• Boris dagliga blogg

Söndagen den 16:e maj 2021

Lördagsmiddag, fästingar, FA-cup med två historiska händelser, Växjö slår nordvästskåne igen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 16/5:
1979: Barcelona blir cupvinnar-cupmästare i sagolik förlängning.
1988: The Crazy Gang moonar.
2015: Premier Leagues snabbaste hattrick.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 16/5:
Anja, Ove, Nilton.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN LÖRDAGEN DEN 15/5 2021.

Lördagsmiddag hos oss. Lördagsmiddag hos oss.

Igår var det sista lördagen som tandläkardottern jobbade innan de går på sommarschemat på Hyllie Folktandvård. Då gäller mer tider likt andra yrken som inte rör sig om service. Fördelen med att hon jobbade var att hon kunde köpa med sig lite kardemummabullar på vägen hem. Vi skulle ju fira en av de bättre temadagarna under året. Vädret gjorde att klippningen av gräsmattan fick vänta till en torrare dag. Däremot var jag tvungen att ta mig till ICA för att fixa varor till den klassiska lördagsmiddagen. Den är klassisk för att det är det som vi brukar äta på lördagar då hela familjen är samlad. Ryggbiff (alt vegobiff) och potatis i ugnen.
 

Hundarna skulle snyggas till, klippas, och det skötte övriga familjen, men det fanns en detalj där jag blev inkallad. Det var att plocka fästingar. Totalt fem stycken i diverse storlekar. Då jag ändå var på plats så hjälpte jag till att hålla lite också. Sedan var det fotboll på TV. Fast jag ska säga att Premier League som normalt intresserar mig är ganska ointressant. Vad spelar det för roll då allt är klart om Burnley eller Leeds vinner? Southampton eller Fulham? Leeds och Southampton vann.
 

Matchen som spelade någon roll var den match som normalt sett avslutar säsongen i England. Det var FA-cup final. Världens äldsta fotbollsturnering som spelade sin första final 1872. Van gjorde Wanderers. En klubb som inte finns längre och som hette Wanderers för att de inte hade någon fast hemmaarena utan spelade än här än där runt om i London. Nu var det favoriten Chelsea som tog sig an Leicester City på Wembley inför ett par tusen fans. Det var blått som gällde då båda lag har denna klubbfärg. Leicester fick dock ikläda sig den vinrödbruna andratröjan. Chelsea hade sin tröja för säsongen 2021-22 på sig. Precis som finaler brukar vara så var det en försiktig första halvlek där inget av de två lagen hade något skott på mål. Det hade däremot Youri Tielemans i andra. En kanon i krysset och sedan hjälpte det inte att Leicester hjälpte till i slutet med ett självmål. I förspelet till målet hittade VAR-domarna en pytteliten offside och målet gällde inte.
 

Då slutsignalen gick så stod det 1-0 till Leicester City. Det innebar att de tog sin allra första seger i FA-cupen. Leicester får nog börja räknas som et av topplagen i England. Det var inte nog med att det var Leicesters första seger. Det fanns ytterligare en sak till som var första gången och historiskt i gårdagens FA-cupfinal. Det var att Sian Massey-Ellis var assisterande VAR-domare. Det var alltså första gången i historien som en kvinna ingick i domarteamet i en FA-cupfinal. Fast största äran för mästerskapet ska målvakten och lagkaptenen Kasper Schmeichel ha för en par matchavgörande räddningar.
 

En annan idrottshändelse som tyvärr tynger mig lite är nordvästskåne mot Växjö. I veckan vann Växjö Lakers SHL guld genom att besegra Rögle i finalspelet med 4-1 i matcher. En viss liten revanch hade Helsingborgs IF möjlighet att ta då de mötte Östers IF på Olympia igår. Men det blev HIFs första förlust. 0-1 och än en gång var Växjö starkast.

IDAG: SÖNDAGEN DEN 16/5 2021.

TEMADAGAR:
Internationella celiakidagen
Internationella dagen för fredlig samlevnad
Internationella ljusdagen

Idag är det internationella celiakidagen. Celiaki, eller glutenintolerans, är en kronisk sjukdom som innebär att glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna. Förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs, vilket kan leda till näringsbrist och ohälsa.
 
Den 16:e maj förklarade FN:s generalförsamling som den
Internationella dagen för fredlig samlevnad och det startade 2018. Dagen syftar till att upprätthålla önskan om att leva och agera tillsammans, förenade i mångfald, att bygga en hållbar värld av fred, solidaritet och harmoni.
 
Unesco har instiftat en egen dag för ljus –
International Day of Light – som firas den 16 maj varje år. Detta är ett bevis på att ljus och belysning är en viktig fråga som påverkar både och människor, vår omgivning och miljön på väldigt många sätt. Första gången dagen firades var 2018.

NAMNSDAGAR:
Ronald och Ronny

Namnsdagar för den 16:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Peregrinus (till minne av en gallisk biskop i Auxerre, som blev martyr på 200-talet) och Håkan (nu 14 juni).
1901–1985 – Hilma (utgått).
1986–1992 – Hilma, Helvi (utgått) och Hilmer (utgått).
1993–2000 – Hilma och Hilmer
Från 2001 – Ronald och Ronny

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 16:E MAJ.

1979 Barcelona cupvinnarcupmästare i förlängning

På St. Jakob Stadium i Basel spelades idag 1979 Cupvinnar-Cupfinalen mellan Barcelona och Düsseldorf. En lovande inledning gjorde att det stod  1-1 redan efter åtta minuter. Sedan dröjde det till slutet av halvleken innan Barcelona tog ledningen igen, men Düsseldorf kvitterade omedelbart. Andra halvlek blev mållös. I förlängningen fortsatte målskyttet. Då passade Barcelona på att ta ledningen igen. När de var igång passade de på att även öka på ledningen genom österrikaren Hans Krankl. Düsseldorf reducerade givetvis, men det var för kort tid kvar för tyskarna att kvittera och Barcelona blev mästare med en publikvänlig final och 4-3.

1988 Wimbledon FC moonar

Bara två dagar efter att Wimbledon FC vunnit FA-cupen över Liverpool och skapat en jättesensation i fotbolls-England, spelade de idag 1999 en testimonial-match för spelaren Alan Cork. Matchen, motståndare och resultat har fallit i glömska, men en sak minns alla från vad som hände i halvtid. Då ställde sig nio av spelarna i "The Crazy Gang" på mittlinjen och moonade. Spelarna skyllde lite på sponsorn Carlsberg som efter att ha tagit FA-cupsegern blev överösta av öl, och spelarna var inte sena att hälla i sig. För tilltaget fick klubben böta 5 000 pund och varje spelare 750 pund.

2015 Mané slår Fowlers rekord i snabbaste hattrick

Southampton mötte idag 2015 Aston Villa på St Marys i Southampton. Det blev en långt ifrån spännande kamp då Southampton var allt för överlägset. Då matchern var slut hade hemmalaget vunnit med 6-1. Men de som var på plats fick se ett rekord i Premier League. den tidigare innehavaren var Robbie Fowler. Han tog 4 minuter och 33 sekunder på sig för att göra ett hattrick. Idagens match använde senegalesen Sadio Mané endast 2 minuter och 56 sekunder för att göra tre mål. kanske en bidragande orsak till att han nästa säsong hamnade i Liverpool.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 16:E MAJ.

Anja MITTAG blir 36 år

Anja MITTAG är född 1985 i Chemnitz, Östtyskland
Anfallare
61 U- och 158 A-landskamper för Tyskland (2001-17).

Klubbar som spelare:
VfB Chemnitz (1991-97),
Chemnitzer FC (1997-99),
FC Erzgebirge Aue (2000-02),
1. FFC Turbine Potsdam (2002-06),
QBIK (2006),
1. FFC Turbine Potsdam igen (2007-11),
FC Rosengård (2012-15),
Paris Saint-Germain (2015-17),
FC Rosengård igen (2017-19),
RB Leipzig (2019-).

Lag som tränare:
RB Leipzig (2019-20 spelande),
RB Leipzig (2020- assisterande).

Världamästare 2007 och Europamästare 2005, 2009 och 2013.

Ove KINDVALL blir 78 år

Bengt Ove KINDVALL är född 1943 i Norrköping
Anfallare
43 A-landskamper för Sverige (1966-74).

Klubbar som spelare:
IFK Norrköping (1960-66),
Feyenoord (1966-71),
IFK Norrköping igen (1971-75),
IFK Göteborg (1975-77).

1970 blev han mästare i det som idag är Champions League då han i finalen gjorde det avgörande målet i förlängning för sitt Feyenoord mot Celtic.
Oves lillebror Kaj Kindvall är en känd radioman som bl a startade långköraren "Tracks" på radio 1984. Sonen Niclas Kindvall spelade bl a Champions Leaguefinal 1979 med Malmö FF.

Nílton SANTOS blev 88 år

Nílton dos SANTOS var född 1925 i Rio de Janeiro, Brasilien och dog den 27:e november 2013 i Rio de Janeiro, Brasilien.
Försvarare
75 A-landskamper för Brasilien (1949-62).

Klubbar som spelare:
Botafogo (1939-64), hela karriären, 723 matcher.

Världsmästare i Sverige 1958 och i Chile 1962.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN SKÖN VILODAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln