• Boris dagliga blogg

Lördagen den 25:e maj 2019

Böckerna alltid bättre än filmerna.
Fem timmar för att resa med tåg från Växjö till Malmö och då kommer man bara till Lund!
Hur fan kan vi tolerera att järnvägen är så usel?
Franska ligan är klar, fast det var den redan.
MFF håller undan än.
U-20 VM i Polen.


FOTBOLLSHISTORIA:
1934: Lilla väskfinalen i Uruguay.
1967: Celtic är första laget från Storbritannien som vinner Mästarcupen.
2005: Liverpools mirakel i Istanbul.

FÖDDA:
Carlos, Luc, .

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG OM FREDAGEN DEN 24:e MAJ 2019

Böckerna alltid bättre än filmerna.


Det blev veckohandling på ICA Maxi, Toftanäs innan jag satte mig på altanen och läste ut Kristina Ohlssons troligtvis sista bok om Alex Recht och Fredrika Bergman. Den heter Syndafloder, och jag hade faktiskt sett TV-serien innan jag läste boken. I vanlig ordning så är det inte helt samma handling i alla detaljer. Så fast jag visste den skyldige så hade boken många fler twister är TV-serien. Det är ju därför böckerna i alla hänseende är bättre än filmerna som bygger på böckerna.
 

Fem timmar för att resa med tåg från Växjö till Malmö och då kommer man bara till Lund!


Döttrarna anlände från sina arbetsplatser i Svendborg och Växjö. Jag skrev i måndags om att tågen har haft 190 år på sig att få en säkerhet så att de kan fungera. Det lustiga med detta är att det i många länder världen över ofta klarar av att sköta sina järnvägar så att tidtabellerna håller. Ebba som i Växjö flexat och jobbat in tider för att kunna ta täget klockan tre och vara hemma vid femtiden, råkade ut för exakt samma som vid uppresan. Igår hamnade hon Hässleholm. Därifrån sattes det in bussar som gick söderut, en i halvtimmen. Samtidigt kom tåg efter tåg in med stressare resenärer som bl a hade flyg från Kastrup att passa. Tredje bussen kom min dotter med. Men det var med fara för livet då hon höll på att bli nertrampad när passagerare trängde sig in i bussen. Sedan gick bussen bara till Lund och där hämtades hon av oss klockan halv-åtta. Nära fem timmar tog alltså resan från Växjö till Malmö.
 

Hur fan kan vi tolerera att järnvägen är så usel?


Med sig hade Ebba även en kompis som tagit ledigt från sitt jobb lite tidigare då hon som födelsedagspresent hade fått en biljet till musikalen ”Matilda” på Malmö Opera. Där väntade hennes familj. Musikalen började klockan sju och tio i åtta lämnade vi av kompisen på Malmö Opera. Nu kan man bara hoppas att ”Öresundstågen” ska gungera bättre då SJ ska ta över, för en sak är säker och det är att bolaget Öresundstågen har inte den blekaste aning om hur man driver en järnväg. Det är oftare problem än att tågen går som de ska.
 

Franska ligan är klar, fast det var den redan.


Någon sport att titta på i TV var det inte tal om igår. Men franska ligan hade full omgång. Det var sista omgången och det mesta var redan klart sedan tidigare. Paris SG har sedan länge varit klara mästare, och sedan detta stod klart verkar det som man fullständigt struntar i resultaten. Igår blev det förlust med 3-1 borta mot Reims. Frankrike har bara två platser till Champions League och med PSG följer tvåan Lille. Trean Lyon har också stor chans att få spela i den högsta europeiska ligan då de kvalar. Fyran St Etienne spelar Europa League. Ut åker Guingamp och Caen. Dijon ska kvala mot Lens om en plats i högsta franska ligan.
 

MFF håller undan än.


Allsvenskan drog igång elfte omgången med en match. Något överraskande spelade de regerande svenska mästarna AIK bara 1-1 mot Sundsvall. Det betydde att de missade chansen att ta ledningen och ligger på samma poäng som MFF med en match mer spelad.
 

U-20 VM i Polen.


För att leta upp ”Dagens tröja” så har jag stor hjälp av ett VM som startade i förrgår i Polen. Det är U-20 VM. Det enda nordiska land som kvalat in bland de 24 nationerna är Norge. De spelade sin första match igår. Det blev förlust med 3-1 till Uruguay. Övriga matcher igår var Ukraina som vann med 2-1 över USA. Nigeria som oftast har ungdomslag som går långt i sådana här turneringar slog Qatar med 4-0. Största segern igår stod Nya Zeeland för med 5-0 mot Honduras. Precis som jag skrev om A-VM förra sommaren så är det inte heller här de bästa nationerna som deltar. Detta beroende på att VM alltid kvoterar ut platserna så att deltagarna ska komma från så många olika kontinenter som möjligt. Så man kan inte säga annat än att världsmästerskap i fotboll är en väldigt social tillställning.

