• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 19:e januari 2023

NAMNSDAG:
Henrik
Henry

TEMADAGAR:
Sten Stures ben
Internationella popcorndagen
USA:
Good Memory Day
Tin Can Day
Get to Know Your Customers Day

RUBRIKER.

Trädgårdsmöbler och rispapper.
Sweet Caroline.
Sporten.
Deckarna.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 19/1:
1878: Arsenals och fotbollens store man Herbert Chapman föds.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 19/1:
JOÃO MÁRIO, 
Claudio MARCHISIO, 
Steve STAUNTON.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN ARTONDE JANUARI 2023.

Trädgårdsmöbler och rispapper.
 

Lite tokigt kan det verka att skriva att en del av gårdagens jobb var att plocka in trädgårdsmöbler. Men det var min ena syssla igår. Det beror på försäljningen av vårt hus. Då detta var igång strax innan december så skulle allt enligt stylister och mäklare se så inbjudande ut som möjligt. Alltså skulle möblerna ut på altanen och uteplatsen igen. Sedan kom det snö och jul och nyår och möblerna fick stå kvar tills det blev en solig dag så att det inte var för mycket regnigt och blött. Igår passade detta arbete och det blev gjort.

Ett annat arbete var så klart middagen. Det var en rätt jag aldrig lagat förr med en ingrediens jag aldrig provat tidigare. Rätten hette ”Banh trang, Vietnamesisk rispappersomelett”. Rispappret var alltså den nya ingrediensen. Det som skulle in i pappret var kött, eller vegofärs, äggvisp och ost. Alltså blev det gjort åtta omeletter. Men i paketet med rispapper fanns det trettio ark, så detta kommer jag att använda till rullar med någon fyllning så småningom. Det var en annorlunda och god anrättning
.

Sweet Caroline.
 

Handbollen har jag som sagt inte sett så mycket av än så det finns inte mycket att skriva än om den. Men det fanns en intressant artikel i tidningen om en ganska märklig sportlåt som spelas på arenorna, inte bara i handbolls-VM utan även över hela världen. Neil Diamonds Sweet Caroline. Den låten kan ju inte direkt associeras till sport, men det fixade Amy Tobey från Boston. Neil skrev låten 1969. Den skulle vara tillägnad hans fru. Fast Marcia passade inte riktigt in i melodin. Då fick Neil syn på en artikel om John F Kennedys dotter Caroline och så fick det bli hennes sång i stället.

Låten hade en sångvänlig refräng och 1997 hade Amy Tobey en vän son fått en dotter som var döpt till Caroline. Amy var också den som valde ut vilka låtar man skulle spela på Boston Red Sox hemmamatcher då de spelade baseball. Hon ville hylla sin väns dotter med låten. Den blev så populär att den kom att spelas på fler och fler av Red Sox hemmamatcher. Till sist blev den lagets signaturmelodi och Neil Diamond hyrdes in 2013 för att sjunga låten live.

Låten spred sig till idrottsliga sammanhang i Europa där Nordirland har den som sin sång. Cricket, boxning och dart har använt låten. Förra året sjöng hela Wembley med i låten då England besegrat Tyskland i finalen i dam-EM. En del Premier Leaguelag har hakat på som Aston Villa och även Chelsea har ibland bytt Blue is the Colour till Sweet Caroline. ”Final countdown” (Europe), ”The winner takes it all” (Abba) och ”We are the champions” (Queen) har börjat få ge vika för Sweet Caroline.

Sporten.
 

Ännu en dag blev det TV-deckare i stället för sport. Handbolls-VM gick in i sin andra fas och här fanns det fortfarande matcher som inte är värdiga ett VM i någon idrott. Sverige mot Ungern slutade 37-28. Varken spännande eller någon värdighet.

Samma ospänning var det i FA-cupens omspel mellan Leeds och Cardiff. Då Leeds ledde med 5-0 släppte de av lite och lät Cardiff göra två tröstmål, men det är Leeds som i fjärde omgången möter Boreham Wood eller Accrington Stanley. Det låter också som ett överkomligt motstånd för ett Premier Leaguelag.

Drottning Elizabeths död ställde in en del matcher som man nu hittar dagar att fullfölja den omgången. Crystal Palace och Manchester United var en sådan match som gick av stapeln igår och den slutade 1-1. Trots endast ett poäng av United så passerade de Newcastle i tabellen och gick till tredje plats. Men den vinst som de hade efter 90 minuter skulle tagit United förbi City.

Deckarna.
 

Deckarna var Morden i Midsomer. Det var avsnitt 96 ”Let Us Prey”. En gammal freskmålning hittas i ett källarvalv. En ganska grym bild av Jesus och en massa offer som dödats på diverse otäckt sätt. Avsnittet innehåller sina tre obligatoriska mord och de dödade har fallit offer på samma sätt som tre av offren på freskmålningen. Midsomermorden är numera ganska enkla att lista ut. Inte varför personerna mördats, utan av vem. Det är alltid den trevligaste och minst misstänkta som är mördaren. Ett ganska hyfsat avsnitt.
Det var även avsnitt två från säsong sex av Maria Wern. Betydligt bättre än förra avsnittet. ”Smutsiga avsikter” handlade om en man och hans hustru som mördas på två olika platser under samma natt. Det ena offret mördas i Stockholm och det andra på Gotland. Maria åker till Stockholm för att hjälpa till från huvudstaden. 6,3 fick den på IMDb. Det var ett poäng lägre än avsnittet av Morden i Midsomer. De betygen håller jag inte riktigt med om. Jag tyckte nog att maria Wern var lika bra som MiM.

IDAG: TORSDAGEN DEN NITTONDE JANUARI 2023.

NAMNSDAG:

Henrik och Henry
 

Namnsdagar den 19:e januari i kronologisk ordning.


Före 1901 – Henrik och Hindersmässa (som är en folklig variant av Henriksmässa, fanns, till minne av biskop Henrik)
1901–1985 – Henrik
1986–1992 – Henrik, Henrika (nu 22 augusti) och Henry
1993–2000 – Henrik och Henry
2001–2021 Henrik
Från 2022 - Henrik och Henry

TEMADAGAR:

Sten Stures ben.
 

Året var 1520, platsen var Åsundens is vid Bogesund och det hela var ett slag mellan Sverige och Danmark. På den svenska sidan stod Sten Sture den yngre med sina soldater. På den danska sidan stod Kristian Tyrann med sina. Sten Sture blev under slaget träffad av en kanonkula som totalt krossade hans ben. Detta var en av anledningarna till att danskarna sedan vann slaget som gjorde att de senare tog makten över Sverige.
Vi har i Sverige sedan år 1520 firat Sten Stures ben. Firandet av dagen är utdöende. Men vill man fira dagen så kan man först kasta kanonkulor i form av snöbollar på varandra. Sedan går man in för att äta upp kanonkulorna i form av chokladbollar.

 
Internationella popcorndagen

Popcorn som är det enda snackset bestående av 100 procent obearbetat fullkorn, visar sig innehålla mer hälsosamma antioxidanter än vad både grönsaker och frukt gör.
1. Få kalorier
Du får en stor mängd popcorn för försvinnande få kalorier. Det lämpar sig därför fint om du vill unna dig något samtidigt som du exempelvis försöker gå ner i vikt. Grytpopcorn, beroende på hur mycket smör du hivar på, innehåller färre kalorier än mikropopcorn.
2. Nyttigt
Japp. Popcorn består av obearbetade fullkorn och innehåller dessutom lite vitaminer, mineraler och kanske framför allt antioxidanter. Ett exempel är polyfenoler, en antioxidant som sänker kolesterol och kan motverka viss form av cancer.

TEMADAGAR, USA:

Givetsvis finns här också Internationella popcorndagen

Popcorn var från början populärt som mellanmålssnack för indianer, och kolonister som flyttade till Nordamerika antog sedan denna kulinariska tradition men började också äta popcorn som frukostflingor (blandad med mjölk och socker) såväl som med sirap som påminde om dagens karamelliserade popcorn. Vid 1800-talet användes popcorn på det viset som vi äter det idag – inte bara hemma utan också på karnevaler, cirkusar, allmänna butiker, sportevenemang etc. Naturligtvis var ett av de mest populäraste ställena att köpa en påse popcorn på under 20-talet självklart på biografen där den ofta såldes med en generös klick flytande smör.
 

Good Memory Day
Denna dag tycker jag vi gott kunde ha även i Sverige. Goda minnen dagen innebär att man istället för att tänka på allt elände som finns i världen och eventuella problem i närheten koncentrerar sig en hel dag påå att bara tänka över alla goda gamla minnen som man har varit med om. 
 

Tin Can Day

Konservburksdagen firas för att man på detta sätt kan bevara mat längre än brukligt. Det kanske inte alltid är trevligt att leva på konserver, men idag kan man fira extra genom att tillaga något från sin favoritkonserv. 
 

Get to Know Your Customers Day

Lär känna dina kunder dagen riktar sig ju till affärsinnehavare som kan lätta upp för sina kunder med något trevligt jippo just denna dag. Det behöver inte bara gälla fysiska affärer utan även de som säljer över nätet.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN NITTONDE JANUARI.

1878 Chapman föddes.

Idag 1878 föddes Herbert Chapman. Han hade en ganska medelmåttig karriär som spelade, men det visade sig att han hade visioner och passade utmärkt som manager. Han byggde först upp Huddersfield till ett storlag innan han 1925 överraskande hamnade i Arsenal. Laget hade varit nära att ramla ur första divisionen, men med Chapmans ledning hamnade de under hans första år på andra plats efter just Huddersfield. 1927 hade han tagit Arsenal till lagets första stora final. Nämligen FA-cupen. Där blev dock Cardiff City för svåra.

1930 vann Arsenal FA-cupen för första gången. Symboliskt nog var det Chapmans gamla klubb Huddersfield som fick se sig besegrade på Wembley Stadium med 2–0. Året efter tog Arsenal sin första ligatitel. Arsenal vann ytterligare fyra ligatitlar under 1930-talet, 1933, 34, 35 och 38, samt FA-cupen 1936. Chapman skulle dock bara få uppleva seriesegern 1933. I januari 1934 gav han sig iväg för att se en reservlagsmatch, trots förkylning. Han drog på sig lunginflammation och avled tre dagar senare.

Chapman var förespråkare för elljusmatcher, vita fotbollar och numrerade tröjor. Hans idéer vann dock inte gehör direkt, och elljusmatcher kom inte att införas i England förrän tjugo år senare, medan numrerade tröjor infördes 1939. Chapman övertalade även myndigheterna att ändra namnet på tunnelbanestationen Gillespie Road till Arsenal. Dessutom införde han den klassiska Arsenaltröjan: röd tröja med vita ärmar i mars 1933.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN NITTONDE JANUARI.

JOÃO MÁRIO blir 30 år.
 

João Mário Naval da Costa Eduardo är född 1993 i Porto, Portugal
Mittfältare
82 U- och 55 A-landskamper för Portugal (2007-).

Klubbar som spelare:
Porto (2002–04),
Sporting CP (2004–16),
Vitória Setúbal (2014 lån),
Inter (2016–21),
West Ham United (2018 lån),
Lokomotiv Moskva (2019-20 lån),
Sporting CP (2020-21 lån),
Benfica (2021-).

Hans äldre bror Wilson Eduardo är också forbollsspelare. Han har bara fått göra Ulandskamper och spelar i Braga.
2016 blev Jaão europamästare med Portugal.

Claudio MARCHISIO blir 37 år.
 

Claudio MARCHISIO är född 1986 i Turin, Italien
Försvarare
14 U- och 55 A-landskamper för Italien (2007-17).

Klubbar som spelare:
Juventus (1993-2018),
Empoli (lån 2007-08),
Zenit St Petersburg (2018-19).

Marchisio gjorde sitt första landslagsmål i kvalet till EM 2012 mot Serbien knappt 1 minut in i matchen. Målet var det 250:e av en Juventusspelare i Italiens landslag.

Steve STAUNTON blir 54 år.
 

Stephen STAUNTON är född 1969 i Drogheda, Irland
Försvarare
4 U- och 102 A-landskamper för Irland (1987-2002).

Klubbar som spelare:
Dundalk (1985-86),
Bradford City (lån 1987-88),
Aston Villa (1991-98),
Liverpool (1998 till 2000),
Crystal Palace (lån 2000),
Aston Villa igen (2000-03),
Coventry City (2003-05),
Walsall (2005-06)

Lag som tränare:
Irlands landslag (2006-07),
Darlington (2009-10).

Han deltog för Irland i VM 1990, VM 1994 och VM 2002. Han var förbundskapten för Irlands fotbollslandslag mellan 2006 och 2007 och fick sparken eftersom Irland misslyckades kvala in till EM 2008.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv