äktenskapet inte lyckligt och Karl har under hela deras äktenskap flera olika älskarinnor.

1976

 

KUNG CARL XVI GUSTAF GIFTER SIG MED SILVIA.


  Bröllop hålls mellan den svenske kungen Carl XVI Gustaf och tyskan Silvia Sommerlath, som han har träffat under sommar-OS i München fyra år tidigare. Ceremonin hålls i Storkyrkan i Stockholm och förrättas av den svenske ärkebiskopen Olof Sundby, men följs av miljontals människor i en direktsänd tv-sändning världen över. Detta blir första gången en svensk regent gifter sig efter sitt trontillträde sedan Gustav IV Adolfs giftermål med Fredrika av Baden 1797 och första gången en svensk regent gifter sig med en icke-kunglig eller ens icke-adlig person sedan Erik XIV:s giftermål med Karin Månsdotter 1568. Dagen före bröllopet har popgruppen ABBA framfört låten ”Dancing Queen” och tillägnat den till den blivande drottning Silvia under en direktsänd tv-gala. Ett år senare föds parets första barn, en dotter som får namnet Victoria och sedermera får de ytterligare två (Carl Philip 1979 och Madeleine 1982), men Carl Philip är bara kronprins till årsskiftet 1979/1980, då Victoria istället blir kronprinsessa, genom en ändring i den svenska successionsordningen.

2010

 

KRONPRINSESSAN VICTORIA GIFTER SIG MED DANIEL.


  Bröllop hålls mellan den svenska kronprinsessan Victoria och Daniel Westling vid en ceremoni i Storkyrkan i Stockholm och vigseln förrättas av Svenska kyrkans ärkebiskop Anders Wejryd. Vigseln, som blir den första någonsin för en svensk kronprinsessa, följs av nästan 2 000 journalister och direktsänds i bland annat svensk och tysk tv. I februari 2012 föds parets första barn, en dotter som får namnet Estelle och blir svensk arvprinsessa vid födseln.