loading...

TRÖJANS HISTORIA

Jag har alrig haft planer på att köpa mig en Turkiet-tröja. Fotbollsaffären i Malmö hade visserligen tröjan i M och XL. Det sistnämnda är min storlek. Men det var inte förrän Turkiets häftiga vändning i slutminuterna i sista gruppspelsmatchen mot Tjeckien lyckades göra två mål och sedan i kvartsfinalen mot Kroatien kvitterat på två minuters övertid i förlängning och vinst på straffar, som jag slog till med denna tröja.

Tillverkningen står Nike för. En enkel luftig tröja med en häfih bred vit rand tvärs över bröstet. Det är även tufft att inte använda landslagets furbundsmärke utan på ett lite ålderdomligt vis använda sig av landets flagga som klubbmärke.

Turkiet hade hamnat i den "röda" gruppen, Grupp A. Alla lag hade röda förstatröjor, Portugal, Tjeckien, värdlandet Schweiz och Turkiet. Det startade med förlust 2-0 mot Portugal. Sedan såg det länge ut att bli oavgjort mot Schweiz innan Arda Turan gjorde segermålet på två minuters övertid. Detta blev starten till Turkiets vändningar i slutminuterna. Detta höl ända fram till semifinalen då det var Tysklands tur att göra en "turk". det blev vinstmål i sista minuten. Då det inte spelas match om tredje pris i EM slutade Turkiet på en delad tredjeplats med andra överraskningslaget Ryssland. Det var de röda lagens turnering. Segrare blev ju ett annat rött lag, Spanien.