3:e juli

NAMNSDAG

Aurora:
Aurora är ett kvinnonamn av latinskt/grekiskt ursprung som betyder morgonrodnad. 

VIP födda den 3:e juli

Några andra som också är födda den 3:e juli

1949 – Leif Boork,
Svensk ishockeytränare och expertkommentator i TV. Han blev känd i Sverige på allvar säsongen 1984/1985, då han tog över som förbundskapten för svenska landslaget.

1962 – Thomas Gibson,
Amerikansk skådespelare. Han är känd från TV-serierna Chicago Hope, Dharma & Greg och Criminal Minds.

1970 – Teemu Selänne,
Finsk ishockeyspelare. Han har blivit vald till Finlands bästa ishockeyspelare vid sju tillfällen: 1993, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000 och 2006.

1971 – Julian Assange,
Australisk journalist, programmerare och nätaktivist. Han är mest känd för sitt engagemang inom den internetbaserade visselblåsar-plattformen Wikileaks.

Några i musikens värld som är födda den 3:e juli

1957 – 2004 Laura Branigan,
Amerikansk sångerska och skådespelare. Hennes första hit var sången Gloria. Den fanns med på hennes första album, Branigan, som släpptes 1982.  ¤  Gloria          ¤ Self Control     ¤ The Power of Love

1992 – Molly Sandén,
Svensk pop-sångerska/artist, programledare ochröstskådespelerska. Hon deltog i Melodifestivalen 2009 ("Så vill stjärnorna") och 2012 ("Why am I Crying").

Några kända personer som avled den 3:e juli

1969  Brian Jones dog 27 år gammal drunknad i sin swimmingpool (eller mödrad av en byggnadsarbetare). Han var en brittisk multiinstrumentalist. Känd för att ha grundat The Rolling Stones, men var sparkad från gruppen bara några veckor före sin död pga sina drogproblem. Han var först i "27-klubben".

1971  Jim Morrison dog 27 år gammal hittades i ett badkar. Troligen av en kombination av astmamedicin och alkohol. Detta inträffade i Frankrike och då det inte var mord gjordes ingen obduktion. I dödsattesten står det hjärtattack, antagligen förorsakad av omfattande narkotikamissbruk. Han var en  amerikanskpoet, låtskrivare och sångare i rockgruppen The Doors. Även han kom med i "27-klubben".

2007  Alice Timander dog 91 år gammal i sviterna av en hjärntumör. Hon var en svensk tandläkare och underhållare. Hon är framförallt känd för sin närvaro på otaliga premiärer.

Today in history 3:e juli

Några händelser som inträffat den 3:e juli

1844
 

GARFÅGELN UTROTAS.


  Fågelarten garfågel blir utrotad, då det sista dokumenterade paret slaktas på ön Eldey utanför Island. Det finns uppgifter om att man ska ha siktat levande exemplar över tio år senare, men detta är inte bekräftat. På 1860-talet hittar man i Kanade flera ben och mumifierade exemplar av fågelarten, men man vet inte när dessa dog. Idag finns endast uppstoppade exemplar på museer.

1863
 

DET BLODIGA SLAGET VID GETTYSBURG AVSLUTAS.


  Efter tre dagar avslutas det blodiga slaget vid Gettysburg som blir vändpunkten i det amerikanska inbördeskriget, med seger för nordstatssidan. Förlusterna är ungefär lika stora på båda sidor (omkring 23 000 man på vardera sidan), men de är mer kännbara för sydstatssidan, eftersom nordstatarna i slagets inledning har haft tillgång till ungefär 23 000 fler soldater. När en ny kyrkogård för de stupade invigs i november håller president Abraham Lincoln ett berömt tal om frihet och demokrati i förhållande till krigets offer.

1988

 

MORDEN I ÅMSELE.


 Den finländske brottslingen Juha Valjakkala och hans flickvän Marita Routalammi begår de så kallade Åmselemorden, då de dödar en familj på tre personer i Åmsele i svenska Västerbotten. Sedan Valjakkala har blivit frigiven från finländskt fängelse den 1 maj befinner han och flickvännen sig på resa genom Sverige. I Åmsele stjäl de en cykel och när den pojke, som äger cykeln, och hans pappa söker upp dem, för att be dem återlämna cykeln skjuter de dem med ett avsågat hagelgevär. När mamman sedan ger sig ut för att leta efter sonen och maken blir hon av Valjakkala först nedslagen och sedan knivskuren i halsen och avlider omedelbart. Efter ett stort polispådrag grips förövarna i danska Odense den dryg vecka senare. Valjakkala döms till livstids fängelse och avtjänar straff fram till 2009, då han blir villkorligt frigiven.