• Boris dagliga blogg

Måndagen den 20:e juli 2020

Vilodag och fotboll i trädgården. Watford kickar tränare nummer tre, Londonderby i FA-cupfinalen och HIFs målvakt räddar ett poäng.

FOTBOLLSHISTORIA:
1871: Världes äldsta fotbollsturnering "föds".
1974: Brian Clough kommer till Leeds, katastrof.

FÖDDA:
Alessandro, Claudio, Björn.

DAGENS TRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN 19/7 2020.

Vilodag och fotboll i trädgården. Watford kickar tränare nummer tre, Londonderby i FA-cupfinalen och HIFs målvakt räddar ett poäng.


Tänk på vilodagen så att du helgar den! Nej, jag är inte speciellt religiös, men då jag var liten gick jag i söndagsskolan. Som jag minns det så var det för att vi fick en liten bok och varje söndag så fick vi nya klisterbilder att sätta n i boken. Men budorden lärde man sig och ärligt talat så är de flesta av dem helt OK att rätta sig efter. Då hade vi haft ett bättre samhälle. Fast det tredje budordet som jag startade med var inte att jag gjorde söndagen till en dag till Guds ära. Det var snarare till min egen ära.
 

Då det varit golf hela förra veckan så pausade vi den verksamheten idag. Visserligen var jag på ICA och införskaffade lite godsaker, men sedan var det plats i loungegruppen i trädgården i det fina vädret. Lite jobb med hemsidan och denna sida på datorn. Sedan startade Bournemouth mot Southampton i Premier Leagues näst sista omgång. Första halvlek såg jag i trädgården.
 

Då batteriet inte räcker hur länge som helst så blev det andra halvlek i TVn på ovanvåningen. Mitt intresse för just den matchen berodde på om Watford skulle få någon hjälp av Southampton. Det fick de, och Watford fick även hjälp av VAR. Ings gjorde ett spelmål, missade en straff och Bournemouth såg ut att förlora med 0-1 då de på övertid kvitterade. Fast deras glädje över målet förbyttes till besvikelse då VAR visade att det varit offside. Istället satte Southampton tvåan på åtta minuters övertid av matchen.
 

Samtidigt som jag gladdes åt att Bournemouth fortfarande låg tre poäng efter Watford med bara en match kvar att spela och sämre målskillnad, så kom nyheten att Watford sparkat sin tredje tränare för säsongen. Pearson och hans assistent Shakespeare är kikade med bara två matcher kvar. Ett mycket märkligt beslut som jag ställer mig mycket frågande till. Detta är inte sp smart då Pearson varit den som tagit laget från sista plats upp sjuttonde plats. Men att göra så här är tydligen något italienskt och Watford ägs av den italienske affärsmannen Gino Pozzo. Med Manchester City och Arsenal kvar att möta så lär inte Hayden Mullins ha stora möjligheter att plocka några poäng utan Watford får hoppas på att Aston Villa inte heller tar fler poäng. Bournemouth  bör vara avskrivna och får troligen följa Norwich ner en division.
 

Jag följde flyktigt då Tottenham slog Leicester med 3-0. Överlägset tycks det, men det var Leicester som hade det mesta av spel och chanser. Tottenham hade tre skott på mål och två av dem gick in. Tredje målet var ett självmål. Självmål bjöd även Manchester United på. De mötte Chelsea i semifinalen i FA-cupen. Två av målen får tillskrivas mittbackarna i United. Världens dyraste back Harry Maguire gjorde ett självmål och Sveriges bästa fotbollsspelare de två senaste åren??? Victor Lindelöf var alldeles för sen då Giroud gjorde 1-0. 3-1 slutade det, så det blev ingen repris på senaste Europa League finalen. Istället blir det en Londonfinal den 1:a augusti. Arsenal möter Chelsea. Arsenal leder mästartabellen med 13 FA-cupsegrar före Manchester United på 12. Trea är Chelsea och Tottenham med 8 segrar var.
 

Spanska ligan avslutades men här var allt redan klart. Real Madrid mästare före Barcelona, Atletico Madrid och Sevilla. Inga överraskningar där. Däremot fanns det en sensationell överraskning i Allsvenskan. Det var bottenfinal (heter det så?) mellan Falkenberg och Helsingborgs IF. I vanlig ordning så släppte HIF till en ledning till motståndarna. Då Falkenberg ledde med 2-0 var det dags för HIF att börja spela. 2-1 kom i 81:a minuten. Då Helsingborg fick en hörna på övertid gjorde laget som många andra lag gör. Man plockar upp målvakten. I detta fall var det dansken Anders Lindegaard. Han träffade bollen perfekt med pannan och så stod det 2-2. Det var Anders Lindegaards första mål i historien och det målet tog HIF upp på plats 14 före Kalmar och Falkenberg. Även det andra skånska laget vann. Malmö FF ligger tvåa i tabellen och plockade in tre poäng på ledaren IFK Norrköping.

FOTBOLLSHISTORIA från den 20:e juli.

1871 FA cupturneringen börjar planeras.
 

FA sekreteraren Charles Alcock lade idag 1871 fram ett förslag som gällde att alla lag i Storbritannien skulle inbjudas att delta i en cupturnering som Football Association skulle stå för. Detta skulle bli FA-cupen och den startade till hösten. Det blev världens äldsta turnering som spelades första gången 1871-72.
 

Segrare blev det året Wanderers FC som kallades så för att de inte hade en egen hemmaarena utan ”vandrade” runt mellan olika planer till sina hemmamatcher. Laget var baserat i London. Så småningom blev turneringen bara för klubbar från England plus sex walesiska klubbar. Cardiff City vann 1927, enda gången en klubb utanför England vunnit.

FOTBOLLSHISTORIA från den 20:e juli.

1974 Brian Clough tillträder som manager för Leeds United.
 

Leeds United presenterade idag 1974 sin nya manager. Han hette Brian Clough och hade haft en framgångsrik tränarkarriär i Derby County, och skulle nu hjälpa Leeds till nya mästerskap. Brian var inte mycket äldre än de gamla uvar som fortfarande spelade i laget och hans nya grepp sågs inte med blida ögon av alla. Det blev så många kontroverser att Clough 44 dagar senare hade fått sparken.
 

Det blev en tuff period, men Brian Clough skulle så småningom bli närmast helgonförklarad i Nottingham Forest som han tog till två Champions League-mästerskap. Perioden i Leeds finns i en bok som kom 2006 och som skrevs av David Peace. Den heter ”The Damned Utd” och 2009 kom filmen med samma namn och med Michael Sheen i huvudrollen som Brian Clough. Dessa kan varmt rekommederas.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 20:e juli.

Alessandro SANTOS blir 43 år

Alessandro SANTOS (Alessandro dos Santos "ALEX") är född 1977 i Maringá, Paraná, Brasilien.
Anfallare
82 A-landskamper för Japan (2002-06).

Klubbar som spelare:
Shimizu S-Pulse (1997-2003),
Urawa Red Diamonds (2004-09),
Red Bull Salzburg (2007 lån),
Nagoya Grampus (2009-12),
Tochigi SC (2013),
FC Gifu (2014),
Maringá (2015),
Grêmio Maringá (2015),
PSTC (2016).

Då han var 16 år flyttade han till Japan. 2001 blev han japansk medborgare.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 20:e juli.

Claudio REYNA blir 47 år

Claudio REYNA är född 1973 i Livingston, New Jersey, USA.
Mittfältare
112 A-landskamper för USA (1994-2006).

Klubbar som spelare:
Virginia Cavaliers (1991-93),
Bayer Leverkusen (1994-99),
Vfl Wolfsburg (1997-99 lån),
Glasgow Rangers (1999-2001),
Sunderland (2001-03),
Manchester City (2003-07),
New York Red Bulls (2007-08).

I maj 2013 påbörjade Reyna en ny karriär när han utsågs till den första klubbchefen (director of football operations) i den nygrundade fotbollsklubben New York City FC i Major League Soccer (MLS).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 20:e juli.

Björn ANDERSSON blir 69 år

Björn ANDERSSON är född 1951 i Perstorp, Skåne.
Försvarare
22 U- och 28 A-landskamper för Sverige (1968-77).

Klubbar som spelare:
Östers IF (1970-74),
FC Bayern München (1974-77),
Östers IF igen (1977-79),
Markaryds IF (1980-81),
Vallentuna BK (1982-84). 

Lag som tränare:
Markaryds IF (1980-81 spelande),
Vallentuna BK (1982-83 spelande,
FC Bayern München (1995-2009 talangscout),
IFK Hässleholm (2011-13 assistent),
IS Halmia (2014- talangscout och utbildare)

Han var med och vann Europacupen för mästarlag 1975 men tvingades lämna finalen redan efter fyra minuter då han genom en ful tackling av Leeds Uniteds Terry Yorath fick en svår knäskada.

DAGES ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln