• Boris dagliga blogg

Måndagen den 31:a januari 2022

DAGENS RUBRIKER.

Inte ens Kiribati klarade covid!  Malik och makaroner.  Sverige mesta Europamästare i handboll.

NATIONALDAG: Nauru
NAMNSDAG
Ivar och Joar

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 31/1:
2011: Upprörande spelarbyten i sista minuten.
2013: Beckham väljer PSG då han återkommer till Europa.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 31/1:
Jeff
HENDRICK, Traianos DELLAS.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN 30/1 2022.

Inte ens Kiribati klarade covid!
 

Coronarestriktioner och smittskyddsåtgärder är märkliga ting. Sverige som tidigare verkar tycka att var och en själv kan bestämma hur de vill handla har numera kvar en mängd restriktioner medan ett land som Danmark tar bort allt. Trots detta har det aldrig varit fler smittade än nu. Fast då många är vaccinerade så är det ganska lindriga symptom. En lustig detalj om hur man kan klara av smitta är som man gjorde på Kiribati som är en ö-nation i Stilla Havet. De stängde ner hela nationen och har varit befriade från smitta. Men när Stilla havsnationen började öppna upp igen den här månaden, genom att låta mormonsamfundet Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga chartra ett plan och flyga hem 54 medborgare var det kört. Många ombord på planet var missionärer som hade lämnat landet före nedstängningen för att sprida sin tro. För att passagerarna skulle få flyga till Kiribati krävdes att de var vaccinerade mot covid-19. De covidtestades också tre gånger på närliggande Fiji. Dessutom sattes de i karantän när de kom fram till Kiribati och testades på nytt. Men det räckte inte. Över hälften av passagerarna visade sig ändå bära på viruset som snabbt spred sig i den lilla önationen med drygt 110 000 invånare. Myndigheterna utfärdade katastroftillstånd men de 36 smittade från planet har snabbt ökat till 264 covidfall.

Malik och makaroner.
 

Att skydda sig mot stormar är inte heller lätt. De tropiska stormar över Atlanten som drar in över Mellanamerika får ofta stora konsekvenser. De får också alltid ett namn. Fast detta har man inte i Norden. Men de senaste åren så har väderlekstjänsterna i Norden börjat namnge de oväder som skapar större problem. Danska vädertjänsten har valt att ge det oväder som drabbat oss de närmsta dagarna Malik. Malik är oftast ett arabiskt namn, men det kan även vara ett grönländskt mansnamn som betyder "bölja, våg". Alltså ganska passande med tanke på vad Malik ställt till med. Men rundan med hundarna gick bra och vi blåste inte iväg. Hemma igen skulle jag förbereda middagen. Det skulle bli ”Makaronipudding” om var ett recept från veckans matkasse. Ingredienserna fick jag fixa själv. Då blev det köttet som blev över från fonduen. Allt annat som skulle vara i var också utbytbara, men då det endast fanns ett ägg kvar tvingades jag gå till ICA. Då kunde jag även komplettera med några av de ordinarie ingredienserna. Det blev även en vegetarisk makaronipudding. Alla blev nöjda och det blev inga matlådor till kommande dagar så det tar jag som ett gott betyg.

Sverige mesta Europamästare i handboll.
 

Sportdelen blev det inte mycket bevänt med igår då vi hade övning med vårt band mellan halvsju och halvelva inklusive resväg. Det blev faktiskt mycket spelande och vi glömde att ta paus. Fast en liten paus blev det då en av spelemännen skulle på toaletten. Då tog jag fram mobilen och kom in i handbollsfinalen i EM mellan Sverige och Spanien. Det stod 26-26 och var bara någon minut kvar. Båda lagen var stressade att göra mål då domarnas händer kom upp, vilket innebar att man måste göra ett målförsök snabbt. (Varför har inte fotboll denna regel?) Sverige fick sista chansen och de tyska domarna gav svenskarna en straff och sedan var tiden ute. Niclas Ekberg gick fram och satte 27-26 och Sverige var Europamästare igen. Jag säger igen då Sverige är det överlägset mesta mästarlandet. Detta var Sveriges femte EM-guld. Frankrike är tvåa med tre guld och två guld har gått till Spanien, Danmark och Tyskland. Jag kollade även upp resultaten från de sista kvartsfinalerna i Afrikanska mästerskapen. Egypten behövde förlängning för att vinna över Marocko medan Senegal slog Ekvatorialguinea med 3-1. Semifinal mellan Burkina Faso – Senegal och Kamerun – Egypten.

IDAG: MÅNDAGEN DEN 31/1 2022.

NATIONALDAG:

Nauru
 

Landet firar sin nationaldag till minne av självständigheten från Australien 1968.
Nauru som tidigare kallades Pleasant Island, är världens minsta oberoende republik och utgörs av en ö i Stilla havet. Det är ett av världens minsta länder både sett till invånare och areal. Arealmässigt är det världens minsta icke-europeiska land. Letar man efter landets huvudstad så hittar man inte det då landet med cirka 100 000 innevånare inte har några egentliga städer. Yaren är utsedd av Förenta nationerna som huvuddistrikt. Nauru är världens enda stat som saknar officiell huvudstad. I distriktet Yaren finns Naurus parlament. Distriktet har ungefär 800 innevånare.

NAMNSDAG:

Ivar och Joar
 

Namnsdagar den 31:a januari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Vigilius (till minne av en biskop i Trident (nuvarande Trento i norra Italien), som 405 blev stenad till döds och helgonförklarad;  utgått)
1901–1985 – Ivar
1986–1992 – Ivar, Iva (utgått) och Ivan (nu 24 maj)
1993–2000 – Ivar och Joar
Från 2001 – Ivar och Joar

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 31:A JANUARI.

2011 Upprörande transfers.
 

Just innan transferfönstret stängde gjordes två avgörande spelarbyten idag 2011 som upprörde många fans som skaffat tröjor med deras namn på ryggen. Liverpool-supportrarna slängde sina Torres-tröjor då spanske Fernando gick till Chelsea, och jag vet åtminstone en Newcastle-fan som brände sin Carroll tröja då han såldes till Liverpool. Dessutom införskaffade Liverpool även Ajax-uruguayan Luis Suarez idag 2011.

2013 Överraskande Beckhamval.
 

Idag 2013 gjorde David Beckham det som skulle bli hans sista klubbyte. Efter Los Angeles Galaxy återvände han till Europa. Tillbaka till Manchester United trodde en del, kanske till London då han tränat med Arsenal en stund, men det blev storsatsande Paris Saint Germain som blev den klubb Beckham tillbringade sin sista säsong i. Fast det blev bara tio matcher för PSG innan Beckham lade skorna på hyllan.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 31:A JANUARI.

Jeff HENDRICK blir 30 år.
 

Jeffrey Patrick "Jeff" HENDRICK är född 1992 i Dublin, Irland
Mittfältare
38 U- och 68 A-landskamper för Irland (2006-).

Klubbar som spelare:
St. Kevin's Boys (1998–2008),
Derby County (2008–16),
Burnley (2016–20),
Newcastle (2020-).

Han var uttagen i Irlands trupp vid fotbolls-EM 2016.

Traianos DELLAS blir 46 år.
 

Traianos DELLAS född 1976 i Thessaloniki, Grekland
Försvarare,
53 A-landskamper för Grekland (2001-09).

Klubbar som spelare:
Aris (1987–97),
Panserraikos (1995-96 lån),
Sheffield United (1997–99),
AEK (1999–2001),
Perugia (2001–02),
Roma (2002–05),
AEK igen (2005–08),
Anorthosi (2008–10),
AEK än en gång (2010–2012).

Lag som tränare:
AEK (2013-15,
Atromitos (2015-16),
Panetolikos (2018-19),
Panetolikos igen (2020-21).

Under karriären var han bland annat med i det grekiska landslagsom vann guld i EM 2004.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
 soccershirts@hotmail.com   
Detta sätt är ett lite enklare sätt att höra av sig på än att lämna en kommentar i fältet här under.

HA EN FIN VECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv