• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 22:a mars 2016.

Då det inte är några fotbollsmatcher av större värde kommer här lite Fotbolls-EM-historia.
Historien om fotbolls-EM Del 1

HISTORIA: Tre stora historiska händelser inom Engelsk fotboll.
FÖDDA: Jimmy. 
LIVERPOOLARE: Charlie, John
DAGENS TRÖJA
RINGKØBING IFs förstatröja 2015/16.

Träningslandskamper för att förbereda EM förbereds


Då det inte finns ett uns av fotboll att bevaka från igår tänkte jag titta tillbaka på det som fotbollen I Europa tänker syssla med den närmsta veckan, nämligen landskamper. Och då handlar det först om de 24 lag som deltar i EM i sommar. Nu samlas trupperna för första gången och spelare ska mätas med varandra och md sig själv. Då handlar det om ifall de platsar i en EM-trupp eller inte.
 

Henri Delaunay, mannen bakom fotbolls-EM


Varje stort återkommande idrottsevenemang har en man som står bakom. Den franske baronen Pierre de Coubertin brukar få äran för de Olympiska Spelen. Den franske FIFA-presidenten Jules Rimet har fått äran av att ha grundat fotbolls-VM och även pokalen mästarna vann bar hans namn. De första av dessa två mästerskap hölls 1896, OS och 1930 VM i fotboll.

Det var två fransmän som låg bakom detta och så även med EM i fotboll. Denna turnering drev den franske UEFA-presidenten Henri Delaunay igenom under det år han var chef för Europas fotboll. Han tillträdde 1954, men dog 1955. Det innebär att han aldrig själv fick uppleva sin skapelse. Istället kom hans namn att leva vidare i den första mästerskapspokal som delades ut. Henri Delaunay Trophy kallades den.
 

Svalt intresse för första EM, eller Europacupen i fotboll för landslag.


1958 drogs första EM igång. Det kom att bli en turnering som skulle avslutas i Paris 1960, med semifinaler, match om tredjepris och final. Det var inte alla länder som var riktigt tända på idén. Västtyskland, Italien och England var inte med och efter hemma-VM stod även Sverige över. Spanien som lottats mot Sovjetunionen vägrade åka till öster för att spela och så var även de borta från turneringen.


Finalspel i Frankrike 1960, Sovjetunionen mästare.


På så sätt var det mycket öststatet som dominerade det första fotbolls-EM. Finalspelet, som givetvis Frankrike stod för då turneringen var uppfunnen av en fransman, bestod av fyra lag, där semifinalerna Sovjetunionen-Tjeckoslovakien slutade 3-0 och Jugoslavien-Frankrike blev 5-4. Match om tredje pris vann Tjeckoslovakien över Frankrike med 2-0. Finalen slutade 1-1 och det blev förlängning som Sovjetunionen vann. Jugoslavien fick silver. I denna relativt unga turnering finns bara ett av de fyra finalländerna kvar idag.
 

Andra tävlingen 1964 där Sverige var nära att ta sig till fianlspel.


Andra mästerskapet gick av stapeln 1964. Än så länge kallades turneringen ”Europacupen i fotboll för landslag”. Nu var intresset lite bättre. 29 länder var anmälda, men Grekland drog sig ur då de hade lottats mot Albanien i första matchen. Alla lagen hade fritt lottats mot varandra och möttes hemma och borta i en ren cupturnering. Då bara fyra lag återstod valdes en av dessa nationer att stå för finalspelet, som bestod av fyra lag.

Sverige deltog och slog ut Norge i första omgången och Jugoslavien i andra. I kvartsfinalen blev de regerande mästarna Sovjetunionen för svåra och Sverige missade slutspelet med minsta mariginal. Ungern, Danmark och Spanien gjorde sällskap till slutspelet med Sovjet och Spanien fick hålla i slutspelet. Värdlandet och de regerande mästarna gick till final och Danmark mötte Ungern i match om tredje plats. 1-1 stod den matchen vid full tid, men i förlängningen trampade ungrarna gasen i botten och gjorde två mål till.
 

Finalspel i Spanien 1964, Spanien mästare.


Finalen var lite speciell i och med att Sovjetunionen kunde ta sitt andra mästerskap. Dessutom var det matchen mellan dessa två länder som inte blev av i förra mästerskapet då Spanien vägrat åka till Sovjetunionen. Hemma trivdes spanjorerna desto bättre. Då matchen var över hade Spanien vunnit med 2-1 och var nya mästare.
 

Tredje mästerskapet och första som kallades Europamästerskap.


Tredje gången mästerskapet spelades var 1968. Nu hade det hänt en del. För första gången kallades den Europamästerskapen i fotboll, och för första gången spelade man kval i gruppspel. 31 nationer var indelade i åtta grupper. Sverige slutade nästsist i Grupp 2. De hade Norge efter sig, men Portugal och Bulgarien var före och det var bara ettan Bulgarien som gick vidare till kvartsfinaler.
 

Finalspel i Italien 1968, Italien mästare. 


Dessa spelades i hemma och bortamatcher. Då dessa var avklarade fanns fyra länder kvar. Det var Sovjetunionen, England, Jugoslavien och Italien. Åter var det så att ett av dessa fyra länder fick arrangera EM-slutspelet som bestod av fyra lag, två semifinaler, match om tredje pris och final. Italien blev värdland och det hade de nytta av då de vann och blev Europamästare. De besegrade Jugoslavien i finalen, men det satt hårt inne. Först slutade det 1-1 som stod sig även efter förlängning. Då blev det omspel två dagar senare och detta vann Italien med 2-0. Trea blev England som slog Sovjetunionen med 2-0.

FOTBOLLSHISTORIA från idag 1866 första Trentside Derby. 1888 första ligan grundas. 1889 Blades grundas

 

1866 Det första Trentside Derbyt spelas

 
Idag 1866 spelades första derbyt i Nottingham. Staden hade världens äldsta proffsklubb Notts County som grundades 1862. Nottingham Forest var en annan klubb som höll på med shinty, ett keltiskt spel som utvecklats till landhockey. Då klubben 1865 hade ett möte på Clinton Arms på Shakespeare Street kom förslaget att byta ut huvudsporten till fotboll. Det godkändes och idag spelades första fotbollsmatchen för Nottingham Forest. Trots att de borde vara underlägsna sina grannar så slutade matchen oavgjort 0-0. Numera har de mött varandra i över 90 tävlingsmatcher och Forest leder statistiken.
 

1888 Världens äldsta fotbollsliga grundas

 
I
dag 1888 hade skotten William McGregor samlat ett antal personer i några fotbollsklubbar på Anderton's Hotel i London. Själv tillhörde han Aston Villas ledning. Hans förslag var att starta en fotbollsliga som rätt och slätt skulle heta the Football League. Det slutgiltiga beslutet klubbades den 17:e april och i september samma år satte världens första fotbollsliga igång. (Det är detta som gör att jag håller den Engelska ligan lite för mer än andra ligor)
 

Lagen som deltog var förutom Aston Villa, Accrington, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Everton, Notts County, Preston North End, Stoke City, West Bromwich Albion, och Wolverhampton Wanderers.
 

1889 Sheffield United grundas.

 
Sir Charles Clegg var president I Sheffield Wednesday. Då han och klubben flyttade från sin hemmaarena Bramall Lane behövde Clegg ett nytt lag att ta över den tomma arenan. Då han även var president i the Cricket Club i Sheffield hade han samlat en del medlemmar på Adelphi Hotel i Sheffield. Då kvällen var över hade Clegg övertygat cricketspelarna att satsa på fotboll och klubben Sheffield United hade bildats. Då staden är känd för sin tillverkning av bestick tog man kniven och klubben fick smeknamnet ”Blades”.

FÖDDA IDAG

Jimmy DURMAZ
27 år
Mittfältare
8 U- och 27 A-landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare: 2001-08 BK Forward,
2008-12 Malmö FF,
2012-14 Gençlerbirliği och
sedan 2014- Olympiakos.

LIVERPOOLARE

Charlie HAFEKOST
blev 77 år född 1890
Försvarare.
Klubbar som spelare: Sunderland Royal Rovers,
Gillingham (1912-14);

Säsongen 2014 till 2015 tillhörde han Liverpool FC, men första världskriget kom och han gjorde bara 1 mållös match I A-laget,
Tranmere Rovers (gästspelare under kriget),
Darlington Forge Albion,
Hartlepools United (1919-20)

John TOSHACK
67 år
Anfallare
40 landskamper för Wales.
Klubbar som spelare: Cardiff City (1965-70),

Mellan 1970 och 1978 spelade han för Liverpool FC. Det bleb 247 matcher och 96 mål.
Swansea City (1978-83)  
Lag som tränare: Swansea City (1978-84),
Sporting Lissabon (1984-85),
Real Sociedad (1985-89),
Real Madrid (1989-90),
Real Sociedad igen (1991-94),
Wales landslag (1994-95),
Deportivo La Coruña (1995-97),
Beşiktaş (1997-99),
Real Madrid igen (1999),
Saint-Étienne (2000-01),
Real Sociedad för tredje gången (2001-02),
Catania (2002-03),
Real Murcia (2004),
Wales landslag igen (2004-10),
Makedoniens landslag (2011-12) och
senast Chazar Lenkoran (2013)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv