24:e maj

NAMNSDAG

Ivan:
Mansnamnet Ivan eller Iwan är en rysk form av Johannes som betyder 'Gud har förbarmat sig'. Den ryska smeknamnsformen är Vanja, vilket i Sverige uppfattas som ett kvinnonamn.

Vanja:
Vanja eller Wanja är i grunden ett ryskt diminutiv av namnet Ivan, som i sin tur kommer från hebreiskans Johannes som betyder 'Gud har förbarmat sig'. 

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Bermuda: Dagen firades ursprungligen till minne av drottning Viktorias födelsedag, men numera är det en dag för att uppmärksamma Bermudas historia och kultur.

Nationaldag:​
Eritrea: Dagen firas till minne av självständigheten från Etiopien 1993.

VIP födda den 24:e maj

Några andra som också är födda den 24:e maj

1743 – 1793  Jean Paul Marat  
Fransk författare och revolutionär. Mördad i sitt badkar

1925 – 1994  Mai Zetterling
Svensk skådespelare, manusförfattare och regissör

1943 –  Gary Burghoff 
Amerikansk skådespelare, mest känd i rollen som Radar i tv-serien M*A*S*H

1959 – 1985  Pelle Lindbergh
Svensk ishockeyspelare, målvakt som kraschade med sin sportbil.

1964 –  Erik Lindh
Svensk bordtennisspelare och -tränare

1966 –  Eric Cantona
Fransk fotbollsspelare som valdes till Århudradets fotbollsspelare i Manchester United 2001. ¤ Cantonas alla 82 mål för Manchester United

Några i musikens värld som är födda den 24:e maj

1944 –  Patti LaBelle
Amerikansk R&B- och soulsångare.  ¤ Stir It Up

1955 –  Rosanne Cash
Amerikansk countrysånerska och låtskrivare. Hon är en av döttrarna till Johnny Cash och hans första fru Vivian Liberto Cash Distin.

1974 –  Ruslana Lyzjitjko
Ukrainsk sångare med artistnamnet Ruslana  ¤ Wild Dances

1984 –  Adam Chance
Amerikansk a cappellasångare som startade i gruppen Home Free och nu är med i Street Corner Symphony.

Några kända personer som avled den 24:e maj

1974  Duke Ellington dog 75 år gammal av lungcancer och en lunginflammation. Han var en amerikansk framstående jazzmusiker, pianist och orkesterledare. Han räknas i dag som en av de mest betydelsefulla personerna inom jazzmusiken

1991  Gene Clark dog 46 år gammal i en hjärtattack. Han var en amerikansk sångare, gitarrist och låtskrivare. Han  var sångare i folkrockgruppen The Byrds åren 1964–1966 och sjöng samt skrev några av deras mest kända låtar 

1997  Peter Rangmar dog 40 år gammal i cancer (malignt melanom). Han var en svensk skådespelare, komiker och sångare (baryton) samt regissör och manusförfattare. Han blev känd som medlem iGalenskaparna och After Shave.

2004  Topper Martyn dog 80 år gammal. Han var en brittisk-svensk illusionist och jonglör. Han scendebuterade 1938 med jonglering, och under de följande åren arbetade han med ett blandat program, banjospelning, jonglering, komik och trolleri.

2010  Paul Gray dog 38 år gammal av okända orsaker, men både sprutor och piller hittades i samma hotellrum som han hittades död i. Han var en amerikansk musiker och medlem i metalbandet Slipknot där han hade nummer två och spelade bas.

Today in history 24:e maj

Några händelser som inträffat den 24:e maj

1567
ERIK XIV BEORDRAR DET SOM BLIR KÄNT SOM STUREMORDEN
 

Den svenske kungen Erik XIV utför ett morddåd, som blir känt som Sturemorden, då flera av de dödade är adelsmän ur släkten Sture. Flera adelsmän sitter fängslade på Uppsala slott, eftersom Erik misstänker att de vill störta honom, men han förekommer rättegången, då hans galenskap ger sig till känna, genom att han beger sig ner i fängelsehålorna och ber Nils Svantesson Sture om förlåtelse, men därefter dödar honom genom att sticka ner honom med dolk. Han beordrar sedan sina drabanter att döda de andra fångarna Svante Sture den yngreErik Svantesson Sture, Abraham Gustafsson Stenbock och Ivar Ivarsson (Liljeörn), varpå han lämnar slottet och försvinner till skogs. Enligt legenden ska han dock ha beordrat vakterna att ”skona herr Sten”, varför de ska ha låtit både Sten Eriksson Leijonhufvud och Sten Banér leva. Kungens gamle lärare Dionysius Beurraeus försöker lugna honom, men han blir då också nerstucken av drabanterna på kungens befallning, innan han försvinner. Kungen återfinns dagen därpå irrande i skogen vid Alsike.

1626
NEDERLÄNDAREN PETER MINUIT KÖPER MANHATTAN
 

Den nederländske kaptenen Peter Minuit köper ön Manhattan på den nordamerikanska kusten av den lokala indianstammen (antingen Lenape eller Shinnecock) för 60 gulden (i nutida valuta 24 dollar). Holländarna har sedan några år grundat staden Nya Amsterdam på ön, vilken britterna döper om till New York, när de några år senare erövrar ön och staden.

1844
VÄRLDENS FÖRSTA TELEGRAM SKICKAS
 

Den amerikanske uppfinnaren Samuel Morse, som redan tio år tidigare har lyckats skapa en elektrisk telegraf, för att snabbt skicka meddelanden över långa sträckor, har året innan fått i uppdrag att bygga en experimenttelegraflinje mellan Washington, D.C. och Baltimore och denna dag skickar han världens första telegram på linjen. Meddelandet lyder ”What hath God wrought” och är ett citat från Uppenbarelseboken ur Bibeln.

1883
BROOKLYN BRIDGE INVIGS
 

Hängbron Brooklyn Bridge, som sammanbinder Brooklyn med Manhattan i New York, invigs efter 14 års byggtid. Den är vid invigningen världens största hängbro och den första i världen, som använder stålvajrar.

1935
DANMARKS KRONPRINS FREDRIK GIFTER SIG MED SVENSKA PRINSESSAN INGRID
 

Den svenske kronprinsen Gustaf (VI) Adolfs dotter Ingrid gifter sig i Storkyrkan i Stockholm med den danske kronprinsen Fredrik (IX). 1940 blir de föräldrar till Danmarks nuvarande regerande drottning Margrethe (II) och 1947 blir de Danmarks kungapar.

1956
FÖRSTA EUROVISION SONG CONTEST
 

Musiktävlingen Eurovision Song Contest, där länder som deltar i tv-samarbetet Eurovision får skicka sångbidrag, sänds för första gången och äger rum i schweiziska Lugano. Det är också det schweiziska bidraget ”Refrain”, framfört av Lys Assia som vinner tävlingen, där 14 länder deltar. Tävlingen blir sedan ett årligen återkommande evenemang, som numera (2014) har vuxit till att omfatta de flesta länder i Europa och numera avgörs i två semifinaler och en final.

1971
HV71 BILDAS
 

Ishockeyklubbarna Husqvarna IF och Vätterstads IF slås samman och bildar ishockeylaget HV71 (namnet taget efter initialerna i de gamla klubbarna och årtalet) och den 3 oktober samma år spelar det nya laget sin första match (mot Nybro IF). Idag är det ett av Sveriges etablerade lag och har blivit svenska mästare fyra gånger (1995, 2004, 2008 och 2010).