FOTBOLLSHISTORIA från den 25:e maj.

1934 The valise derby

Idag 1934 spelades finalen i Uruguayanska cupen. Den går under namnet ”the valise derby”. Valise är en liten väska, och det var en sådan som var syndabock i matchen. Lagen som möttes var Peñarol och Nacional. Matchen stod 0-0 då en Peñarolspelare slog ett inlägg som gick igenom straffområdet. Bollen gick utanför kortlinjen där Nacionals fysioterapeut hade sin läkarväska. Bollen träffade väskan och studsade in på planen igen och Peñarol gör mål. Givetvis blir det stora protester och två Nacionalspelare blir utvisade. Slutligen inser domaren vad som hänt och underkänner målet. Allt rabalder har tagit så lång tid att man tvingas bryta matchen då det blir mörker. Matchen blir uppskjuten och omspel sker den 27:e augusti. Då vinner Nacional med 3-2.

FOTBOLLSHISTORIA från den 25:e maj.

1967 Celtic tar första brittiska segern

 

Idag 1967 spelades Mästarcupfinalen på Estádio Nacional i Lissabon. Finallagen var Inter och Celtic. Redan i 7:e minuten satte Inters Sandro Mazzola en straff och sedan spelade italienarna som italienska lag gjorde på den tiden. Elva spelare drog sig ner i eget straffområde för att försvara ledningen. Det höll till 63:e minuten då Tommy Gemmell lyckades kvittera. Inter kunde inte ställa om och sex minuter före slutsignalen gjorde Stevie Chalmers segermålet för skottarna. Detta var första gången ett brittiskt lag vann Mästarcupen. Truppen bestod av 15 spelare och 14 av den kom inom en radie på 15 kilometer från Glasgow.

FOTBOLLSHISTORIA från den 25:e maj.

2005 Champions Leaguefinalen som hos Liverpool-fans kallas ”Miraklet i Istanbul”.

 

Idag 2005 hade 69 600 personer samlats på Atatürk Olympic Stadium i Istanbul. Finallagen var Milan och Liverpool. Det började med att italienarna startade bäst. Efter ledning med 3-0 i halvtid var det många som höll på Liverpool som slutade titta på förnedringen. Men i andra halvlek startade miraklet. Ett självsäkert Milan slappnade av och efter en kvart var ställningen 3-3. Detta stod sig även efter förlängningen. Segraren skulle koras på straffar. Här blev hjälten Jerzy Dudek som räddade två straffar och fick Serginho att sätta sin straff i trävirket. Då Dudek räddade Andriy Shevchenkos straff behövde inte Liverpool lägga sin sista. Miraklet i Istanbul var ett faktum och Liverpool var Champions League-mästare.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 25:e maj.

Carlos BOCANEGRA blir 40 år

Carlos Manuel BOCANEGRA är född 1979 Upland, Kalifornien, USA.
Försvarare
11 U- och 110 A-landskamper för USA.

Klubbar som spelare:
UCLA Bruins (1997-99),
Chicago Fire (2000-04),
MLS Pro-40 (2000 lån),
Fulham (2004-08),
Rennes (2008-10),
Saint-Étienne (2010-11),
Glasgow Rangers (2011-13),
Racing Santander (2012-13 lån),
Chivas USA (2013-14).

Han var uttagen i USA:s trupp vid Tysklands-VM 2006. Han ledde landslaget till åttondelsfinal i VM i Sydafrika 2010.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 25:e maj.

Luc NILIS blir 52 år

Luc Gilbert Cyrille NILIS är född 1967 i Hasselt, Belgien.
Anfallare
31 U- och 56 A-landskamper för Belgien,

Klubbar om spelare:
Halveweg Zonhoven (1973-80),
Winterslag (1980-86),
Anderlecht (1986-94),
PSV Eindhoven (1994-2000),
Aston Villa (2000).  

Lag som tränare:
K. Heusden-Zolder S.K. (2005-06 teknisk direktör),
PSV Eindhoven (2006-11 scout),
PSV Eindhoven (2007-10 assisterande),
Kasımpaşa SK (2011 assisterande),
Gençlerbirliği S.K. (2011-13 assisterande),
PSV Eindhoven (2015- anfallstränare).

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 25:e maj.

Daniel PASSARELLA blir 66 år

Daniel Alberto PASSARELLA är född 1953 i Chacabuco, Argentina
Försvarare
70 landskamper för Argentina.

Klubbar som spelare:
Sarmiento (1971-73),
River Plate (1974-82),
Fiorentina (1982-86),
Inter (1986-88),
River Plate igen (1988-89).  

Lag som tränare:
River Plate (1989-94),
Argentinas landslag (1994-98),
Uruguays landslag (1999-2001),
Parma (2001),
Monterrey (2002-04),
Corinthians (2005),
River Plate (2006-07). 

1978 var han kapten i Argentinas landslag som blev världsmästare.

DAGENS CITAT

.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln