FÖDDA IDAG:
Nils, Egon.

DAGENS TRÖJA
ARSENALs andratröja 2012/13

Självklart var min tanke att ha på mig ledaren i Premier Leagues tröja idag. Men det förutsatte att det fanns en vinnare i matchen mellan Liverpool och Manchester City. Den skitmatchen slutade 0-0. laget som gått bäst på slutet med sex raka segrar är Arsenal. De mötte Fulham borta och vann med 5-1. Det verkar alltså fungera utmärkt utan Arsene Wenger så därför blir det en Arsenal bortatröja idag.

Viasat och en hel värld av dekadenta människor hade sett fram emot Mixed martial arts. Det som i dagligt tal endast förkortas MMA, och jag förstår att man förkortar namnet. För det är ingen sport. Det är ett samhälle i fördärv som hetsas av denna kamp i en bur. Det fanns som ett element i filmerna om Mad Max som ska föreställa en värld där människan tappat kontrollen. Det är som hämtat ur en gladiatorkamp och vi vet ju hur det gick för romariket. Ett bevis för vad jag säger är vad som hände efter det att de två ”gladiatorerna” Khabib Nurmagomedov och Conor McGregor utkämpat som ”kamp” igår. Skandalscener påstod media, då Khabib kastade sig ur buren och började puckla på åskådare samtidigt som andra åskådare kastade sig in i buren och startade klå upp Conor. Nej, det var inga skandalscener efter matchen. Hela tillställningen av MMA är en enda stor skandal, som visar att mänskligheten är på väg att utrota sig själv. Fy vad jag mår illa av detta. Det har till och med gett mig en ny syn på fotboll där jag är beredd att acceptera lite filmningar och fusk.

För att gå över till något trevligare så var det en fullspäckad Premier Leaguesöndag. Tre matcher med start klockan ett. Först var det två säkra och inte speciellt spännande och sedan skulle det hela avslutas med seriefinal som förväntades bli en oförglömlig match. Det började sp’nnande i första halvlek i Londonderbyt mellan lilleputten Fulham och jätten Arsenal. Planenligt tog Arsenal ledningen, men Fulham lyckades kvittera före paus. Sedan hände det som alltid händer i paus. Arsenal kom ut mer taggade och byten resulterade i at de inbytta kom in och gjorde mål. Då domaren blåste slutsignal stod det 5-1 till Arsenal och det var lite i underkant. Ett av Premier Leagues snyggaste mål hittills gjordes av inbytte Aaron Ramsey som varit på banan mindre än en minut.

Andra matchen var mellan Southampton och Chelsea och den hade Chelsea vunnit redan innan den startat. Beroende på att Mark Hughes är Southamptons manager och han har aldrig vunnit över Chelsea som tränare för något lag. Det gjorde han inte igår heller. Ännu en ganska enkel match för Chelsea som vann med 3-0 och gick upp på första plats i Premier Leaguetabellen. Fast de skulle passeras av något av lagen Liverpool eller Manchester City som spelade stormatchen som alla med intresse för engelsk fotboll såg fra emot.

Matchen startade och Liverpool tryckte på i tio minuter, men de lyckades aldrig komma så långt att de lyckades avlossa något skott på mål. Då första halvlek var slut hade fortfarande inget av lagen avlossat något skott på mål. Herre Gud! Vad var det jag satt och tittade på. Jag ska kanske inte säga att det var den sämsta match jag sett för försvaren var väldigt solida. Tyvärr verkade inte anfallarns speciellt intresserade att göra mål. Då Agüero, som aldrig gjort mål på Liverpool, byttes ut så tog han nästan en hel minut för att gå från sin position på planen till stället där bytet skedde. Det var helt klart att manchester City var nöjda med 0-0. I minut 86 hade Agüero haft chans att göra sitt första mål för då fick City en straff. Han var första straffskytt och då han inte var tillgänglig så var det Gabriel Jesus som gjorde sig beredd. Likt Zlatan en gång gjorde så steg Riyad Mahrez fram och tog straffen. Sedan var liknelsen med Zlatan slut. Han gjorde ju mål och fick mycket skäll för detta. Mahrez dundrade straffen högt över och jag är väl inte helt fel ute om jag gissar att han inte strtar nästa match. 0-0 slutade det. Manchester City behöll sin första plats i tabellen och Chelsea passerade Liverpool, men alla tre lag har 20 poäng och de är fortfarande utan förluster. Tre lag utan förlust alltså och det finns även tre lag som fortfarande inte vunnit på åtta matcher. De tre lag ligger givetvis i botten, Newcastle, Huddersfield och Cardiff. De får träna hårt under landslagsuppehållet.

Allsvenskan avverkade 25:e omgången (fem kvar och 15 poäng). Av de fyra matcher som spelades så var Hammarby de stora vinnarna. De var nämligen enda laget som vann. 4-2 över Brommapojkarna var kanske inte så överraskande. Alla de andra sex lagen spelade 1-1, AIK mot Örebro, IFK Norrköping mot Djurgården och Häcken mot Malmö FF. Det betyder att AIK har åtta poäng till godo på Hammarby och Norrköping och MFF ligger 13 poäng bakom. Det blir svårt för malmö FF att ens komma på en placering som ger dem tillgång till Europaspel nästa år. Mer glädjande för min del var att seriefinalen mellan Helsingborgs IF och Falkenbergs FF slutade 1-0. Med fyra matcher kvar att spela ligger de tio poäng bättre än trean och vinst i nästa match hemma mot Halmstad ger HIF en plats i Allsvenskan 2019. Fast det ska mycket till om det inte ska bli två Skånelag i Allsvenskan nästa säsong.

FOTBOLLSHISTORIA från den 8:e oktober

2011 Sydafrikansk glädje till ingen nytta.

Sista omgången i kvalet till de Afrikanska fotbollsmästerskapen 2012 spelades idag 2011. Sydafrika mötte Sierra Leone och behövde vinna. Samtidigt spelade Egypten mot Niger i samma grupp. Här tog Egypten ledningen i början av andra halvlek. När resultatet nådde Sydafrika anade de att det räckte med oavgjort för att ta sig vidare. När sedan Egypten gjorde både tvåan och trean räknade de Sydafrikanska ledarna snabbt ut att De ledde tabellen. Både Sydafrika, Niger och Sierra Leone hade nio poäng, men Sydafrika var de enda som hade plus i målskillnaden. De bytte in försvarande spelare för att kunna hålla 0-0 och det lyckades.

Överlyckliga Sydafrikanska spelare och ledare dansade runt på Mbombela Stadium i Nelspruit och firade att de tagit sig till de Afrikanska mästerskapen. Tyvärr hade ingen läst igenom reglerna ordentligt. Då tre lag hamnar på samma poäng räknar man bara de matcher dessa lag spelat mot varandra. Då hade Niger sex poäng och Sydafrika och Sierra Leone bara fem poäng. Alltså var det Niger som tog sig till slutspelet 2012 i Gabon och Ekvatorialguinea. De slutade där sist i sin grupp med noll poäng.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 8:e oktober

Blev 85 år Nils LIEDHOLM född 1922 i Valdemarsvik, Östergötland och död den 5: november 2007 i Cuccaro Monferrato, Piemonte i Italien