• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 16:e februari 2022

DAGENS RUBRIKER.

Är det dags att bannlysa ryska olympiska kommittén till nästa OS?  Lax och Tom Dooley.  Inte ens Messi kan lägga en straff i "andra hörnet"!


NATIONALDAG: Litauen
NAMNSDAG: Julia och Julius

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 16/2:
1994: Franska landslaget inleder sin längsta segersvit i historien.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 16/2:
Diego
GODÍN, BEBETO.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN 15/2 2022.

Är det dags att bannlysa ryska olympiska kommittén till nästa OS?
 

Tidigt var jag uppe för att se herrarnas skidskyttestafett och tidigt försvann Sveriges chanser att blanda sig i medaljstriden. Den där ryska olympiska kommittén var i farten igen och hade ett garanterat guld att hämta ut. De ledde överlägset då Eduard Latypov kom in för sista skjutningen. Där missade han två av fem tavlor på de åtta skott han hade till förfogande. Med två straffrundor hände det omöjliga att Norge sköt fullt och kunde gå mot ett säkert guld och även Frankrike tog sig förbi och slutade tvåa. Sverige blev femma. Eduard Latypov hade nyligen Covid och 2016 fälldes han för dopning då han lämnat dopningsprov med spår av det förbjudna ämnet meldonium. Nu är han friad. Det är även den unga ryska konståkerskan Kamila Valieva, trots att hon lämnat ett positivt dopningstest. Hon säger sig av misstag fått i sig sin farfars hjärtmedicin. I minaöron en urusel bortförklaring. I OS får hon alltså tävla vidare och förväntas ta medalj då hon är favorit. Gör hon det så han man sagt från OS i Peking att man inte kommer att hålla någon prisutdelningsceremoni. Om nu Ryssland är bannlyst för sina dopningsskandaler så är det väl dags att efter detta OS även bannlysa Ryska olympiska kommittén?

Lax och Tom Dooley.
 

I övrigt var det en sedvanlig tisdag till att starta med. Stödköp på ICA av några få saker och middagslagning. På programmet, eller ska jag säga menyn stod det ”Krämig laxpasta med spenat”. Busenkelt att laga. Koka upp grädde och fiskfond och lägg i tärningar av lax. Krydda med dijonsenap, salt och peppar. Till detta serverade jag tagliatelle och lite kokt kål och morötter. Än en gång mottogs det hela väl. Sedan hade jag det lugnt fram tills det att en av äldsta dotterns arbetskollegor kom på besök. Han hade kommit över en gitarr och ville lära sig spela så då erbjöd dottern honom att gå kurs hos mig och en bekant till oss. Det var en snabblärd elev åtminstone med tanke på dem som gick på Studiefrämjandet då min yngsta dotter tog en gitarrkurs för något år sedan. Hennes kursdeltagarkamrater då höll på enhel termin för att kunna hinna växla mellan två accord, och då misslyckades de trots allt. Det gjorde inte vår kursdeltagare. Han fixade växla mellan C och G7 vilket gjorde att vi även lärde in första låten som blev ”Tom Dooley”.

Inte ens Messi kan lägga en straff i "andra hörnet"!
 

Vårens storfotboll kom i gång igår. Då tänker jag på de olika Europeiska ligorna. Det startade med första matchen i två av åttondelsfinalerna. Jag skrev ju igår att oavgjort inom fotbollen borde tas bort och det har de ju gjort i exempelvis Champions League. Där ska ju ett lag gå vidare efter dubbelmötet och är det oavgjort då så blir det förlängning och eventuellt straffar. Men PSG mot Real Madrid och Sporting mot Manchester City hade bara kommit halvvägs då matcherna var slut igår. Trots detta så sticker jag inte ut hakan speciellt mycket om jag tror att Manchester City tar sig till kvartsfinal. Vinner man med 5-0 borta så bör man vara klar fr avancemang. Då är det mer ovisst i gårdagens andra match. Mbappe gjorde 1-0 i matchens sista målchans, men frågan är om 1-0 räcker för PSG i returen i Madrid. Messis missade straff kan straffa sig. Än en gång så knäpper jag dem på näsan som påstår att en straffläggare är kylig som ser var målvakten kastar sig och sedan lägger straffen i andra hörnet. Inte en de senaste årens bäste spelare i världen Lionel Messi klarar av att göra detta. Då finns det ingen som kan göra det. Jag tittade på League Championshipmatchen mellan Cardiff och Coventry. Där var det nästan inga fördröjningar av spelet så det fanns inget att reta sig på. Då även Cardiff vann med 2–0 så var det en bra kväll.

IDAG: ONSDAGEN DEN 16/2 2022.

NATIONALDAG:

Litauen
 

Den 16 februari 1918 utropade sig Litauen självständigt från Ryssland och den 11 mars 1990 från Sovjetunionen. Men det är den 16 februari som minnet firas av att den litauiska staten återupprättades.

NAMNSDAG:

Julia och Julius
 

Namnsdagar den 16:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Juliana (till minne av en jungfru i Mindre Asien, som dog martyrdöden 303, ersattes av den kortare namnformen Julia.)
1901–1985 – Julia
1986–1992 – Julia, Juliana (utgått) och Juliette (utgått)
1993–2000 – Julia och Jill (utgått)
Från 2001 – Julia och Julius

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 16:E FEBRUARI.

1994 Frankrike inleder en förlustfri svit.
 

Idag 1994 spelade Frankrike en vänskapsmatch mot Italien i Neapel. Italien laddade för VM som Frankrike hade misslyckats att kvala in till. Därför var det lite av en sensation att fransmännen kunde vinna med 1-0. Senast de vann en landskamp i Italien var 1912.
 

Det speciella med segern var inte detta utan att det var första matchen av 30 stycken som Frankrike skulle gå obesegrade ur. Det är franskt rekord. Visserligen åkte de ut i semifinalen i EM 1996 mot Tjeckien, men det var oavgjort efter full tid och förlusten kom på straffar. Den som bröt Frankrikes förlustfria rad var Danmark som i november 1996 vann med 1-0.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 16:E FEBRUARI.

Diego GODÍN blir 36 år.
 

Diego Roberto GODÍN Leal är född 1986 i Rosario, Uruguay
Försvarare
155 A-landskamper för Uruguay (2005-).

Klubbar som spelare:
Cerro (2003-06),
Nacional (2006-07),
Villareal (2007-10),
Atlético Madrid (2010-19),
Inter (2019-20),
Cagliari (2020-22),
Atlético Mineiro (2022-).

Godín var som ung en lovande simstjärna. Fram tills han var 12 år gammal lyckades han vinna många nationella tävlingar och är idag innehavare av en del ungdomsrekord i simning (i Uruguay).

BEBETO blir 58 år.
 

BEBETO José Roberto Gama de Oliveira är född 1964 i  Salvador, Bahia, Brasilien
Anfallare
75 A-landskamper för Brasilien (1985-98).

Klubbar som spelare:
Vitória (1981-83),
Flamengo (1983-89),
Vasco da Gama (1989-91),
Deportivo La Coruña (1992-96),
Flamengo igen (1996),
Sevilla (1997),
Vitória igen (1997),
Cruzeiro (1997),
Botafogo (1998-99),
Toros Neza (1999),
Kashima Antlers (2000),
Vitória för tredje gången (2000),
Vasco da Gama igen (2001-02),
Al-Ittihad (2002).  

Lag som tränare:
América (2009-10). 
 
Bebeto var en anfallare som firade stora framgångar under 1990-talet. Han gjorde 39 mål på 75 landskamper för Brasilien och blev världsmästare 1994. Bebeto gjorde då tre mål och bildade tillsammans med Romário ett av VM-turneringens bästa anfallspar. Även i VM 1998 gjorde han tre mål och var en bidragande orsak till att Brasilien tog hem en silvermedalj.
1994 introducerade han "vaggan" som målgest.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv